Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Pitt_34, i co z tego, skoro to nie ma znaczenia. Ja podałem fakt. On potrzebował wydajnego procesora na pierwszym miejscu do programów, a to że w niektórych grach jest trochę niższa wydajność nie ma dla niego znaczenia, ponieważ u niego to przeważnie i tak karta graficzna ogranicza FPS w 4K.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To, że Core Ultra nie jest tak wydajny w grach, jak X3D i Raptory nie oznacza, że nie nadaje się do gier zupełnie. Pograć się da, tak samo, jak na Ryzenach bez X3D, czy na Alder Lake. A w programach już nie jest taki słaby i śmiem uwierzyć, że komuś taki procesor podpasuje.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

, a to że w niektórych grach jest trochę niższa

Ja bym z tym pajacowaniem się nie rozpędzał 

Nie wszyscy grają w 4k 

Ps. Ja gdzieś w ogóle oglądałem , że w grach to nawet do gen 13 się cofnęli, no ale może się mylę , może złe recenzje oglądałem :D

I teraz wróć do pierwszego mojego posta. 

Edytowane przez Pitt_34
Opublikowano

@Pitt_34, ja pisałem o wydajności w grach właśnie porównując do 13/14 generacji Intel'a. To powinno być dla ciebie logiczne skoro pisałem, że najważniejsza jest wydajność w programach. Nie próbuj mi wmówić, że ja każdemu bym polecił ten procesor. Tak samo ty nie poleciłbyś każdemu 9800X3D.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

9800x3d

Ceneo
podaje 3200 - 3500 za 8 rdzeni 
Intel za 2899 - 24 rdzenie

Różnica w programach to przepaść, różnica w grach 3440X1440p czy pełne 4k - znikoma, no ale w 720p w ultra super low detal AMD wygrywa 

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, tgolik napisał(a):

Gen 15 może ma niższą wydajność w grach ale tylko w testach w Full HD. A wiadomo, że ci, co wydali 3000 na procesor, grają w Full HD lub niżej.:/

Proponuję iść dalej. Po co w ogóle wydajne procesory do gier, każdemu ma wystarczyć 12600K czy coś podobnego.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Niektórzy do dziś mają problem ze zrozumieniem czemu testy CPU się robi w niskich rozdzielczościach...a nie, czekaj! Gdy Intel był szybszy wtedy to rozumieli! 😂😅

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano

Znany montazysta youtuberow podbil ostatnio do mnie po latach i mial pomysl na 14900K... szybko mu wyperswadowalem ten pomysl. Tak mocno ulegl przez recenzje, ze to gowno procek, a on potrzebuje do pracy, a nie giercowania... takze ten 285K. Wyjdzie drozej, ale uniknie piekarnika i rendering jednak lepiej wypada.

Opublikowano
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Proponuję iść dalej. Po co w ogóle wydajne procesory do gier, każdemu ma wystarczyć 12600K czy coś podobnego.

No raczej nie. Potrzebne jest tyle rdzeni, co w i9 13900, żeby różne procesy w kompie jak najmniej zakłócały framerate w grach.

A AMD niech gnije ;) (kiedyś mi podpadli).

• Haha 1
Opublikowano
23 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

mój brat ma już od 2 miesięcy 285K i jest z niego zadowolony.

Akurat 285K jeszcze ma sens, bo w aplikacjach radzi sobie bardzo dobrze, a biorąc pod uwagę stawki godzinowe na stanowiskach związanych z szeroko pojętą informatyką, to taki CPU, mimo wysokiej ceny, szybko się zwraca.

Natomiast dla domowego użytkownika Arrow Lake w tej chwili jest "potrójnie zakopany":
- ceny procesorów
- ceny płyt głównych
- brak zapowiedzi kolejnych generacji na tą platformę

To nawet jeżeli ceny samych CPU ulegną urealnieniu (zgodnie z powiedzeniem,że nie ma złych procesorów- są tylko źle wycenione), to pozostają jeszcze dwa problemy.
AM5 ma Ryzena 7500F za ~700zł i 7600 za ok. 820zł (ceny z aliexpress z litości już pominę, żeby nie dobijać Intela).
Do tego wystarczającą nawet do 8-rdzeniowych procków z 3D-cachem płytę za ~550zł (Asrock B650M-HDV/M.2).

Porównywalny w zastosowaniach domowych 245K to w tej chwili ok. 1200zł (allegro, w sklepach ok. 1450zł), a najtańsza płyta Z890 kosztuje ok. 900zł.
Na AM5 już w tej chwili jest możliwość upradge do 9800X3D i zapowiedziana jest jeszcze co najmniej jedna seria procesorów.
Na LGA1851 nie ma nic, poza drogim i poza zastosowaniami pro przeciętnym 285K.

I teraz clue: nawet gdyby jakimś cudem 245K spadł nagle cenowo do 300zł (słownie- trzysta złotych), to przy pozostałych kosztach platformy i braku perspektyw rozwoju, zestaw 7500F/7600 + B650 za niewiele więcej dalej byłby bardziej atrakcyjnym wyborem.
Ba! Arrow Lake przy porównywalnej/gorszej wydajności w domowych komputerach przegrywa opłacalnością nawet z poprzednią generacją (12600KF/14600KF).
Dlatego na forum ciężko znaleźć kogokolwiek kto kupiłby Arrow Lake'a, choćby z czystej ciekawości.
Jest to swego rodzaju ewenement, bo nawet Bulldozery od AMD znalazły w swoim czasie eksperymentatorów/zwolenników.

• Like 2