Radziuwilk 414 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Dlugo sie uczyl wiec sie w koncu czegos nauczyl hehe
8V32 PcLab 249 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Po jakiemu rozmawiali? Trump zna Polski? 1
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Godzinę temu, adashi napisał(a): Z cłami to raczej nie jest takie proste jak byś chciał. Może się Trump przejechać na niektórych decyzjach, ale może też tymi cłami dużo wygrać. Na razie raczej wszyscy kładą uszy po sobie. Chiny nie dadzą rady zastąpić importu z USA importem z Kanady poza jakimiś pojedynczymi rzeczami. Nawet jeśli żarliwie tak zadeklarują. Z grubsza jest. Zaufaj mi, zajmuje się tym zawodowo. Poza wyjątkami wszystko da się zastąpić. Poza ceną ważna jest stabilność a nigdy nie wiadomo kiedy Trump będzie chciał podnieść cła, nie wiadomo czy nie zdecyduje się na wypowiedzenie Chinom wojny gospodarczej. Poza tym często zawiera się umowy dwustronne, a na świecie będzie więcej sierot po USA. Nie mówiąc już o tym, że Chiny rękami prywatnych firm mogą zainteresować się metalami ziem rzadkich w Ukrainie. Po cichu i bez rozgłosu. Europa na pewno ograniczy wymianę handlową z USA i tu będzie pole do negocjacji z Chinami, tu leży największy potencjał. Wiem, że piszę ogólnikami, ale w chwili obecnej żaden ekspert nie może być w stanie stwierdzić na jaką skalę odpływ kapitału z USA będzie się odbywać. Natomiast na pewno wiadomo, że będzie. A w przypadku produktów których nie da się zastąpić może być tak, że więcej przedsiębiorstw zdecyduje się, żeby zainwestować w r&d w celu stworzenia swoich technologii. Póki co to wygląda jakby Trump sabotował swój własny kraj. 2 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a): Po jakiemu rozmawiali? Trump zna Polski? Nauczył się dla anżeja. Serio. 1 2
Suchy211 1 260 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego To jest lekceważenie i całkowity brak szacunku, nie do dudy, do Polski jako sojusznika. Tyle wart jest ten cały sojusz. Tyle co kilka minut rozmowy. Jak nie mogli o czym gadać to w pasjansa mogli chociaż zagrać. Tymczasem jak to wygląda? Jak faktycznie na lodzika z połykiem. Ale mam dejavu. To już się wydążyło, takie lekceważące spotkanie. Już tu o kimś z tym rozmawiałem.
indexinfio 180 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Trump deweloper Jeśli wierzyć temu artykułowi to Trump był idealnym kandydatem na prezydenta. Szemrane interesy od samego początku kariery, kilka bankructw jego firm. Potencjalnie ktoś kim można dosyć łatwo manipulować. 1
areczek1987 904 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Wy tu myślicie że duduś będzie tu jakieś negocjacje prowadził? Na 3 miesiące swojej prezydentury? On już myśli co po tym i że z głowy jak włosy w gorącym okresie. To nie miało być "coś" a tylko kurtuazyjne spotkanie co może w tej republice będą podnosili do czegoś ważnego. On już się opowiedział za czym miał i może tylko grunt pod następnego robić jak mu się podoba...
