Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na dłuższą metę nie ma innej opcji niż solidne ocieplenie budynku.

Widocznie innym członkom wspólnoty sytuacja obecnie nie przeszkadza.

Natomiast gaz będzie drożał, więc i motywacja do inwestycji w ocieplenie wzrośnie ;)

Nic nie będzie zatrzymane, nie wiem skąd ludzie zmyślają takie rzeczy. I jeszcze ta wiara w jakąś niesamowitą sprawczość Niemiec, gdy mowa o transformacji prowadzonej przez całą UE do wielu lat.

Edytowane przez Badalamann
  • Haha 1
Opublikowano

czasy, ze grzanie bylo tanie, bo wegiel/gaz byl "za darmo" juz sie skonczyly. w ogrzewaniu pomieszczen, nie chodzi o to aby grzac obszar w promieniu >5m, tylko wlasnie dane pomieszczenie. czy jak jedziecie autem, dajecie grzanie na max i otwieracie okna? no raczej nie.

wiec wlasnie w takim celu powstaly programy eko i m.in. termomodernizacja,  aby takie patologie jak "promieniujace cieplem w okolicy" kamienice w koncu ogaranac.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

Koszty dla polskich rodzin w związku z wejściem w życie ETS2 od 2027 roku, w przypadku ogrzewania gazem lub węglem. Z raportu wynika, że dla przeciętnej polskiej rodziny (statystycznie średniej na bazie danych GUS) skumulowany dodatkowy koszt ETS2 w przypadku ogrzewania gazem wyniesie w latach 2027–2030: 6 338 zł, a w latach 2027–2035: 24 018 zł. W przypadku wykorzystania węgla będzie to odpowiednio 10 311 zł i 39 074 zł. Aby pokryć dodatkowe koszty związane z ETS2 przeciętna polska rodzina w 2027 roku w przypadku ogrzewania gazem będzie musiała wydać równowartość 45% ( w 2030 r. – 82%) miesięcznego minimalnego wynagrodzenia, a w przypadku ogrzewania węglem 73% (w 2030 r. – 134%). Natomiast rodzina o wysokim zużyciu energii w latach 2027–2030 w przypadku ogrzewania gazem poniesie skumulowane koszty w wysokości 12 100 zł, a w latach 2027–2035: 45 851 zł. Jeżeli wykorzystuje węgiel będzie to odpowiednio 20 403 zł i 77 318 zł. Aby pokryć dodatkowe koszty związane z ETS2 przeciętna polska rodzina w 2027 roku w przypadku ogrzewania gazem będzie musiała wydać równowartość 86% ( w 2030 r. – 157%) miesięcznego minimalnego wynagrodzenia, a w przypadku ogrzewania węglem 144% (w 2030 r. – 264%).

Czyli jak teraz place 6k rocznie zeby miec 19-20C za ogrzewanie w sowim mieszkaniu w kamienicy 100mkw to w 2030 bede placil 21k rocznie... Przeciez bede zarabil juz tylko na ogrzewanie i moze cos bede jadl albo i nie.... jak to jest mozlwie ze nikt jeszcze na ulice nie wychodzi zeby pogonic caly ten zielony lad it tranformacje energetyczna... 

Przeciez w kamienicy na 2 pietrze ktora ma 120 lat nie zamotuje pompy ciepla... Juz teraz jest nam zimno, jak jest 2 lub 5 C na dworze to klima sie dogrzewamy... Ktos to musi zatrzymac... :placz2:

Ktoś ma niezły interes w szerzeniu takiej dezinformacji... Polecam spojrzeć na swój własny rachunek i zobaczyć ile faktycznie więcej będziesz płacił. 

Przeciez w kamienicy na 2 pietrze ktora ma 120 lat nie zamotuje pompy ciepla... Juz teraz jest nam zimno, jak jest 2 lub 5 C na dworze to klima sie dogrzewamy...

I to tym się właśnie powinieneś martwić, coś u Ciebie jest mocno nie tak skoro musisz się posiłkować klimą.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ktos to musi zatrzymac... :placz2:

1. I zatrzyma - lincze na politykach będą częste. Zamiast siedzieć w domu w 10 stopniach będzie można trafić do ciepłego więzienia.

2. Nie będzie tak dobrze, będzie dużo drożej (tak jak ze "średnim" zużyciem prądu 1800 gdy tą średnią zaniżają samotni emeryci). Jest wielu oszustów zaniżających średnią ciepła (na 1 oszukańczy dom 300 m^2 potrzeba aż 2,5 normalnego, a z 10 by średnią zbliżyć do normy).

