Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Kris194 napisał(a):

Te najbogatsze 10% to chociażby łączna ilość ludności EU i US. Co ty na to? Może jednak mamy dużo do zrobienia?

Problem w tym, że ci ludzie mówią najgłośniej, a robią najmniej.

A tacy jak Ty powiedzą, że trzeba się skupić na większej grupie.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, crush napisał(a):

A tak konkretniej? Co przeciętna, pojedyncza osoba może zrobić poza termomodernizacją, wymianą samochodu, źródła ciepła i oświetlenia na bardziej ekologiczne? Na emisje pochodzące ze zbiorowych środków transportu czy też elektrowni przeciętny Kowalski nie ma wpływu.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

A tak konkretniej? Co przeciętna, pojedyncza osoba może zrobić poza termomodernizacją, wymianą samochodu, źródła ciepła i oświetlenia na bardziej ekologiczne? Na emisje pochodzące ze zbiorowych środków transportu czy też elektrowni przeciętny Kowalski nie ma wpływu.

Ja bym powiedział że już robimy i to najlepiej w skali Europy. Nie rozmnażamy się. Jeden obywatel mniej to ile zaoszczędzonego śladu węglowego. Unia powinna nam za to jeszcze płacić :hihot:

Opublikowano
2 godziny temu, crush napisał(a):

2 godziny temu, crush napisał(a):

Mówię o najbogatszych.

Sołowiow, Starak, Biernacki, Kulczyk Jr mówią najgłośniej o transformacji energetycznej? Musze czytać inne media niż ty, bo nie zauważyłem

Opublikowano
9 minut temu, 209458 napisał(a):

Sołowiow, Starak, Biernacki, Kulczyk Jr mówią najgłośniej o transformacji energetycznej? Musze czytać inne media niż ty, bo nie zauważyłem

Wow. To mamy tylko 4 multimilionerów i miliarderów na świecie?

Zdecydowanie musisz zacząć. I to jakiekolwiek skoro wiesz tylko o tych. 👍🏻

Opublikowano

Chwila, chwila. W tych 10% najbogatszych jest bardzo duża część Europejczyków, w tym spora część Polaków.

Także przyczyniamy się do emisji, to i wzięliśmy się za jej ograniczanie.

I tu akurat UE działa i to sprawnie, jesteśmy wręcz "napędowym" transformacji energetycznej na świecie.

Więcej można zarzucić USA, szczególnie po wygranej przez Trumpa.

Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Chwila, chwila. W tych 10% najbogatszych jest bardzo duża część Europejczyków, w tym spora część Polaków.

Także przyczyniamy się do emisji, to i wzięliśmy się za jej ograniczanie.

I tu akurat UE działa i to sprawnie, jesteśmy wręcz "napędowym" transformacji energetycznej na świecie.

Więcej można zarzucić USA, szczególnie po wygranej przez Trumpa.

Ok idąc twoja logiką jeżeli Jan Kowalski coś ukradnie i ma obowiązek oddać te pieniądze to ty musisz w tym brać udział i oddać połowę tych skradzionych pieniędzy 

To jest mniej więcej twój poziom

Niech ogranicza te 10% , jak oni zejdą do 0% to wtedy my możemy zacząć ograniczać swoje 

Opublikowano
3 minuty temu, voltq napisał(a):

Ok idąc twoja logiką jeżeli Jan Kowalski coś ukradnie i ma obowiązek oddać te pieniądze to ty musisz w tym brać udział i oddać połowę tych skradzionych pieniędzy 

To jest mniej więcej twój poziom

Niech ogranicza te 10% , jak oni zejdą do 0% to wtedy my możemy zacząć ograniczać swoje 

To my należymy do tych 10% najbogatszych ludzi na świecie. Ty kompletnie nie umiesz czytać ze zrozumieniem. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, crush napisał(a):

I o cieciach co warczą ekologią, ale latać na egzotyczne wakacje się nie krępują.

