Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ci, co rozważają  pompę ciepła ,  za  8-9tysi  kupić  10-12kW Kaisai   monoblock  ( Kaisai to taki lepszy Chińczyk ,tak jak  PC  TCL )  , pan hydraulik Zdzisiu może ją wam podłączyć za  1500-2000zł plus  materiał  .  Sąsiad tak zrobił . Nie słuchajcie instalatorów , jak wam  proponują  PC 8kW  to bierzcie  10kW jako minimum .  Nowoczesne  pompy ciepła  nie mają większych problemów z  dostosowaniem mocy w dół .

Opublikowano
16 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Dlatego te wszystkie dopłaty są totalnie bez sensu.

Sens mają ale ludzie są zwyczajnie naiwni i dają się złapać naciągaczom. 
Są też firmy, które od lata siedzą w zawodzie zanim pojawiły się dotacje i można z ich pomocą zrobić instalacje bez wyzysku ;) 

Grunt to przejrzeć odpowiednio oferty na rynku. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ostatnio czytałem że planują wprowadzić podatek od recyklingu starszej fotowoltaiki. Ale najbardziej rozbawiło mnie to zdanie:

Cytat

Unia Europejska kładzie coraz większy nacisk na zasadę „zanieczyszczający płaci”,

Jeżeli to nie jest jakieś przekręcone zdanie to nie mam pytań.

https://kb.pl/aktualnosci/fotowoltaika/oplata-od-paneli-fotowoltaicznych-sprzed-2016-roku/

Opublikowano
W dniu 15.10.2025 o 10:32, DjXbeat napisał(a):

Sens mają ale ludzie są zwyczajnie naiwni i dają się złapać naciągaczom. 

Większość osób nie rozumie co kWh tak naprawdę znaczy. Nie rozumie co tak naprawdę dostaje.

Jedynie kupują obietnice uniezależnienia się od sieci i wiedzą jedynie tyle, że PV, to coś bardzo drogiego. To musi być bardzo drogie, bo jest drogie i tyle.

Opublikowano
Cytat

Donald Tusk znowu w formie

"Jako pierwsi ostrzegaliśmy przed dramatycznymi skutkami zielonej ideologii albo źle pojętej polityki migracyjnej" Mowił Donald Tusk na konferencji prasowej

https://www.facebook.com/reel/766193606470787/

tusk krociutko o szurach zielonego ladu czy innego sciagania przestepcow

widac ze sie pali i szukaja juz wyborcow pod nastepne wybory XDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)

okej :red:

Ludzie inteligentni doskonale rozumieją, że jego słowa nie mają nic wspólnego z panująca sytuacją, a są jedynie obliczone na wyborczy wynik. Gdyby mu z sondaży wychodziło, że 90% Polaków uwielbia wieczorami siedzieć przy świecach to jutro mamy wszystkie elektrownie węglowe zamknięte :E

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
17 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Nie wiem czy potrafisz to zrozumieć ale ludzie inteligentni na bieżąco dostosowują swoje decyzje i kroki do panującej sytuacji.

wiec rozumiem ze juz dostosowales i juz nie popierasz zielonej ideologii tak jak tusk? XDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze wrócę do wyrwanej kierownicy w Omodzie. 

Pojawiło się nagranie zakulisowe Bąka z nagrywania tego materiału. Gość dla mnie jest na starcie skreślony jak nie potrafi wypowiedzieć więcej niż 2 słowa nie używając słownika z rynsztoku. Odblokował mechanizm regulacji kierownicy i szarpał ile pary ma.

Kierownica zachowała się prawidłowo. W większości aut nie jest ona przykręcona na sztywno i trzyma się tylko na wciskanych łącznikach, które pod wpływem siły wyskakują/łamią się. Jest to mechanizm ochrony kierowcy podczas zderzenia czołowego minimalizujący obrażenia i ułatwiający akcję ratunkową.

Gdyby było coś nie tak, to wykazałaby to testy NCAP. Na nich też widać, że kierownica w Omodzie podczas zdarzenia popuszcza z łączników zapadając się (tak jak na nagraniu Bąka).

Omoda również wydała oświadczenie, że tak ma być.

Tutaj analiza budowy kierownicy:
https://www.youtube.com/watch?v=ZK_cP2ET-DU

https://www.youtube.com/watch?v=4QoTHtB7OgE

Czekam na komentarze w stylu, 'o rozkręcona kierownica i tłumaczy budowę - pajac nastawiony na robienie klików' :E

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

I zapewne przez lata wymogi 'składania' przechodziły wielokrotną modernizację. 

Ja o tym nie widziałem. Ten przykład pokazuje bardzo dobrze jak można nabijać kliki na niewiedzy robiąc tanią sensację.

Z kolei dziennikarz motoryzacyjny powinien się wstydzić nie przekazując takiej wiedzy.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Jeszcze wrócę do wyrwanej kierownicy w Omodzie. 