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Pasowałoby zacząć od ocieplenia kamienicy, bo 6k to ja płace za gaz w domu ok. 300m2.

3. Ogromna większość starszych domów jest niemożliwa do ocieplenia, już są ocieplone styropianem.

4. Mam dostęp do rachunków 3 rodzin: domy ok. 1980, 2000 i 2010, wszystkie zbliżone, owszem nasz rachunek największy, ale nieistotnie (+20%). Gdy twoje kłamstwa ok. 4 razy tańsze od najtańszego. Częściowo jest to kwestia twoich kłamstw bo ten pałac ogrzewasz w minimalnej części, już się tu wpisywało kilku podobnych - grzeją na 17 stopni itp. Tyle to ja mam na 1 kreskę. Normalna osoba korzysta z domu, a nie że ma 300 m^2 a korzysta z 60 czy 100. Tak więc masz nie 300, ale 100 + chłodnię.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, sino napisał(a):

Jest wielu oszustów zaniżających średnią ciepła (na 1 oszukańczy dom 300 m^2 potrzeba aż 2,5 normalnego, a z 10 by średnią zbliżyć do normy).

Znów nazywasz kogoś oszustem?, już z resztą nie pierwszy raz ty na prawdę powinieneś się leczyć. 

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, sino napisał(a):

1. I zatrzyma - lincze na politykach będą częste. Zamiast siedzieć w domu w 10 stopniach będzie można trafić do ciepłego więzienia.

Dlatego, że rachunek za gaz lekko wzrośnie? :lol2:

11 minut temu, sino napisał(a):

3. Ogromna większość starszych domów jest niemożliwa do ocieplenia, już są ocieplone styropianem.

Yyy, co?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

czasy, ze grzanie bylo tanie, bo wegiel/gaz byl "za darmo" juz sie skonczyly.

A kiedy były te czasy, że grzanie było tanie??

4 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Yyy, co?

Np. zabytkowe. Konserwator pozwoli okleić styropianem jak leci? Jak na zewnątrz jest czerwona cegła też walniesz na to styropian? Są budynki gdzie zwyczajnie się nie da.

Po za tym ludzi na to nie stać, wystarczy przejechać się po wioskach i spojrzeć na stare chałupy. Tam ludzie ledwo wiążą koniec z końcem to skąd maja mieć kasę na ocieplenie czy wymianę pieca. Ktoś tu chyba w szklanej bańce żyje.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy tylko leeko wzrosnie... UE koniecznie chce zniechecic bo gaz zly i te swoje niby kary za emisje niewidzialnego Co2 narzuca. Emisje to najwiekszy przekret w historii. Przyjdzi emam nadzieje czas rozliczen Brukselowcow. 

image.png.245d9e6ae826c17fd3213439fd12a7a6.png

Zniechecenia czyli zmuszenia siedzenia w chlodni bo tak chca wielcy Panowie z brukseli... AfD pewnie to zakonczy.. Dziwic sie ze prawica dochodzi powoli do wladzy... 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, sino napisał(a):

:rotfl2:

2. Nie będzie tak dobrze, będzie dużo drożej (tak jak ze "średnim" zużyciem prądu 1800 gdy tą średnią zaniżają samotni emeryci). Jest wielu oszustów zaniżających średnią ciepła (na 1 oszukańczy dom 300 m^2 potrzeba aż 2,5 normalnego, a z 10 by średnią zbliżyć do normy).

Oszukańczy? To, że dobrze ociepliłem dom jest "oszustwem"? Chyba ci się coś pod kopułą przepaliło.

3. Ogromna większość starszych domów jest niemożliwa do ocieplenia, już są ocieplone styropianem.\

Brednie :rotfl2:

4. Mam dostęp do rachunków 3 rodzin: domy ok. 1980, 2000 i 2010, wszystkie zbliżone, owszem nasz rachunek największy, ale nieistotnie (+20%). Gdy twoje kłamstwa ok. 4 razy tańsze od najtańszego. Częściowo jest to kwestia twoich kłamstw bo ten pałac ogrzewasz w minimalnej części, już się tu wpisywało kilku podobnych - grzeją na 17 stopni itp. Tyle to ja mam na 1 kreskę. Normalna osoba korzysta z domu, a nie że ma 300 m^2 a korzysta z 60 czy 100. Tak więc masz nie 300, ale 100 + chłodnię.

Oszukał To cię dyrektor szkoły podstawowej jak Ci podpisywał świadectwo ukończenia.

