Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe co się stanie z Taiwanem, robimy zakłady ? :E

Zależy gdzie będzie dział R&D i ile tej produkcji przeniosą do USA. Moim zdaniem obecnie najlepiej byłoby gdyby TSMC się rozproszyło po świecie inwestując w fabryki w różnych miejscach. To by sprawiło, że nawet jak w wyniku jakichś problemów któraś fabryka przestanie produkować lub ulegnie zniszczeniu, to pozostaje alternatywa, a nie dziura. ESMC w Niemczech ma dopiero ruszyć w 2029 roku, reszta inwestycji to Tajwan, USA, Chiny, Japonia i Singapur.

1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB Nie, to nam nie grozi. Ten sprzęt jest nam sprzedawany z zastrzeżeniami, że nie można go odsprzedać bez zgody USA.

Wiesz, taką klauzulę zawarto by w normalnym układzie. Natomiast w obecnej sytuacji mam wątpliwości co do rozwiązania.

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Myślę, że ma wywalone póki płacimy rynkową cenę za to.

Plus chyba generalnie sprzęt NATO ma uniwersalną amunicję i pociski artyleryjskie/czołgowe mogą być od każdego producenta w NATO.

No nie wiem, F35, Apache, Abramsy.

To wszytko bylo kupione z myślę ze w razie czego będziemy łączyć siły z USA w konflikcie.

A tak... Zaraz się okaże ze bez dostępu do satelitów i innych "zabawek" JUESEJ to tylko te Abramsy do czegoś się będą nadawać.

Polerowaliśmy, polerowaliśmy i zostaniemy w czarnej dupie tera. Trzeba było jednak brać sprzęt europejski.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Plus chyba generalnie sprzęt NATO ma uniwersalną amunicję i pociski artyleryjskie/czołgowe mogą być od każdego producenta w NATO.

Do niektórych rodzajów sprzętu owszem. Ale np. takie Himarsy czy F16? Bo z tego co można znaleźć to czy zakup pocisków do HIMARS, czy do F-16 zgodę musiał wyrażać Departament Stanu USA bez zastrzeżeń kongresu. Więc nie wiem czy to aż tak uniwersalna produkcja. Stąd właśnie moja myśl w tym temacie.

@Kadajo no właśnie pierwsze co mi się przypomniało to poszukiwanie myśliwców bojowych w 2000 czy 2002 roku i wybór F-16 zamiast Grippena czy Mirage. 

• Upvote 2
Opublikowano

Tak, pamiętam jak liczyłem ze jednak Gripena weźmiemy. Ale nie, USA USA USA... No wtedy to była dobra opcja.

Ponad 40 lat sojuszu i wszytko jak krew w piach bo debilowi się geopolityka z gra w monopol popieprzyła.

• Upvote 3
Opublikowano

@LeBomB @Kadajo Zakupy sprzętu wojskowego i amunicji z USA to część naszej "opłaty" za bezpieczeństwo.  Na dziś nic się tu nie zmieniło. Tzn już tu pisałem niedawno, uważam że Trump jeszcze podniesie "ceny", aż po zaangażowanie bezpośrednie i cenę krwi/życia w operacje wojskowe przeciwko Iranowi czy nawet Chinom.

Opublikowano

JA uważam ze trumpowi nie można już ufać. Za dużo namieszał.

Zaraz nam powie ze "on" tego dealu nie robił i go to nie interesuje.

Na razie robi same krzywe ruchy, olewa sojuszników, sprzymierza się z wrogiem... No kiedy zaczniemy się martwic jak zacznie do nas strzelać.

• Upvote 6
Opublikowano

Jest tak ujowo ze się już nawet ja geopolityka zainteresowałem, a to już naprawdę wyczyn żeby mnie w to wciągnąć :smiech:

Teraz, areczek1987 napisał(a):

Dobre przekupstwo nie jest złe. Grunt że fotel się dostanie.

To oddajmy im Polskę, będziemy 51 czy tam którym stanem. Szach, Mat :smiech:

• Haha 1
Opublikowano

Literówka, dzięki za czujność :D

18 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Zaraz wrzucamy.

icegif-1064.gif

I pewnie dlatego w obawie o tyle ofiar nadal bombarduje Ukrainę i nie wycofał wojsk na granice ... :D

Opublikowano

@Badalamann no ja mam właśnie inne zdanie na ten temat i obawiam się tego co napisał @Kadajo 

21 minut temu, Kadajo napisał(a):

"on" tego dealu nie robił i go to nie interesuje.

albo co najmniej wstrzyma rozmowy na temat lokowania produkcji rakiet i pocisków w Polsce, bo takie plany przecież są i doprowadzi do stanu na zasadzie: albo kupujecie u nas za tyle ile my chcemy i cyk cena np. 200% w górę, albo wasze sprzęty do niczego się nie przydadzą.