hubio 1 174 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) 7 godzin temu, adashi napisał(a): Gdyby dobrowolnie zrzekła się Krymu i członkostwa w NATO Rosja wcześniej czy później i tak by w jakiejś formie przyszła po resztę jej terytorium. Byłoby chyba mniej więcej to samo, tylko bardziej rozciągnięte w czasie. Przecież w Donbasie było coś a'la wojna i tak. Tego akurat nie wiemy, ale wiemy co jest teraz... Kiedy był promoskiewski Janukowycz (przed Majdanem) putinowi do głowy nie przyszło atakować Ukrainy. Myślę, że gdyby na Ukrainie były władze prorosyjskie to by miała taki status pomiędzy Białorusią a Gruzją. Coś pomiędzy... Gdyby zaniechała dążeń do NATO i oddała Krym? Hmm zależy jeszcze czy Załenski mocno by wchodził w d. putinowi... Nóż w kieszeni się otwiera, że ukarano ich za to, że chcieli być częścią zachodniego świata i że mieli aspiracje do NATO i UE i "śmieli" mieć inne zdanie niż sobie życzył dyktatorek z kremla, ale niestety słowa to nie pociski,a oburzenie nie zamienia się na postęp wojenny... Teraz przyszedł Trump i już wcześniej mieli złą sytuację, a teraz mają dramatyczną. Bardzo im współczuję. Są pomiędzy młotem, a kowadłem. Muszą wybrać mniejsze zło. Niech decydują i każdą ich decyzję świat zachodni powinien wspierać. Bez względu na to ile kto komu da lajków albo nie w tym temacie, to oni przelewają obecnie krew za swoją ojczyznę i muszą bardzo dobrze rozważyć jaką iść drogą... Mają zrujnowany kraj, groźnego wroga w stanie wojny i jednego z 2 kluczowych sojuszników, który się od nich odwrócił.... Z 2 strony jakby była Kamala Harris i dalsze przedłużanie tej wojny to nie wiem też na jak długo by starczyło bo już w listopadzie mieli ogromne braki rezerw ludzkich, a tego żaden kraj nie jest im w stanie zapewnić. Do tego rosja zmieniła taktykę i wyposażenie armii... Tak naprawdę od 2022r Ukraińcy byli w złej sytuacji. @adashi posr. zachód? Czyli co? Miało NATO się włączyć w tą wojnę i rozpętać III wojnę światową? To miałeś na myśli? Bo zachód zrobił i dozbroił Ukraińską armię jak się dało. Co więcej miał zrobić? Edytowane 22 Lutego przez hubio
VRman 2 640 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Godzinę temu, MaxaM napisał(a): USA Co do naszych to nikt z naszych wspaniałych władców się nie różni od tego co odwalił Duda. W zasadzie to się nie różni od w ogóle polityków. To samo pis, po, demokraci, republikanie, wszyscy. Takie same jeżdżenie bez sensu, byle się pokazać gdzieś/z kimś. Jedyny cel to żeby nieprzemęczając się, móc mieć coś, czym być może się zyska kilka głosów w następnych wyborach. Duda ma być pokazany w TV Republika, że się spotyka z najważniejszym prezydentem i starczy. A że Trampek go ośmiesza dając mu aż 8 minut i "nie ...ala", że to było zmarnowanie pieniędzy Polaków, bo nic tam z naszych krajowych interesów nie załatwiał poza pojechaniem po focię z Trumpem? Jak tutaj mawiają Amerykanie: "Nobody cares". Edytowane 22 Lutego przez VRman
hubio 1 174 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) 42 minuty temu, Suchy211 napisał(a): To jest lekceważenie i całkowity brak szacunku, nie do dudy, do Polski jako sojusznika. Tyle wart jest ten cały sojusz. Tyle co kilka minut rozmowy. Jak nie mogli o czym gadać to w pasjansa mogli chociaż zagrać. Tymczasem jak to wygląda? Jak faktycznie na lodzika z połykiem. Ale mam dejavu. To już się wydążyło, takie lekceważące spotkanie. Już tu o kimś z tym rozmawiałem. To o czym rozmawiali to nie tak naprawdę nie wiadomo... Dobrze, że mamy jeszcze tego Dudę bo ideologicznie mu bliżej do Trumpa niż Trzaskowi. Trump jest tak nieobliczalny, że PAD pojechał po to, żeby Trump przypadkiem nam nie wycofał swoje wojska z Polski i w mojej ocenie osiągnął sukces. A pisze to osoba całkowicie przeciwna obozowi PiS i Dudy. Kompletnie nie ogarniam tej naszej cechy narodowej "co to nie my" i wojowania szabelką... Już w 1939r. pokazaliśmy na co nas stać, a przed wojną to co to nie my... Owszem - Trump to jest mocarstwo wokoło którego każdy skacze i owszem należy mu w imię polskiej racji stanu robić nawet z połykiem Dumę trzeba schować do kieszeni. Cieszmy się, że mamy to wojska Amerykańskie, jesteśmy w NATO, a nie na miejscu Ukraińców..., że można sobie dyskutować w sobotę wieczorem na forum albo inaczej miło spędzać czas, a nie bać się, że na łeb spadnie nam ruska bomba! Edytowane 22 Lutego przez hubio 1
