Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ty gościu chyba inny temat czytasz, bo większość tutaj narzeka non stop i dywaguje nad tym wszystkim bardziej xd

No właśnie coś nie bardzo bo ostatnie strony to spuszczanie się gdzie i na jakich stronach są pre-ordery modeli kart.

Mało jest osób tutaj które dostrzegają to, że te technologie niszczą gaming. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
1 minutę temu, Crew 900 napisał(a):

No właśnie coś nie bardzo bo ostatnie strony to spuszczanie się gdzie i na jakich stronach są pre-ordery modeli kart.

Mało jest osób tutaj które dostrzegają to, że te technologie niszczą gaming. 

Przyszedłeś, przeczytałeś parę postów i wysnuwasz tezę :) Od momentu prezentacji jest jechanka na przyrost mocy, a to, że próbujemy zebrać wiedzę cała w kupę i rozważyć każdą opcje - w czym problem? Dużo osób myśli nad kupnem, to wcale nie znaczy, że te osoby to kupią. Warto też zwrócić uwagę, że zebrała się tu grupka PCMR zajawkowiczów, więc sobie rozmawiamy :P

Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku mam 2 osoby w rodzinie co przyjeliby z chęcią takiego kompika jakiego mam - więc rozważam kupno nowego. Czy kupie nowy? Nie wiem, to wszystko zależy od cen i testów jak wyjdą.

Teraz, Fikołek napisał(a):

Czyli ta generacja kart to głównie pojedynek na generatory klatek dlss 4 vs FSR 4

Raczej ta generacja to głównie nvidia vs nvidia :D

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
12 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Oczekuję waszych klipów na youtube podczas rozpakowyywania i spuszczania się w majty na rtx 5xxx :E

Stary, ale to nie jest temat o Twoich seksualnych marzeniach i dewiacjach. Ludzie w wątku o nowych kartach rozmawiają... o dostępności nowych kart. Niebywałe. Wziąłeś sobie kilka skrajnych postów za przykład i rozciągasz to na cały temat, równocześnie grzmiąc jakie to nieodpowiedzialne, że to niszczy gejming. Jakby nikt nie wiedział czemu służą te technologie. Trochę więcej dystansu, bo się dość komicznie napinasz bez powodu.

• Like 3
  • Upvote 4
Opublikowano
11 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Patrząc tutaj na wypowiedzi wielu osób to "walić czystą wydajność dlss 4 i frame generator rules" xD ŻAL. Czysta wydajność to coś stoi w miejscu ale plus 2000 zł za nową kartę jeeeee.

Większość z was to doznała pierwszego orgazmu i dalszych podczas otwierania paczki z grafiką a potem obudowy komputera i wsadzania w GPUxD 

Oczekuję waszych klipów na youtube podczas rozpakowyywania i spuszczania się w majty na rtx 5xxx :E 

Kurna mam materiał na doktorat xD 

Nie powiedziałbym, że masz jakkolwiek racje. 

Spójrz spec 5080 vs 5090 i TDP, oraz niskie taktowania na 5090. 

Jeżeli przyjąć że 360W to optymalne ustawienie dla połowy chipu czyli 5080, oznacza to, że w 5090 drzemie spory potencjał. Pytanie tylko czy 680-700W byłoby ok? Okazuje sie, że raczej nie, spora ilosc osob co maja 4090 ma zasilacze ok 1000W a sa tez tacy co maja mniej. Wiec tutaj nV ustaliła te TDP na 575W. Ale można sie spodziewać że wersje np +20% TDP będą oferowały o wiele wyższą wydajność. W przypadku 4090 ten limit był bardzo wysoko 450W i dalesze podwyższanie TDP niewiele dawało (tylko marginalnie polepszajac wydajnosc). W przypadku 5090, gdzie bedzie mozna sporo ugrać. Z tym, że też zasilacz typu 1300W będzie tutaj potrzebny. Wiec potencjalnie taki 5090 może zaoferować bez DLSS wyższą wydajnosc, i kwestia samego OC. Myslę że taki 5090 650-670W~ po OC, + ok 15% czystej wydajnosci.

Opublikowano
19 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Patrząc tutaj na wypowiedzi wielu osób to "walić czystą wydajność dlss 4 i frame generator rules" xD ŻAL. Czysta wydajność to coś stoi w miejscu ale plus 2000 zł za nową kartę

jeeeee.

I wy się dziwicie dlaczego pomimo karty za parę tys. zł gra chodzi bardzo źle nawet z wykorzystaniem tego raka w postaci dlss i fg?.... Przykro mi was, że nie dostrzegacie tego. 

Większość z was to doznała pierwszego orgazmu i dalszych podczas otwierania paczki z grafiką a potem obudowy komputera i wsadzania w GPUxD 

Kurna mam materiał na doktorat xD 

Obudzisz się w 2030 i "czysta" wydajność to będzie wspomnień czar. Albo się zaadaptuj albo zgiń. 

Opublikowano
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

Stawianie na czystą brutalną wydajność nie ma sensu. Zdjęcia też trzymacie w BMP? W telefonach i aparatach wyłączcie HDR?

ja wiem kupując gpu za 2k$ powinna ona rozpie... czystą wydajnością a tak to dostajemy jakieś gówno

Opublikowano
11 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Tyle w teorii. W praktyce wygląda to tak że pomaga to bardzo i jest to odczuwalne. Może nie da niedzielnych osób z gier AAA, ale wysoki/bardzo wysoki poziom esportu będzie z tego korzystało z powodzeniem. 

Umknęło ci, że dyskusja była na temat Reflex 2. Skąd ty możesz wiedzieć czy nowa funkcja Frame Warp okaże się rzeczywiście pomocna zamiast generować więcej problemów niż dawać korzyści?

