Kadajo 8 194 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu I to jest w tym najpiękniejsze, ze wszystkie te gry możesz już ograć teraz, bo nie potrzebujesz do nich nowszego sprzętu 1 3
VRman 3 141 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) W newsie na głównej ITH jest błąd. Napisane, że to przez niedobory pamięci Przecież jakby NV dostała nagle więcej chipów GDDR7 niż potrzebuje do 6090 i 6080 to i tak by im zabrakło, bo poleciałoby taśmą bezpośrednio do działu "AI". Ceny też tego nie usprawiedliwiają. No bo przy cenie 2500$ za kartę, i kosmicznej marży NV (na nie wiem ile, 700$?) zmiana kosztu RAMu o 200$ to jest pryszcz, a nie przyczyna opóźniania generacji, która da śmiesznie małą poprawę po.. ponad trzech latach licząc od refresha po 2.5r. Ponad 5 lat za tyle ile kiedyś dawało OC co lepszej sztuki karty. AI! AI! AI Woohoooooo! PC Gaming: Edytowane 6 godzin temu przez VRman
MJRegul 555 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Jako ciekawostka benchmarkowa. O ile 5070 12GB po UV/OC jest wolniejsza od 4070TiS 16GB po UV/OC przy moich sztukach kart. Widać jak na dłoni, że im większe obciążenie tym różnice większe ale przynajmniej w smarkach nie przekraczają 10% przy poborze prądu mniejszym o około 90W w peaku w benchmarkach i 70W uśredniając w grach tak jak sobie na pałę mierzyłem. Czas start, zaczynam odliczanie od 06.02.2026 jak zacznę marudzić, że mi brakuje VRamu bo wydajnościowo w 1440p to 10% jestem w stanie przełknąć bez popitki.
Paw79 179 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_karty_graficzne_geforce_rtx_60-48481.html No i spokój Można zamykać temat na dwa lata Jak ktoś kupił w ostatnich trzech latach kartę z wyższej półki i zamierza posiedzieć na niej dłużej to może się tylko cieszyć. Cytat Początkowo mówiło się o debiucie w drugiej połowie 2027 roku i topowym modelu RTX 6090, nawet o 30% szybszym od RTX 5090 dzięki architekturze Rubin. Najnowsze doniesienia sugerują jednak, że masowa produkcja może ruszyć dopiero w 2028 roku. Winowajca jest ten sam: ograniczona podaż pamięci. Jeżeli przełożyć te +30% na całą serię, to: 6070Ti = ~4090 6070 = ~5070Ti/4080/4080S/9070XT 6060Ti = ~5070/4070S RTX4090 to w ogóle ma szanse pobić wszelkie rekordy długowieczności. Jedyne co ewentualnie może jeszcze "namieszać" w najbliższych dwóch latach to Playstation 6. Ale zakładając 2028r./RDNA5/TDP całego urządzenia = 200W, to nie wygląda by wydajność iGPU miała przekroczyć poziom dzisiejszych 9070/9070XT.
lokiju 583 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Sprzedaż PS5 spada ale gdyby teraz wydali 6 to cena byłaby z kosmosu więc i tutaj będzie zastój. Ponoć takie firmy jak HP, Dell itd. Zwróciły się do CXMT w sprawie pamięci. Ciekawe jak to się ma do sankcji, które nałożyli amerykanie na tę firmę. Edytowane 4 godziny temu przez lokiju
Radio Tirana 1 254 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 6 minut temu, lokiju napisał(a): Ciekawe jak to się ma do sankcji, które nałożyli amerykanie na te firmę Te sankcje działają tak, że firmy amerykańskie mają bardzo utrudniony potencjalny handel z chińskimi przedsiębiorstwami z wykazu 1260. Na każdy import towaru musisz mieć zezwolenie, tak samo jeżeli planujesz wprowadzić towar do obrotu. Na tym problemy się nie kończą, ponieważ banki oraz firmy logistyczne mogą odmówić obsługiwania transakcji, w których jedną stroną jest podmiot z wykazu 1260. Niemniej - Sony to przecież japońska firma, więc do siebie mogą brać ten RAM kontenerami. Edytowane 4 godziny temu przez Radio Tirana
Pavel87 759 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Trzeba znaleźc sobie chyba inne hobby albo zacząć ogrywać indyki
aureumchaos 450 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): I to jest w tym najpiękniejsze, ze wszystkie te gry możesz już ograć teraz, bo nie potrzebujesz do nich nowszego sprzętu Panie ale skad czasu na 200 tytulow?? Zanim je przejde to bede na emeryturze (numer tej strony pokrywa sie z rokiem moich narodzin xD).... a bez kart to ja sobie moge wiadomo co... a moj a4080S nie przetrwa 20 lat Mam nadzieje ze nie zejdzie przez najblizsze 3 lata... Edytowane 4 godziny temu przez aureumchaos
Art385 404 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 21 minut temu, Pavel87 napisał(a): Trzeba znaleźc sobie chyba inne hobby albo zacząć ogrywać indyki Panie polecam zabawę w emulacje na telefonie. Świetna zabawa, przed momentem nawet udało mi się odpalić half life 2 ze steama tylko jest po chińsku bo nie wiem dlaczego xD. Po jakichś kilkudziesięciu gb ściągniętych gier ze steama wygląda na to, że najlepiej sprawdzą się pirackie wersje Chyba czas spróbować winlatora, bo gamehub z grami ze steama jakby ssie pompkę.
