Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem cała te edycja 50xx jest bardzo fajnym "zabiegiem dydaktycznym", który pokazuje, że można być fachmanem branży, a i tak... gówno wiemy. Te wszystkie cyferki, excele, przyrosty, powierzchnie chipów vs nowe, przepustowości, analogie lat poprzednich, a bo w 20xx to było tyle, więc musi być tyle, a w 30xx, to było tyle, a w 40xx to było tyle, więc musi... GÓWNO! :) Nic nie musi. Żadne analogie, porównania, historia... wszystko o kant dupy. Do tego te mądrości o 4090 za 3K pln na wtórnym w dniu premiery 50xx, heheszki. To tylko pokazuje, że TRZEBA SIEDZIEĆ NA DUPIE. Nie podniecać się, nie dawać wkręcać, czekać na testy, bo wszystko, co było, to... było. Teraz jest nowe. I mało tego. Idąc dalej tym (moim) tokiem, podobnie z modelami... a bo FE to kiedyś, a bo astral, a bo suprim to zawsze, a bo tuff w 30xx, w 40xx... nawet tu na dupie trzeba siedzieć i oglądać testy, bo nie dosyć, że cała edycja "konstrukcyjnie" jest śmieszna / żałosna, to jeszcze mogą kwiaty wychodzić konkretnych modeli. Chłodzenia, grzejące wtyki i inne. Dla mnie bardzo fajna seria. Taka "dydaktyczna" i plaskacz w pysk (całą swoją wiedzę można wylać w kibel, bo nic się nie sprawdza vs kiedyś). ;) 

• Upvote 5
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja się zastanawiam czy 1200 będzie OK, a typ pisze o luzaku na 850W i elo ::D :D

Jest gdzies video gostek zundervoltowal i podkrecil na 420W czy 430W i miał wydajnosc praktycznie identyczną co fabric default. Nawet 850W markowego zasilacza styknie, o ile ma odpowiednie zlacze 600W tzn kabel PCIE5.0

• Like 2
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

No chyba nie! 

Z obcną kartą nie przypominam sobie aby watomierz w gniazdku pokazywał więcej jak 550W.

Jeśli się okaże że kom się resetuje to wjedzie nowy zasilacz, ale po uv nie widzę powodu aby coś takiego miało się dziać.

Na PCLabie był ktoś kto 4090 na 650W przez dość długi czas używał i nikt nie zginał :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Moim zdaniem cała te edycja 50xx jest bardzo fajnym "zabiegiem dydaktycznym", który pokazuje, że można być fachmanem branży, a i tak... gówno wiemy. Te wszystkie cyferki, excele, przyrosty, powierzchnie chipów vs nowe, przepustowości, analogie lat poprzednich, a bo w 20xx to było tyle, więc musi być tyle, a w 30xx, to było tyle, a w 40xx to było tyle, więc musi... GÓWNO! :) Nic nie musi. Żadne analogie, porównania, historia... wszystko o kant dupy. Do tego te mądrości o 4090 za 3K pln na wtórnym w dniu premiery 50xx, heheszki. To tylko pokazuje, że TRZEBA SIEDZIEĆ NA DUPIE. Nie podniecać się, nie dawać wkręcać, czekać na testy, bo wszystko, co było, to... było. Teraz jest nowe. I mało tego. Idąc dalej tym (moim) tokiem, podobnie z modelami... a bo FE to kiedyś, a bo astral, a bo suprim to zawsze, a bo tuff w 30xx, w 40xx... nawet tu na dupie trzeba siedzieć i oglądać testy, bo nie dosyć, że cała edycja "konstrukcyjnie" jest śmieszna / żałosna, to jeszcze mogą kwiaty wychodzić konkretnych modeli. Chłodzenia, grzejące wtyki i inne. Dla mnie bardzo fajna seria. Taka "dydaktyczna" i plaskacz w pysk (całą swoją wiedzę można wylać w kibel, bo nic się nie sprawdza vs kiedyś). ;) 

fajnie opisane 

Opublikowano
Teraz, IceMan napisał(a):

Z obcną kartą nie przypominam sobie aby watomierz w gniazdku pokazywał więcej jak 550W.

Jeśli się okaże że kom się resetuje to wjedzie nowy zasilacz, ale po uv nie widzę powodu aby coś takiego miało się dziać.

Na PCLabie był ktoś kto 4090 na 650W przez dość długi czas używał i nikt nie zginał :)

image.png.5f28d5ee3128a9557e3709447ef15eca.png

Opublikowano

Ten suprim soc to niezła wtopa. 5% szybsza od foundersa, 30% droższa. Taki potencjał zmarnowali bo się uparli na 1 wtyczkę. Zapas termiczny na chłodzeniu jest spokojnie na 800 W TGP.

Nie wiem czego się producenci uparli tak tej 1 wtyczki zamiast dać dwie.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

No i jest prawie 800W, a jeszcze z 50W trzeba liczyc na pozostale akcesoria.

to jest cały komp, nic się tam nie dolicza :P

Edytowane przez Gret
Opublikowano

Z ramem już 940W. No ale czemu nie, kupuj hahahaha

Ale to są max pobory podane, a tyle komponenty na raz nie ciagną podczas grania.

Procesor ciągnie około 100W w wymagających tytułach. Z kartą po UV zjedzie się do 450-500W. Więc będzie ok.

• Like 1
Opublikowano

Z ramem już 940W. No ale czemu nie, kupuj hahahaha

nawet te 950 w peeku ogarnie 850W dobry zasilacz a średnio tam będzie dużo mniej 

ja nie zachwalam takiego połączenia bo zasiłka będzie bardzo mocno obciążona ale działać będzie :P

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, IceMan napisał(a):

Ja pierdziu,jak zawsze teoretycy vs praktyka :)

Mam watomierz i wiem ile moja platforma pobiera prądu.

U mnie i9 13900k z limitem PL2 120W, przeciętny pobór w grach 65-85W, RTX 4090 max 430 W.

Pobór całej platformy max. ok. 570 W.

Też jechałem przez dłuższy czas na zasilaczu 750W.

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

A wiesz do kiedy będzie działać? Aż się zepsuje. Szybciej niż później.

miałem koparki działające non stop, niektóre na 90% obciążenia a czasami i 100% jak sie UV wywaliło i działało do końca ETH

Opublikowano

Na reddicie wielu narzeka, ale pojawiają się komentarze, z którymi się zgodzę 

„5080 isn't a good upgrade but it's still a very good card in absolute terms” 

I taka jest w sumie prawda. Ludzie mający 4080 nie mają po co wymieniać tej karty, ale osoby składające pcta lub wymieniające starsze karty jak najbardziej. Plus różnica zapewne będzie większa przy wersja AIB i lekim OC.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.techpowerup.com/review/galax-geforce-rtx-5080-1-click-oc/43.html

W sumie dobra wiadomość, o ile testy się potwierdzą, ale to nieważne.

Ważne jest w tym to:

Różnica pomiędzy 4080 a 5080 jest niemal idealnie taka sama jak różnica między 5080 a 5080 po OC. 

I nie chodzi tu wcale o OC jak za starych dobrych czasów, gdzie bywało +20% czy nawet więcej.

Tu jest 12%, ale i tak wystarczy, żeby zrobiło się śmiesznie.

Kupujcie już teraz 5080! Podkręcicie i macie wydajność 6080 z 2026r! (znowu +10% :lol2:)

Edytowane przez VRman