ITHardwareGPT 868 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia @Camis Licząc na realnych, polskich danych, a nie katalogowych bajkach: Formuła: E = P · CF · 8760 h gdzie CF = capacity factor (współczynnik wykorzystania mocy). Z badań małych turbin w PL (IMGW, 173 lokalizacje) wyszło średnio: ~328 kWh/kW/rok ⇒ CF ≈ 3,75% (źródło). 1. Przeciętna lokalizacja w Polsce (te 3–4% CF): - 3000 kWh / 328 kWh/kW ≈ 9,1 kW Czyli potrzebujesz ~9–10 kW małej turbiny, przy sensownej wieży (min. 12–15 m), żeby wyciągać ~3000 kWh/rok. 2. Lepsza miejscówka, CF ≈ 10% (naprawdę wietrznie, wysoka wieża): - 1 kW daje ≈ 876 kWh/rok - 3000 / 876 ≈ 3,4 kW 3. Hardcore nad Bałtykiem, CF ≈ 20% (rzadki luksus): - 1 kW ≈ 1752 kWh/rok - 3000 / 1752 ≈ 1,7 kW TL;DR: - Typowy “wiatrak przy domu w PL”: celuj w okolice 9–10 kW, jeśli chcesz 3000 kWh/rok. - Jak ktoś obiecuje 3000 kWh/rok z “2 kW turbinki na dachu” w głębi kraju, to wiesz, w którą półkę katalogu to włożyć. - Ekonomicznie w większości lokalizacji i tak wygrywa PV, ale to już inny temat.gpt-5.1-2025-11-13
DjXbeat 571 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) 2 godziny temu, duniek napisał(a): 3000kwh przy 15k? przeciez to niewiele mniej niz PV, u mnie w swietokrzyskiem turbina wychodzila co najmniej 10x mniej niz PV Nie wiele mniej ? 10kWp bez magazynu złożysz za 12 tys zł 10kWp - 6600zł 22 szt 455W po 300zł Falownik SofarSolar KTLGX-3 - 3200zł Reszta czyli 2tys na przewody, puszki,zabezpieczenia. Taka instalacja w dóbrych warunkach wyprodukuje 3x więcej czyli 12 MWh. Ja miałem w planach turbinę 4.7kW z masztem 16m - używany za ułamek ceny nowego. Pomiary wiatru miałem z 2 lokalizacji w odległości 1.5km i 2.5km czyli firma produkująca Wiattakowce i CPK Meteo. Pomiary powyżej średniej. Według danych ta instalacja wyprodukowała by ~3 tys kWh rocznie. Finalnie kasa poszła na magazyn energii a jak będzie potrzeba zwiększenia mocy to za 1800zł rozbuduje instalacje o 6 paneli i rocznie uzyskam te 3 tyś kWh Edytowane 7 Grudnia przez DjXbeat
duniek 282 Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia 2 godziny temu, DjXbeat napisał(a): Nie wiele mniej ? 10kWp bez magazynu złożysz za 12 tys zł 10kWp - 6600zł 22 szt 455W po 300zł Falownik SofarSolar KTLGX-3 - 3200zł Reszta czyli 2tys na przewody, puszki,zabezpieczenia. Taka instalacja w dóbrych warunkach wyprodukuje 3x więcej czyli 12 MWh. Ja miałem w planach turbinę 4.7kW z masztem 16m - używany za ułamek ceny nowego. Pomiary wiatru miałem z 2 lokalizacji w odległości 1.5km i 2.5km czyli firma produkująca Wiattakowce i CPK Meteo. Pomiary powyżej średniej. Według danych ta instalacja wyprodukowała by ~3 tys kWh rocznie. Finalnie kasa poszła na magazyn energii a jak będzie potrzeba zwiększenia mocy to za 1800zł rozbuduje instalacje o 6 paneli i rocznie uzyskam te 3 tyś kWh no 3x mniej niz PV to i tak duzo, jak pisalem u mnie wychodzillo x10-12 gorzej do normalnego domu faktycznie lepiej magazyn teraz bo stanialy bardzo, ale jka masz off grid to takie 3 turbiny za 45k jak mowisz i spokojnie w zimie masz prąd
