Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Najwyszym prio dla Polski jest teraz wzmacniac Ukraine ktora oslabia rosje. To takie proste jak i dla niektorych skomplikowane.

Proponuję dodatkowy, obowiązkowy podatek pro-ukraiński, ponieważ niestety nie wszyscy przekazują im swoje środki.

Mamy w wątku najwyraźniej zlot Marcelich. Ich kolejne zadziwienia będę obserwował z zainteresowaniem.

• Upvote 2
Opublikowano

Moim zdaniem ruskich trzeba dojezdżać na bieżąco ile się da. Gruzować ile się da. To właśnie dzięki temu się za wiele nie ruszaja ;) Jak będzie moment odpuszczenia to zaczną nadrabiać w jakims tam tempie stan magazynowy (może nie dobra jakość i ilość ale zawsze). A tak co produkują idzie na mielonkę. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Jesli chodzi o koszty sankcji na Rosję to one byly spore. W wyniku embarga na węgiel koszty węgla wzrosły do ponad 3000 zl za tonę. Rząd musiał ludziom dofinansować węgiel co kosztowało około 12 mld zł. Ceny gazu tez poszły kilkukrotnie do góry. Ceny benzyny też. Dziś sytuacja jest już dużo lepsza. Biorąc pod uwage koszty sankcji to pewnie całkowite te koszty dla polski to spokojnie klikadziesiąt miliardów złotych. Sam prezydent wyliczyl pomoc dla ukrainy okolo 4.6% polskie pkb. Tylko ,że same sankcje to też kilka procent PKB. A Zełeński mówi ,że zbyt mało pomagamy ukrainie. Nawet w USA ceny paliwa poszły do góry i ludzie mieli dość Polska mocno się poświeciła dla ukrainy.

Ceny węgla to wina nieudolności rządu. 
Cena gazu to pokłosie umowy którą, a jakże inaczej, zmienił PiS i uzależnił cenę gazu od ceny ropy, gaz poszedł w dół już kilka miesięcy po wybuchu wojny, ceny spot były niższe a my płaciliśmy jak za zboże, straty liczone w setki milionów złotych. Ceny sankcji ponosimy przez rząd, a nie sankcje same w sobie bo reszta państw nie miała takiego szoku :) 

Za 10 dni będzie ban na gaz z Rosji (LNG), a my jesteśmy w ciemnej dupce bo umów z innymi dostawcami brak. Obudzimy się jak zwykle z ręką w nocniku. 
Dodatkowo to koalicja państw rozkłada koszt sankcji, dzięki czemu to nie jedno państwo ponosi te koszty, one są liczone w mikro procentach PKB. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

W wyniku embarga na węgiel koszty węgla wzrosły do ponad 3000 zl za tonę.

image.png.63cd50e342d1bd69f8257f0d246a574d.png

Ceny gazu tez poszły kilkukrotnie do góry.

image.png.4b41b6134db63075f28ab9241a4707d2.png

W 2022 r. nasz kraj stracił prawie 900 mln dolarów wskutek źle skonstruowanej umowy na odbiór gazu z terminalu LNG Calcasieu Pass. Prawdopodobnie nasi negocjatorzy nie rozumieli zasad rządzących międzynarodowymi kontraktami

https://wysokienapiecie.pl/106104-usa-ujawnily-dane-polska-przeplacila-setki-milionow-dol-za-lng/

Wynik sankcji czy nieudolności rządu, że nie potrafiło poradzić z chwilowym zawirowaniem? 

• Upvote 5
Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Czyli ceny ropy i gazu wróciły do “normy” 8 miesięcy po wojnie. A nasz rząd zatwierdził rekordowe ceny obu źródeł w 2023 roku we wrześniu. To teraz wiadomo skąd rekordowe zyski 🤣

Przeciez to byl ich cel szukali tylko kto by im w lape za to dal. Jak sie zmieni prezydent to moga ladne kwiatki powychodzic.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Za 10 dni będzie ban na gaz z Rosji (LNG), a my jesteśmy w ciemnej dupce bo umów z innymi dostawcami brak. Obudzimy się jak zwykle z ręką w nocniku.

Spokojnie, to już jest opanowane. Będzie dalej wpływał ruski gaz, tylko od dupci strony. To już się dzieje. Dostawcy byli na to gotowi już miesiąc temu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Już dawno są dograne umowy z pośrednikami. Wzrosty cen nie powinny być duże, ale naturalnie zapłacą za to końcowi użytkownicy.

Pół roku temu już się do tego przygotowywano, bo to jest realny biznes, a nie polityka.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
20 godzin temu, adashi napisał(a):

Proponuję dodatkowy, obowiązkowy podatek pro-ukraiński, ponieważ niestety nie wszyscy przekazują im swoje środki.

Mamy w wątku najwyraźniej zlot Marcelich. Ich kolejne zadziwienia będę obserwował z zainteresowaniem.