Lecz jak pisałem, to wyłącznie myśl dotycząca możliwych konsekwencji, wynikająca z analizy sytuacji jaka powstaje na świecie.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie pierwszy i nie ostatni prezydent USA którego ktoś odstrzeli :E

Z ostrożności prawnej ja bym jednak ten post wyedytował albo usunął. Nie piszę ani złośliwie ani ironicznie. Ale mamy na forum kolegę Gordona, który w zawodzie więc jego zdanie jest tu decydujące.

• Haha 1
Opublikowano

Europa niech się zbroi czym prędzej i ogarnie, szczególnie Francja i UK bo oni maja atom a to najlepszy straszak na putina.
NATO na razie się nie rozpadło. trump raczej od europy zaprzestania zbrojenia żądać nie będzie, przestańcie putin jest już naszym przyjacielem bo go wszyscy wyśmieją.

Chociaż może i debil wpadnie na pomysł albo się uspokoicie albo wychodzimy z NATO... :stukniety:

6 minut temu, hubio napisał(a):

Z ostrożności prawnej ja bym jednak ten post wyedytował albo usunął. Nie piszę ani złośliwie ani ironicznie. Ale mamy na forum kolegę Gordona, który w zawodzie więc jego zdanie jest tu decydujące.

Serio ? @GordonLameman ? Halo.

Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

USA z NATO nie może ot tak sobie wyjść, tam z tego co wiem to potrzeba 2/3 głosów tego ich parlamentu. 

Tak, coś tam zmienili i faktycznie tak łatwo nie wyjdą.

Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

USA z NATO nie może ot tak sobie wyjść, tam z tego co wiem to potrzeba 2/3 głosów tego ich parlamentu. 

Wyjść nie może, ale blokować różne kwestie jak pomocy - może. Więc ich uczestnictwo w NATO jest na papierze z prezydentem antyNATO.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano

@LeBomB Ja również mam obawy co do Trumpa. Ogromne. Wiele razy o tym pisałem, na długo zanim wygrał.

Natomiast z pkt widzenia Polski na dziś jest jak opisałem.

I również uważam że ceny za uzbrojenie z USA wzrosną. Bo część tej ceny to zawsze była opłata za ochronę. A z Trumpem spodziewam się że te zostaną podniesione do maksimum.

@Kadajo Europa się zbroi, choć do tej pory pomału. To co ruszyło z kopyta to produkcja amunicji artyleryjskiej. Jednak to bezpośrednio na wsparcie Ukrainy.

Same zbrojenia na własne potrzeby do tej pory były umiarkowane. Teraz mają się rozkręcać, ale to potrwa lata.

Równocześnie Polska pod rządami PiSu nie wchodziła w dobre inicjatywy jak opracowanie europejskich myśliwców czy czołgów. Opieraliśmy się o zakupy i plany zakupowe z USA i Korei Płd.

Broń atomowa nie będzie miała znaczenia w starciu z Rosją. Bo ta mam jej w cholerę i trochę. To będzie starcie konwencjonalne.

Najprawdopodobniej na niewielkim froncie, w państwach Bałtyckich. Bo to lokalizacja korzystna dla Rosjan.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubio napisał(a):

Nie jestem prawnikiem więc mogę się mylić. Wg mnie ciężko przesadzasz, to nie jest nakłanianie do morderstwa a chyba o to Ci chodzi. 

https://people.com/trump-calls-student-protests-illegal-threatens-expulsion-imprisonment-11690363

Czy to nie jego vp coś pierdzielił, że u nas nie ma wolności słowa?

Ten ciul marzy o tym, żeby w USA było jak w Rosji. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tak, pamiętam jak liczyłem ze jednak Gripena weźmiemy. Ale nie, USA USA USA... No wtedy to była dobra opcja.

Ponad 40 lat sojuszu i wszytko jak krew w piach bo debilowi się geopolityka z gra w monopol popieprzyła.

A Raphael też dobry myśliwiec. Mamy jeszcze Leopardy i swoje haubice oraz inny sprzęt.

Opublikowano

Jaka to jest kurde noga chorągiewa z tego Dudu :E. Wiatr zaczął powiewać w drugą stronę, to też zaczął mówić to co chce Trump i twierdzi, że tylko Trump może doprowadzić do pokoju, zapominał powiedzieć, że na warunkach dyktowanych przez Rosję oraz samego Trumpa.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-prezydent-andrzej-duda-dla-interii-tylko-donald-trump-moze-z,nId,7924946

Opublikowano

No niestety jest jak jest. Z jednej strony dobrze ze Ukrainę dozbrajamy bo walczymy ich rekami.

Trzeba niestety się przestawić w tryb wojenny, bez armii, bez uzbrojenia bez zjednoczonej europy nie będzie na tym kontynencie spokoju.

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

UK

Eee, kerownyku, zapomnij. UK (no, konkretnie premier) niedawno zapowiedział zwiększenie budżetu obronnego. Z tego będzie co najwyżej dobry pijar (zły też, ale nie wnikajmy), bo brytyjskie siły zbrojne są (również) w stanie rozkładu, nawet BBC twierdzi że ta zwyżka tylko zmniejsza kryzys, a nie daje szanse na porządny rozwój. UK jest w totalnej, ciemnej....dziurze z finansami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...