Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Grolshek napisał(a):

Czytać jak dwóch łosi 

łosi to sobie kolego pod prysznicem szukaj 

18 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Czego się tyczy ta odpowiedź? Ja nic takiego nie napisałem, coś ci się pomyliło.

I co z tego, że obydwaj tak piszecie? Gdzie jest potwierdzenie tego? Czy któryś z was napisał np. tak, dzięki Ghost Spectre mam o 10% w takiej i takiej grze, na takich ustawieniach? Nie.

Jak na razie, to ty się "mundrzysz" a nie ja. ;)

Czemu mam pisać o ghost? Jak nie używam? Napisałem wyraźnie moje obserwacje "po debloacie" fps podskoczył", napisałem tak dlatego, że wykonałem debloat i fps podskoczył. Na co ty tworzysz kolejny shitstorm, twierdząc, że nie miał prawa podskoczyć %-)

Odnośnie do twoich rad, wyłączenie defendera nic nie zmienia w kwestii fps, integralność pamięci już dawno wyłączona.

Zadam pytanie inaczej "co z tego, że udajesz wujka dobra rada, jak nie wiesz, o czym piszesz" 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano

@SylwesterI., ja podałem Ghost Spectre jako przykład, ponieważ to jest maksymalnie okrojony i przystosowany pod gry system. Nadal twierdzę, że wyższa wydajność wynika z wyłączonej Integralności pamięci, usuniętego czy wyłączonego Defender'a a inne zmiany, np. zmniejszenie ilości procesów mają znikomy wpływ na wydajność w grach.

Czemu po prostu nie podasz czym robisz debloat, żebym mógł sam sprawdzić, ile to daje w porównaniu z normalnym Windows?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@SylwesterI.

Czemu po prostu nie podasz czym robisz debloat, żebym mógł sam sprawdzić, ile to daje w porównaniu z normalnym Windows?

ja to podawałem dawno temu, tylko wskakujesz do tematu nie wiedząc o co chodzi :

W dniu 1.04.2026 o 15:27, SylwesterI. napisał(a):

Tyle jest wart ten benchmark do porównywania na różnych komputerach:

bo ja też znalazłem "magiczny bios" co robi "cyk" i wyniki rosną %-)Cyberpunk2077_2026_04_01_15_16_33_135.thumb.jpg.53ce4c2f47d38dd067c8de92e6267200.jpg

a tak naprawdę, wyczyściłem trochę windę, debloat Chris'a Titus'a i "cyk"

magiczne wyniki się zrobiły gdzie teraz średniego fps mam dużo więcej, jak przed maksymalnego %-)

dziekuję, wszystko w temacie Walcuś 

5 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

czy wy robicie gownoburze o jakies 3fps czy o co chodzi?

Jeśli chodzi o debloat, to nie jest 3 fps

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@SylwesterI., ja podałem Ghost Spectre jako przykład, ponieważ to jest maksymalnie okrojony i przystosowany pod gry system. Nadal twierdzę, że wyższa wydajność wynika z wyłączonej Integralności pamięci, usuniętego czy wyłączonego Defender'a a inne zmiany, np. zmniejszenie ilości procesów mają znikomy wpływ na wydajność w grach.

Nie jest, ale jest to jeden z najlepszych systemów skrojonych z głową i dający możliwość przywrócenia większości funkcjonalności oraz kompatybilny z WU ;)

W skrócie albo jedno albo drugie.

Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM dzięki za wskazanie miejscówki, mega fajnie gniecie i dobrze, natychmiastowo wyjaśnia overclock.
Myślałem, że ring 46 i ngu 35 będą stabilne ale jedna nie i musiałem wrócić do 45/35.

Co do samego testu, niestety z ray tracing mam jakieś śmieszne kilkadziesiąt fps ze względu na radeona, ale pokusiłem się o test na ustawieniach Tomcuga to jest 1080p, wszystko maks i rt off.

Poniżej nagranie - wychodzi poziom 270K Plus / 9950x3d z recenzji na portalu ze zdecydowanie lepszym 1% low (tak zwana topka wykresu)

Odnośnie tego print screenu i rzekomego wzrostu wydajności.
image.png.e75ce6617e1c4168e909a05c59f8a1ae.png

Pamiętajcie, żeby uważać na tego użytkownika.

