Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, leven napisał(a):

Ale jest OK :) 

Nie jest ok. Kłania się umiejętność czytania. 😀

Dlss w tych czasach nie jest opcją. Jest musem. Rozumiesz już, co miałem na myśli? 😀

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

No nie wrzucaj półsłówek, tylko rozwiń wypowiedź. Po co mi PWN ? 

3 minuty temu, j4z napisał(a):

Nie jest ok. Kłania się umiejętność czytania. 😀

Dlss w tych czasach nie jest opcją. Jest musem. Rozumiesz już, co miałem na myśli? 😀

Trza było od razu pisać, a nie jakieś zagadki :hihot:

Co ja tutaj napisałem ? "OK, "nie opcja" znaczy, że nie trzeba korzystać ze skalowania, chociaż jest mus "

Twoja odpowiedź: "Dlss w tych czasach nie jest opcją. Jest musem. Rozumiesz już, co miałem na myśli? 😀 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Nie znam tych portali. Luknę :) 

To tylko kanał na YouTube, bo w tym kontekście odpowiadałem. ;)

Godzinę temu, leven napisał(a):

Karty lecą na 130Wat ? Bardzo wydajny procesor. U mnie po UV karta potrafi dobić do 140Wat. No i trzyma 2800mhz GPU.

Dużo zależy od gry oraz miejsca testowego, szczególnie Blackwell zmniejsza pobór jeśli nie jest w pełni wykorzystany.

On akurat marnie wybiera miejsca, ale przynajmniej prawie na pewno realnie testuje karty, bo Twój wcześniejszy link to raczej fałszywki.

A pro po linku, nie wiem co chciałeś zalinkować w tej odpowiedzi. :E

Drugi wspomniany Z Wormz Gaming testuje karty w różnych ustawieniach i patrzy czy trzymają 60fps.

Portale już dawno powinny dodać zoptymalizowane ustawienia do testów, ale to dużo roboty przy tylu sprzętach.

Edit. @leven Na dodatek nigdy nie testował rtx4060ti vs rtx5060ti, bo nie miał obu jednocześnie. Prosiłem go o test rtx3070 vs rtx4060ti vs rtx5060 na różnych konfiguracjach, ale niestety jeszcze nie zdobył 4060ti, którego kiedyś pozbył się. Tam podałeś link do wyszukiwania w google i nie było jego kanału - GamesOracle. Za moją poradą dodał testowanie w DLSS we wyższych rozdzielczości na słabszych kartach.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
52 minuty temu, leven napisał(a):

Cudnie potrafisz umilić Niedzielę.  A co mają wspólnego testy z portali, które (pierwsze z brzegu) wybrałem do rzeczywistej wydajności kart ? Fizyki nie przeskoczysz ? 

Poza tym mam 5060ti i wiem, co może ta pierdziawka.  

"pseudoporównawcze" wyrocznia się znalazła.

Nie no, robisz elementarny błąd jak jakiś leszcz co 5 minut temu założył konto na forum i jeszcze brniesz w polemikę.
Na tym forum powinien być zakaz wrzucania tego typu szitu, bo tylko ludzi w błąd wprowadza.
Zapytaj np. kolegi @tomcug co tonę testów sam robił... niech napisze co to warte, co wrzuciłeś, to może uderzysz się w pierś i przyznasz do błędu.

A co do GPU to 9060XT 16GB i 5060ti 16GB to takie minimum do 1440p, no ale ja bym nie usiedział i przynajmniej na 9070/5070 wymienił. Co kto lubi...

Opublikowano
8 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Gdzie są te podwyżki GPU? widzę że moja karta jak ją kupiłem w raty za 6200 na początku stycznia tak nadal praktycznie za tyle jest :E

Na przepłacone premium karty w dniu "0" te wahania rynku tak nie działają. Miałbyś Ventusa, to byś zobaczył xD 

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Plusy gdzieś wywiało. Poza tym najtańszy jakiego znalazłem jest ze sklepu krzak i 800zł drożej od ceny dzisiejszych non-PLUS więc chyba bezsens.

EDIT: A jednak amazon nie anuluje z byle powodu. No no no...

daj znać czy karta przyjmuje podniesiony PL

Opublikowano
Teraz, Tornado3 napisał(a):

daj znać czy karta przyjmuje podniesiony PL

No planowo jutro mi dojdzie na paczkomat to się będę bawił. 