Pojawiło się nagranie zakulisowe Bąka z nagrywania tego materiału. Gość dla mnie jest na starcie skreślony jak nie potrafi wypowiedzieć więcej niż 2 słowa nie używając słownika z rynsztoku. Odblokował mechanizm regulacji kierownicy i szarpał ile pary ma.

Kierownica zachowała się prawidłowo. W większości aut nie jest ona przykręcona na sztywno i trzyma się tylko na wciskanych łącznikach, które pod wpływem siły wyskakują/łamią się. Jest to mechanizm ochrony kierowcy podczas zderzenia czołowego minimalizujący obrażenia i ułatwiający akcję ratunkową.

Gdyby było coś nie tak, to wykazałaby to testy NCAP. Na nich też widać, że kierownica w Omodzie podczas zdarzenia popuszcza z łączników zapadając się (tak jak na nagraniu Bąka).

Omoda również wydała oświadczenie, że tak ma być.

Tutaj analiza budowy kierownicy:
https://www.youtube.com/watch?v=ZK_cP2ET-DU

https://www.youtube.com/watch?v=4QoTHtB7OgE

Czekam na komentarze w stylu, 'o rozkręcona kierownica i tłumaczy budowę - pajac nastawiony na robienie klików' :E

A co z filmem dealera który mówił, że to niemożliwe i kierownica jest na stałe przymocowana a dodatkowo musieli po rozpinać wtyczki? :E 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Nie wiem, nie wiedziałem tego nagrania. Te nagranie zostało usunięte (pewnie dostali telefon z centrali). Za to jest oficjalny komunikat Omody mówiący, że tak ma być. Zresztą co to zmienia? Ten konkretny dealer jest wyznacznikiem wymogów bezpieczeństwa i testów NCAP?

Na YT w sekcji komentarzy można też sporo się dowiedzieć:

Cytat

@adrianadrian2028
Pracowałem 10 lat przy produkcji układów kierowniczych. To samo rozwiązanie, które zastosowano w Omodzie, jest wykorzystywane w koncernie VW – w modelach powyżej segmentu miejskiego, a także w Renault, w autach koncernu Fiata i innych. Mieliśmy przeprowadzane testy zachowania się tego typu połączeń podczas wypadków i takie rozwiązanie jest stosowane już od dawna. Gdy zaczynałem pracę w 2009 roku, było już powszechnie używane. Nie ma szans, aby nawet po wypadku kierownica została komuś w rękach – jej zadaniem jest przesunąć się w taki sposób, by nie spowodować obrażeń u kierowcy. Do dziś nie słyszałem o przypadku, żeby po 2009 roku ten typ mocowania wyrządził komuś krzywdę.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@Ryszawy Uwielbiam takie grafiki z niedopowiedzeniami :D 

Tu jest dokument, na podstawie którego została ta grafika zrobiona

https://www.dbresearch.com/PROD/RI-PROD/PDFVIEWER.calias?pdfViewerPdfUrl=PROD0000000000592089

Tabela 28 (Figure 28) przedstawia łączne koszty prądu, ogrzewania, wody, klimy, śmieci dla mieszkania o powierzchni 85 m2 :) Taki dość istotny szczegół. No i to tylko dla Warszawy.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że dla Warszawy, jak byk stoi na grafice, przypominam tylko, że to stolica naszego pięknego kraju :)

Chyba, że w Warszawie to są jakieś specjalne taryfy za prąd, czy za wywóz śmieci, a reszta kraju płaci grosze? Bo największy udział w tym mają opłaty za energię, co prawda Niemcy jeszcze z nami wygrywają, ale my jeszcze im pokażemy...

Co ma do tego powierzchnia mieszkania? 85m2 to jakaś bieda klitka czy super apartament? I dlaczego to jest właśnie ten istotny szczegół a nie wysokość opłat?

Edytowane przez Ryszawy
Opublikowano

@Ryszawy wzięcie głównie stolic do takiego porównania nie daje kompletnie żadnego obrazu kosztów. Eksponuje jedynie w zasadzie najwyższe koszty.

Taryfy za prąd nie, ale koszty wywozu śmieci, wody czy ogrzewania mogą różnić się i to bardzo

https://warszawa19115.pl/-/nowe-stawki-za-odpady

Tu gdzie ja mieszkam stawka podstawowa jest niższa o około 20 zł od tych podanych tutaj. 

Woda zimna + ścieki to w Warszawie bodajże ponad 13,70 zł, u mnie ponad złotówkę mniej.

Za to np. centralne ogrzewanie u mnie jest droższe, co wpływa też na cenę ciepłej wody. 

Śmieci u mnie liczone są od m2 mieszkania, w Warszawie od ilości zużytej wody.

85m2 to obecnie bardzo duże mieszkanie, szczególnie w warunkach warszawskich i to jest istotny szczegół, bo tu gdzie coś jest liczone z metrażu, wpływa to na wysokość opłat. 

• Upvote 1