Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

z filmu wynika żę 240 W (12 v i 20 amper) szło jedną żyłą, zamiast być rozłożone na 6 żył. 

Teraz tylko co źle podaje, zasilacz czy karta ? 

Edytowane przez RTX4090
Opublikowano
40 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli rozumiem, że te 24A nigdy nie powinny polecieć tym kablem w Founders tak?

Jeśli tak to... czemu poleciały? :D

Nie powinny. A przyczyn może być co najmniej kilka, pytanie jeszcze czy ten przewód był ok. Kolejna sprawa moddyi robi kable pod konkretne zasilacze - trzeba podać model przy zleceniu, może łeb wymienił zasilacz a kabel podpiął ten sam - inny układ żył i rozłożenie napięć na piny 😀

Może samo złącze było **owo wykonane, forma nie siadła, odlew spartolony itd. 

Generalnie zmiennych jest sporo. 

Asus daje po prostu dodatkowe zabezpieczenia i implementuje rozwiązania w celu zapobiegania takim zdarzeniom. Inna sprawa że powinni wszyscy stosować podwójne złącze 12v-2x6 że stabilizatorem napięć. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo po prostu chęć przyoszczędzęnia. Jeżeli nie chcą implementowac dodatkowych rezystorów to niech dają podwójne złącze ze stabilizatorem. Tyle że to trzeba wydać kilka dolców więcej. 

Czyli realnie 50-100 dolarów do końcowej ceny karty. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo

Dlatego też ASUS jako JEDYNY umożliwia pełen monitoring wraz z alarmem każdego pinu na złączu 12v-2x6 poprzez aplikację GPU Tweak III.

Dotyczy to jedynie rtxów serii MATRIX i Astral, tuf i rog nie mają tego.

Edytowane przez Michael_
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak tak, dlatego już w grudniu ceny 4xxx były wyższe, bo to przez Chiński Nowy Rok. 

:E

Kolejne i kolejne mity są obalane, a niektórzy NADAL myślą, że tylko jak im wielka biznesowa szycha coś wyjaśni to warto tego słuchać :lol2:

niedobory bo kopanie krypto - mit obalony z hukiem

musi być drogo, bo wafle drogie - a tu wyszło, że GPU do 5090 to 300-400$ (samo, nie cała karta oczywiście)

Teraz te bzdury o nowym roku.

Dajcie spokój. 

Jakoś AMD nadal połowę proców jakie sprzedaje, sprzedaje pod gniazdo AM4.

Jakoś wcześniej nie było problemu, żeby na rynku były dwie serie na raz.

I co to w ogóle za argument z zamianą linii. To ktoś Nvidii bronił zadbać o to, żeby były linie i dla 4xxx i dla 5xxx?

Jeszcze Wam mało tego makaronu na uszach, jakie Jensen wam nawija?

Może jeszcze się zgodzicie, że ma być drogo, bo R&D strasznie drogie i design chipu to "paaaanie! Myliard dolców!" kosztuje, nawet gdy seria 5xxx nie dotknęła w zasadzie nawet palcem jednego inżyniera segmentu do rasteryzacji? (Wiem, że technicznie to co napisałem to nieprawda, ale porównajcie parametry, ilość tranzystorów, wydajność, no wszystko). Gracze płacą za prace nad AI. Nvidia mogłaby wstrzymać wszelkie prace i np. 5 lat sprzedawać karty 4xxx i wiecie co? Byłoby dla graczy TANIEJ i LEPIEJ, jeśli 5090 ma kosztować 2400$ z GPU za 400$ na pokładzie i to dlatego, że to taaakie straszne koszty.

Ile razy będziemy tu wspólnie tłumaczyć jak krowie na rowie: Jest drogo bo NV chce, żeby było drogo. Są niedobory bo NV albo chce niedoborów albo ma kompletnie wywalone na to, że są i nie zadbano o to, żeby nie było. 

