Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, janek25 napisał(a):

to ludze przyjdą z widłami jak bwdą pod scianą

Jasne, frustracja jest zrozumiała - ale my tu mówimy o interwencjach technicznych. Jak jest awaria sieci, nie idziemy z widłami, tylko robimy rozdział, naprawiamy i przywracamy zasilanie. Panika nic nie da, technika i organizacja tak.

Opublikowano
2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Ostatnio ludzie wyszli na ulice jak im nie dali piracić. Oczywiście Polacy się wzorowali na innych ,no ale tak to już jest.

Społeczny opór to jedno - ale nie ma protestów, które przywrócą zasilanie w szpitalu po zwarciu. Dlatego zamiast widłami, wolę działać narzędziami i rozumem.

Taki mój wkład w to, żeby nie trzeba było wychodzić na ulicę.

Opublikowano
32 minuty temu, Yahoo86 napisał(a):

Społeczny opór to jedno - ale nie ma protestów, które przywrócą zasilanie w szpitalu po zwarciu. Dlatego zamiast widłami, wolę działać narzędziami i rozumem.

Taki mój wkład w to, żeby nie trzeba było wychodzić na ulicę.

Nie wiem o co ci chodzi....prąd to za Gomułkę potrafili zrobić xD

Opublikowano
8 minut temu, janek25 napisał(a):

Nie wiem o co ci chodzi....prąd to za Gomułkę potrafili zrobić xD

Za Gomułki to i napięcie skakało między 180 a 240V i nikogo nie dziwiło, że silnik się spalił po 2 miesiącach. Dziś zasilamy szpitale, przemysł, automatykę - to inna liga.

Wtedy wystarczała latarka i piec kaflowy - dziś jak padnie, to TikTok przestaje działać i zaczyna się narodowy kryzys :)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Silniki za Gomułki to są do dzisiaj i za kolejne 60  też będą.Palić to co się mogą te dzisiejsze bo wyzyłowane badziewie w ramach polityki , po co masz kupić raz jak możesz 3 xD

Edytowane przez janek25
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@janek25

Pewnie, że niektóre silniki z PRL dalej chodzą - były przewymiarowane, ciężkie, proste jak budowa cepa i robione z zapasem, a nie pod Excela.

Dziś sprzęt niby się „psuje”, ale jak ktoś kupuje wyżyłowany badziew na plastikowych tulejach, bo „tanio i ładnie wygląda”, to nie dziwota, że pada zaraz po gwarancji.

Ja dalej używam narzędzi, które robią w terenie - w błocie, w deszczu, w śniegu, w nocy i pod napięciem. Ale to nie jest sprzęt z koszyka „industrial premium 149,99 zł z wysyłką z Polski”.

To przemysłówka - kosztuje swoje, ale działa tak, jak trzeba.

Tak przy okazji - dziś, jak się dobrze poszuka i zagłębi w temat, to nadal można znaleźć przyzwoite rzeczy.

Szukałem z 4 lata temu małej wiertarki do drewna (bez udaru, do domu). Makita, DeWalt - do 2,5k zł - miały bicie 1,5 do 3 mm (kupiłem kilka sztuk, bo nie wierzyłem) :woot:

Znalazłem Hikoki/Hitachi D10VC3 - ułamek ceny, plastikowa obudowa, ale przekładnia robiona jeszcze „po staremu”. Bicie 0,2 mm i do dziś śmiga.

Do dłubania w domu przy drewnie, meblach czy półkach - jak znalazł.

Mam pralkę i pralko-suszarkę od LG - w pełni rozbieralne, części dostępne w PL i UE. Szukałem i czytałem z tydzień, żeby znaleźć coś sensownego.
Nierozbieralnego badziewia jest cała masa - jak ktoś kupuje z marszu, bo „tanie i ładne”, to potem płacze, że się nie opłaca naprawiać.

• Upvote 1
Opublikowano

@Yahoo86 Wlasnie tak byl robiony silnik 2JZ, w cywilnych autach, ale co to wytrzyma, to glowa mala :E BMW M50 tak samo, 300HP@500 to zaden problem, 800-1000 to juz troche modow, ale tak samo pancerny jebaka. No ale to nie jest z gownolitu czy amelinium.

Opublikowano

Ogólnie końcówka lat 80 przyniosła światu najwytrzymalsze silniki spalinowe. Można dopisać do tego 1.8T i VR6 z VAGa, B i D serie hondy, no i RB26. Generalnie każdy producent miał jakieś wybitne motory. 

Opublikowano

Widzę wrócił temat ładowania elektryków. Część osób błędnie zakłada że trzeba ładować w domu, albo wcale się nie będzie dało.

A są i będzie coraz więcej ładowarek, także na parkingach pod marketami. Z czasem na dzisiejszych stacjach benzynowych też powstaną, i będą z biegiem lat wypierać dystrybutory paliw płynnych.

