Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieźle, fajnie że tak szybko zaczynamy w to wchodzić.

Pierwsza gen pewnie będzie średnia ale za 2-3 latach już nie będziecie potrafili grać bez ai renderingu, tak jak dziś bez dlss i generatora :D

Opublikowano

Każdy wie, że przyszłość to AI i nic tego nie zmieni, chyba, że wybuchnie 3 wojna światowa i zrobi wielki reset. :wariat:

DLSS 5 pojawi się jesienią tego roku i będzie wykorzystywana przez największych wydawców oraz twórców gier i pojawi się w takich grach jak AION 2, Assassin’s Creed Shadows, Black State, Cinder City, Delta Force, Hogwarts Legacy, Justice, Naraka: Bladepoint, NTE: Neverness to Everness, Phantom Blade Zero, Resident Evil Requiem, Sea of Remnants, Starfield, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered czy Where Winds Meet.

:glodny:

Opublikowano

Teraz graficy w grach będą szli na łatwiznę, będą tworzyć twarze z 100 wielokątów, nakładać na to filtr DLSS5, a sterowniki nvidii po 5 aktualizacjach i hot fixach będą to poprawnie wyświetlać zamiast fallusa na szyi xD    

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

DLSS 4 = 1x computing
DLSS 4.5 = 5x computing 
Uzywajac DLSS Performance w 4k koszt FPS jest niewielki. Nvidia poleca preset M dla performance wlasnie z racji tego. 

Zakładając nawet że DLSS 5 to 15x computing na FP4, co daje 1.5x wzgledem DLSS 4.5 na FP8. Masz podobną wydajnosc przy DLSS Performance.

Zakładając że DLSS 5 to 10x more computing anizeli DLSS 4, ale na FP4. To oznacza tą samą wydajność jaką masz na DLSS 4.5. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

2x RTX 5090 trochu straszno... chociaż znając życie jak wyjdą rubiny to 6070=5090 i jakoś to będzie xD
Mi się droga do fotorealizmu podoba... jedynie widzę problem w "celności", bo jednak AI ingeruje w interpretacje wyglądu.
Przykład to twarz Grace z RE:R. Na mój gust AI oszukało usta w DLSS5 na tyle, że trochę zrobiło inną osobę.
hq720.jpg

Przejedźcie sobie suwakiem, to zobaczycie o czym mówię (https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss5-breakthrough-in-visual-fidelity-for-games/nvidia-dlss-5-resident-evil-requiem-geforce-rtx-comparison-screenshot-001/)
Na pewno materiał do tych prezentacji był skrupulatnie wybierany aby nie było żadnych bubli, mimo to ja to odbieram jako swojego rodzaju niedokładność.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja nigdzie nie pisze ze to nie robi wrażenia, mnie nie ciekawi FPS tylko koszt :D

FPS wiadomo ze bedzie gówniany i będzie trzeba od razu odpalić MFGx16 :D

Koszt czego?

FPS będzie się zgadzał, ale tylko na RTX 6090. :hihot:

Opublikowano
3 godziny temu, Zachy napisał(a):

Dlss5 i neural rendering potrzebuje mocy dwoch 5090 ponoc :)

Póki co... aż wyjdzie 6090 i jego mniejsi bracia jeśli ogarną vram. Wymyślą coś z latencją i 5090 po 3k za rok :E

Ada nie pozwala nawet na to...

Radki w ogóle bez podjazdu i devi ciekawe czy się zgłoszą po namaszczenie.

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przykład to twarz Grace z RE:R. Na mój gust AI oszukało usta w DLSS5 na tyle, że trochę zrobiło inną osobę.

Inną osobę mówisz...

