Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, AMDK11 napisał(a):

Nieważne, jak na to spojrzeć, opóźnienie wpływa na rzeczywiste osiągi IPC.

Mniejsze opóźnienia oznaczają mniej przestojów, a rdzeń może pobrać i przetworzyć więcej danych w tym samym czasie, co finalnie daje wyższy IPC.

Intel do określania IPC używa benchmarków SPECrate®2017, Cinebench R23, Cinebench 2024, w których opóżnienie w dostępie i przepustowość RAM nie mają wpływu na wyniki.

Powinieneś napisać o jakie IPC tobie chodziło, jakie aplikacje?

Opublikowano (edytowane)

Pisałem głównie o opóźnieniach i przepustowości pamięci podręcznej, która ma bezpośredni wpływ na osiągany w praktyce IPC. Oznacza to, że opóźnienie i przepustowość cache wpływa na to, czy podstawowa logika rdzenia może zostać nasycona danymi w każdym cyklu. Im więcej cykli przestoju/oczekiwania, tym mniej danych może przetworzyć rdzeń, co skutkuje niższym osiągalnym IPC. W zależności od typu/specyfiki kodu uwydatniać się będą różne wąskie gardła.

ArrowLake ma L3 z żenująco wysokimi opóźnieniami i niską przepustowością gorszą nawet od Zen 2. Śmiem twierdzić, że gdyby ArrowLake miał L1(L0) i L3 na poziomie Zen5, wyniki w wielu przypadkach byłyby inne niż są.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@AMDK11, próbuję ci uświadomić, że to zależy od konkretnego programu a ty cały czas piszesz zbyt ogólnikowo.

Każde wąkie gardło uwydatnia się w określonym przypadku, przez co praktycznie osiągalne IPC nie jest liniowe i jednakowe dla całego spektrum obciążeń.

Gdy dla Zen5 L2 zostanie przepełnione i trzeba odwołać się do L3 to Zen5 ma przewagę +60%! w dostępie do L3. To ogromna różnica mimo faktu że LionCove ma 3x więcej L2.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
7 godzin temu, AMDK11 napisał(a):

Nieważne, jak na to spojrzeć, opóźnienie wpływa na rzeczywiste osiągi IPC.

Ja patrze z perspektywy gracza i glownie chodzi mi o opoznienia w pamiec L3. W wielu programach opoznienie nie ma wplywu na wynik co pokazuja rozne testy gdzie intel radzi sobie znakomicie, a co przytoczyl juz SebastianFM wyzej, jest dobrym przykladem.

Zreszta co tu duzo pisac, nawet tutaj pieknie widac do czego glownie ludzie kupuja cpu i nie sa to uzytki, a zwyczajnie gry.

Godzinę temu, AMDK11 napisał(a):

ArrowLake ma L3 z żenująco wysokimi opóźnieniami i niską przepustowością gorszą nawet od Zen 2.

Mnie to zastanawia co za magik w intelu to projektowal bo to sa tak razace probllemy, ze glowa mala.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ja patrze z perspektywy gracza i glownie chodzi mi o opoznienia w pamiec L3. W wielu programach opoznienie nie ma wplywu na wynik co pokazuja rozne testy gdzie intel radzi sobie znakomicie, a co przytoczyl juz SebastianFM wyzej, jest dobrym przykladem.

Zreszta co tu duzo pisac, nawet tutaj pieknie widac do czego glownie ludzie kupuja cpu i nie sa to uzytki, a zwyczajnie gry.

Radzi sobie dobrze, ale nie ma punktu odniesienia, bo nie ma wariantu z lepszym L3. Można tylko gdybać, jak poradziłby sobie z lepszym L3.

Programy, które mieszczą się w ogromnym L2, w pewnym stopniu maskują słaby L3, ponieważ dla LionCove rzadsze są sytuacje gdy brakuje L2(3MB) niż dla Zen5(L2 1MB) który częściej sięga do L3. Komunikacja między rdzeniowa nadal odbywa się na poziomie L3.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.12.2024 o 12:13, Phoenix. napisał(a):

Mnie to zastanawia co za magik w intelu to projektowal bo to sa tak razace probllemy, ze glowa mala.

Na forum Anandtech był/jest ktoś o pseudonimie Exist50, który od bardzo dawna twierdzi, że tak naprawdę problemem Intela był i jest nie tyle proces produkcyjny, ile zespoły projektujące mikroarchitekturę procesora. Dostał tam bana na długi czas.