Tu widać moje ustawienia temperatury:

IMG_2365.thumb.jpg.3a0011cff8986d8bc5ba67d73a72c10e.jpgIMG_7603436E4B91-1.thumb.jpeg.606a3e1ba8304303e8986d7a6412d9a9.jpeg

Rachunki cały rok od grudnia 2023 do grudnia 2024 wyniosły równo 6391,94 zł. Powierzchnia domu całkowita: 355 m2, użytkowa 246 m2. 

Wszędzie podłogowe + dwa grzejniki w łazienkach i 2 grzejniki w garażu. Piec: Weishaupt WTC-GW 25-B.

Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, kłamczuchu.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

Chociażby wtedy, jak rosyjski ekogroszek na polskim rynku kosztował 800zł / tona.

A ile teraz kosztuje?  Pellet da się kupić już za około tysiaka, więc nie jest jakoś drastycznie drożej.Te 800zł to było tanio? Ja pamiętam węgiel po 600zł  i ludzie narzekali, ogrzewanie nigdy nie było tanie.

Opublikowano
23 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Np. zabytkowe. Konserwator pozwoli okleić styropianem jak leci? Jak na zewnątrz jest czerwona cegła też walniesz na to styropian? Są budynki gdzie zwyczajnie się nie da.

Po za tym ludzi na to nie stać, wystarczy przejechać się po wioskach i spojrzeć na stare chałupy. Tam ludzie ledwo wiążą koniec z końcem to skąd maja mieć kasę na ocieplenie czy wymianę pieca. Ktoś tu chyba w szklanej bańce żyje.

Przeczytaj jeszcze raz to co on napisał:

36 minut temu, sino napisał(a):

Czyli są niemożliwe do ocieplenia...bo już są ocieplone?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kris194 napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz to co on napisał:

Ja pisałem o budynkach obecnie nieocieplonych, których nie da się w prosty sposób okleić styropianem.

Cytat

Pewno cienki styropian jaki kiedyś dawano, no ale to chyba jest do przeskoczenia?

Opublikowano

Podatek od Emisji to to samo co odsteki za kredyt mieszkamiowy... Puste pieniadze do nabijania kabzy innym kosztem egzystencji obywateli... Bo nie bede placil wiecej bo mam cieplej tylko wiecej bo tak chciala bruxela swoim mitycznym wymyslem ekologicznym... 

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Cappucino napisał(a):

A ile teraz kosztuje?

Takiej samej klasy, tak samo pakowany ekogroszek kosztuje teraz ok 1600 zł / tona. I to już są niskie ceny, w porównaniu do tego co było 2 lata temu jak kosztował po 3-3.5 tys za tonę :E 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, trepek napisał(a):

Takiej samej klasy, tak samo pakowany ekogroszek kosztuje teraz ok 1600 zł / tona. I to już są niskie ceny, w porównaniu do tego co było 2 lata temu jak kosztował po 3-3.5 tys za tonę :E 

Pellet tona dobrej jakości 1250zł w mojej okolicy(Zakłady drzewne) , na olx widzę nawet tańsze oferty.

Cytat

w porównaniu do tego co było 2 lata temu jak kosztował po 3-3.5 tys za tonę

Takie ceny oferowały głównie markety budowlane, ten producent o którym wyżej wspomniałem nawet wtedy sprzedawał to o połowę taniej niż te markety.

Opublikowano

@Camis

Do cen dolicz 250zł kosztu transportu za każdą tonę. A węgiel z Rosji to szło wyrwać w cenie jak podałem już z transportem.

BTW.

Chyba coś nie schodzi węgiel z kopalni bo jeszcze w starym roku ceny były wyższe o co najmniej 100zł/tona. Czasem z ciekawości sobie wchodzę na PGG ;-)

41 minut temu, Cappucino napisał(a):

połowę taniej niż te markety.

I nie miał kolejek? Bo w tamtym czasie jak węgiel był ponad 3 tys / tona, jak wystawiłem swoje prywatne zapasy węgla niewiele taniej niż markety (o jakieś 3-4 stówki) to mi się telefon nie wyłączał, tak dzwonili.

Opublikowano
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

No nie wiem czy tylko leeko wzrosnie... UE koniecznie chce zniechecic bo gaz zly i te swoje niby kary za emisje niewidzialnego Co2 narzuca. Emisje to najwiekszy przekret w historii. Przyjdzi emam nadzieje czas rozliczen Brukselowcow. 