Nie wiem skąd wziąłeś ten pogląd ale najwyraźniej wiele osób jest takimi cieciami w tym ja bo latam czy to po to żeby odwiedzić rodzinę czy na wakacje a wyzwania związane z klimatem i konieczne inwestycje rozumiem i w pełni popieram. Mam wrażenie, że niektórzy to chyba dawno na lotnisku nie byli i uważają, że trzeba mieć miliony na koncie żeby podróżować.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Nie wiem skąd wziąłeś ten pogląd ale najwyraźniej wiele osób jest takimi cieciami w tym ja bo latam czy to po to żeby odwiedzić rodzinę czy na wakacje a wyzwania związane z klimatem i konieczne inwestycje rozumiem i w pełni popieram. Mam wrażenie, że niektórzy to chyba dawno na lotnisku nie byli i uważają, że trzeba mieć miliony na koncie żeby podróżować.

To płonie ta planeta czy nie? Bo podróż w celach rozrywkowych to absolutnie nie jest nic niezbędnego do życia w obliczu takiej katastrofy. Prawda?

Oczywiście, że nie jest drogie. Aczkolwiek bogaci latają częściej. A już totalnym kuriozum to są te loty na sympozja klimatyczne.

Opublikowano
7 godzin temu, crush napisał(a):

Wow. To mamy tylko 4 multimilionerów i miliarderów na świecie?

Zdecydowanie musisz zacząć. I to jakiekolwiek skoro wiesz tylko o tych. 👍🏻

Czyli na świecie... A więc Musk, Zuckerberg, Bezos, Arnault? Kto tak głośno krzyczy, że nie słyszę? Bo do mnie to głównie dociera lewicowy plankton, środowisko naukowe (ci to bogacze), dzieciaki z ostatniego pokolenia itp.

Opublikowano
1 minutę temu, 209458 napisał(a):

Czyli na świecie... A więc Musk, Zuckerberg, Bezos, Arnault? Kto tak głośno krzyczy, że nie słyszę? Bo do mnie to głównie dociera lewicowy plankton, środowisko naukowe (ci to bogacze), dzieciaki z ostatniego pokolenia itp.

Która z tych osób nie prowadzi inicjatyw eko/klimatycznych?

Opublikowano
W dniu 14.05.2025 o 18:07, crush napisał(a):

Która z tych osób nie prowadzi inicjatyw eko/klimatycznych?

Żadna? W każdym razie o żadnej nie słyszałem. No, Musk jest za dopłatami do elektryków, jeżeli toteż liczysz :E

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.05.2025 o 08:04, Kris194 napisał(a):

Może jeszcze brać krótszy prysznic, używać zmywarki zamiast myć w zlewie, jeździć mniej dynamicznie samochodem, używać DLSS i FG.

W dniu 3.05.2025 o 15:07, Cappucino napisał(a):

Wiatraki są opłacalne? https://www.planergia.pl/post/energetyka-wiatrowa-na-lopatkach-jest-pierwsze-bankructwo

Z panelami tez może być problem, bo jeśli tego będzie za dużo, to nie sprzedadzą tego co wyprodukują, więc spada zysk i opłacalność. Gdzieś ostatnio czytałem, o jakiejś firmie zagranicznej która likwiduje taka elektrownie z powodu zbyt niskiej ceny prądu.

Wiatraki stawia się w pasie nadmorskim a nie w Gorzowie. Wielkie wiatraki w powiecie kołobrzeskim są 2-3 razy wydajniejsze niż te w głębi lądu. Wiatraki 4,5-7 MW, jakie teraz zaczyna się stawiać na pomorzu są jeszcze wydajniejsze.

Panele w porównaniu z wiatrakami są nieopłacalne. Spinają się jednak w połączeniu z magazynem energii stanowiąc uzupełnienie dla wydajnych, wielkich wiatraków.

P.S.

Wiatraki są piękne i uwielbiam z nimi krajobraz. Natomiast farmy fotowoltaiczne szpecą krajobraz a panele na dachach szpecą domy.

Edytowane przez tgolik