Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, TheMr. napisał(a):

@trepek I gdyby nie blokada wiatru przez PiS to ten wynik śmiało można by było podwoić, albo przynajmniej 35%. 

Tylko, że to i tak kropla w morzu przy kosztach węgla i emisji CO2 i raczej za mało żeby bardzo wyraźnie zbić ceny. Swoją drogą to nie wiem czy obecnie taniej nam nie wychodzi produkcja energii w elektrowni CCGT (gazowo-parowa) niż węglowych.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, TheMr. napisał(a):

@trepek I gdyby nie blokada wiatru przez PiS to ten wynik śmiało można by było podwoić, albo przynajmniej 35%. 

Nowy rząd obiecywał  się zająć tematem natychmiast i póki co ciągle nic...

Tu ktoś w końcu zauważył, że za jakieś dwa lata troszku prądu nam zacznie brakować i albo odłożymy wygaszanie bloków węglowych albo na szybko wyczarujemy coś na gaz.  Czytałem, że nasze sieci przesyłowe uniemożliwiają zakup/transfer takich ilości zza granicy. Także zostajemy z tym problemem sami.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/polska-bez-pradu-w-2026-r-pse-ostrzega-i-pokazuje-rozwiazania/lcbbc9w

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 209458 napisał(a):

No ale 3 bloki to 3 osobne reaktory, każdy w osobnych kopułach, z własnym układem chłodzenia, własną sterownią, własna turbiną i generatorem elektrycznym. Żeby zepsuć/sabotować całe 3,75GW musiałbyś uszkodzić 3 niezależne instalacje. To już prościej atakować infrastrukturę przesyłową i tak robi Rosja na Ukrainie ale tu nie ma znaczenia czy to będzie atomówka czy Bełchatów.

A co byś powiedział gdyby 3 bloki były chłodzone z 1 zamkniętego obiegu , nie wiemy co strzeli do łba naszym pajacom w rządzie gdy zaczną szukać oszczędności (to jest tylko takie moje gdybanie).

Zgodzę się z Tobą w tej sprawie ale , uszkodzoną/zniszczoną sieć przesyłową/dystrybucyjną można względnie szybko odbudować , przywrócenie elektrowni może potrwać nawet kilka lat. 

2 godziny temu, 209458 napisał(a):

Nowe modele reaktorów nie wybuchają. Wyciek czy stopienie jest jakoś prawdopodobne, ale to będzie proces stosunkowo powolny i lokalny. Raczej spokojnie wszyscy się ewakuują  Od czasów Czarnobyla nikt bezpośrednio w awarii nie zginął (w Fukushimie jakaś staruszka przewożona ze szpitala, ale Fukushima to też reaktor z lat 60, jeszcze z tych gdzie para wodna może rozsadzić osłonę). Z kolei elektrownie gazowe wylatują cały czas: w 2010 jebło w USA, w 2017 w Indiach - w obu przypadkach kilka ofiar śmiertelnych, kilkadziesiąt rannych.

AP1000 to PWR/WWER (moderatorem jest woda , do kontroli mocy w wodzie obiegowej wykorzystywany jest bor , pręty grafitowe do ON/OFF reaktora) , dlatego jestem bardzo sceptycznie nastawiony do twierdzenia "nie wybuchają".

Odsyłam do: Three Mile Island accident

Przy okazji samego "wspaniałego" AP1000 na wiki (Design disputes).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raport NIK o kryzysowym imporcie węgla: chaos i szastanie pieniędzmi podatników

Na przykładzie "kryzysu węglowego" w 2022 r. widać typowy sposób działania polskich polityków: bezmyślnie tworzymy problem, zwalamy jego rozwiązanie na kogoś innego, po czym wypinamy pierś po ordery.

Energetyczno-górnicze perpetuum mobile czyli nie mówcie dzieciom kto spłaci długi

Polska energetyka wykonuje kolejne kroki w kierunku rozproszenia. Niestety tylko w obszarze podejmowania decyzji. Satyryczny Przegląd Energetyczny Prof. Konrada Świrskiego.

