Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Mfg mnie nie interesuje, jestem graczem wychowanych w latach gdy grało się w 20-30fps'ach.

Jedyne co ma według mnie ma prawo bytu to DLSS4 i to tylko w wersji Quality.

Chodzi Ci o jakosc obrazu detale czy o jakosc obrazu w ruchu? Że nie pasuje Ci np 4k DLSS 4 performance?

Opublikowano
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Rozumiesz różnice? Że 4080 i 4080Super miały inne wielkosci CUDA cores, tak samo jak 4070TiSuper miala nie tylko wiecej vram ale tez wiecej rdzeni RT i to glownie dawalo lepsza wydajnosc podobnie jak 4070Super ktora miala tyle samo vram 12GB a byla zdecydowanie swietna karta mozna bylo wyrwac ja za 2400zl z gra. 

Natomiast teraz chipy 5070Ti i 5080 beda takie same tylko kosci podmienia i dadza wiekszy powerlimit... wiec zadnej produkcji nie beda wygaszali!!!!

Dlatego jakby zapytac 2 osobnikow o roznym swiatopogladzie jakie karty by chcieli wygladaloby to w przypadku np 5070Ti tak

F3.thumb.png.01f49b505ab0fe946f47cdec76ea9b8d.png

Tam już nie ma czego dawać. 5080 to niemal pełny chip jak nie pełny. Różnica wydajności z do 70ti to ile procent? Dostajesz kolejny puzzle by cię nie bolało już tak bardzo przy odsprzedaży czy dłuższym trzymaniu? Cięcie gb202 mało opłacalne? Pytanie ile odrzutów i jakich jest. Karta widmo do kolejnego bump w architekturze bo sam N3 proces tsmc to ostatnia porcja tego samego przed ribbon-fet.

Opublikowano
6 minut temu, Spychcio napisał(a):

jestem graczem wychowanych w latach gdy grało się w 20-30fps'ach

I co  z tego, wielu tu takich ??  Zyjemy dzis, a nie 20lat-30lat temu, to zaden argument. Pewnie jakbys sie wychowal w erze rozpalania ognia to bys dzis tez na ognisku podgrzewal zamiast uzywac kuchenki :red:

• Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Że nie pasuje Ci np 4k DLSS 4 performance?

A powinno pasować, skoro profil jakość wygląda lepiej? I rozdzielczość nie ma tutaj żadnego znaczenia, każdy skaler działa tak samo bez względu na rozdzielczość.

Opublikowano

No ok. DLSS 4 Q wyglada rzeczywiscie lepiej jak DLSS 4 P. Bardzo blisko DLAA. 

Jednak wczesniej DLSS 3 Q sporo osob (prawie wszyscy) chwalili sobie, za ilosc szczegolow itp. jedne co narzekali to na obraz w ruchu. 

Przy premierze DLSS 4 sporo youtuberow czy ogolnie recenzentow stwierdzalo fakt ze jakosciowo DLSS 4 P jest na poziomie DLSS 3 Q. Ale w ruchu DLSS 4 P przewyższa DLSS 3. 

WIec i tak masz lepiej jak wczesniej. Ba malo tego, To wyglada czesto duzo lepiej jak FSR 4 Q lub jest na jego poziomie. Wiec wedlug mnie mozna uzywac. 

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Sytuacja na rynku GPU nie ulegnie poprawie dopóki karty dla graczy nadawać się będą do AI. Dodatkowo nie zmieni się nic póki ciągle nie będą nadążać z produkcją gdzie chipy AI mają priorytet.

Haha, to będziesz musiał nauczyć się z tym żyć bo przez najbliższe 2-3 lata się to nie zmieni :) Dlatego właśnie 5090 to fajna karta, nadaje się do ciupania w gry i do zarabiania dolarów lub innych assetów, bo można oczywiście czardźować w BTC czy ETH :D 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Przecie kopanie BTC się dziś nie opłaca :E Rozumiem zarabiać na AI, modelach itp, ale crypto? Nie trolluj ;) 

Przecież w tech-sharingu masz możliwość wyboru formy zapłaty, USD/EUR i tak samo BTC/ETH. Płatność przechodzi po zakończeniu projektu zazwyczaj. 

