Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karister napisał(a):

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. ;)

Niekoniecznie :) 

Piszę to dość świeżo po budowie domu. Mieszkanie sprzedałem, a teoretycznie mogłem zostawić. Ideologicznie mi to jednak nie pasowało, a hipokrytą nie jestem :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koniecznie. ;) Twój punkt widzenia ma sens i swoje plusy, ale nie jest tym jedynym słusznym. Dzieciaki kiedyś będą chciały iść na swoje i nie ma niczego złego w trzymaniu dla nich mieszkania, żeby miały łatwiej. Znajomy ma po 11-15 mieszkań w trzech miastach. Jemu jest na rękę wynająć pośrednika i mieć pasywny dochód niemal zerowym wkładem czasu własnego. Omawialiśmy to już w wątku o podatku katastralnym, flipperach i scalperach. Nie widzę potrzeby dla powtórki. Mnie tacy ludzie nie przeszkadzają.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
W dniu 20.08.2025 o 08:05, michasm napisał(a):

Wciąż uważam, że mieszkanie to świetna inwestycja. Szansa na stratę jest znikoma, nawet jak ktoś mieszkania nie wynajmuje tylko trzyma pustostan. A nawet jak wartość trochę spadnie, bo ktoś kupił w najgorszym możliwym momencie, to wystarczy poczekać 2-3 i i tak wyjdzie na swoje. 

do 2008 roku też tak myśleli, że tylko rośnie... ;) 

image.png.87fee1801711f66b7ca2cacf3ce8c0b7.png 

Opublikowano

Co wygląda? Jak ktoś kupił w 2008 to był na stracie aż do 2018, a Ty piszesz że za kilka lat wyjdzie na plus. Pomijam totalnie inflację. 

Nigdy nie wiesz co będzie w przyszłości, tak w długim terminie raczej wyjdziesz na plus, ale pewności nie ma nigdy i może być zaraz znowu 10 lat spadków. 

I pomijam już "moralność" takiego rozwiązania, bo w Polsce nie wspiera się firm i giełdy, tylko ładuje w betonowe złoto. A to się odbije czkawką. 

Opublikowano

@galakty wciąż te spadki nie były tragiczne, bo poniżej 20%, a zyski później były duże. Na takie zyski można liczyć przy inwestycjach, które grożą spadkami znacznie większymi niż 20%. 

Nie jestem fanem masowego wykupu mieszkań przez gigantyczne firmy. Nie jestem fanem konceptu, gdzie osoba prywatna posiada 50 mieszkań. 

Po prostu zauważam, że jak ktoś ma duże oszczędności I własne mieszkanie to może kupić za gotówkę drugie mieszkanie. 

Wbrew pozorom nie jest takich osób dużo w Polsce. 

Ogólnie to jestem za podatkiem kastracyjnym i ładowaniem publicznej kasy w TBS zamiast kredyty, ale jak jakaś rodzinka ma jedno mieszkanie na boku to raczej nie ma to wpływu na rynek ogółem, a ktoś może tam mieszkać. Albo i nie. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, michasm napisał(a):

Ogólnie to jestem za podatkiem kastracyjnym i ładowaniem publicznej kasy w TBS zamiast kredyty

No i baza.

Sam pewnie będę miał 2 nieruchomości (mieszkanie planuję wynajmować jak będę miał dom w przyszłości) ale skupowanie po 10 czy przez zagraniczne kapitały jest bardzo szkodliwe. 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, michasm napisał(a):

wciąż te spadki nie były tragiczne, bo poniżej 20%, a zyski później były duże. Na takie zyski można liczyć przy inwestycjach, które grożą spadkami znacznie większymi niż 20%. 

A przez te historyczne 10 lat, to czynsz sam się płacił? 500-1000 zł w zależności od wielu czynników daje 60-120k zł w plecy. Do tego jeszcze podatek 1-2k zł.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

@MaxaM W nowym budownictwie czynsz dla 1 mieszkające osoby w mieszkaniu 52m2 to około 350 zł. Jak nikt nie mieszka to pewnie mniej niż 300, bo odchodzą ścieki i śmieci. W 10 lat masz 36k, a nie 60-120k.

Podatek to jakieś 70-80 zł rocznie, więc niech będzie 800 zł za 10 lat. No to masz 37k kosztów. 

To 5-6% wartości mieszkania w skali 10 lat, ale rzeczywiście wypada to uwzględnić w zysku przy założeniu, że nikt tam nie mieszka. 

