Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 15:23, DjXbeat napisał(a):

Dom 164m2 powierzchni użytkowej z zapotrzebowaniem energetycznym 90kWh/m2/rok + pompa ciepła 9kW + taryfa G12W  (strefa dzienna 27%, strefa nocna 73%)

Ogrzewanie - 3800kWh/rok

Ciepła woda- 1000kWh/rok 

Sprawność pompy według sterownika wyszła na poziomie 4.5 jednak z danych wychodzi 3.88.

90 x 164 = 14760kWh / 3800kWh = 3.88

Samo ogrzewanie wyszło by ~3400zl ale mam PV więc roczny rachunek za prąd to 1460zł. Temperatura w domu na parterze 21.5-22.5 i na piętrze 21.5C.  

u mnie podobna powierzchnia,dom kostka lata 80, ale wykonczony 2015, styro 8-10cm na 30% powierchni podlogowka, poddasze geenrowalo straty bo nie bylo w pierszej polowie roku ocieplenia

jeszcze co prawda 3 tygodnie do konca roku, ale na teraz mam 4300kwh, mysle ze w 5000 sie zamkne spokojnie, wczesniej szlo 3,5 tony ekogroszku

Opublikowano

@duniek 

Ściany zewnętrzne to mają teraz grubość prawie 70cm bo 2x pustak 24cm z 5cm przekładką styropianu i na zewnątrz 12cm styropian grafitowy 0.33.

Nie wspomniałem o tym, że cały poprzedni sezon grzewczy miałem uszkodzone drzwi z salonu na taras z których dość mocno biło zimno. W lato wymieniłem je na nowe 3szybowe i teraz jest bajka. 

Zostało mi ogarnąć jak na razie nie użytkową łazienkę na piętrze, która jest chłodna. Łazienka duża bo 10m2 i w łazience jest tylko mały, panelowy grzejnik, który zasilany niską temperaturą nie daję rady nagrzać pomieszczenia. Jak zamknę drzwi to w łazience jest 19C a jak drzwi na korytarz są otworzone to w łazience jest 20.5C bo ciepło rozchodzi się z domu. 

Na wiosnę zrywam podłogę, kuje wylewkę i kładę w łazience podłogówkę z powrotu z grzejnika i temat zamknięty :)  

Opublikowano
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

@duniek 

Ściany zewnętrzne to mają teraz grubość prawie 70cm bo 2x pustak 24cm z 5cm przekładką styropianu i na zewnątrz 12cm styropian grafitowy 0.33.

Nie wspomniałem o tym, że cały poprzedni sezon grzewczy miałem uszkodzone drzwi z salonu na taras z których dość mocno biło zimno. W lato wymieniłem je na nowe 3szybowe i teraz jest bajka. 

Zostało mi ogarnąć jak na razie nie użytkową łazienkę na piętrze, która jest chłodna. Łazienka duża bo 10m2 i w łazience jest tylko mały, panelowy grzejnik, który zasilany niską temperaturą nie daję rady nagrzać pomieszczenia. Jak zamknę drzwi to w łazience jest 19C a jak drzwi na korytarz są otworzone to w łazience jest 20.5C bo ciepło rozchodzi się z domu. 

Na wiosnę zrywam podłogę, kuje wylewkę i kładę w łazience podłogówkę z powrotu z grzejnika i temat zamknięty :)  

nie myslales o grzalce do grzejnika ? 250zl 600W wifi (a zwykle z termostatem taniej)
u mnie lazienka dolna (główna) jest zle zrobiona bo sa karton gipsy jakies i na to plytki, miedzy pustakiem a gk nie ma nic, do tego jest polozona na polnocej stronie i nawet w lecie sa tam 3 stopnie mniej co akurat jest fajne ale na jesien/zime to dramat

Opublikowano
6 minut temu, duniek napisał(a):

nie myslales o grzalce do grzejnika ? 250zl 600W wifi (a zwykle z termostatem taniej)

Pierwszy raz się spotkałem z taką grzałką. Poprzedni właściciele ogrzewali dom kominkiem i na tym grzejniku było ponad 50C i też za ciepło nie było. Ten grzejnik panelowy jest zdecydowanie za mały na 10m2.  Ten grzejnik jest do 5m2 i wtedy przy temperaturze wody 50C jest w stanie utrzymać 23C i więcej w łazience. 

Ja na grzejniki przy 0C puszczam 33C więc..  :E

Najlepszym rozwiązaniem będzie podłogówka z powrotu. Płytki i tak mam do zmiany więc za jednym razem wszystko zrobię. 

Opublikowano

Kanada wyłoży pieniądze na polski atom? Chodzi o 6 mld zł

Polski atom przyciąga kolejnych zagranicznych partnerów. Export Development Canada, kanadyjska rządowa instytucja finansowa, zadeklarowała możliwość wsparcia projektu budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej kwotą 6 miliardów złotych.

Od 20 grudnia embargo na rosyjski LPG. Polsce nie zaszkodzi

Dla zabezpieczenia dostaw LPG zimą najistotniejsze będzie optymalne wykorzystanie kolei – uważa dyrektor Polskiej Organizacji Gazu Płynnego Bartosz Kwiatkowski. Dodał, że mimo obowiązującego od 20 grudnia br. embarga na LPG z Rosji, paliwa tego w Polsce nie powinno zabraknąć.

UOKiK bada odmowy przyłączeń w Enei

Co przyniesie kontrola UOKiK w Enea Operator; Gazprombank objęty sankcjami USA, ale gaz płynie; Ile mają wynieść polskie zapasy gazu?

Ceny ropy w USA rosną. Rynek reaguje na wydarzenia w Syrii

Ceny ropy na giełdzie paliw w Nowym Jorku rosną, a inwestorzy rozważają skutki upadku rządu w Syrii, co wywołało „falę szokową” na Bliskim Wschodzie i jest poważnym ciosem dla wieloletnich „sponsorów” Syrii: Rosji i Iranu - informują maklerzy.

Ujemne ceny energii uderzają w wiatraki

Szwedzka energetyka wiatrowa w cenowej pułapce; Giełdowa wycena Siemens Energy rośnie jak szalona; Francuski kryzys polityczny może mieć energetyczne skutki; Brytyjskie wymogi sprzedaży elektryków budzą kontrowersje.

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 15:20, Cappucino napisał(a):

Masz film z produkcji polskich, rewolucyjnych paneli z ogniw perowskitowych ? Już klepią? :lol2: Sporo milionów z kasy podatnika poszło na ten cel.

Chyba najlepszy przykład na to jak można się wykazać ignorancją i niewiedzą w dosłownie trzech zdaniach.

https://energetyka24.com/oze/wiadomosci/perowskity-w-blasku-fleszy-olga-malinkiewicz-pierwsza-polka-w-historii-z-european-inventor-award

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Chyba najlepszy przykład na to jak można się wykazać ignorancją i niewiedzą w dosłownie trzech zdaniach.

https://energetyka24.com/oze/wiadomosci/perowskity-w-blasku-fleszy-olga-malinkiewicz-pierwsza-polka-w-historii-z-european-inventor-award

To właśnie wykazałeś się totalna ignorancją, czy ja pytałem o nagrody? Nimi obłożysz dach? Jak już grzebiesz w internecie żeby kogoś obrazić, to pogrzeb dokładniej.

https://tek.info.pl/article/4088/konflikt_w_saule_technologies

Edytowane przez Cappucino