No i na swoim portfelu możesz oczywiście w dowolnym momencie konwertować :) 

Zresztą, ja pisałem stricte o AI a nie o kopaniu.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
21 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Haha, to będziesz musiał nauczyć się z tym żyć bo przez najbliższe 2-3 lata się to nie zmieni :) Dlatego właśnie 5090 to fajna karta, nadaje się do ciupania w gry i do zarabiania dolarów lub innych assetów, bo można oczywiście czardźować w BTC czy ETH :D 

5090 właśnie nie jest skrojona do grania dlatego wbili na siłę 512bit i 32GB.

Przy kopaniu też by zrobiła furorę przy takiej przepustowości :E 

Opublikowano
19 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Ktos mial wieksza stycznosc z gig aorus 5090 master ice?

Kolorystycznie mi pasuje, reddit mowi ze duzo mniej problemow z cewkami od roga.

Witam

Sorki za późną odpowiedź. Nie sprawdzam co godzinę a wątek zasuwa, że ciężko nadążyć. Mam mastera ale nie w wersji ICE tylko w czarnej. Jestem mega zadowolony. Karta bardzo ciężka (2,85 kg) więc uwaga z montażem. Najlepszy chyba z tych, które widziałem system podtrzymywania karty (jeśli ktoś nie ma w obudowie) - metalowy i montowany do karty. Zalana żelem, ale produkcja od kwietnia tego roku już nie wycieka. Karta cicha, chłodna i z bardzo dobrym zasilaniem (jeden z najlepszych systemów z RTX 5090). Co do cewek - karta w gigantycznej budzie stojącej na ziemi. W środku 12 wentyli. Słyszę delikatny szum, ale cewek nigdy. Może już jestem starszy i ucho nie wyłapuje tych częstotliwości dźwięków albo mam to w pompie i nie zwracam uwagi ale żadnych niepokojących dźwięków nie zarejestrowałem. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@galakty Podejrzewam że nie ale myślę że może być tutaj kilka osób które sobie dorabiają wykorzystując swoje 5090 do zarabiania na boku. Mnie to i tak w zasadzie kompletnie nie interesuje co tam sobie kto kombinuje i jak się bawi za swoje czy nawet "nie swoje" pieniądze :D 

Po prostu takie są realia, był okres że karty szły na łopaty do górnika a teraz idą pod AI. Póki będą robić monetę to będą tam wykorzystywane, proste jak budowa cepa. A nvidia ma w nosie co o tym myślę ja, Ty, kadajo, całe ITH czy Gamers Nexus bo zarabia na tym najwięcej. 

@Phoenix. te kable są w zestawie z zasilaczami serii Taichi i Phantom Gaming dla modeli 1300W i wyżej. Aris je testował :D , dają radę.

@sideband przy kopaniu wychodzi średnio 0.6-0.7$ daily jak ostatnio patrzyłem więc nieopłacalne zupełnie biorąc pod uwagę że przy projektach dostaniesz 12-20$ w zależności od sprzętu (+cpu) i projektu ofc.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Sytuacja na rynku GPU nie ulegnie poprawie dopóki karty dla graczy nadawać się będą do AI. Dodatkowo nie zmieni się nic póki ciągle nie będą nadążać z produkcją gdzie chipy AI mają priorytet.

Może Nvidia postara się chociaż troszkę bardziej skoro AMD też wydaje nowego gena, przynajmniej do poziomiu RTXa6080.

Bo to co zrobili z serią 5000 to śmiech.

Wystarczy popatrzeć na 4080S vs 5080.

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Dziesiejsze gry to w dużej mierze :kupa: Mało stracisz rezygnując z gamingu.

Mocy w 4k brakuje gdzieniegdzie. No i fajnie by było mieć więcej FPS niż mniej. Nawet w starszych grach. 

Ale fakt w nowsze gry mało grywam. Mało ciekawych tytułów dla mnie. Nowy BF jako jedyny trochę zainteresował. W przyszłym roku FH6 i to chyba tyle.