Nowelizacja ustawy o OZE przyjęta przez Senat. Nikt nie był przeciw

Za nowelizacją głosowało 91 senatorów, nikt nie był przeciw, nikt nie wstrzymał się od głosu. Teraz projekt wróci do Sejmu. Senat zaproponował do ustawy siedem poprawek o charakterze legislacyjno-technicznym.

Jest kilka pomysłów i nic nie jest wykluczone. Unia może zmienić zasady CBAM

Komisja Europejska rozważy zmiany w podatku od importu śladu węglowego, by ochronić europejski przemysł przed jego kosztami – napisał w środę Bloomberg, powołując się na wysokiego rangą urzędnika w KE. Przed wycofywaniem darmowych pozwoleń na emisję CO2 dla rodzimych firm przestrzegł niedawno Mario Draghi.

Pełczyńska-Nałęcz: logika transformacji energetycznej musi być logiką opłacalności

System opłat ETS2, który ma zostać wprowadzony w 2027 roku powinien zostać zrewidowany – wskazała minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz podczas wystąpienia na Kongresie Ekonomii Wartości Open Eyes Economy Summit w Krakowie.

Edytowane przez Yahoo86
Opublikowano

Poczytałem o tych wszystkich dotacja, subwencjach i preferencyjnych kredytach dla ludzi którzy na razie chcą, a wkrótce będą musieli dokonać transformacji. Powiem tak, to nie jest system dla przeciętnego Kowalskiego. To jest system dla bardzo sprytnego Kowalskiego. Jedni będą cienko piszczeć dokonując transformacji a inni będą wręcz na tym zarabiać. Jest już zawód "rolnik wnioskodawca", niedługo będzie "obywatel wnioskodawca".

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

Energetyczno-górnicze perpetuum mobile czyli nie mówcie dzieciom kto spłaci długi

Polska energetyka wykonuje kolejne kroki w kierunku rozproszenia. Niestety tylko w obszarze podejmowania decyzji. Satyryczny Przegląd Energetyczny Prof. Konrada Świrskiego.

No i tak się żyje w naszym kraju, pieniądze ludzi w wieku produkcyjnym są przejadane tylko dlatego, że 30% społeczeństwa to idioci.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Jest już zawód "rolnik wnioskodawca", niedługo będzie "obywatel wnioskodawca".

Jest też "mieszczuch maruda", który uważa, że najciężej pracuje i utrzymuje wszystkich :) 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Jest też "mieszczuch maruda", który uważa, że najciężej pracuje i utrzymuje wszystkich :) 

Tutaj nie ma co generalizować. Wszystkie strony myślą, że po drugiej stronie drogi trawa jest bardziej zielona. Tymczasem system jest tak skonstruowany, oby trudność funkcjonowania była na podobnym poziomie dla wszystkich. Jak się komuś wydaje, że druga strona jest faworyzowana, to ma rację. Wydaje mu się. Jeżeli ktoś ma lepiej, to najczęściej jako jednostka odstaje inplus od średniej. Problemem jest coraz większą polaryzacja społeczeństwa, i idąca za tym często nieuzasadniona zazdrość i zawiść.

• Upvote 1
Opublikowano

Gaz przez Ukrainę wciąż płynie do Europy. Kto na tym zarabia?

Gazprom rozstał się z jednym ze swoich najlepszych klientów - austriackim OMV, ogłaszając wstrzymanie dostaw dla tej firmy. Gaz z Rosji jednak w najlepsze płynie dalej, co oznacza, że ktoś w Europie go kupuje. I prawdopodobnie płacąc drożej, niż Austriacy. Wychodzi na to, że Gazprom wręcz na tym zarabia

Holandia zatrudni firmy do ochrony gazociągów i farm offshore przed Rosją

Holandia zakontraktuje dodatkowy personel i sprzęt z prywatnych firm, aby chronić swoją infrastrukturę na Morzu Północnym przed zagrożeniem ze strony Rosji - poinformowało w środę ministerstwo obrony Niderlandów.

Ceny ropy w USA rosną, chociaż magazyny się zapełniają

Ceny ropy na giełdzie paliw w Nowym Jorku rosną, pomimo że zapasy surowca za Oceanem są coraz wyższe. Inwestorzy monitorują rozwój wypadków na Bliskim Wschodzie i w Ukrainie – informują maklerzy.