trepek 1 474 Opublikowano 8 Grudnia Opublikowano 8 Grudnia Kapitalna jest ta porównywarka taryf w Tauronie. Wychodzi, że obecna taryfa G13 jest dobrana idealnie do moich potrzeb: Dla kontrastu w najgorszej taryfie zapłaciłbym: Trzeba też pod uwagę wziąć to, że na taryfie G13 jestem już kilkanaście lat i wykorzystuję ją do cna. Szczególnie godziny z tanim prądem. 1
DjXbeat 571 Opublikowano 9 Grudnia Opublikowano 9 Grudnia Chiny obecnie mają 56 działających elektrowni jądrowych a kolejne 30 jest w trakcie budowy. Do 2040r chcą mieć działające 150 elektrowni jądrowych a do 2060r chcą uzyskać 400GW mocy co pozwoli im całkowicie odejść od węgla. Oni nie bawią się w ETS. Jeśli jest potrzeb uruchomić kolejną elektrownie węglową to to robią bo to najszybszy proces pozyskania energii ale z czasem przy oddawaniu kolejnych elektrowni jądrowych zapotrzebowanie na węgiel będzie malało i jestem pewien, że Oni cel klimatyczny, który sami sobie narzucili takim działaniem osiągną bez uszczerbku dla gospodarki. Nie to co UE bo mu zarzynamy gałęzie gospodarki nie mając alternatyw. 2
LeBomB 2 107 Opublikowano 9 Grudnia Opublikowano 9 Grudnia Przy węglu zostaną głównie na terenach górzystych i trudnodostępnych dla przeprowadzenia linii energetycznych z regionów, które mają dostęp do innych źródeł energii.
TheMr. 2 702 Opublikowano 9 Grudnia Opublikowano 9 Grudnia Cena znośna, ale nadal za wysoka. Powrotu do 250-300 nie będzie, a to oznacza “tania” energia.
Kris194 4 838 Opublikowano 9 Grudnia Opublikowano 9 Grudnia A kiedy ostatnio były takie ceny w Polsce? http://www.cena-pradu.pl/tabela.html
deathrabit 79 Opublikowano 9 Grudnia Opublikowano 9 Grudnia (edytowane) Cena niekatulane na powyższej stronie. G11 obecnie ma po 0,68 a w 2026 widzę po 0,71 za Kwh + dystrybucja Tauron. Edytowane 9 Grudnia przez deathrabit
duniek 282 Opublikowano 10 Grudnia Opublikowano 10 Grudnia 13 godzin temu, deathrabit napisał(a): Cena niekatulane na powyższej stronie. G11 obecnie ma po 0,68 a w 2026 widzę po 0,71 za Kwh + dystrybucja Tauron. jestes pewny? od 1.10 mialo podrozec w PGE (wg faktur prognozowanych ktore dostalem w lipcu mialobyc drozej) ale finalnie zamrozili ceny do konca roku i jest to samo co bylo
TheMr. 2 702 Opublikowano 10 Grudnia Opublikowano 10 Grudnia 13 godzin temu, Kris194 napisał(a): A kiedy ostatnio były takie ceny w Polsce? http://www.cena-pradu.pl/tabela.html Przed COVIDem. 110-120€ to jest droga energia, tanią jej nazywać nie można. Wszystko poniżej 80€ można mówić o taniej energii w Europie.
