Karro 33 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, DjXbeat napisał(a): To jest tanie przyjdz za 5 lat jak ludzie masowo będą mieli Zawsze jest to samo Co ciekawe ,na nastepne lata drewnem bedzie zakazane palić a niby pelet z czego. Ludzie robią sobie z 2 rusztami piec tj drewno pelet
Jinx 11 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @DjXbeat a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Bo jeżeli nie to ta ekologicznosc może się okazać bardzo umowna Natomiast co do ceny, to właśnie czy ludzie biorą pod uwagę ile czasu ich kosztuje takie palenie, bo to też jest istotny czynnik, chyba, że ktoś ma go w nadmiarze, to oczywiście można się bujać. Ja jeszcze w zeszłym sezonie paliłem drewnem, które kupowałem pocięte. Trzeba było je porąbać, ułożyć do sezonowania, potem ułożyć na zimę w składzie a na końcu nim palić, sprzątać, wywalać popiół. Gehenna, stąd decyzja o przejściu na gaz.
Karro 33 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Jinx napisał(a): a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? zakaz palenia jak jest powzyej 20 procent.Jeszcze to jest potrzebne w tej niedoregulowanej UE
Cappucino 16 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 43 minuty temu, DjXbeat napisał(a): owies do palenia jest bardzo tani i ekologiczny bo przy jego produkcji nie ma śladu węglowego. Edytowane 1 godzinę temu przez Cappucino 1
raven18 0 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 35 minut temu, Jinx napisał(a): @DjXbeat a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Bo jeżeli nie to ta ekologicznosc może się okazać bardzo umowna Natomiast co do ceny, to właśnie czy ludzie biorą pod uwagę ile czasu ich kosztuje takie palenie, bo to też jest istotny czynnik, chyba, że ktoś ma go w nadmiarze, to oczywiście można się bujać. Ja jeszcze w zeszłym sezonie paliłem drewnem, które kupowałem pocięte. Trzeba było je porąbać, ułożyć do sezonowania, potem ułożyć na zimę w składzie a na końcu nim palić, sprzątać, wywalać popiół. Gehenna, stąd decyzja o przejściu na gaz. Niektórym może i gehenna ale na pewno zdrowsze niż siedzenie przed kompem czy telefonem.
Karro 33 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 5 minut temu, Cappucino napisał(a): i ekologiczny bo przy jego produkcji nie ma śladu węglowego. Palisz i tworzysz to na pewno ślad weglowy mniejszy niz paliwa ktore nie tworzysz a są Statystyka wszystko przyjmie Edytowane 1 godzinę temu przez Karro
LeBomB 98 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 42 minuty temu, Jinx napisał(a): a czy jakość peletu jest regulowana jakimiś normami, np. dopuszczalna wilgotność, skład itp? Normy europejskie, które stosuje się również u nas: EN 14961-1 (PN-EN 14961-1:2010) – przedstawia ogólną klasyfikację biomasy. EN 14961-2 – określa podstawowe parametry jakościowe pelletu. EN 14961-3 – brykiety drzewne do zastosowań nieprzemysłowych. EN 14961-4 – zrębki drzewne do zastosowań nieprzemysłowych. EN 14961-5 – drewno opałowe do zastosowań nieprzemysłowych. EN 14961-6 – pelety niedrzewne do zastosowań nieprzemysłowych. 1
Kris194 155 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Karro napisał(a): Dobre i to.Takiej komuny to nie było za komuny.Gdy nie dotacje to by cie przyszlo 20K a w starym piecu być jeszcze dekade palił Parowozy do dzisiaj by mogły jeździć a jednak z nich zrezygnowaliśmy. Świat idzie naprzód i bardzo dobrze, kiedyś stare rozwiązania trzeba w końcu odciąć i skupić się na przyszłości.
Karro 33 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No tak jak zauważyłeś mogliśmy a nie jezdzimy bo zastapiły je lepsza technologia a nie ustawa 100 lat temu rolnik chodził za koniem a nie chodzi a tak masz byle co i na 3 pokolenia droższe
Kris194 155 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Chcesz przez to powiedzieć, że nie ma lepszej technologii niż kopciuch? Pytam poważnie bo to już zaczyna wyglądać na zaklinanie rzeczywistości. Edytowane 1 godzinę temu przez Kris194 1
Karro 33 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) gdzie to powiedziałem? Pomysł na wyciąganie w ten sposób pieniędzy od ludzi jest starszy niz ty Edytowane 47 minut temu przez Karro
Badalamann 37 Opublikowano 39 minut temu Opublikowano 39 minut temu Naturalne jest akurat przechodzenie na gaz lub prąd. To po prostu niesamowicie wielokrotnie wygodniejsze w obsłudze. Nie trzeba przy tym robić jak przy węglu, o drewnie nawet nie wspominając. Także na gaz ludzie przechodzili od lat, nawet zanim były jakiekolwiek dopłaty.
Karro 33 Opublikowano 31 minut temu Opublikowano 31 minut temu (edytowane) 29 minut temu, Badalamann napisał(a): Naturalne jest akurat przechodzenie na gaz lub prąd. To po prostu niesamowicie wielokrotnie wygodniejsze w obsłudze. Oczywiście ze tak,jeśli chodzi o prad to w porównaniu do siły nabywczej francuz ma 20x tańszy prad Smieszy mnie ciągle porównywanie sie do innych i ze musimy być tacy smami jak nie mam tych samych narzedzi Juz widze jakby szwecja leżała na górze z diamentu i Polska by zakazała go wydobywać Tu chodzi o ustawowe zmuszanie a i tak by to w sposób naturalny nastąpiło. Kotły trzymaja nawet 20 lat a ci pozakańczali niektórym zycie po 10ciu. I to wszystko w ramach środowiska Najpierw pierolety ze trzeba mieć rozne żródla energii dla bezpieczeństwa a teraz wajcha sie odwróciła. Siedzi ich tam na różnych szczeblach setki,tysiace ,miliony i wymyślają Edytowane 9 minut temu przez Karro
Rekomendowane odpowiedzi