Poniżej nagranie przedstawiające jak łatwo zmanipulować wynik co już raz zrobił.

Wystarczy przełączyć na duży tłum i nie poczekać aż przyjdą ludki - 1080p -> równie dobrze mogę wkleić taki sam fps jak Sylwek

Dodam jeszcze tylko tyle, że okazuje się, że pierwsze nagranie i tak jest na limicie GPU i po zastosowaniu podkręcenia karty graficznej uzyskuję wydajność najlepszych procesorów ze zdecydowanie lepszym 1% low.

Jest super! Warto robić OC.

Poniżej nagranie

I porównanie:

image.thumb.png.3cbd2139066c66a776ffbcd362b85734.png

image.thumb.png.9ee9a248d724e4641489a9dc95fb6196.png

Edytowane przez wallec
  • Haha 4
Opublikowano

Mozna stwierdzic, ze wynik pokrywa sie z testem ithardware i 250k po OC, fps sobie lata, gora/dol o te 3fps-4fps. Bedzie dobra miejscowka do testowania innych cpu @SebastianFM :red:

2026042.thumb.JPG.a8f828c83bca0ca5fbbd52cacd62c2ff.JPG

Tylko co z tego jak w gre ktora gram 98% czasu to intel jest pizdus plastus daleko w tyle  :hihot: Wiec takie testy pod jedna gra sa meh xD

obraz.thumb.png.6d1b9ea5ca584ce7419864422268e1e1.png

obraz.thumb.png.cf615c9f23071c389387e8c849eae5b4.png

Opublikowano
43 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

245 Po OC przegonił stockowego 14600 :thumbup: czapki z głów 

No i super, zakup z890 był dobrą decyzją. Dokładając 150-200zl udało się w archaicznych grach, które nie skalują się z nowoczesną architekturą podnieść wydajność do 14gen, a w nowoczesnych mieć okolicę topki. 
 Z iBOT i apo byłoby 400fps ale co zrobisz jak nic nie zrobisz…

• Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, wallec napisał(a):

Dowartościować się?

Jedynym niedowartosciowanym i zakompleksionym gosciem jestes ty sam i to widac wcyhodza problemy z przeszlosci czyli brak akceptacji ;) 

I typowe narcystyczne zachowania ;) 

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Ciii Panie co nie wrzuca testów z gier bo to nie ma sensu na różnych systemach;)

Ciii Panie co nie wrzuca aidy bo to nic nie znaczy ;)

Cii Panie co nie kręci RAM bo wzrosty są nie warte i wystarczy timingi szlifować;)

Cii Panie co pierwszy stoi w sklepie w kolejce bo musi wygrać wyścig, w którym nikt się nie ściga ;)

Cii Panie co tylko potrafi snobizmy pisać i atakować innych ;)

początkowo musiałem wyjaśniać 7800x3d, potem 9800x3d, teraz 14gen… nic sobie z tego nie robię a Wy piszecie spam posty w odpowiedzi a zwykle print screeny ;)

wesołych świąt i niech na te święta wróci do was radość z tego co macie a nie z komentowania innyhc

Ps.  Dobrych stron nikt nie widzi i omija (wyniki z cyberka) by się przywalić każdy chętny ;)

• Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, tomcug napisał(a):

Arrow przegra w takim układzie, nawet nie trzeba testów robić.

przegladalem twoje test gracemont vs skymont.

dlaczego wyszło ci ze w call of duty gracemont jest szybszy?

Przejście z procesorów z rdzeniami Crestmont na te ze Skymont (seria Core Ultra 200S) przynosi w grach zysk rzędu 15-26%, przy czym największą różnicę widać w minimalnej liczbie klatek i braku mikro-przycięć, co w szybkich strzelankach jak Warzone jest kluczowe. 

Krótko mówiąc: Skymont jest o tyle szybszy, że w Call of Duty rdzenie "energooszczędne" przestały być wąskim gardłem i zaczęły realnie wspomagać generowanie wysokiego FPS, oferując wzrost efektywności o ok. 70% przy tym samym poborze prądu co poprzednik.