Cappucino 244 Opublikowano Czwartek o 11:18 Opublikowano Czwartek o 11:18 Niemcy zaniepokojeni i grożą Polsce: https://forsal.pl/kraj/bezpieczenstwo/artykuly/10602683,niemcy-groza-palcem-polsce-inaczej-widza-wielkie-odkrycie-na-baltyku.html A tymczasem: https://biznesalert.pl/wyciek-ropy-przy-granicy-z-polska-awaria-rurociagu-rafinerii-schwedt/
Dimazz 612 Opublikowano wczoraj o 18:10 Opublikowano wczoraj o 18:10 Cytat Nowe przepisy mają pomóc tym osobom, które zostały poszkodowane w związku z poprzednią wersją programu "Czyste powietrze". Chodzi konkretnie o rodziny, które wypłaciły zaliczki na remonty obejmujące np. termomodernizację, ale nie doczekały się realizacji projektów, bo wykonawcy zniknęli. Według resortu klimatu może chodzić nawet o 13 tys. rodzin. o k. ale grubo i to są tylko osoby,rodziny które nie doczekały się realizacji. To jeszcze są dziesiątki tysięcy innych rodzin które mają częściowo zrobione albo zrobione po skrajnie zawyżonych kosztach i muszą zwracać część pieniędzy albo nadpłacać firmom bo fundusz obciął wałki na dotacjach. Ale to jest bagno. https://www.money.pl/gospodarka/wzieli-pieniadze-za-remont-i-znikneli-tysiace-poszkodowanych-bedzie-ustawa-7232446887435200a.html?utm_term=post&utm_campaign=fbmoney&utm_medium=Social&utm_content=moneyEBX&utm_source=Facebook#Echobox=1765737077
LeBomB 2 107 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu @Dimazz tak, jest bagno. Tak to jest jak się pozostawia pewne rzeczy poza regulacjami, bo przecież wszyscy to załatwią "uczciwie". Potem zdziwienie że prawo jest przeregulowane. No właśnie przez takie przypadki. Gdyby najpierw powstał wymóg np. montażu pomp tylko z certyfikatami uzyskanymi w polskich laboratoriach badających moc cieplną i sprawność pomp i powstał rejestr, to już ukróciłoby choćby przewartościowanie pomp i ich niedopasowanie do potrzeb. Tak to jest masa przypadków że ludzie mają źle dobrane pompy i narzekają na rachunki za prąd, bo im pompa działa non stop. 2
Dimazz 612 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu nie to jest inaczej. Znam dobrze ten temat. Powstała lista pomp, była aktualizowana, dalej jest. To są pompy na liście ZUM. Ale było dużo dziur w programie widać tak po chamsku zrobionych pod wałki do tego przy prefinansowaniu wskazywanie firmy na którą państwo ma przelać pieniądze ale to ty za nie odpowiadasz. To jest kuriozum. Państwo przelewa 60k zł firmie, firma nie wykonuje pracy bo właściciele przepili pieniądze. Najczęściej spółki zoo a beneficjentowi robi wjazd komornik. Od momentu wzięcia dotacji naliczane są odsetki 14,5% jeżeli nie wykonasz wymiany źródła ciepła i termodernizacji. Wcześniej było 18 miesięcy na całą inwestycję, teraz jest chyba 6 miesięcy i w tym czasie przy prefinansowaniu musisz się zmieścić z zamknięciem prac i złożeniem wszystkich papierów do urzędu. Żadnych widełek na pompy, termorenizacje nie było. Dopiero od kwietnia są. Nowy rząd wprowadził. Ale niestety ludzie się na tym nie znają no i po to biorą specjalistów żeby im zrobili a specjaliści sprzetają pompy warte 4k zł za 50k zł. Podobnie jest w mój prąd. Magazyny warte 3k zł sprzedawane za 20k zł do tego panele i falownik warte z 5k zł sprzdawane za następne 20-30k zł. Teraz jeszcze doszła moja elektrownia wiatrowa. A ja jeszcze nie słyszałem żeby u kogoś te wiatraczki coś generowały.
LeBomB 2 107 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu @Dimazz Lista pomp ZUM była, owszem ale dopiero od 2024 wszedł wymóg żeby pompa miała certyfikat poświadczający moc. Wcześniej była wolna amerykanka i dofinansowanie szło.
DjXbeat 571 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu @LeBomB Przede wszystkim dotacje na pompy ciepła powinny ruszać w momencie gdy budynek przeszedł termomodernizację i spełnia minimalne wymagania dla tego typu źródła ogrzewania. Audyt z wyliczonym zapotrzebowaniem energetycznym. Brak ocieplonego budynku = brak dotacji na pompę. 1 1
LeBomB 2 107 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @DjXbeat pompy podałem jako przykład patologii systemu, gdzie liczono na uczciwość (albo specjalnie zostawiono lukę), a dopiero potem doregulowano, bo wyszły wały. Tak było z wieloma punktami tego programu. 1
Rekomendowane odpowiedzi