Podobno wielu kluczowych inżynierów Intela przeszło na emeryturę, odeszło(m.in do RISCV) lub zostało zwolnionych. Podobno RoyalCore gdy został anulowany główni inżynierowie pracujący nad tym projektem odeszli i przeszli do Startup i  RISCV.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

@Pitt_34, i co z tego, skoro to nie ma znaczenia. Ja podałem fakt. On potrzebował wydajnego procesora na pierwszym miejscu do programów, a to że w niektórych grach jest trochę niższa wydajność nie ma dla niego znaczenia, ponieważ u niego to przeważnie i tak karta graficzna ogranicza FPS w 4K.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To, że Core Ultra nie jest tak wydajny w grach, jak X3D i Raptory nie oznacza, że nie nadaje się do gier zupełnie. Pograć się da, tak samo, jak na Ryzenach bez X3D, czy na Alder Lake. A w programach już nie jest taki słaby i śmiem uwierzyć, że komuś taki procesor podpasuje.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

, a to że w niektórych grach jest trochę niższa

Ja bym z tym pajacowaniem się nie rozpędzał 

Nie wszyscy grają w 4k 

Ps. Ja gdzieś w ogóle oglądałem , że w grach to nawet do gen 13 się cofnęli, no ale może się mylę , może złe recenzje oglądałem :D

I teraz wróć do pierwszego mojego posta. 