VRman 3 141 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu A ja... zresztą nie muszę pisać co polecam
Pavel87 759 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Jeśli chodzi o emulacje to prędzej odpalę jakieś Pokemony czy też Chrono Trigger w polskiej wersji
Art385 404 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ooo ja niebawem muszę się pobawić w emulacje ps2. No ale teraz już udało mi się po angielsku ruszyć emulator nie wiedział co to PL teraz muszę ogarnąć jak zemulować pada. Nie mniej 60 fps na telefonie w gierce na PC shieeet do czego to doszło.
ShaDow_Pro 737 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Ja wczoraj odpaliłem PS2 i GTA VCS na 19" monitorze 1366x768, myslałem że po pół godziny mi oczy wypadną, FSR 1 ultra performance to przy PS2, 8K Edytowane 4 godziny temu przez ShaDow_Pro
Above 8 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Dodam od siebie 2 grosze... Straszną panikę to sieją ludzie. Samych gier na rynku jest ogrom. Pęd wydawać kolejne crapy , zarówno pod względem optymalizacji jak i samego fun w końcu zwolni. Może zaczną co niektórzy doceniać gry które kupili pewnie w dziesiątkach na promocjach i leżą jak elektrośmieci na ich kontach Steam itp. Prawda jest taka że jak ktoś lubi pograć to nie tylko fpsy czy detale się liczą. Można nadal świetnie się bawić mając właśnie takiego RTX 4060 który pomimo 8GB odpali tony gier i to w niezłych detalach , do tego nie będzie pobierał ogromnych ilości prądu co w dobie pro eko powinno być wartością dodaną. Taki Xbox series S/X czy ps5 za 1500-2000zł to też jest złoto w aktualnej cenie, pograć na tym można we wszystko, chociaż pewnie niedługo i te konsole podrożeja jak już się to nie stało. Osobiście znam mase ludzi którzy nadal wracają do Diablo 2, Quake, UT, Heroes itp albo tak jak ja czasem lubia pograc w JRPG na nintendo switch. Na prawdę przestój w tej materii nie jest końcem wszystkiego , ja to widzę jako szansa na pauze w konsumpcjonizmie. Liczę jednak na to że nie przestawimy się teraz w pełni tylko na model subskrypcyjny typu GeforceNow, Gamepass itp i utrzymamy duch klasycznego gamingu. Mnie udało sie kupić w dobrej cenie RTX 5060 TI 16GB, ale mam troche obrzydzenie teraz do tej karty. Z jednej strony oferuje dla mnie znakomitą wydajność w szczególności że po UV nie dość że jest jeszcze szybsza to pobiera 120-130W w stresie. Ale fakt że kosztuje teraz 2500zł gdzie w tych pieniądzach można się równie świetnie bawić na tańszych sprzęcie i jeszcze zostanie na zainwestowanie w coś innego daje mi to myślenia. Taki BF6 czy to na Ultra czy na low czy medium to nie jest przepaść jak kiedyś w starych gierkach Daliśmy się wciągnąć w tą gierkę z bajerami. Pijemy soki z papierowych rurek a produkujemy masę sprzętu który w rzeczywistości mógłby być wymieniany dużo rzadziej. Edytowane 4 godziny temu przez Above
Art385 404 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a): Ja wczoraj odpaliłem PS2 i GTA VCS na 19" monitorze 1366x768, myslałem że po pół godziny mi oczy wypadną, FSR 1 ultra performance to przy PS2, 8K No to ja właśnie ogarnąłem, że trzeba layout dać na k+M do fps dać warstwę steamową i można już chodzić. Taki half-life 2 na 6.9 calowym oledziku wygląda pięknie. No a skoro pc da radę emulować, to mi pary powinno starczyć do zemulowania Gran Turismo 4 które właśnie zasysam
VRman 3 141 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 5 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a): Ja wczoraj odpaliłem PS2 i GTA VCS na 19" monitorze 1366x768, myslałem że po pół godziny mi oczy wypadną, FSR 1 ultra performance to przy PS2, 8K Spoiler A PS2 podpięte do prawdziwego TV CRT 50/60Hz to przy obecnych grach na 5060ti jest 8K, a przynajmniej 4K Weź się nad sobą zlituj i zagraj na chociaż 1440p z emulacją CRT przez porządny CRT shader jak CRT Royale, bo przecież PS2 była przełomem - w końcu pożegnaliśmy pikselozę i przeszliśmy w hi-res. Niektóre gry miały nawet coś ala anty-aliasing. W każdym razie na LCDikach bez shaderów gry z PS2 zawsze wyglądają 1000x gorzej niż normalnie wyglądały na ówczesnych TV.