Opublikowano

Jestem ciekaw jak mocno jakość obrazu poprawi się z DLSS4 względem wcześniejszej wersji. Niektóre tytuły, w których zaimplementowano to rozwiązanie NV wyglądają - wybaczcie wulgaryzm - jak czyste gówno, w mojej skromnej ocenie. O ile "Jedi Survivor" jest ok, "CP 2077" również, to już "Dragon's Dogma 2" wygląda...hmmm... Może powinienem grać bez okularów lub na 27", ale DD2 wygląda fatalnie w DLSS w trybie jakość. Poczekajmy, zobaczymy, hype zawsze jakiś jest, testy już niebawem. 

Opublikowano
52 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Nie tylko, na x-kom również przyjęła się łatka spermiarzy (x-cum #pdk) czy sponsora klubu piłkarskiego Raków Częstochowa / sklepu kibica Rakowa Częstochowa ;).

Nie wiem skąd ta łatka. Ja mam z nimi pozytywne doświadczenia.
Poza tym co jest złego w sponsorowaniu klubu sportowego? Tym bardziej, że to jest klub z którego pochodzi firma.

Opublikowano
8 minut temu, Umpero napisał(a):

Poza tym co jest złego w sponsorowaniu klubu sportowego? Tym bardziej, że to jest klub z którego pochodzi firma.

Ja też tego nie wiem, ale Splendor od zawsze wyjeżdża z tym tekstem przy xkomie o sponsorowaniu klubu. Piłką się nie interesuję więc nigdy nie ciągnąłem tematu co go tam boli :E

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja też tego nie wiem, ale Splendor od zawsze wyjeżdża z tym tekstem przy xkomie o sponsorowaniu klubu. Piłką się nie interesuję więc nigdy nie ciągnąłem tematu co go tam boli :E

Dla mnie mogą sobie nawet sponsorować klub baletowy. I don't care.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Umpero napisał(a):

Za pieniądze x-komu z II/III ligowego nic nie znaczącego klubiku w kilka lat zrobili jedną z czołowych drużyn w Ekstraklasie, od tego momentu niemal co sezon walczą o mistrza i im raz się to udało 8:E. Pomimo tego, że stadion za tym nie nadąża, grają na "słynnym" kurniku na 5k miejsc (a jeszcze wcześniej był w tym miejscu skansen), który ledwo na Ekstraklasę wystarcza.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano (edytowane)

Mają plany na 15k miejsc nowy stadion, w innym miejscu niż gdzie jest ich obecny.

A chodzi o to, gdzie tak naprawdę nasze pieniądze z zakupów w x-kom po części trafiają ;).

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
14 minut temu, Spl97 napisał(a):

Za pieniądze x-komu z II/III ligowego nic nie znaczącego klubiku w kilka lat zrobili jedną z czołowych drużyn w Ekstraklasie, od tego momentu niemal co sezon walczą o mistrza i im raz się to udało 8:E. Pomimo tego, że stadion za tym nie nadąża, grają na "słynnym" kurniku na 5k miejsc (a jeszcze wcześniej był w tym miejscu skansen), który ledwo na Ekstraklasę wystarcza.

No i jaki tu jest problem?
Włożyli kasę w klub. Klub osiąga jako takie sukcesy na rodzimym boisku. Z tego co pamiętam coś tam powalczył na arenie europejskiej.
Kurka wodna. Gdzie te wady? Ja tu czegoś nie czaję.
I jak to się ma do prowadzonej przez nich działalności? Jak to wpływa negatywnie na sprzedaż, obsługę klienta?

Opublikowano

Normalne, ale z kolei nienormalne jest podwyższanie cen od kilku lat w swoim sklepie, gdzie wiele towarów mają drożej niż konkurencja z uwagi na sponsorowanie klubu, który od jakiegoś czasu odnosi sukcesy w kraju. Kiedyś x-kom był tańszym sklepem.

Opublikowano
2 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Bardzo fajny film, FE 5090 wydaje się być ekstremalnie dopracowana, mocniej niż 4090.

Licza sie akustyka i temperatury rowniez. Jak bedzie dobrze to wtedy mozemy mowic o "perfect design" i nie bedzie sensu brac cokolwiek innego, bo naprawde zgrabna jest 👌

Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Tylko w łajz z Częstochowy. 

Te "łajzy" z Częstochowy zachowały się najgodniej ze wszystkich polskich sklepów podczas sprzedaży serii 3xxx, miałem zamówione za pobraniem u nich i w kilku innych sklepach kilka rtxów 3080, z czego od xkomu otrzymałem 2 karty a za zamówienia dwóch kolejnych których nie byli w stanie zrealizować dostałem 2 vouchery po tysiąc złotych, za karty które otrzymałem zapłaciłem tyle ile było w zamówieniu i żadali nie żadnych dodatkowych pieniędzy, za jedną 3080 zapłaciłem 3800zł kiedy rynkowe ceny były na poziomie 5k. Tymczasem inny szmaciarze typu owocowi, ci co właczają wysokie ceny, praktykowali anulowanie zamówień i sprzedaż po zawyżonej cenie, do tego pokątny handel wśród pracowników poza kolejnością, wiem bo sam kupiłem od takiego rx6800 który nawet nie opuścił magazynu przed sprzedażą, o jakichkolwiek grantach za niezrealizowane zamówienia można było zapomnieć. Podsumowując xkom chyba jako jedyna firma zachowała się zgodnie z światowymi standardami a całej reszcie serdecznie życzę wiadomo co w co. 

• Like 1