• Confused 1
Opublikowano

a tutaj krotko o tym czym konczy sie walka z wlasnym przemyslem, inwestowanie na kredyt w jachty czy influencerow albo wprowadzanie takich programow jak zielone lady ktorych jedynym beneficjentem sa chiny

USA reaguje ostro, UE wywiesza biala flage a przeciez moglibysmy miec wspolny front w tak powaznej sprawie, moglibysmy gdyby nie rozwiazanie pewnej zagadki:

Cytat

Urszulka jest:
a) Agentką opłacaną przez Chiny
b) Pożyteczną idiotką działajacą na rzecz Chin

Chiny teraz na powaznie graja kartami ktore budowali przez dekady kiedy my zastanawialismy sie ile jest plci

szkoda strzepic

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Taka ciekawostka , bez  ETS  prąd z  czarnego węgla byłby tańszy niż  z farmy  turbin wiatrowych na Bałtyku .

kosztenergii.jpg.e093a067cf82b98757c12991e6bbde0c.jpg

Żeby nie było, że jestem przeciw  OZE , posiadam  18kWp w panelach na gruncie ( stary prosument ) i magazyn energii 16kWh .  Od 2 lat  płacę za prąd  +/- 16zł kosztów stałych

Edytowane przez BEM.22
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, BEM.22 napisał(a):

Taka ciekawostka , bez  ETS  prąd z  czarnego węgla byłby tańszy niż  z farmy  turbin wiatrowych na Bałtyku .

kosztenergii.jpg.e093a067cf82b98757c12991e6bbde0c.jpg

Żeby nie było, że jestem przeciw  OZE , posiadam  18kWp w panelach na gruncie ( stary prosument ) i magazyn energii 16kWh .  Od 2 lat  płacę za prąd  +/- 16zł kosztów stałych

Jak dolicza koszt degradacji środowiska to już tak nie wyjdzie :) 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
41 minut temu, Camis napisał(a):

:o

Pan złota rączka znalazł w internetach poradnik jak tanio zrobić magazyn :stukniety: A później się dziwić, że domy się palą, że panele się palą.

Elektryka w domach temat rzeka. U szwagra w domu w każdej puszcze kable skręcone i zabezpieczone izolacją... Kolory kabli? No są. Raz prądowy to czarny, raz niebieski, raz czerwony, raz żółtobrązowy :E 

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Jak dolicza koszt degradacji środowiska to już tak nie wyjdzie :) 

No i to chyba uwzględnia rynkowe ceny taniego węgla z Australii czy USA, a nie dotowanego z Polski.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Będąc przy magazynach zamówiłem właśnie 2x 16kWh LiFePO4

32kWh by obsłużyć pompę ciepła i cały dom. Automatyzacja czyli ładowanie w zimę w taniej strefie i rozładowanie gdy prąd jest drogi ;) 

12tyś + reszta gratów + montaż = 16tyś 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

A teraz pomyśl że ludziom na dotacje sprzedają 4kW panel i 4hWh magazyn za 30k zł albo w promocji za 40-45k zł 10kW i 10hWh magazyn

Takie czasy, że się  kroi ludzi ile wlezie , to samo z  pompami ciepła . Jak nie pomyślisz to zapłacisz  x2  . Dla przykładu ten sam  model pompy Kaisai 16kW mogę kupić za  11000zł i  za  19800 zł , dodam że ta pompa posiada  sprężarkę mitsubishi  ,ten sam model co niektóre pompy ciepła kosztujące  28tys zł  :) a to już  jest cena prawie  x3

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, BEM.22 napisał(a):

Takie czasy, że się  kroi ludzi ile wlezie , to samo z  pompami ciepła . Jak nie pomyślisz to zapłacisz  x2  . Dla przykładu ten sam  model pompy Kaisai 16kW mogę kupić za  11000zł i  za  19800 zł , dodam że ta pompa posiada  sprężarkę mitsubishi  ,ten sam model co niektóre pompy ciepła kosztujące  28tys zł  :) a to już  jest cena prawie  x3

16kW to do dużej chaty.

Z reguły firmy oze z dotacji montowały do 10kW w normalnym domu i wtedy taki kaisai ze zbiornikiem, buforami i robocizną kosztował 65k zł.

Co tam że sama pompa około 6-7k zł w sklepie dla zwykłego klienta

Za 16-17k zł masz nowego panasonica splita

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
4 godziny temu, trepek napisał(a):

Pan złota rączka znalazł w internetach poradnik jak tanio zrobić magazyn :stukniety: A później się dziwić, że domy się palą, że panele się palą.

Za dopłaty więc nie żal 

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

A teraz pomyśl że ludziom na dotacje sprzedają 4kW panel i 4hWh magazyn za 30k zł albo w promocji za 40-45k zł 10kW i 10hWh magazyn

Parę lat wstecz gdy przymierzałem się do pompy ciepła, PV rozmawiałem z przedstawicielami różnych firm. Jedna firma zaproponowała mi w ofercie  Panasonica 9kw Split Serii J za 32tyś zł a całość za 49tyś zł. Sprawdziłem ceny i na wolnym rynku ten Panasonic kosztował ~19tys zł. Na pytanie czy jak sam zakupię pompę a Oni zrobią montaż dostałem odpowiedź, że w takim przypadku montaż będzie droższy i cena też wyjdzie 49tyś zł :E