sideband 2 177 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu To nie wiesz, że zaraz jest koniec świata i jeszcze n-lat będzie pitolenie, że zaraz NV przestanie klepać karty dla graczy Nie ma o czym to trzeba po.... głupoty 1
Elder 439 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jest opcja że w 2027 Mr.Xi wyciągnie łapę po Tajwan (vide Szewko i wczorajszy materiał o tym zamieszczony na kanale Na Wschód od Bliskiego Wschodu) Sugerując się wpisami na oficjalnych stronach rządowych Chin po jego ostatniej tel rozmowie z pomarańczowym robi się nieciekawie, więc... zobaczymy te nowe RTX za dwa lata jak świnia niebo jak tam się zagotuje. 1
Above 8 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 17 minut temu, Elder napisał(a): Jest opcja że w 2027 Mr.Xi wyciągnie łapę po Tajwan (vide Szewko i wczorajszy materiał o tym zamieszczony na kanale Na Wschód od Bliskiego Wschodu) Sugerując się wpisami na oficjalnych stronach rządowych Chin po jego ostatniej tel rozmowie z pomarańczowym robi się nieciekawie, więc... zobaczymy te nowe RTX za dwa lata jak świnia niebo jak tam się zagotuje. Jeśli to ma być dla nas największy problem przy takich starciach to przeżyjemy...albo wrócimy do czasów gdzie PC posiadali tylko najbogatsi
oldfashioned 667 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Wczesniej mi sie nie rzucilo w oczy. Dobry fix dla NIE-ROGowych 5090 https://pokde.net/system/pc/psu/msi-mpg-ts-psu-active-monitoring 1
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @oldfashioned czekam na te zasilacze jak i na LightningZ 1
Kadajo 8 194 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Dlatego zaraz zasilacze tez będą kosztować plus 100% 1
oldfashioned 667 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dla niektorych wzrost ceny takich PSU za 'odblokowanie' karty to nie bedzie problem, poza tym osob ktore taki PSU kupia bedzie garstka. 1
Kadajo 8 194 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu A takie osoby nie mają już przypadkiem Astrali ?
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ale jakie ma to znaczenie ? Akurat wcześniejszy model z tej serii od MSI cieszy się bardzo dobrą opinią, w sumie nawet Aris docenił że jak na debiut to bardzo dobry zasilacz - chociaż nie jest w topce i w tej cenie można dostać lepszy produkt. Więc kolejne konstrukcje mają szanse być jeszcze lepsze imho. Ja się cieszę widząc nowe rozwiązania, które potencjalnie mogą stanowić jakiś kolokwialnie mówiąc dupochron wobec licznych baboli z jakimi dzisiaj jest wypuszczany sprzęt za wcale nie mniejsze pieniądze. No i też w sumie zawsze mnie bardziej ciągnęło do dopracowanych produktów niż budżetowych masówek ale kto tam co lubi. Narazie nie ma co wyrokować bo wszystko zweryfikują testy. W temacie zasilaczy wybór jest spory, każdy znajdzie coś na swoje potrzeby, kwiestia ceny to temat rzeka który wywoływał tutaj liczne kłótnie, więc pomińmy tymbardziej że nawet jej nie znamy. Dzisiaj wszystko drożeje w zastraszającym tempie bez względu czy piszemy o elektronice, spożywce, usługach, czymkolwiek.
Rekomendowane odpowiedzi