Najlepsze zostawiłem na koniec (mnie ta wiadomość bardzo cieszy - oby tak dalej).

Wodór zasili hutę w Krakowie. Powstanie zakład za 100 mln zł

Ponad 100 mln zł będzie kosztować budowa zakładu produkcji wodoru, który w Krakowie zbuduje firma Linde Gaz Polska we współpracy z koncernem metalurgicznym ArcelorMittal Poland. Zakład będzie zasilał w gaz procesowy dwie ocynkownie; ma zacząć dostarczać gaz dla krakowskiej huty pod koniec 2026 r.

Opublikowano
51 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

Ceny ropy w USA rosną, chociaż magazyny się zapełniają

Ceny ropy na giełdzie paliw w Nowym Jorku rosną, pomimo że zapasy surowca za Oceanem są coraz wyższe. Inwestorzy monitorują rozwój wypadków na Bliskim Wschodzie i w Ukrainie – informują maklerzy.

Serio? Pismakom zapłacili za sianie głupot, by uzasadnić kolejne podwyżki, mimo spadku cen ropy?

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=ROPA To z ostatnich 6 miesięcy.

Tendencja jest raczej spadkowa.

Screenshot 2024-11-21 at 14-34-29 Ropa Ceny surowców - Bankier.pl.png

Screenshot 2024-11-21 at 14-37-54 ROPA WTI - Notowania surowców - Złoto - Ropa - Surowce - Bankier.pl.png

Opublikowano (edytowane)

Co Oni odwalają w tym PGE to głowa mała. 

Mam PV i okres rozliczeniowy pół roczny styczeń-czerwiec i lipiec-grudzień. Właśnie przysłali mi fakturę za okres lipiec-październik łącznie z następnymi prognozami choć teraz faktura powinna być w styczniu. 

Do 05.12.24r mam zapłacić 1 fakturę 330zł. Do 17.12.24r mam zapłacić 2 fakturę prognozowa 1370zł i do 25.02.25r mam zapłacić 3 fakturę prognozową 1720zł. 

Teraz mam zapłacić 330zł bo rozliczyli mi produkcję z PV tylko za kwiecień i maj a zużycie rozliczyli z okresu lipiec-październik :E 

Produkcja energii z czerwca, lipca, sierpnia, września i października została nie rozliczona w fakturach a za te miesiące do odebrania mam 1829zł. 

Mam im w grudniu zapłacić 330zł + prognozę 1370zł pomimo, że mam u nich 1830zł. Popier.... ich totalnie. 

Najlepsze jest to, że pomimo iż mam u nich 1830zł to jak zapłacę te 1700zł to mogę do nich zadzwonić i Oni mi zwrócą prognozę 1370zł na moje konto. Jak nie zadzwonię to będę miał u Nich już na plusie 1830 + 1370zł :E 

To tak jak bym miał im dać kredyt 0% :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Sad 1
Opublikowano

@DjXbeat

Znajomy z domku kilka lat temu miał podobne jaja w Tauron-ie. Sprawcą okazał się licznik dwukierunkowy (pokazywał moc pobraną/oddaną , nie wysyłał mocy oddanej) , walczył z 2 miesiąc zanim wymienili licznik. Z drugiej strony może PGE się zwyczajnie :cenzura: z prognozą. Pisz/dzwoń/gnęb ich aż sprawa się nie wyjaśni.

Opublikowano (edytowane)

@Yahoo86

Licznik mam ok. To  PGE wali takie prognozy dla osób mających rozliczenie 6 miesięczne. W 2 miesięcznym cyklu rozliczają bieżące zużycie bez prognoz. Zmienili podejście do rozliczeń i pomimo rozliczeń pół rocznych wprowadzili tzw harmonogramy rozliczeń. 

Te faktury prognozowe, które mi przysłali czyli 1370zł i 1720zł to są moje poprzednie faktury do opłaty bez rozliczenia produkcji z PV. 