Opublikowano (edytowane)

@michasm

Ale to ceny właśnie z 2008 roku? Obecnie czynsze są znacznie większe, więc nie wiem skąd Ty wyczarowałeś nawet mniej niż 300 zł  :) 

Sam parking kosztuje 60-70zł za miesiąc.

Podatek 70-80 zł? W moim mieście jest 2x tyle za taki metraż. Co to za miasto, że nie ściąga podatków? :D

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, michasm napisał(a):

W nowym budownictwie czynsz dla 1 mieszkające osoby w mieszkaniu 52m2 to około 350 zł. Jak nikt nie mieszka to pewnie mniej niż 300, bo odchodzą ścieki i śmieci. W 10 lat masz 36k, a nie 60-120k.

Mniej...

image.png.02df57829e1046b8a896bfcc8ea624f3.png

Jakby nikt nie mieszkał to 266 PLN / mc obowiązkowych opłat za 72m2

Podatek rocznie ~115 PLN ostatnio.

Edytowane przez krukkpl
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, MaxaM napisał(a):

@michasm

Ale to ceny właśnie z 2008 roku? Obecnie czynsze są znacznie większe, więc nie wiem skąd Ty wyczarowałeś nawet mniej niż 300 zł  :) 

Sam parking kosztuje 60-70zł za miesiąc.

Podatek 70-80 zł? W moim mieście jest 2x tyle za taki metraż. Co to za miasto, że nie ściąga podatków? :D

Czynsz z teraz. Z resztą widzisz, że może być taniej. Wyżej kolega napisał. Mój budynek jest z 2014.

Masz rację z podatkiem. Podklamalem. W tym roku zapłaciłem 92 zł podatku, ale mine Osiedle ma bardzo duże części wspólne i za to też chyba płacę proporcjonalnie do metrażu mieszkania. 

Miasto to Szczecin, więc wcale nie jakieś zadupie. 

Opublikowano
6 minut temu, krukkpl napisał(a):

Mniej...

A gdzie są opłaty takie jak administracja, księgowość, sprzątanie, konserwacja windy, przeglądy, ubezpieczenie, prąd za część wspólną, fundusz remontowy, utrzymanie części wspólnej?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

A gdzie są opłaty takie jak administracja, księgowość, sprzątanie, konserwacja windy, przeglądy, ubezpieczenie, prąd za część wspólną, fundusz remontowy, utrzymanie części wspólnej?

Wszystko w/w jest w "koszty zarządu".
Fundusz remontowy jest oddzielnie.

Wind nie ma (2 piętrowy budynek), ale wątpię, żeby to robiło wielką różnicę.

Edytowane przez krukkpl
Opublikowano
15 minut temu, krukkpl napisał(a):

Mniej...

image.png.02df57829e1046b8a896bfcc8ea624f3.png

Jakby nikt nie mieszkał to 266 PLN / mc obowiązkowych opłat za 72m2

Podatek rocznie ~115 PLN ostatnio.

No to nieźle. Ja w Szczecinie w centrum na kawalerce 30m2 mam 251 zł ale mają podnieść na około 280 zł. Budynek z 2020 roku.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

I teraz tak będzie i jest to zupełnie logiczne i nieuniknione bo budynki się starzeją i trzeba robić remonty, nie tylko ocieplenie. Czasy gdzie w starym budownictwie mieszkali najubożsi mijają bezpowrotnie wraz z wchodzącym chociażby zakazem palenia w piecach kaflowych. Moim zdaniem wielka płyta przejmie niejako rolę starych kamienic.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wielka płyta mistrzu stoi nabita. Czy to na wynajem, czy na sprzedaż.

Ale spokojnie. Już coś tam mądre głowy unijne wymyślą. Może standard po 4 osoby na pokój? I domeldowywać na siłę? 🤔

Pomijam już, że jak elektrociepłownie przejdą na ratowanie planety, to i w wielkiej płycie najubożsi nie dadzą rady.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

No to nieźle ja w szcz 100mkw kamienica i 800 zl bo 500zl to fundusz remontowy podniesiony zeby zaciagnac kredyt przez wspolnote na ocieplenie sciany od strony oficyny... 

U mnie czynsz remontowy podnieśli ostatnio 3-krotnie na wniosek niektórych mieszkańców. Baby się darły na spotkaniu wspólnoty podczas głosowania, że one tyle płacić nie będą, że to chore. Jak 3 razy? Aż tej co się najbardziej darła wytłumaczyli, że jej podnoszą z 12 zł do 36 miesięcznie 🤣

Edytowane przez michasm
  • Haha 2