No widzisz ale ja wiem bo się opieram na faktach a nie wypisywanych gdzieś bzdurach

ETS2 dotknie ogrzewających się gazem, ale nie drewnem
A co z rodzinami, które swoje domy ogrzewają gazem? Osoby te zainwestowały w źródła mniej emisyjne, jeśli chodzi o zanieczyszczenia powietrza. Teraz mogą czuć się niesprawiedliwie potraktowane, gdy zostaną obłożone dodatkowymi opłatami…

Gaz ziemny jest mniej emisyjny od węgla. Cena gazu, w związku z wprowadzeniem ETS2, również jednak wzrośnie. Dodatkowe opłaty będą wynosić 26 złotych za megawatogodzinę w 2027 roku, 50 złotych w 2030 roku i ponad 100 złotych w 2035 roku. Za 11 lat, w przypadku stumetrowego domu, byłoby przeciętnie drożej o ok. 1500 złotych rocznie.

Koszty będą niższe niż w przypadku węgla, ale wciąż znaczące. 

https://smoglab.pl/ets2-wiecej-zaplacimy-za-gaz-wegiel-ale-i-paliwo/

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli wszystko rozbija się w czarnym scenariuszu o 125 zł miesięcznie :E Kiedy w obecnym postępie za 11 lat minimalna będzie po 6-7k zł. 
No koszty nie do poniesienia. 

U mnie jest pow. użytkowej 200m2, dwa piece gazowe Buderus - 800 zł miesięcznie za gaz, już się nie pozbieram od tych kosztów :/ 

Ocieplajcie budynki, będziecie płacić połowę mniej, albo lepiej. Koszty zwracają się w bardzo krótkim okresie. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że nie. Podczas obecnie lekkiej zimy. Podczas lata, nie patrzyłem dokładnie ale 300-400 zł. Ale to są już śmieszne kwoty, bo piec odpala się tylko z rana do podłogówki i podgrzewa wodę tylko kiedy jej potrzeba. Zużycie gazu to w 99% przypadków dobranie odpowiedniego pieca. 

6-7k zł rocznie to jest wszystko co wydaje rocznie, dwa budynki - jeden 140m2, drugi 60m2. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Przeciez w kamienicy na 2 pietrze ktora ma 120 lat nie zamotuje pompy ciepla... Juz teraz jest nam zimno, jak jest 2 lub 5 C na dworze to klima sie dogrzewamy...

Eeee przecież już macie pompę ciepła :E

No chyba że dogrzewacie się grzałką z tej klimy, tylko wtedy czemu po prostu nie zwiększycie temperatury na kaloryferach? Przecież gaz jest tańszy niż prąd w takim trybie.

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Wszystko się da, tylko kwestia kasy żeby zrobić to w odpowiedniej technologii. Poza tym zabytkowe budynki zazwyczaj miały grube ściany, to też daje dobrą izolację. Problemem mogą być stropy i dach, gdzie ciepło ucieka jak przez sito, to powinno dać się łatwiej ocieplić, nawet z konserwatorem na karku.

I w tych starych chałupach niby ogrzewają gazem?

Jeżdżąc po okolicznych wioskach, takie rozpadające się chałupy to pojedyncze przypadki, więc dotacja z gminy nie powinna być problemem. Problem w tym, że pierwsi z rękami po kasę są cwaniacy, których by spokojnie było stać na wymianę lub docieplenie.

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Pewno cienki styropian jaki kiedyś dawano, no ale to chyba jest do przeskoczenia?

Bez problemu. Tak na raty było robione u rodziców. Najpierw cienki styropian na ściany szczytowe, potem chyba jeszcze raz grubszym i w końcu całość jeszcze grubszym.

W ostateczności można stary zdjąć i położyć solidniej nowy.

Z jednej strony rosnące koszty ogrzewania, z drugiej dążenie do zeroemisyjności budynków. Na pewno pojawią się jakieś dopłaty do termomodernizacji, bo bez tego ludzie pękną (inna sprawa, że większość budzi się z ręką w nocniku).

Kwestia czy lepiej zabrać się już, kiedy materiały są tańsze, czy czekać na lepsze dopłaty i wzrost cen materiałów, bo wszyscy się rzucą na docieplanie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Z jednej strony rosnące koszty ogrzewania, z drugiej dążenie do zeroemisyjności budynków. Na pewno pojawią się jakieś dopłaty do termomodernizacji, bo bez tego ludzie pękną (inna sprawa, że większość budzi się z ręką w nocniku).

Na początek każda taka osoba może zacząć od okien, koszt nie zabije a różnica będzie spora. Część ludzi w starych kamieniach ma jeszcze drewniane okna i to nie drewniane nowoczesne (z uszczelkami) tylko "gołe" drewniane...

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1