A ja jestem ciekaw co by było, gdybyś to powiedział gdzieś u nas w knajpie po 22. Proponuję, żebyś sprawdził organoleptycznie.

21 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Żarty sobie robisz? Zobacz ile Rosja straciła sprzętu w trakcie tych wydanych naszych 100 mld.

Szukając na szybkiego, pierwsze lepsze wyliczenia z lutego 2024, czyli już dość stare. Rosja straciła 844 mld zł w samym sprzęcie.

W samym listopadzie straciła 12 mld zł sprzętu. 

Połowa parku maszynowego ZSSR zgruzowana, ale nie, lepiej wydać 100 mld na własne zbrojenie, gdzie taka kwota g** dałaby przy tym co miała Rosja na start.

Co jeszcze wazniejsze, straciła materiał ludzki. Polska na razie go nie traci, a kto wie czy nie zyskuje.

Opublikowano
19 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Czyli ceny ropy i gazu wróciły do “normy” 8 miesięcy po wojnie. A nasz rząd zatwierdził rekordowe ceny obu źródeł w 2023 roku we wrześniu. To teraz wiadomo skąd rekordowe zyski 🤣

Patrząc na statystyki eksport Rosji jest nieznacznie nizszy niż przed wojną. Rosja tez eksportuje do europy innymi szlakami np: przez rózne kraje. Zamięszczam zdjecie

bandicam 2024-12-07 09-07-28-765.jpg

Opublikowano
W dniu 7.12.2024 o 08:07, łukasz850 napisał(a):

Patrząc na statystyki eksport Rosji jest nieznacznie nizszy niż przed wojną. Rosja tez eksportuje do europy innymi szlakami np: przez rózne kraje. Zamięszczam zdjecie

A dlaczego ma spadać? Skoro Europa zamiast zrezygnować z rosyjskiego handlu to tylko opodatkowała samą siebie ekstra zyskiem dla pośredników xD

Tutaj pięknie Sikorski gruzuje rosyjską ekipę:

https://streamable.com/ts2f5m

Opublikowano (edytowane)

Do końca 110 milionowego narodu daleko...

1) akceptację przez Ukrainę „nowych realiów terytorialnych” (czyli aneksji Krymu i czterech innych ukraińskich regionów); 2) neutralny, pozablokowy i bezatomowy status Ukrainy; 3) demilitaryzację (w oparciu o poziomy uzbrojenia dyskutowane w 2022 r.); 4) „denazyfikację” (którą 4 czerwca Putin zdefiniował jako m.in. zakaz działalności organizacji wspierających ideologię (neo)nazistowską, w tym banderowską); 5) zapewnienie praw i swobód ludności rosyjskojęzycznej; 6) przyjęcie porozumień pokojowych w formie aktów prawnomiędzynarodowych; 7) zniesienie wszystkich zachodnich sankcji przeciwko Rosji.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kubikolos napisał(a):

A dlaczego ma spadać? Skoro Europa zamiast zrezygnować z rosyjskiego handlu to tylko opodatkowała samą siebie ekstra zyskiem dla pośredników xD

Tutaj pięknie Sikorski gruzuje rosyjską ekipę:

https://streamable.com/ts2f5m

Zacznijmy od tego że rosja sprzedaje gaz, po niżej kosztów wydobycia, drugie, ropę sprzedaje głównie Chinom i Indiom i też po bardzo niskiej cenie. To jest nieporównywalny stan co było przed wojną, gdy ropa i gaz płynęły sobie rurami, a na konto wchodziły euro. Teraz to Chińczyk z Hindusem dyktuje ceny i jest to sporo mniej niż kurs URALS i dolarami nie płaci, a i dodaj do tego transport tankowcami i gazowcami, bo tylko jedna rurka idzie od Chin, kokosów z tego nie ma.

I nie wiem z czego ty się cieszysz

Edytowane przez 8V32 PcLab
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kubikolos napisał(a):

A to ciekawe. To czemu Gazprom ma gigantyczną stratę, pierwszy raz od roku 1999? ;)

https://businessinsider.com.pl/biznes/gazprom-traci-miliardy-wojna-i-sankcje-niszcza-biznes/2fk5jrv
https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2024-06-14/gazprom-w-2023-roku-rekordowe-straty-finansowe