Jak z tego zrobią RTX UNDEI i będzie można podmieniać całe postacie w grze, to może nawet to będzie warte dokupienia drugiej karty, np. 6070tki  ;) choćby po to, aby w grze LoTR w 2029r. nie grać czarnym Aragornem ;)

Opublikowano

Poradzą ale bez aż takich wodotrysków z tak złożoną ingerencją w shading. Ewentualnie w śmiesznych fps... Oni wiedzą co robią i jak u nich kupujesz to nigdy ustawiony na długo nie jesteś ;)

Jeszcze możecie i tego nie zobaczyć jak wam Terminatora główny konik bardziej podejdzie albo będą się lepsze cuda na świecie działy.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie jak sobie z DLSS 5.0 poradzą karty RTX 5xxx, bo trochę kiszka by była gdyby to było dopiero używalne na RTX 6xxx

mniej więcej tak sobie poradzi jak RTX 2060 z Path Tracingiem.

Digital Foundry zrobi filmik o tym, że co prawda 5080tka wymusi zejście do rozdzielczości z Playstation 1, ale mimo wszystko obraz dzięki upscallerom i DLSS5 jest lepszy i jest to przyszłość branży i w ogóle największy przełom od lat.

Apropo. Łysy z DF powiedział, że to największy przełom od bardzo dawna. :lol2:

A dopiero co to samo mówił o o ray-tracingu. I chyba tak szczerze, że.. całkiem o tym przełomie zapomniał :hahaha:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

U DF wszytko co robi Nvidia to przełom :)

Jakby nie patrzec tak jest, bo tylko nvidia pcha to do przodu, a amd tylko goni kroliczka, Innych graczy na rynku nie ma. 

Geforce 256 :cool:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jakby nie patrzec tak jest, bo tylko nvidia pcha to do przodu

Przy okazji licząc "ekstra premium", no ale te wszystkie researche kosztują, a AMD ciągle jest w tyle.
Intel mógłby coś błysnąć, bo przykładowo z upscalerem zrobili niezłą robotę, gdzie rozwiązania AMD były zauważalnie gorsze.

15 minut temu, VRman napisał(a):

mniej więcej tak sobie poradzi jak RTX 2060 z Path Tracingiem.

Digital Foundry zrobi filmik o tym, że co prawda 5080tka wymusi zejście do rozdzielczości z Playstation 1, ale mimo wszystko obraz dzięki upscallerom i DLSS5 jest lepszy i jest to przyszłość branży i w ogóle największy przełom od lat.

Nie no myślę, że kreślisz abstrakcyjnie pesymistyczny scenariusz.
Albo lepiej - skasuj ten wpis z forum, bo jeszcze Jensen zobaczy i będziemy wszyscy mieli przejebane xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie jak sobie z DLSS 5.0 poradzą karty RTX 5xxx, bo trochę kiszka by była gdyby to było dopiero używalne na RTX 6xxx

Nawet jak tam bedzie 10krotnie wiecej obliczen anizeli przy DLSS 4, to RTX 5000 sobie poradza tak samo dobrze jak z DLSS 4.5. 

Nie wiem, nie ma co przesadzac. Rubina i tak wiekszosc bedzie chciala miec bo to nowy node. Niezależnie od wydajnosci rtx 5000. Sporo ludzi na nie czeka. 

Jeżeli masz srednio 50fps np w 1440p z DLAA z path tracingiem na DLSS 4. To pewnie spadnie wydajnosc sporo np do 40fps. Natomiast jak uzyjesz DLSS (B lub P) to juz takiego impaktu nie bedzie.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

@maxmaster027 Obyś miał rację. Myślę, że zieloni nie zrobią z DLSS 5 takiego overkilla, który będzie nieużywalny, bo to tylko strzał w stopę.
Mam tylko cichą nadzieję, iż mój 5070ti w 1440p podoła ;) 

@Kadajo Co do wydajności w rastrze nieraz się debatuje czy wynika to ze zderzenia ze ścianą czy jednak zieloni jako pionierzy chcą skierować rozwój na swoje tory aby jeszcze dalej odpłynąć konkurencji.

Odnośnie DLSS myślę, że dużo się zmieniło na plus między wersjami 1/2/3/4 i prawdopodobnie 5. Z perspektywy konsumenta już odkładając na bok poprawę jakości ogólną grafiki najbardziej cieszy, że tryby niższe od Quality drastycznie się poprawiły.