Wychodzi na to, że ja mam im zrobić sporą nadpłatę pomimo, że wiszą mi za rozliczenie PV :E 

Najlepsze jest to, że jak zrobię im tą  nadpłatę łącznie z lutym to będę miał u nich 4900zł do odebrania. Mam wtedy 2 wyjścia. Mogę te pieniądze zostawić na kolejne rozliczenia albo poprosić o zwrot nadpłaty na konto.

To po kiego ja mam im nadpłacać skoro mogę poprosić o zwrot? :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Yahoo86

Z samego rana będę w PGE więc się wszystkiego dowiem. Nie zamierzam robić żadnej nadpłaty w sytuacji gdzie mam ponad 1800zł na plusie. Opłacę jedynie bieżący rachunek za 4 miesiące zużycia w którym rozliczyli mi tylko produkcje energii z kwietnia i połowy maja. 

To jest chore bo zużycie energii rozliczają na bieżąco a rozliczenie produkcji opóźniają o kilka miesięcy wstecz. 

Wygląda to tak jak by brakowało im pieniędzy. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Co Oni odwalają w tym PGE to głowa mała.

W ciągu ostatnich 6 miesięcy dostałem już 2 błędne faktury.

Najlepsza była za działkę którą dostałem z miesiąc temu, miesięcznie płaciłem około 45zł. 

A tu nagle przyszła faktura na maila a tam do dopłaty 30000zł, tak trzydzieści tysięcy! :E

Ale po 3 dniach sami przysłali fakturę korygującą na normalna kwotę 47zł. 

Te ich systemy powinny to od razu wyłapywać że cos jest nie tak, gdzie na przyłączu 3kW zużyje przez 5 miesięcy energii za 30kzł :E

Opublikowano
8 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

Znajomy z domku kilka lat temu miał podobne jaja w Tauron-ie.

Nie wiem jak u innych dostawców ale w Tauronie wystarczy wysłać maila co mają wpisać na prognozach i tak wystawią rachunki prognozowane. U mnie rok temu (Tauron) też tak było, że prognoza była totalnie z czapy i wpisali mi, że zużyłem jakieś chore 8 tys kWh więc roczny rachunek za prąd to będzie jakieś 4 tys zł więc miesięcznie do zapłaty 350zł :E Wysłałem do nich maila z prośbą by prognozę zmienili mi na faktyczne zeszłoroczne zużycie. Na drugi dzień już były odpowiednie korekcje wprowadzone w rachunku.

Co ciekawe, takie zawyżone prognozy i konsumpcję prądu wystawili mi po ponad półrocznych używaniu fotowoltaiki.

37 minut temu, Camis napisał(a):

A tu nagle przyszła faktura na maila a tam do dopłaty 30000zł, tak trzydzieści tysięcy!

No, trzeba przyznać, że można się zdenerwować jak się policzy zera.

Opublikowano

@DjXbeat Powiedziałbym że normalna sprawa. Tak jak z abonamentem na kawę w Starbuksie, oni te kasę mogą wydać na podstawie prognozowanych ilości użytkowników, i mielić te kasę na rynkach. Tak PGE twoją kasę gdzieś wrzuci, a zwrot za miesiąc czy dwa, kiedy kasa z innych miejsc przyjdzie do nich. Tak, konsument już od dawna stał się dla dużych firm “bankiem” z którego można brać kasę na 0%, a duże firmy stały się “bankami” które inwestują te kasę. 

Ale oczywiście prawo jest po twojej stronie, tylko trzeba z nimi walczyć i tracić czas. 

Opublikowano

@DjXbeat zgłaszaj reklamację. Na stronie PGE jak się zalogujesz możesz też chyba samemu zawnioskować o korektę faktury i podajesz stany liczników itd. a jak nie to UOKIK się pewnie chętnie zainteresuje :D 

Też mam faktury prognozowane, ale chyba przejdę na rozliczenia miesięczne. Tylko wtedy patrzeć jak doliczą ileś tam złotych za to że co miesiąc ktoś się musi fatygować by odczytać licznik. 

