Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Smutna prawda jest taka, że Ukraina jest w głębokiej d. ale jeszcze ją ma :) i albo zgodzi się na te warunki albo zostanie mocno dojechana przez rosję... Przewiduję, że jak odrzuci plan Trumpa to na lato rosja uderzy ze wszystkich kierunków łącznie z Białorusią i zaatakuje Kijów. Na arenie międzynarodowej będzie głosić hasła, że my chcieliśmy ale oni nie bo to reżim. Takie Chiny, Indie, Węgry i Turcja łykną to jak pelikany. USA nic nie zrobi bo przecież Załenski odrzucił ich plan. Jest w głębokiej d. ale jeszcze ją ma... Bardzo się obawiam czy jeśli odrzuci ten plan, za rok o tej porze nie będzie mieć już nawet tej d. za to my będziemy mieli wojska rosyjskie na swojej wschodniej granicy. Z samą pomocą Europy nie przetrwa. Gdybym nawet był Ukraińcem i nawet zginęliby mi najbliżsi to bym chciał tego pokoju.

Załenski jedynie na co może teraz liczyć to że zachód mu dalej będzie pomagał. Ale jeżeli nie bo np. zostaną przyciśnięci przez Trampa to nic mu nie zostanie jak jedynie się wycofać, a w tedy to już po nim i po Ukrainie.

38 minut temu, areczek1987 napisał(a):

NItka która może niektórych uspokoi.

Zawsze mnie śmieszą takie obrazki. Od kilku osób nieraz zależy życie milionów ludzi w jakieś części świata. Jak się czyta o nich to się wydają nie wiadomo kim. Ale jak się widzi takich na obrazku to nieraz ręce opadają.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

Tak jest z praktycznie wszystkimi politykami. Bez poparcia niewiele mogliby zdziałać. putin byłby emerytowanym oficerem KGB albo już dawno zajmowałby należne mu miejsce dwa metry pod ziemią. 

Zresztą jak idziesz oficjalną ścieżka i nie masz dużo pieniędzy lub znajomości to pewnych rzeczy w takich miastach jak Warszawa nie załatwisz albo zajmie to "wieki". 

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano
14 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Załenski jedynie na co może teraz liczyć to że zachód mu dalej będzie pomagał. Ale jeżeli nie bo np. zostaną przyciśnięci przez Trampa

... albo wygra AfD i Lepen oraz ich odpowiedniki w całej Europie to oddaje Ukrainę na tacy rosji i to całą, a nie 20%... No chyba, że @GordonLameman, @Badalamann i ich koledzy z tego wątku zrobią jakąś skuteczną zrzutkę na jakieś 200 mld $$$  :rotfl:

Opublikowano
15 minut temu, hubio napisał(a):

... albo wygra AfD i Lepen oraz ich odpowiedniki w całej Europie to oddaje Ukrainę na tacy rosji i to całą, a nie 20%... No chyba, że @GordonLameman, @Badalamann i ich koledzy z tego wątku zrobią jakąś skuteczną zrzutkę na jakieś 200 mld $$$  :rotfl:

Wytłumacz mi jak afd ma wygrać, skoro sondaże dają im około 20% i są pozbawieni jakichkolwiek zdolności koalicyjnych. Sondaże mogą się mylić, ale nie o 30% tak krótko przed wyborami, tym bardziej, że afd nigdy większego poparcia nie miało. Spróbujesz to wytłumaczyć, czy tylko piszesz bzdury żeby coś napisać? 

Opublikowano

@Henryk Nowak oczywiście użyłem skrótu językowego bo to nie praca profesorska tylko forum. Chodziło mi o zdolność koalicyjną, a tu już może być różnie choć nie przyglądam się dokładnie niemieckiej scenie politycznej... Jeśli napisałem bzdurę to pokornie się do tego przyznaję... Bardziej mi jednak chodziło o użycie przenośni... Mamy wiele partii w Europie... Są możliwe też przedterminowe wybory.... W UK znów populiści mają duże poparcie... Więc pisząc o Afd i Lepen miałem generalnie na myśli możliwe w ciągu następnych kilku lat przetasowania na europejskiej scenie politycznej. USA już pokazało, że jest to jak najbardziej możliwe...

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Czemu mnie wołasz?

Zno gdzieś przeczytałeś jakąś hipotetyczną konsternację i uwierzyłeś, że taki miała przebieg? :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, indexinfio napisał(a):

Zajęte rosyjski aktywa to jest z tego co pamiętam 300 miliardów dolarów więc by się dało.

W obecnej sytuacji już nikt nie odważy się tego ruszyć. Chyba że nastąpi jakiś plot twist na linii USA-Rosja

Opublikowano
51 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i znowu wyszło, że jako tropiciele onuc w tekstach Trumpa mieliśmy rację.

Alez teraz nasza lokalna prawica siedzi cicho :) 

A co robil Biden? Tylko wysyłał broń. Przeciez ta wojna mogła by trwac tak latami. Trump powinen twardo negocjować. Mam wrażenie,  że bardziej zalezy mu na realizacji obietnicy wyborczej niz losie ukrainy. Biden przez trzy lata swoich rządów mógl zrobić więcej.