Pamiętacie jak w kwietniu 2024 kupiłem 4070S i w kwietniu 2025 sprzedałem roczną używkę, wychodząc na +200zł?
Dzisiaj sprzedałem prawie roczną używkę Inno3D 5070ti, wychodząc na +160zł i jeszcze jestem na etapie korespondencji z Nvidią/PNY nt. kodu Resident Evil Requiem (200-300zł).
Amazon przekierował mnie bezpośrednio do PNY/Nvidii.
Jak już jest po fakcie to przyznam, że głównym powodem sprzedaży Inno był fakt bundle RE:R, bo tą grę będę na pewno miał w ten czy inny sposób.
Wedle informacji na stronie PNY i Nvidia, gierka po zakupie należy się jak psu buda, a amazon jest wymieniony w pierwszej kolejności jako retailer więc będę dochodził swojej racji.
RE1e.thumb.png.fab5283ac5404029bc35c0135e0bb8be.png

RE2e.thumb.png.a2263fa86e2d7c1af41acbdbdccf980a.png

RE3e.thumb.png.b8660edacd080b48b4050c9fa5e332c0.png

RE4.thumb.png.9c622c237eb0f49284641750dc789896.png

Opublikowano

Dokładnie FE nadal można kupić tanio tylko trzeba się wstrzelić.

Gdyby faktycznie produkcja kart podrożała tak jak to "opisują" to wszystkie karty by wystrzeliły do góry nieważne czy to Strix czy Ventus.

A tu co za niespodzianka tylko tanie podrożały...

przypadek-co-za-przypadek.png

• Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, lukadd napisał(a):

Rzuty FE dalej są mniej więcej po tyle, ostatni jakoś 3 tygodnie temu był 1059euro za 5080.

Próbowałem kilka razy, jak się pojawia to 15 min i ni ma, a chętnie bym przygarną kolejnego 5080fe, a nawet 5090 fe do kolejnego pc  

Opublikowano
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie FE nadal można kupić tanio tylko trzeba się wstrzelić.

Gdyby faktycznie produkcja kart podrożała tak jak to "opisują" to wszystkie karty by wystrzeliły do góry nieważne czy to Strix czy Ventus.

A tu co za niespodzianka tylko tanie podrożały...

przypadek-co-za-przypadek.png

https://amzn.eu/d/03mDzAIa

lub 

https://amzn.eu/d/06EWl2JG 

Chłodzniea po 700-800gr do CPU kosztuja po 150zl chociaz były i po 130zł wczesniej. Producent ma jeszcze taniej bo to cena koncowa. Co szkodziło producentom wrzucic wiecej miedzi i aluminium? A no wlasnie. Takie Ventusy czy ogolnie te tansze wersje kart sa tak zrobione, żeby były głośne. Po to żebys kupił droższą wersje. Na drozszych wersjach producent np Asus czy MSI ma najwieksza marże, tańsze służa tylko po to, żeby pokazac że lepiej wydać wiecej i dostac kiespie oceny w recenzjach. Taki Ventus 5070Ti czy 5080 to ma z 200-300gr miedzi i aluminium. Nie da sie tego sensownie wytłumaczyc, to w zasadzie same wentylatory chlodza 2500-2600rpm. 

Opublikowano

@maxmaster027 No i nie zapominajmy ile problemów było z pump-outami past termoprzewodzących dominujących w tańszych kartach i polityka większości producentów to plomby i "nie pchaj łap bo stracisz gwarancję". Co ciekawe w stanach jest jakiś odgórny przepis, że nawet jak GPU ma plomby i teoretycznie "Void warranty if removed" to i tak można zrywać plomby, zmieniać pastę, pady i gwarancja zostaje. My niby Europa, ochrona konsumentów, a w tej materii dupa.
Na dobrą sprawę... ile w takiej masówce kosztowałoby położenie lepszej pasty, nie mówiąc już o PTM? Karty sprzedawane w kwotach czterocyfrowych.

Gdyby była jakaś standaryzacja PCB, a prawo unijne byłoby zaktualizowane jak to w USA, że każdy może sobie kartę rozkręcać bez utraty gwary, to tylko czekać jak taki Thermalright, by zaczął produkować customowe chłodzenia GPU za damski ch*j.
Aż mi się czasy Accelero przypomniały.
61xOvhSl+jL._AC_SL1500_.jpg

No ale pomarzyć możemy.

Opublikowano

@Lameismyname Za PTM i żeby wrzucic z 800-900gr radiator zamiast 300gr firma placi grosze. Mówie Ci 1kg nowe chłodzenie do CPU widzialem za 120zł . (a tutaj to jest cena koncowa) To żeby dac troche wiecej do takiego Ventusa kosztowałoby to ich moze z 10$. Miałbys cene 40zł wyższą. A karta porządnie chłodzona. Wlasnie dlatego o tym wspomnialem. No ale kto by chcial wtedy kupowac Suprime SOC czy Vanguard, skoro za 1500-2000zł mniej jest Ventus dający rade. Ta karta po prostu musi nie dawac rady tak została skonstruowana. 
@SylwesterI. Nie wiem jakie ma chłodzenie 5080FE ale słyszałem, że jest w miare ciche i zdecydowanie lepsze od ventusa.