Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Bardzo dobra decyzja. W zamian pewnię dadzą wersje Ti które zapewnią porządnego kopa:E

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

Hmm, czyli super już było ? :D 

Chyba jednak miałem nosa z tym swoim blackwellem. Generalnie, to ciężki miesiąc dla rynku PC a mam wrażenie, że w ogóle dla branży. Może się okazać, że w ciągu roku dosłownie wszystko podrożeje, bo wszystko też korzysta z pamięci dram :/ w jakimś tam stopniu.

• Upvote 1
Opublikowano

No miałes nosa. Pytanie z czego przeszedles. Bo perspektywa zostania na 4070 np na nastepny rok przy jej wydajnosci i vramie to juz takie sobie. Niby mozna zalezy w co kto pogrywa. Jednakze jezeli cos jest w dobrej cenie jeszcze to zawsze na wymianie sie mniej traci niz na kupnie nowej karty solo

Opublikowano

image.thumb.png.eb33b04752fbcd4c3c29b96d22bebf3b.png
image.thumb.png.ed1dac0e978bca81efd25e76413d2266.png

Jeżeliby przyjać, że 3080TI jest prawie na poziomie 3090. To jest to w np. Battlefieldzie 150 do 104 w 2k i w 4k 86 do 64 Czyli blizej 40% Reszta nowych gier raczej podobnie. W dodatku nie masz FG. 5070Ti ciągnie zdecydowanie mniej energii i podkreca sie lepiej. Według mnie bardzo duzy upgread zrobiłeś.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Fajnie się zapowiada kilka następnych lat. Ram drożej bo AI. TSMC podnosi ceny. 

Za chwilę wrócimy do czasów gdy 60tka byłą po 1000 USD jak w covidzie :E 

Będzie jeszcze drożej jeżeli Chiny nie spuszczą z tonu.

Ceny kart graficznych wzrosną w wyniku wprowadzanych przez Chiny ograniczeń eksportowych dotyczących metali krytycznych i ziem rzadkich. 

Ograniczenia te mogą sparaliżować produkcję zaawansowanych technologicznie podzespołów, w tym kart graficznych.

Chiny są głównym dostawcą i rafinerem tych surowców (ponad 90% a raf. 97%), decyzje mają bezpośredni wpływ na łańcuchy dostaw i koszty produkcji na całym świecie. Ostatnie działania miały na celu przyłożenie noża do gardła USA, a w szczególności Nvidii.

Jeżeli się nie dogadają to będziemy z nostalgią wspominać ceny z czasów krypto.

Opublikowano

Póki co najgorzej ceny RAM wyglądają. Pod koniec maja składałem młodszemu synowi PC:

image.thumb.png.0c9aeb00d14fd7c39e1cdaedd93fb5c7.png

teraz według ceneo najtaniej 789 zł. Karta trochę potaniała, płaciłem za 5070ti Gaming Trio od MSI 4249, obecnie 150zł taniej - tu porównuję X-kom do obecnych cen w X-kom. Cena dysku bez zmian, AMD Ryzen 7 9800X3D potaniał, więc jeszcze nie jest tak źle.

Tyle, że oszczędność na CPU/GPU zjedzą koszty ramu :( 

Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Plotka plotka ale tutaj Zachy mial za 4000zl

Ja za tyle kupilem i nie na sprzedaz obecnie a do uzytku :)

Pokazywalem jedynie ze do 4k mozna nabyc cos z pelna gwara itp z serii 5080.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Fajnie się zapowiada kilka następnych lat. Ram drożej bo AI. TSMC podnosi ceny. 

Za chwilę wrócimy do czasów gdy 60tka byłą po 1000 USD jak w covidzie :E 

To, że TSMC podnosi to mnie nie dziwi skoro mają monopol praktycznie ;) Już między czasie podnosili ceny jak jeszcze Blackwella nie było na rynku.

Z pamięciami to typowy wałek ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Hmm, czyli super już było ? :D 

Chyba jednak miałem nosa z tym swoim blackwellem. Generalnie, to ciężki miesiąc dla rynku PC a mam wrażenie, że w ogóle dla branży. Może się okazać, że w ciągu roku dosłownie wszystko podrożeje, bo wszystko też korzysta z pamięci dram :/ w jakimś tam stopniu.

Ja też trafiłem na dziurę cenową, bo po moim zakupie ceny zaczęły rosnąć (sierpień tego roku)

Opublikowano

Ktoś z was, próbował oc?. Ja się dopiero zacząłem bawić. Jest to bezpieczne?. Mam rtx 5070ti od Asus Rog strix. I zauważyłem że gdy ustawiłem w msi afterburner wartosc core clock na 450 to taki cyberpunk 2077 crashuje już w menu zanim zacznę grać. Ale przy ustawieniu 350 działa stabilnie. Natomiast memory clock ustawione jest na 440. AI twierdzi że memory moge spokojnie ustawić wyżej a crash w grze napewno nie uszkodzi mojej karty, ale wolę zapytać ludzi. Temperatury po podkreceniu wachają się między 61 a 67 stopni. Na tescie funmark z msaa x8 to około 73 stopnie, temperatursla w sekcji zasilania mniej. Moge faktycznie ustawic bardziej? Warto? 

Opublikowano
11 minut temu, Qrdello napisał(a):

Ponowię pytanie w kontekście zasilacza, bo tak czy siak chcę jakiś 3.0/3.1 kupić - czy MSI MPG 850W, o taki: MPG A850G to dobry zasilacz?

Trochę w tej kwestii wyleciałem z obiegu. 

Kupiłem ten zasilacz i jestem zadowolony: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-corsair-rm850x-850w-80-plus-gold-atx-3-1-17640942719

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_corsair_rm850x_2024-37704.html

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

No to jak tam czekanie na Superki?

To będą jakieś jaja, jeśli faktycznie tych Superek nie będzie tylko dlatego, że wystąpiły niedobory pamięci DRAM i to nie będzie chwilowe 8:E.

Będę miał naprawdę niezły dylemat, co wtedy zrobić xD.