VRman 2 640 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Cytat Prezydent @realDonaldTrump potwierdził, że przewiduje umacnianie obecności @USArmy jeśli chodzi o Polskę - @AndrzejDuda Ta wypowiedź ma takie znaczenie jak "Spodziewam się, że w przyszłości będziemy wszyscy zdrowsi, bogatsi i podbijemy nowe galaktyki, dziękuję bardzo". Kompletnie bez znaczenia. 1 5
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 19 minut temu, hubio napisał(a): @adashi posr. zachód? Czyli co? Miało NATO się włączyć w tą wojnę i rozpętać III wojnę światową? To miałeś na myśli? Bo zachód zrobił i dozbroił Ukraińską armię jak się dało. Co więcej miał zrobić? Nałożyć takie sankcje, żeby ruskim rura zmiękła. Wojna kosztuje a Europejczykom się w dupach poprzewracało i dążą do życia w coraz większych wygodach nie widząc, że nasze bezpieczeństwo na tym traci. Wolałbym, żeby Europa wyniszczyła gospodarczo rosję nawet jakbym co miesiąc miał mieć mniej o 1000-2000zł. Jeśli ludzie tego nie zrozumieją, to w końcu nie będziemy mieć ani bezpieczeństwa ani wygód. 2
hubio 1 174 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego @Henryk Nowak ale chyba, przynajmniej UE nałożyła wszystko co tylko mogła... Natomiast rosja skutecznie to omija bo wystarczy, że w dokumentach wklepiesz kraj pochodzenia typu Indie, a Indie wcześniej kupiły coś z UE i już masz po sankcjach. Rosyjskie półki i tak się uginają od towarów. No ok - mogła jeszcze UE zerwać umowy gazowe, ale wtedy by ludzie nie mieli ogrzewania, a nie 1000-2000zł mniej... Na marginesie dodam, że jest wielu Polaków, którzy wszystkiego mają 2000zł Np. emeryci
MaxaM 1 662 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 6 minut temu, hubio napisał(a): Natomiast rosja skutecznie to omija bo wystarczy, że w dokumentach wklepiesz kraj pochodzenia typu Indie Od tego są sankcje wtórne. USA je nakłada i działają bardzo dobrze. Niestety są nałożone w bardzo małej ilości i precyzyjnie. Jeśli jakaś firma robi za pośrednika, to też dostaje sankcje bez względu na kraj pochodzenia. Trzeba byłoby stosować ten mechanizm na szeroką skalę. 1 3
areczek1987 904 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Już trochę za późno by bez największego z graczy im zaciskać pętle. Prawda że nasza i tak była najboleśniejsza dla nich... Już nie klimat do tego. Stać całą europę by utrzymać jeden naród gotowy do walki dłużej? Jak to było z tym porozumieniem atom za gwarancje? Niech sobie dłubią za 50% wartości swoich zasobów nowe nuki.
Henryk Nowak 1 929 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Te sankcje były nałożone po to, żeby można było powiedzieć, że były. Cała Europa kupuje ruskie surowce, tylko właśnie jak wyżej napisano - przez pośredników. To nie ma sensu, bo kupujemy drożej a ruscy i tak mają pieniądze. Ja chcę porządnych sankcji, bo jeśli dojdzie do wojny to mogę stracić dosłownie wszystko co mam, a nie tyle ile te sankcje kosztują. Rządy w krajach europejskich zawsze były głupie i zawsze bardziej ceniły dobrobyt od bezpieczeństwa. Taki rusek w czasach ZSRR mógł być biedny, byle strana była balszoja a my nie możemy zrezygnować z małej części wygód. I tu nie chodzi, żeby każdy miał 2000zł mniej tylko chodzi o proporcjonalność. Co do tego dilu na surowce - to jest obrzydliwe, pomarańczowy pajac chce zarobić na zniszczonym państwie w którym toczy się krwawa wojna. USA jest moralnym zerem. Niech nie pomaga, ale niech przestanie szantażować i pluć. Edytowane 22 Lutego przez Henryk Nowak
crush 3 575 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Jeżeli Zełenski to podpisze to oznaczać będzie, że albo nie ufa możliwościom zagwarantowania bezpieczeństwa przez Europę... Albo Europa realnie zbyt dużo nie obiecała poza buńczucznymi wypowiedziami medialnymi panów pokroju nekrofila z Francji czy fascynata kóz z UK. Zobaczymy. Edytowane 22 Lutego przez crush