Edytowane przez Pitt_34

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• ^ dolicz jeszcze z pół roku i przejdziemy przez podobny scenariusz
    • Hmm... https://store.steampowered.com/app/553850/HELLDIVERS_2/ Albo GOG, albo Steam. Innych kont nie używam  Podoba mi się gra, w tygodniu podejmę decyzję.
    • AAA to jeden z największych ścieków jeśli chodzi o używane auta. Nic nowego.
    • Spodziewałem się w miarę inteligentnej komedii nawiązującej do oryginału, widać że Jack Black stracił to coś. Przez cały seans nie zaśmiałem się ani razu. Reszta aktorów też słabo wypadła. I jeszcze te wstawki z Ice Cube i J.Lo są tanie. Nic nie wnieśli to tego marnego pokazu.
    • Wczoraj byłem świeżo po przejściu gry, więc nie chciałem dłużej się rozpisywać, ale dzisiaj napiszę konkretnie co uważam za dobre, a co za złe w tej grze. Wymienię tylko zalety i wady w myślnikach żeby wszystko było przejrzyste. Oczywiście pod spodem same SPOILERY więc jak nie graliście to w żadnym razie nie czytajcie.   Zalety:   - długość gry to dla mnie pewna zaleta, bo na poziomie trudności NORMALNY (3 stopień trudności) maksymalnie dokładne ukończenie gry zajęło mi ponad 70 godzin. Znalazłem ponad 90-95 procent wszystkich ukrytych rzeczy, które można było znaleźć (kartki z bohaterami, monety, listy, zasoby), bo to było również moim celem. Gra o 70 procent dłuższa od pierwszej części - grafika to arcydzieło na najwyższych ustawieniach jakości (mam monitor 32 calowy o rozdzielczości 2560x1440), czyli albo to najlepsza wizualnie (najbardziej realistyczna) gra na świecie, albo ścisła czołówka takich gier. Świat jak prawdziwy, a jedynie chwilami dało się zauważyć pewne wady wizualne czy animacji które nie pasują do prawdziwego świata - prawie doskonała pierwsza połowa gry, bardzo wciągająca pod każdym względem, prawie nic mnie nie denerwowało do połowy gry (pomijam pomysł fabularny odnośnie Joela) - oczywiście postać Ellie była zapewne nie tylko dla mnie ale dla 90 procent graczy główną motywacją do tej gry (skoro już nie mogłeś grać Joelem) - szczęśliwe zakończenie z Diną to zmyłka dla gracza, bo we wszystkich innych grach takie byłoby zakończenie, ale tutaj zrobili kolejny rozdział który miał wszystko niestety rozwalić, ale tego co najważniejsze nie zmienił   Wady:   - gra wybitnie na jeden raz i do wyrzucenia (wcześniej grając mówiłem sobie że przejdę ją jeszcze w kolejności chronologicznej po ukończeniu, ale obecnie po przejściu tak gównianej fabuły i rozwaleniu postaci Ellie mi się odechciało) - cała główna fabuła to motyw idiotycznej zemsty zamiast skupić się najważniejszym problemie świata gry, czyli szukaniu lekarstwa na epidemię (mogliby na przykład wymyślić sposób żeby Ellie nie musiała umrzeć w celu zrobienia szczepionki) - idiota od fabuły wymyślił sobie, że Joel ratuje Abby od zarażonych żeby ta kilka minut później go w nagrodę torturowała i zabiła (w dodatku Joel nie torturował jej ojca lekarza, a po prostu go szybko zabił żeby zabrać Ellie na co w ogóle palant od fabuły nie zwrócił uwagi jakby to było bez znaczenia). Już nie mówiąc o tym że ten ojciec Abby wcale nie był dobry, bo z zimną krwią chciał poświęcić życie Ellie nie pytając się ją o zdanie. Mimo że z gry wynikało że Ellie by się zgodziła to jednak dobra osoba by się spytała) - irytujące blokowanie terenu w grze polegającej na szukaniu wielu ukrytych rzeczy (wystarczy że skoczysz za płot, przejdziesz przez drzwi i już ci gra blokuje możliwość powrotu, na całą grę około 3-4 razy bardzo mnie to wnerwiło bo chciałem się cofnąć a nie mogłem) - brak wielu automatycznych zapisów nie pozwala ci się cofnąć gdy coś ominiesz i chcesz wrócić tylko trochę wcześniej (gra ci jedynie robiła jeden zapis najnowszy). Były zapisy ręczne ale było trzeba ciągle o nich pamiętać, a do tego były durnowate bo nie pamiętały na przykład zabranych zasobów, czyli to nie były dokładne zapisy konkretnego stanu i miejsca. - Manny zabiera list od Abby żeby nie mogła go przeczytać (kretyn który to wymyślił zapewne pomyślał sobie, że to będzie zabawne, ale nie, to nie było zabawne) - idiota od fabuły w II połowie gry zmusił gracza żeby kierował znienawidzoną postacią Abby przez pół gry bo uważał że dzięki temu gracze ją polubią i zaakceptują jej motywację. W rzeczywistości prawie każdy miał ją gdzieś i te Blizny (Serafitów) przez całą grę i oczekiwał takiego zakończenia jak z Norą w szpitalu czyli żeby Ellie ją maksymalnie brutalnie zajebała (tak w ogóle to była najlepsza scena z udziałem Ellie) - idiota od fabuły na końcu II połowy gry wymyślił sobie że zrobi z Ellie złego bossa i gracz kierując Abby będzie musiał z nią walczyć i pokonać (zapewne ten imbecyl pomyślał sobie, że to będzie niezła beka z graczy robiąc im coś takiego czyli ich maksymalnie denerwując) - prawie nieśmiertelne główne postacie po obu stronach, gdyż po ciosach które otrzymały, od walenia głową o podłogę czy postrzałów, przebicia strzałami, pocięcia nożami, to powinny zdechnąć kilka razy, a nie żyć praktycznie bez uszczerbku na zdrowiu (Tommy, Dina, Abby, Ellie) - ta tępa kreatura od fabuły (mająca w dupie zarówno graczy jak i logikę) stwierdziła że Ellie która ponownie przemierzyła cały kraj żeby zabić morderczynię Joela, to na końcu ją uratuje, żeby trochę z nią powalczyć i dać sobie odgryźć palce, po czym ją puści wolno, a sama wróci do domu bez kilku palców. I należy dodać że Ellie ledwo żyła, była poważnie ranna, a potem jak gdyby nic po puszczeniu Abby wolno, ponownie przemierzyła pół kraju wracając w dobrej formie do domu (podróże leczą według idioty odpowiedzialnego za fabułę) - dlatego nie wiem dlaczego nikt nie powstrzymał tego kretyna od fabuły. Przecież taką grę tworzy mnóstwo osób, a fabuła powinna być konsultowana z wieloma osobami biorąc pod uwagę zarówno logikę postaci jak i to żeby graczom się podobało (zabicie Abby nic by nie zmieniło dla Ellie, nie stałaby się przez to ani gorsza ani lepsza, a po prostu zadanie zostałoby wykonane i oczywiście miałaby wielką wdzięczność brata Joela) - nie wiem dlaczego tak doskonale przyjęta przez graczy pierwsza gra musiała być zryta fabularnie i pod względem postaci w kontynuacji - i jeszcze na końcu dodam coś co może być dla niektórych zabawne, ale również mi wyglądało na celowe zagranie debili odpowiedzialnych za tą grę żeby tylko wkurzyć graczy i mam tu na myśli sceny erotyczne. Nikt oczywiście po tej grze tego nie oczekiwał, ale jeśli już zrobili takie sceny to dlaczego pokazują ohydną wizualnie postać nago, czyli Abby (dosłownie jej brzydkie cycki pokazali bez cenzury), a już nie chcieli pokazać żadnej konkretnej nagości z ładną Elli mimo że też były z nią sceny erotyczne i w tej grze była dorosła. Kolejne irracjonalne posunięcie twórców pokazując ich skrajny imbecylizm i złośliwość zarazem. Pokażmy nagość tej którą każdy ma gdzieś, ale nie pokazujmy nagości tej którą polubiło 90 procent graczy   Grafika 10/10 Muzyka 8/10 Postacie 6/10 Fabuła 3/10
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...