Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Áltair napisał(a):

Chcieli produkować czystą energię to teraz mają. Z artykułu można wywnioskować że po prostu nie mają na tyle rozwiniętej infrastruktury pod tym kątem. Beka niezła. Jak zwykle politycy wymyślają i nie przewidują skutków na dłuższą metę i teraz muszą cierpieć jak zwykle obywatele.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jednak zapytam. Czy ja coś źle rozumiem z tego newsa?

https://wiadomosci.onet.pl/pogoda/historia-pisze-sie-na-naszych-oczach-polska-pobila-31-rekordow-ciepla/xdhndnr?utm_term=autor_21&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=onet-page-post

Próbowałem się z artykuły dowiedzieć ile w danym dniu wynosiła temperatura ale tego nie wyczytałem. Jedynie były podane różnice że np. była wyższa o 1.5C w jakimś tam roku, a samej temperatury już nie. Więc dlaczego w takich artykułach jest tylko to podawane ale nie ma podawanej ogólniej temperatury z danego dnia. Nie pierwszy raz widzę już tego typu artykuły.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

Nie pierwszy raz mają ten problem, zdążyli się przyzwyczaić ;) My dzięki temu drogiemu śmierdzącemu węglowi na razie nie mamy takich cyrków ale wszystko przed nami.

Woja na Ukrainie jeszcze długo będzie się im czkawką odbijać, sprawa z wycyckaniem reszty UE na gazie się rypła :E

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
4 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Chcieli produkować czystą energię to teraz mają.

troche wiecej wiedzy nikomu jeszcze nie zaszkodzilo.

jezeli na polnocy niemiec wieje, to na poludniu zaczynaja magazynowac tania energie z OZE, bo tam jest najwiecej magazynow energii szczytowo-pompowych. a ze produkcja przerasta mozliwosci linii energetycznych laczacych polnoc-poludnie, to nadwyzke wysylaja za granice, a poludnie, gdzie odpalaja magazyny, maja jej deficyt. problem dotyczy glownie jendnego, konkretnego opertatora, tego regionu i taniej energii z OZE, ktora kazdy chce magazynowac. Niemcy juz buduja nowa linie i w pare lat temat ogarna. Ciekawe o czym wtedy beda clickbaitowe portale pisac. ze Hansowi pod 15 w jakiejs miescinie, w Badenii-Wirtembergi wywalio korki? Niemcy ogarna OZE, a my nadal bedziemy kombinowac jak obejsc wegiel. Wiec jak mam byc szczery, wole realne "problemy" z OZE w niemczech, niz te wymyslane u nas.

• Upvote 4
Opublikowano
3 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Próbowałem się z artykuły dowiedzieć ile w danym dniu wynosiła temperatura ale tego nie wyczytałem. Jedynie były podane różnice że np. była wyższa o 1.5C w jakimś tam roku, a samej temperatury już nie. Więc dlaczego w takich artykułach jest tylko to podawane ale nie ma podawanej ogólniej temperatury z danego dnia. Nie pierwszy raz widzę już tego typu artykuły.

Masz podane źródła, masz podanego X z wykresem tych temperatur:

GgSZ9mrXIAAufb6?format=png&name=4096x409

Punkt odniesienia to lata 1991-2020. Anomalia to odchylenie od średniej.

Szare linie to min/maks.

Na niebiesko poniżej średniej, najciemniejszy to temp. rekordowo niska.
Analogicznie dla czerwonego, tylko powyżej średniej.

Skalę z lewej chyba odczytasz.