10 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

To po kiego ja mam im nadpłacać skoro mogę poprosić o zwrot? :E 

Żeby mogli przez pewien czas poobracać większą kasą :P 

Opublikowano
10 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Mam PV i okres rozliczeniowy pół roczny styczeń-czerwiec i lipiec-grudzień.

a nie bedzie latwiej zrobic okres rozliczeniowy roczny ? pierwsze 3-4 prognozowane placisz, potem piszesz o rozliczanie tylko oplat stalych . wiesz ile zuzywasz/oddajesz, to jestes w stanie przewidziec ile bedzie do ewentualnej doplaty na koniec okresu rodzl.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Ja wcześniej nie miałem faktury prognozowej. W lipcu wprowadzili harmonogramy z fakturami prognozowymi dla prosumentów. Zmienili również okresy rozliczenia faktur 6-miesięcznych czyli zamiast styczeń-czerwiec, lipiec-grudzień teraz będę miał listopad-kwiecień maj-październik bo od teraz okres rozliczenia zależny jest od założenia PV. 

Teraz przysłali mi fakturę za okres lipiec-październik i dalej już będą faktury rozliczeniowe co 6 miesięcy. Problem w tym, że dodali również prognozowane faktury na podstawie poprzedniego okresu i te prognozy wylicza automat - system. W PGE wyjaśnili mi dokładnie, że te pierwsze prognozy są bardzo mocno zawyżone (nie potrzebnie) ale już w kolejnych okresach ich praktycznie nie będzie. Od razu przyznali, że chcieli przesunąć okresy rozliczeniowe bo w styczniu i lipcu siada im system fakturowania bo wtedy rozliczali wszystkich prosumentów. Teraz okres 6-miesięczny nie zaczyna się w styczniu a od miesiąca uruchomienia instalacji fotowoltaicznej. Moja uruchomiona była w październiku więc mam pół roczny okres listopad-kwiecień. Ktoś kto założył PV w styczniu będzie miał okres rozliczeniowy luty-lipiec itd. 

Prognozy wprowadzili dlatego, że spora część osób po otrzymaniu faktury pół rocznej w ogóle jej nie opłacała i mieli problem z zarządzaniem finansami. 

Jeśli chodzi i prosumentów na nowych zasadach to nic nie stracę ale prognozy przy starym systemie są już problemem. 

Robiąc nadpłatę z prognoz całość będę miał wyrównaną w fakturze, która przyjdzie mi za okres listopad-kwiecień. 

Mogę złożyć wniosek o korektę prognozy ale wtedy zrobi się jeszcze większy pierdo... a teraz mam już to dokładnie rozpisane. ;) 

Jeżeli chodzi o rozliczenie produkcji to pomimo, że mam już 1830zł to te środki rozliczane są tylko względem ilości energii zużytej z VAT23% bez dystrybucji i pozostałych opłat. 

Z faktury lipiec-październik wyszło, że z sieci pobrałem 775 kW za co mam zapłacić 481.41zł (cena energii + VAT23%) i to właśnie tą kwotę pokryli z nadprodukcji. 

Pozostała część nie wchodzi w rozliczenie. Do zapłaty mam dystrybucję od 775 kW, opłaty zmienne, handlowe,  3-faz. itd. 

Za 775 kWh mam fakturę na 816,83zł pomniejszoną o kwotę 481.41zł, którą pokryli z moich środków z nadprodukcji. Do zapłaty zostaje 335.42zł. 

Zapomniałem wspomnieć, że środki z prognoz pokrywają już wszystko! Jeśli po opłacie prognoz wyjdzie nadpłata to te środki pokrywają już wszystko czyli energię, dystrybucję, opłaty handlowe itd. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@trepek

Mój znajomy stawiał u siebie panele na dachu domu i garażu żeby nie skłamać jakoś w 2012/2013/2014r , tak więc mówimy o całkiem innych ramach czasowych i zachowaniach niż obecnie.

Znam też osoby które do tej pory robią zrzuty ekranu i zdjęcia liczników (jeden od dostawcy , drugi własny legalizowany) , po różnych jazdach z dostawcami - z dowodami jest zupełnie inna rozmowa.

Przy okazji zapraszam wszystkich na elektroda.pl