Opublikowano
7 minut temu, łukasz850 napisał(a):

A co robil Biden? Tylko wysyłał broń. Przeciez ta wojna mogła by trwac tak latami. Trump powinen twardo negocjować. Mam wrażenie,  że bardziej zalezy mu na realizacji obietnicy wyborczej niz losie ukrainy. Biden przez trzy lata swoich rządów mógl zrobić więcej.

Dziadzio Biden mógł od razu wysyłać większe ilości uzbrojenia, ale ciągle dawkował pomoc. Zelenski musial cały czas płakać w wywiadach o więcej broni i tak minęły oto 3 lata i bez rezultatów. 

P.S: https://www.money.pl/gospodarka/lng-z-rosji-glownym-odbiorca-w-europie-jest-francja-7126476393933632a.html

Fajne te „sankcje”

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Winter napisał(a):

Dziadzio Biden mógł od razu wysyłać większe ilości uzbrojenia, ale ciągle dawkował pomoc. Zelenski musial cały czas płakać w wywiadach o więcej broni i tak minęły oto 3 lata i bez rezultatów. 

P.S: https://www.money.pl/gospodarka/lng-z-rosji-glownym-odbiorca-w-europie-jest-francja-7126476393933632a.html

Fajne te „sankcje”

Stąd to na Bidena i demokratów powinniście narzekać. Biden to tylko potrafił gadać. Co prawda trzeba pamiętać, że to dzięki zachodowi ukraina dziś żyje. Ukraina może liczyć tylko na model Izraelski. Zamrożenie wojny i dalsze dostawy broni. Widać to ,że Trump ten model forsuje. Putin może się zgodzić. Przy takich warunkach zachodnie firmy nie beda w ukrianie inwestować i ludzie dalej bedą wyjeżdżać na zachód. Nikt nie wybuduje fabryki przy takim ryzyku.

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No i znowu wyszło, że jako tropiciele onuc w tekstach Trumpa mieliśmy rację.

Alez teraz nasza lokalna prawica siedzi cicho :) 

Trump jak typowy biznesmen podchodzi do nas jak do kontrahenta, a nie przyjaciela. 

Tak. Trump ma w dupie z kim będzie robić interesy, byle na tym zyskać.

I to nie jest uległość Rosji tylko czysta kalkulacja biznesowa. Czy słuszna? Czas zweryfikuje. Ich kapitał zweryfikuje. Nie wykluczone, że z finałem Trumpa w trumnie.

Trump chce się okopać i być królem na włościach. On nie chce być pod Putinem czy Xi, tylko obok nich. Nie razem z Europą. Sam.

2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

że bardziej zalezy mu na realizacji obietnicy wyborczej niz losie ukrainy. Biden przez trzy lata swoich rządów mógl zrobić więcej.

Obu administracjom nie zależało na losie Ukrainy.

Cele mogą być odmienne, ale pozytywna przyszłość Ukrainy nigdy nie był jednym z tych celi.

Edytowane przez Mar_s
Zaczepki są zbędne.
Opublikowano
18 minut temu, łukasz850 napisał(a):

Stąd to na Bidena i demokratów powinniście narzekać. Biden to tylko potrafił gadać. Co prawda trzeba pamiętać, że to dzięki zachodowi ukraina dziś żyje. Ukraina może liczyć tylko na model Izraelski. Zamrożenie wojny i dalsze dostawy broni. Widać to ,że Trump ten model forsuje. Putin może się zgodzić. Przy takich warunkach zachodnie firmy nie beda w ukrianie inwestować i ludzie dalej bedą wyjeżdżać na zachód. Nikt nie wybuduje fabryki przy takim ryzyku.

Ale ja Bidena krytykowałem od zawsze, podobnie jak wszelkich Demokratów. Gdyby Biden/Harris nadal rządził/a to wojna trwałaby w nieskończoność. Oczywiście nasi forumowi hurraoptymiści by się z tego powodu cieszyli, bo "Putin dostaje po doopie", ale oczywiście nie widzą jakie to są koszty dla naszego kontynentu.

11 minut temu, lokiju napisał(a):

Wtedy wjedzie rusek cały na biało i powie "widzicie zły za zachód nie chcę budować fabryk ale my wam wybudujemy". Jak tak dalej pójdzie to i tak cała Ukraina będzie pod rosyjskimi wpływami. 

Dobra, dobra. Żeby się za kilka, może nawet kilkanaście lat nie okazało, że Ukraińcy sami wybiorą sobie prorosyjskiego prezydenta.

Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Ale ja Bidena krytykowałem od zawsze, podobnie jak wszelkich Demokratów. Gdyby Biden/Harris nadal rządził/a to wojna trwałaby w nieskończoność. Oczywiście nasi forumowi hurraoptymiści by się z tego powodu cieszyli, bo "Putin dostaje po doopie", ale oczywiście nie widzą jakie to są koszty dla naszego kontynentu.

Dobra, dobra. Żeby się za kilka, może nawet kilkanaście lat nie okazało, że Ukraińcy sami wybiorą sobie prorosyjskiego prezydenta.

Nie. Ukraińcy po prostu wyjadą. Nawet jak władze przejmie prezydent prorosyjski to zostanie tam garstka starców. Zakładam ,że ukraina wejdzie do UE, ale nie wiadomo czy wejdzie. Czy zdola spełnic warunki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...