Edytowane przez MaxaM
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Mam win11 najnowszy updejt. I powiem tak, aktualizację z automatu wyłączam jak i defendery i inne pierdoły ale to już od czasów win7 czy win8. Aktualizuję jak mi się przypomni ale to też od dawna tak robię. Nie czytam, nie patrzę po forach, czy kolejny updejt coś zepsuł, po prostu odkładam czasowo i nie miałem nigdy żadnych problemów z aktualizacjami.   Co do skryptu to już pisałem, ale się powtórzę, mi coś namieszał, a laik nie jestem, zrobiłem na samym początku przywracanie ale nie zadziałało, i z większego problemu to tylko zauważyłem nie działającą apkę od pada do xboxa, jakbyś chciał zaktualizować to lipa ponieważ błąd wyskakuje. Więc jak ogarniałeś ręczne wyłączanie updejtów czy innych defenderów to lepiej zrób to ręcznie     Ogólnie między winxp a tym nie widzę różnicy oprócz otoczki graficznej, z każdym systemem postępuje tak samo i czy to win7 czy win11 działa jak powinien.    Na Twoim miejscu bym olał te wszystkie problemy(w 99% przypadkach ludzie są powodem problemów) i wybrał opcję 2, ewentualnie 5/6 tylko z tym skryptem by uważał, ja instalowałem ponad dwa lata temu i kwiatki jak wyżej, niby pierdoła ale trochę irytująca  
    • Dobry. Mam pytanie. Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE Socket AM4, obecnie procesor AMD RYZEN 5 3600. Tak patrząc po tym co się  wyprawia z cenami myślę czy by nie stuningować tego co mam na ile się da bazując na tej płycie. Jaki tu można wsadzić bezproblemowo najmocniejszy procesor?? Ramy różnych producentów zakładając, że trzymają te same parametry mogą grymasić??
    • sprobuj ustawic kolory wgl tego co podalem i posiedz tak 30min i zobaczy cz sa jakies roznice - jak nie to wroc do defaultowych bo why not   korzystaj z profilu USER/uzytkownik to moze ustawienia sie zachowają.   jesli nie te monitory to nad jakimi myslisz?
    • Fajny bo mega stabilny, ale mało kulek na minutę.  Życia by brakło aby tyle nabić albo to jakieś chińczyki grają 24/7 na zmianę. 
    • Mam do zainstalowania system na dwóch nowych komputerach i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie, serio. Oba komputery mają służyć do zabawy i podstawowych zastosowań (gry, emulatory, programy Adobe i podobne) 1 konfiguracja   procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D chłodzenie: be quiet! DARK ROCK ELITE płyta: MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI pamięć: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC (16 GB) zasilacz: MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 obudowa: Corsair AIRFLOW 7000 Black 2 konfiguracja   procesor: AMD Ryzen-7 7700 AM5 chłodzenie: Arctic Freezer 36 Black płyta: Gigabyte B650 EAGLE AX AM5 pamięć: GoodRam IRDM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30 Black karta graficzna: ASUS Prime Radeon RX 9070 OC Edition 16GB GDDR6 zasilacz: Seasonic FOCUS GX-750 (80 PLUS GOLD) obudowa: Corsair AIRFLOW 4000 White  Mam wrażenie że w czasach Windowsa 10 wszystko było prostsze i mniej problemowe, teraz ciągle gdzieś czytam o tym jak to jakas aktualizacja Win11 coś totalnie zjeb**ła i trzeba czekac na porządny updajte , poleca sie też blokować aktualizacje Problem w tym że szczerze ja już mam dosyć na starość pierdole**nia sie z tym wszystkim , śledzenie forum, czytania newsów i ręcznego blokowania wybranych aktualizacji. Ktoś może napisać, ze przecież wystarczy zatrzymać aktualizacje i zainstalować ją później jak "już bedzie dobrze", tyle że to jest jest problem jednorazowy, Mały Miękki co chwila coś odwala i jedna aktualizacja psuje drugą, oni tam totalnie nie ogarniają tematu (pewnie przez hindusów zatrudnionych za miske ryżu) W związku z tym nie wiem co robić, Windows 11 aktualnie też juz wystepuje w różnych wersjach np 23h2, 24h2,25h2  Poniżej parę teoretycznych rozwiązań: 1) Zainstalować Windows 10  2) Zainstalować Windows 11 zaktualizować go na maksa i zacisnąć zęby. 3) Zainstalować Winsows 11 ale nieco starszej wersji np 23h2 i zablokować aktualizacje (pytanie jakie będą tego konsekwencje teraz oraz w dłuższym terminie) 4) Zainstalować Windows 11 LTSC  5) Zainstalować Windows 11 w nieco starszej wersji i odpalić jakiś skrypt oczyszczający 6) Zainstalować Windows 11 w najnowszej wersji i odpalić jakiś skrypt oczyszczający 7) Zainstalować jakąś customową wersje Win11 8) Są też takie wynalazki jak ATLAS OS W całym tym bałaganie jest jeszcze kwestia 1 konfiguracji wymienionej wyżej (mam na mysli procesor) Nie wiem na ile to co tutaj jest poniżej napisane jest aktualne Niektórzy w internecie dla świętego spokoju polecają zainstalować Windowsa 11 LTSC IoT (podobno nadaje sie lepiej do gier niż zwykły LTSC wg niektórych osób)  i w tym windowsie polecają doinstalować ręcznie odpowiedni komponent do obsługi procesorów AMD X3D    
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...