Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już w temacie atomu. Polecam zobaczyć jak wygląda silos z centrum sterowania byłego stanowiska na Ukrainie. Pewnie właśnie z takich samych Rosja przeprowadzałaby atak na USA :)

• Upvote 1
Opublikowano

@MaxaM Dzieki za info.

@raiders dobrze miec na forum socjologa znajacego sie tak doglebnie na ruskim spoleczenstwie.

Kiedys byly 2 incydenty gdzie padl rozkaz do wystrzelenia ruskiego atomu i te oficery co maja G do gadania nie wykonaly rozkazu.

@TheMr. Czytalem o tej wypowiedzi angielskiego generala i wlasnie dlatego dochodze do wniosku (mam nadzieje), ze konczy sie etap gotowania zaby i wchodzimy w etam bye bye putin. Finowie tez jada ostro, Dunczycy zaraz abordaz zrobia :). Sikorski wiadomo. 

Ten wystrzal ruskiej rakiety to tragifarsa. Wystapienie putina tez. Spiety i zdenerwowany. UA rozwalila centrum dowodzenia, a on swoja "wielka" rakieta uszkodzil jakis dach.

Oby ten caly spektakl dobiegal konca i zeby wyszlo, ze NATO podazalo jakims planem zakonczonym sukcesem o ktorym dowiemy sie po zakonczeniu wojny.

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Czytalem o tej wypowiedzi angielskiego generala i wlasnie dlatego dochodze do wniosku (mam nadzieje), ze konczy sie etap gotowania zaby i wchodzimy w etam bye bye putin. Finowie tez jada ostro, Dunczycy zaraz abordaz zrobia :).

Najpotężniejszą bronią jaką ma teraz zachód jest chyba powolne granie na odsunięcie tych co chcą to kontynuować.

Opublikowano
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

...

Kiedys byly 2 incydenty gdzie padl rozkaz do wystrzelenia ruskiego atomu i te oficery co maja G do gadania nie wykonaly rozkazu.

...
Pierwszy to na pewno masz na myśli ten z 1983 gdy system alarmowy ruskich dał sygnał, że USA wystrzeliły rakietę z atomem.
Nie kojarzę drugiego.

Opublikowano
9 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Wróć do podstawówki na geografię :) Bo szydzenie Ci jak zwykle nie idzie. 

Nie ma możliwości by wszystkie ICBM Rosji były w dobrym stanie. Oni na konserwację wydawali 9 mld $. Amerykanie na 500 pocisków mniej niż posiadają Rosjanie, prawie 60$ mld. Francuzi 2 albo 3 razy więcej niż Rosjanie, posiadając zdecydowanie mniejszą ilość. 

Ciekawe jakie koszty i jak opłaca swoich specjalistów rosja a jak Zachód. Może się okazać, że ta różnica wcale nie jest przytłaczająca. Zresztą przy takiej ilości rakiet wystarczy że 10% jest w dobrym stanie.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Wiadomo. Jakosc i rosyjskie nie pisze sie w jednym zdania z jakiegos powodu i oni o tym doskonale wiedza.

Dla mnie ten argument to śmiech przez łzy, albo tak zwane racjonalizowanie. Ludzie tak mają. Jak pojawia się problem który ich przerasta, to tworzą sobie w głowie obraz rzeczywistości, w której ten problem to nie problem. To trochę tak jak mówić, że rosja przegrała wojnę, bo zajęła tylko 20% Ukrainy a przecież miała zająć całą w 3 dni. Albo że rosji już zaraz za chwilę skończą się zdolności ofensywne bo gospodarka czy kurczące się zapasy i wojna zaraz się skończy. No cóż, to do momentu aż tą wymyśloną wizję świata dogoni rzeczywistość jest ona prawdą i na poprawę nastroju jak najbardziej działa.

9 godzin temu, MaxaM napisał(a):

...

Nawet jeśli taka rakieta nawali i spadnie w połowie drogi, to nic wielkiego się nie stanie. Ładunek nuklearny sam się nie zdetonuje.

Wiesz, że w Europie też spadły atomówki? W Palomares w Hiszpanii spadły 4 takie w wyniku wypadku ;) USA też zgubiło chyba z 6 atomówek, w tym jedna do tej pory leży sobie na dnie morza obok Japonii ;)

...

Jest taki film sensacyjny z Christianem Slaterem i Johnem Travoltą, tytuł "Broken arrow". Całkiem niezły zresztą. Kiedy go oglądałem ten tytuł nic dla mnie nie znaczył. To były lata 90, nie każdy miał prosty dostęp do internetu a spytać nie było kogo. Zresztą domyślałem się że to jakiś kryptonim wojskowy, ale po prostu mnie to nie obchodziło. Dowiedziałem się 15-20 lat później przy okazji jakiejś dyskusji o atomówkach.

Godzinę temu, adashi napisał(a):

Z takiej ceny kartofli to się już rosyjska armia nie podniesie.

Właśnie w tym problem. Ziemniaki droższe o 64% przytłaczają Europejczyka. Bo dla Europejczyka NAJISTOTNIEJSZE jest ile dóbr będzie mógł sobie kupić. Rusek? Ten z Moskwy i Petersburga finansowo sobie poradzi. Ten z prowincji po prostu pójdzie po ziemniaki do piwnicy/kopca, albo do ogródka w odpowiedniej porze roku. Natomiast duma, to coś dla ruska niemal bezcenne, a dla Europejczyka niemal zupełnie bezwartościowe.

Poza tematem

Hej, czy mi się wydaje, czy posty łączą się nawet po czasie dłuższym niż 10 min?

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

@ArctorDrugi to był na łodzi podwodnej z atomowymi torpedami. Mieli rozkaz użyć ich w przypadku utraty kontaktu, i takowy utracili. Cała awantura wybuchła tam między kapitanem i dwoma oficerami, z użyciem broni. Kapitan i jeden z oficerów byli za wystrzeleniem torped, a drugi oficer, który był notabene odpowiedzialny za broń atomową, przeciw wystrzeleniu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Arkhipov#Involvement_in_the_Cuban_Missile_Crisis

• Upvote 1
Opublikowano

Już nie róbmy z Europejczyków aż takich ciot. Dla nich też takie podwyżki dla poszczególnych produktów to nie koniec świata. Drożało w Europie w takich okolicach masło, jajka a nas także prąd czy mleko.

Opublikowano
7 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Ludzie tak mają. Jak pojawia się problem który ich przerasta, to tworzą sobie w głowie obraz rzeczywistości, w której ten problem to nie problem.

O i profesor psychologi sie znalazl na forum. To zaszczyt miec takie zacne grono tutaj.

Opublikowano
9 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Hej, czy mi się wydaje, czy posty łączą się nawet po czasie dłuższym niż 10 min?

Niestety to IMHO jest złe, wrzuciłem coś np 2 godziny wcześniej a nikt nie odpisał to teraz żeby coś wrzucić trzeba czekać aż ktoś odpiszę :E