VRman 2 640 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 12 minut temu, Henryk Nowak napisał(a): Te sankcje były nałożone po to, żeby można było powiedzieć, że były. Cała Europa kupuje ruskie surowce, tylko właśnie jak wyżej napisano - przez pośredników. To nie ma sensu, bo kupujemy drożej a ruscy i tak mają pieniądze. Ja chcę porządnych sankcji, bo jeśli dojdzie do wojny to mogę stracić dosłownie wszystko co mam, a nie tyle ile te sankcje kosztują. Rządy w krajach europejskich zawsze były głupie i zawsze bardziej ceniły dobrobyt od bezpieczeństwa. Taki rusek w czasach ZSRR mógł być biedny, byle strana była balszoja a my nie możemy zrezygnować z małej części wygód. I tu nie chodzi, żeby każdy miał 2000zł mniej tylko chodzi o proporcjonalność. Niby masz rację, ale moim zdaniem myślenia krajami/rządami nie ma sensu. Jak duży biznes przyjdzie do polityka, to polityk zrobi co trzeba, żeby zarobić pod stołem. Sankcje są dziurawe, bo zostały tak zrobione, żeby się mafio... "lobbystom" dawało je obchodzić. Tyle było gadani na początku wojny, że Fiutin się przejechał na planie, że Europa jest podzielona a Europa tymczasem zaskoczyła swą jednością i zdecydowanym działaniem. I co z tego zostało po 3 latach? Orban, Fico, AFD, LePenn, Farage dojdą do władzy i guzik będzie z jakichkolwiek sankcji. Jeszcze Nord Streama odpalą zanim się wojna skończy. Ja dość szybko przestałem wierzyć w sankcje. Zresztą one są tylko na pokaz, żeby nasi politycy (nasi = Europa) mogli powiedzieć "patrzcie jak bronimy moralności i karzemy Rosję za niemoralne zachowanie". A tymczasem statystyki importu z krajów obok Rosji dowodzą, że sankcje to kabaret. +2000% wzrosty. No przecież normalna rzecz. Wcale nie ruski gaz/ropa/itd. W żadne prawdziwe sankcje nie wierzę. Nie po dwudziestu "ale teraz to już NA POWAŻNIE się zabieramy za sankcje!".
areczek1987 904 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Praktycznie dziś wybory w DE i w poniedziałek 3 rocznica wybuchu wojny. Pytanie co teraz mogą... Dużo jeszcze putin będzie żył jak i ich gospodarka? Edytowane 22 Lutego przez areczek1987 4
adashi 1 638 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 2 godziny temu, Suchy211 napisał(a): To jest lekceważenie i całkowity brak szacunku, nie do dudy, do Polski jako sojusznika. W sumie to o czym mieli gadać, jak Dudu za chwilę schodzi z boiska? Pewnie tam powiedział to swoje sztandarowe dysiz, dysiz, dysiz kilka razy i czas minął. Może nawet Trump się zirytował jak przy tym gościu z Indii. Spotkanie z Dudu było chyba tylko dlatego, aby nie było, że pierwszy jest Macron. A swoją drogą Macron też coś ostatnio spuścił z tonu. A to była raczej jedyna nadzieja na postawienie się UE Ameryce. Ci przywódcy państw z północy są za słabi. 1
adashi 1 638 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 1 godzinę temu, hubio napisał(a): @adashi posr. zachód? Czyli co? Miało NATO się włączyć w tą wojnę i rozpętać III wojnę światową? To miałeś na myśli? Bo zachód zrobił i dozbroił Ukraińską armię jak się dało. Co więcej miał zrobić? Mogło się NATO włączyć w tę wojnę, wypierając Rosjan z terenu Ukrainy i nie atakując samej Rosji na jej obszarze. W początkowym okresie byłem nawet zwolennikiem takiego rozwiązania. Mogło także szybciej i więcej broni przekazywać, to by też mogło znacząco zmienić losy wojny. Teraz to naturalnie już nie, bo NATO mogłoby otrzymać wpierdol od Rosjan. Smutna jest jeszcze jedna rzecz, oprócz tych które wymieniłeś. Otóż dla Polski raczej najlepiej byłoby, aby złoża w ukraińskiej Pozostałości trafiły właśnie pod kontrolę USA (nie dopuszczam możliwości, że będą w stanie je ocalić przed przejęciem, temat już za bardzo wyszedł). Ja osobiście wolałbym, aby trafiło to pod kontrolę kogokolwiek innego, nawet Rosji, a najlepiej UE, Turcji albo Chin. Manewr, który wykonuje teraz USA jest dla mnie obleśny. Ale niestety, dla dobra kraju, należałoby być w tej kwestii po stronie USA.
VRman 2 640 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) 41 minut temu, areczek1987 napisał(a): O, fajnie. Tego gościa za pojazdy po lewicowych debilizmach znać powinno wielu zwolenników Trumpa i ruskiej propagandy. Fajnie, bo może obejrzą to przypadkiem. Przy odrobinie szczęścia może nawet pomyślą. Edytowane 22 Lutego przez VRman 1
Rekomendowane odpowiedzi