Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Heh, w UK za taki numer to miałbyś prawo żądać zwrotu kasy za kartę :) 

Jeżeli jest napisane jak masz oddać kartę a zazwyczaj tak jest by nie oddawać pudełka i akcesoriów to zapomnij o zwrocie.

Opublikowano

@Art385 Żebyś nie śmiał się baranim głosem jak z czasem trend będzie taki, że natywne rozdziałki będą wyglądały jak sraczka, a dopiero po odpaleniu super duper upscalera zacznie to wyglądać. Ludzie się podzielą na obozy FSR vs DLSS vs XeSS i jak kibole będą się ustawiać na ustawki w lesie. Future is now :)

Opublikowano
17 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ja wysłałem bez dodatków, samą kartę w oryginalnym pudełku do serwisu MSI we Wrocku. I nie odesłali mi w oryginalnym pudełku tylko swoim zastępczym z logiem.

Tak wygląda pudełko

A w środku, takie małe cudeńko, zapomniałem o tym, że to mam :) Poznajecie? Ma 2x6pin

Od kiedy to MSI przyjmuje od indywidualnego klienta?

Opublikowano
1 minutę temu, Art385 napisał(a):

Przecież już UE5 wygląda jak sraczka natywnie i jak sraczka z DLSS i z FSR. Developerzy zadowoleni bo wszystko się robi samo a że wygląda jak gówno i wymagania z kosmosu, to już nie ich problem ;) 

Ja w Stalkera 2 grałem w 1440p DLSS Quality + FG.
Tutaj realne porównanie DLSS vs FSR - jest przepaść:
DLSS_FSR_STALKER.thumb.png.caf9afab0a91ce7ac8535112f7621279.png

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Od kiedy to MSI przyjmuje od indywidualnego klienta?

Był temat o tym na pclabie, ja gadałem na emaila, na forum MSI, tamto siamto, bo karta miała bardzo wysoki hotspot, że nie działała jak powinna, przytaczałem pewne zwroty, do tego sklep upadł- karta była używka od kogoś z forum pclaba.
Tak MSI się zgodziło odesłałem im kartę bezpośrednio do Wrocławia.

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja w Stalkera 2 grałem w 1440p DLSS Quality + FG.
Tutaj realne porównanie DLSS vs FSR - jest przepaść:
DLSS_FSR_STALKER.thumb.png.caf9afab0a91ce7ac8535112f7621279.png

Niestety jak FSR to tylko 4KFSRQ i jest to powszechnie znane przez wszystkich. Już nawet się panom z digital foundry wymknie w pogadankach co gadają po 2h, że jest "not much difference". FSR zwyczajnie ssie jeśli wyjściowa jest 1440p o niższych nie wspominając 

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Gdybym miał GPU czerwonych (np. 7900XT) to raczej poszedłbym w XeSS lub TSR. FSR wygląda tragicznie

Znajomy ma RX 6700Xt to używa XeSS lub TSR. Jak kupię RX'a to pewnie robiłbym to samo, na razie czekamy na nowe FSR 4, czy będzie lepsze niż starsze czy bez rewolucji. Najważniejsze, żeby było to w grach.

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Znajomy ma RX 6700Xt to używa XeSS lub TSR. Jak kupię RX'a to pewnie robiłbym to samo, na razie czekamy na nowe FSR 4, czy będzie lepsze niż starsze czy bez rewolucji. Najważniejsze, żeby było to w grach.

Niestety znając AMD to szału nie będzie. Jak FSR 4 dorówna do XeSS i TSR to już będzie sukces.
Swoją drogą chyba poszli złą drogą, skoro upscaler im tak nie wyszedł :/

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Art385 Gdybym miał GPU czerwonych (np. 7900XT) to raczej poszedłbym w XeSS lub TSR. FSR wygląda tragicznie... Swoją drogą ciekawi mnie np. Intel B580 z ich XeSS wspieranym przez sprzętowe jednostki AI - chociaż z drugiej strony karta sama w sobie jest słaba.

Oczywiście ale pod warunkiem, że siedzisz na 1440p jeśli masz panel 4k to nie ma potrzeby jak FSR dostanie pixele, to wygląda ale tu ten tego tak sobie gra mała cześć ludzi co siedzą na panalach 4k. Znowu XeSS na radeonie oprócz tego, że jest rozmyty jak skaluje do 4k w porównaniu do FSR to jeszcze małe obiekty jak jakieś śmiecie latające na ekranie zostawiają często czarne ślady za sobą i wali to po oczach strasznie.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Swoją drogą chyba poszli złą drogą, skoro upscaler im tak nie wyszedł

Technicznych niuansów nie znam, tu pewnie ktoś może odpowiedzieć, ale FSR nie korzysta z AI, więc ma lipę, a niby bo tak napiszę, FSR 4 ma być wspomagane AI, i chyba tylko dla nowych kart, więc koniec z FSR dla wszystkich kart.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

FSR 4 ma być wspomagane AI, i chyba tylko dla nowych kart, więc koniec z FSR dla wszystkich kart.

A czy to ma znaczenie? FSR 3.1 i tak uratowało dupsko wszystkim z RTX 3000, 2000 i niżej choćby samym frame generatorem. Z roku na rok tych kart będzie coraz mniej i na rynku zostaną same karty z własnościowymi rozwiązaniami, czyli DLSS dla NV, XESS dla INT i FSR dla AMD.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Art385 Siedzę na 1440p i nie planuję zmienić. To jest dobra rozdziałka łącząca jakość i wydajność.
@Reddzik Czyli AMD zatoczyło koło i idzie drogą zielonych. No upscaler im nie wyszedł.
@cichy45 Ja się ratowałem FSR w CP2077 gdy przejściowo miałem GTX 1660. To była wersja 2.0 albo 2.1 nieoficjalnie z jakiegoś moda ale działało, robiło robotę i było dużo lepiej jak FSR 1.0 natywny z gry. A co do generatora klatek AMD - ten akurat im wyszedł.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Art385 Siedzę na 1440p i nie planuję zmienić. To jest dobra rozdziałka łącząca jakość i wydajność.

Ależ ja ci nie każe zmieniać. Mało tego ja się nawet z tobą zgadzam. Mówię tylko, że FSR na panelu 4k wygląda spoko i nie ma potrzeby posiłkować się XeSS czy TSR. 

Teraz czekamy na CES. AMD jest przerażająco cicho i miejmy nadzieje, że to efekt pogonienia starego marketingu a nie tego, że jest gorzej niż zwykle i faktycznie wypuszczą coś ledwo szybsze od 7900GRE z jedynym plusikiem jak zlockowany do RDNA4 FSR4