Przecież oni tą premierę przełożyli o prawie pół roku. Przecież ta nowa generacja to pudrowana Ada. A niektórzy NADAL będą bronić i szukać logicznych uzasadnień. Nie wierzę w co czytam czasami. Tutaj to jeszcze luz, ale co się na redditach dzieje to po prostu masakra, a każdy post pisany elokwentnie, przez redditowca z superwielką reputacją, i wszystko tonem znawcy, poważnego byznesmena, a nie tam jakiegoś plebsu.

Masakra :|

47 minut temu, Ogider napisał(a):

image.thumb.png.4c57edb6446b4cc0478b14d6152d3959.png

Ło panie! Cut-me-own-throat Dibbler to zaproponował? :D

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Derbauer wszytko tłumaczy. To nie jest wina kabli. Łatwość, z jaka to może zacząć się wszytko sypać na 5090 jest wręcz niesamowita.

A oni jeszcze dodają warkoczyki do kart :smiech:

Możliwe, że to nawet nie jest wina wtyczki. On pokazuje 150 stopni po stronie zasilacza, Derbauer tam ma 2x8 pin starego typu a i tak temperaturę wywala w kosmos.

Uszkodzenia wyglądają zupełnie inaczej niż przy aferze z 4090, tutaj wygląda że karta ciągnie prawie cały prąd jednym albo dwoma pinami. Nawet mnie nie zdziwi, jeśli się okaże, że to problem wynikający konkretnie z budowy Founders edition. Bo dziwnie podłączyli sekcję zasilania, a może nawet bo jako jedyni lutują gniazdko prostopadle do PCB karty (krótszym bokiem) i coś nie łączy.

Ale fajnie, że mamy betatesterów :E

Screenshot2025-02-11131824.png.e65bdb90709c72565cc9b03f33e9bdf5.png

Edytowane przez some1
Opublikowano

Nie kupię 5090, więc nie będę oglądał pół godziny Debauera rozwodzącego się na ten temat, wybaczcie. Poproszę o odpowiedź potrzebną mi do skrótowej wersji:

- markowy zasilacz dobrej klasy

- oryginalne kable

- poprawnie wpięte

i 150°C po stronie zasilacza? 

Opublikowano (edytowane)

???

Masz zły dzień, czy co?

Po co ta agresja?

Przeprosiłem, poprosiłem grzecznie o streszczenie/potwierdzenie. Nie chcesz to nie odpowiadaj. Wystarczyło "tak" lub "nie" przy okazji pisania posta na inny temat. 

Nie kupuję, ale wiedzieć co się dzieje i co Nvidia odstawia z kablami, wtyczkami i innymi wtopami, wiedzieć chcę.

Dla tych co kupują, jest już osobny wątek. Wyluzuj.

Nie każdy ma 5 godzin dziennie na czytanie pierdół i oglądanie każdego filmiku.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
13 minut temu, VRman napisał(a):

Nie kupię 5090, więc nie będę oglądał pół godziny Debauera rozwodzącego się na ten temat, wybaczcie.

No sorki, ale tu się zatrigerowalem.

Albo coś cię interesuje, albo nie.

Nie masz czasu to sobie ustaw film x4, albo przeskocz do konkluzji, ale bez przesady, żeby nie znaleźć paru minut, żeby to obejrzeć.

A jak faktycznie nie masz czasu to napisz wprost, sorki chłopaki nie mam tera czasu tego obejrzeć czy możecie napisać co się wydarzyło.

A nie:
NIE KUPUJE WIĘC NIE BĘDĘ OGLĄDAŁ.
Pfff no to nie oglądaj, ale nie proś potem, żeby ktoś ci to streszczał, bo to brak szacunku dla tej osoby.

Sorki chłopaki mam wywalone na te RTX'y więc nie będę czytał tego tematu, czy ktoś może mi wszytko ładnie streścić ? :zdziwko: