Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jak dotąd nic się nie stało? Zaspałeś czy co? Naprawdę nic Trump jeszcze nie zrobił poza Ukrainą? Rozsadza USA od środka i burzy ład światowy i nic się nie stało...

Ale to tak nie działa. Jak matka stwierdza "dość gotowania dla ciebie, zacznij w końcu gotować sam" to twoja nieumiejętność gotowania to twoja wina, a nie jej.

Masz dwie opcje. Albo nauczysz się pozyskiwać żywność, albo zdechniesz z głodu.

Opieranie się na jednym kraju trzymającym światowy ład to debilizm najczystszej postaci. Przesłanki o tym, że strategia może się zmienić były na długo przed Trumpem.

A stać się na razie nic nie stało. Obudź mnie jak ruscy zaatakują NATO, albo Chiny Tajwan.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Trzy lata wsparcia i ładowania fury kasy nie doprowadziły do ukraińskiego sukcesu. Może nasi przerażeni Trumpem dyskutanci wymienią w punktach, bez ścian pustego tekstu, co USA ma do zyskania na kontynuacji takiej strategii.

Nieudane inwestycje się ucina. Tak to powinno działać.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, adashi napisał(a):

Trzy lata wsparcia i ładowania fury kasy nie doprowadziły do ukraińskiego sukcesu. Może nasi przerażeni Trumpem dyskutanci wymienią w punktach, bez ścian pustego tekstu, co USA ma do zyskania na kontynuacji takiej strategii.

Nieudane inwestycje się ucina. Tak to powinno działać.

Brak Rosji w rozgrywkach mocarstw, jeden przeciwnik mniej. No chyba że na odwrót, ugłaskać go i z nim współpracować by kogoś innego zaatakować.

Edytowane przez Keller
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nikt Ci tu nic nie napisze bo każdy patrzy z perspektywy Europy. Co jest zrozumiałe, ale świat tak nie działa.

Powtarzam. Dla Stanów obecnie ten konflikt jest jak dla nas konflikt w Sudanie. Jakby mi Tusk wyszedł i powiedział, że będziemy słać tam pomoc, to bym się zapytał czy mu dach zerwało.

Jeśli zbrojeniówka nie wywiera presji na Trumpie, to oznacza tyle, że nie widzą tam już profitów. Bo realnie to się liczy, a nie Ukraina czy Ukraińcy.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

To co przepadło na PCLAB byłoby świetną kopalnią cytatów "źle się zestarzało"

Nic nie przepadło, kilka osób ma wątki polityczne itp. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Brak Rosji w rozgrywkach mocarstw, jeden przeciwnik mniej. No chyba że na odwrót, ugłaskać go i z nim współpracować by kogoś innego zaatakować.

Ale obaj macie rację, Ty i @adashi.

Mocartwo miało interes przez 3 lata, a ten się kończy i ważniejsze jest co innego. Może Odrwócony Kossinger. Może.

Silni mają interesy a nie przyjaźnie. Tak działa ten wredny Świat od tysiącleci.

Tak samo było z Polską w 39 i 45. 

Jedno co się nie zmieniło, to jesteśmy w III lidze jako Naród i Państwo i musimy zabiegać o różne sojusze aby mieć szansę wyjść bezpiecznie z zawirowań między TOP graczami.

W razie W, nikt z TOPu nie zapłacze nad Naszymi grobami, bo mają Nas w pupie.

Taki jest ten Świat.

I na co Nam teraz ten cały US gruz co zamówiliśmy? 

Dla mnie liczy się mój Naród, Wy, Nasze rodziny. Przetrwanie tego kraju, bez stosu trupów i gigantycznej nędzy.

Jeśli mamy to osiągnąć obierając kurs na Chiny, Turcję. Welcom :)

Niech wreszcie Polacy będą do bólu pragmatyczni. Martylorogię zostawmy na kartach historii.

@bourne2008 co takiego strasznego napisałem? :hmm:

• Haha 1
  • Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, adashi napisał(a):

Jaki zamach, co też Ty wypisujesz

Słowo zamach było użyte w kontekscie January 6, bo to wtedy też był niby zamach i próba siłowego przejęcia władzy i blablabla. Nazywanie tego było przesadzone i w tamtym przypadku bez sensu. To co robi Trump z ekipą jest gorsze. Złe użycie słowa "zamach" jest więc tutaj mniej niepasujące, a jak już chcieli w telewizjach wcniecać panikę słownictwem, to TERAZ jest do tego stosowniejszy moment, a tu cisza. 

3 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Po jego pierwszej prezydenturze Trumpa nie spodziewałem się tego co teraz nastąpiło. Być może efekt wzmacnia Musk, który zresztą od dawna mnie irytował, i Vance. Nie wiem w co ci dwaj grają. Musk bardzo dużo zarobił w obecnym systemie, a teraz chce go wysadzić w powietrze. Może ma coś poza zespołem Aspergera albo samo to schorzenie wystarcza. Vance to najwyraźniej karierowicz, który przed niczym się nie cofnie. Ma w sobie coś takiego, że od samego początku robił na mniej złe wrażenie.

A może po prostu Musk gadający sobie z Fiutinem i od pewnego momentu nagle BARDZO drastycznie zmieniający podejście do Ukrainy, ma powód taki, że Fiutinowcy mu wytłumaczyli, że bezpieczniej dla niego będzie, jak będzie ich "kolegą"?

Pamitasz? Musk nagle zaczynający nawoływać do "pokoju", proponowanego przez rusków.

Pisał, że trzeba ten pokój przyjąć (chodzi o stare propozycje, niedaleko od wybuchu wojny)  choć były one skandaliczne i nikt trzeźwy by nie  potraktował ich inaczej niż słabego żartu.

Musk też był na spędzie proruskich onuc, czyli konwencie partii Afd w Niemczech.

Napiszę Ruska agentura. Jak można tego nie widzieć po raz 10-ty.

@adashi Mimo, że delikatnie rzecz ujmując nie miałem o tobie najlepszej opinii po tym, jak waliłeś ruską propagandą, to jednak NIE rozpocząłem wycieczek osobistych, więc sobie daruj to chamskie obrażanie. Następnym razem po prostu to zgłoszę. 

Widzę jak ruscy właśnie wstawili w USA swojego agenta, który na lata rozwala oczy służb, czystki w CIA/FBI i zabronienie zespołowi od cyberbezpieczeństwa obrony przed ruskimi trollami/hackerami. To jest tragiczna sytuacja dla każdego człowieka w szeroko rozumianej zachodniej cywilizacji.

Przerażony osobiście nie jestem. Bardziej zirytowany, choć słowo zirytowany zastąpiło tu słowo niecenzuralne. Przerażony w sensie obserwowania geopolityki? No tu już prędzej. Takiego zwycięztwa Rosji i takiej tragedii dla cywilizacji zachodniej nie było od dziesiątek lat. Jeszcze niech rękami Muska i do zfiutinowanego Orbana dołączy fiutinowy rząd Afd w Niemczech za kilka lat, we Francji LePen też jest zagrożeniem, i możemy mieć jako Polska naprawdę ciepło. Ale spoko. Ty jesteś spokojny:

image.png.e2e663ae852a74d0839a605f59e81c14.png

2 godziny temu, crush napisał(a):

A stać się na razie nic nie stało. Obudź mnie jak ruscy zaatakują NATO, albo Chiny Tajwan.

Mamy XXIw. Atak nie musi oznaczać działań militarnych czy zamachów na ludzi.

Zaatakowali propagandą i wojną hybrydową, używając trolowni do zmanipulowania milionów wyborców Trumpa do łyknięcia ich narracji*, co doprowadza właśnie do większych szkód w obronności USA a szczególnie NATO niż jakby walnęli atomówkę.

To jest "nic" %-)

Wyszła tylko JEDNA afera, ta gdzie mający ogromne zasięgi youtuber Tim Pool przyjął grube miliony za szczekanie na Ukrainę i teksty typu "USA SHOULD APOLOGIZE TO RUSSIA!!!" (to wykrzyczał przed kamerą udając zdenerwowanego na Ukrainę) 2 lata po tym jak Ukrainę ruscy zaatakowali.

O wielu przelewach nie wiemy. Na wojnę Fiutin w sensie armii wydaje dziesiątki miliardów. Inwestycja w propagandę na pewno wydawała się skuteczniejsza "per dollar" i niestety jak widać, faktycznie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
18 minut temu, VRman napisał(a):

Zaatakowali propagandą i wojną hybrydową, używając trolowni do zmanipulowania milionów wyborców Trumpa do łyknięcia ich narracji*, co doprowadza właśnie do większych szkód w obronności USA a szczególnie NATO niż jakby walnęli atomówkę.

To jest "nic" %-)

Albo. Uwaga, szalona myśl, przeciętny Amerykanin nie uważa ruskich za zagrożenie dla nich. Bo realnie z wykluczeniem opcji atomowej która gasi światło wszystkim, nie są dla nich zagrożeniem.

Może przeciętny Amerykanin nie chce już wojować na świecie?

Trump oczywiście im poprawy bytu nie zagwarantuje. Ale najwidoczniej przeciętnemu Johnemu nie żyje się dobrze i szuka zmiany, choćby wśród wariatów. 

Ale lepiej wszystko zbyć działaniem propagandy.

25 minut temu, VRman napisał(a):

Wyszła tylko JEDNA afera, ta gdzie mający ogromne zasięgi youtuber Tim Pool przyjął grube miliony za szczekanie na Ukrainę i teksty typu "USA SHOULD APOLOGIZE TO RUSSIA!!!" (to wykrzyczał przed kamerą udając zdenerwowanego na Ukrainę) 2 lata po tym jak Ukrainę ruscy zaatakowali.

O wielu przelewach nie wiemy. Na wojnę Fiutin w sensie armii wydaje dziesiątki miliardów. Inwestycja w propagandę na pewno wydawała się skuteczniejsza "per dollar" i niestety jak widać, faktycznie.

A ile opłacania wyszło z USAID?

Opublikowano

Czas tego kijowskiego komika dobiega końca.

Opublikowano

Wystarczy trochę pograć w CSa, żeby wiedzieć, że takie "cyka blyat" nie jest zazwyczaj bezpośrednio skierowane do osoby, bardziej jako "o ku..a".

Widział ktoś całość spotkania z gabinetu owalnego z dobrymi polskimi napisami, chciałbym pokazać osobom, które czerpią wiedzę ze źródeł że tak powiem... alternatywnych.

• Upvote 8
Opublikowano

Nie widziałem ze źródeł alternatywnych, ale jako osoba, która swobodnie posługuje się angielskim (wykładałem na uczelni przez kilka lat) i dobrze zna rosyjski mogę potwierdzić, że zelensky powiedział to do siebie i oznaczało to coś w rodzaju "cholera" a każdy kto pisze, że nazwał kogoś suką powtarza brednie. Jeśli natomiast ktoś zna język i tak twierdzi, to jest debilem. 

19 minut temu, Winter napisał(a):

Znowu szerzysz brednie. 

• Confused 1
  • Upvote 8
Opublikowano (edytowane)

Wszystko z tych kłamstw, przeinaczeń i manipulacji idzie od konfederacji, nic nowego. Ma być nagonka na Zelenskiego i Ukrainę i taka jest. Działają tak jak się od nich tego w rosji oczekuje. Niestety przeciętny wyborca to debil, nasłucha się czegoś i potem powtarza jak cielak, zero weryfikacji i własnego myślenia.

Edytowane przez Keller
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
23 minuty temu, Winter napisał(a):

Podejrzewam, że po tym wystąpieniu poparcie na Ukrainie zauważalnie mu podskoczyło.

Za to Vance się trochę ośmieszył nawet w oczach niektórych republikanów, patrząc po komentarzach.

20250302-200049.jpg

Ja rozumiem pozycję Ameryki i Amerykanów. Ale sorry. Jak ktoś zaczyna się przypierdalać o ubiór i podziękowania (które były wielokrotnie) to to nie jest pokaz siły.

Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

Podejrzewam, że po tym wystąpieniu poparcie na Ukrainie zauważalnie mu podskoczyło.

Za to Vance się trochę ośmieszył nawet w oczach niektórych republikanów, patrząc po komentarzach.

20250302-200049.jpg

Ja rozumiem pozycję Ameryki i Amerykanów. Ale sorry. Jak ktoś zaczyna się przypierdalać o ubiór i podziękowania (które były wielokrotnie) to to nie jest pokaz siły.

Macie krótką pamięć. Ta mała szmata na nic nie zasługuje.

twi1edg9kc.webp

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Winter napisał(a):

Może dla nas to taka k*rwa a dla anglosasów f*CK jako taka irytacja z czegoś jako przecinek. Ty tu wciskasz rosyjski punkt widzenia i racje na siłę. To było kilka dni temu. Dają ci chociaż kopiejki jakieś za takie układanie tu jakiejś innej narracji? Nie powinni nic dawać bo robisz robotę odwrotną od zamierzonej... Ale może jednak dostajesz od kogoś innego by tak ustawiać ludzi... 

Edytowane przez areczek1987
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, crush napisał(a):

Albo. Uwaga, szalona myśl, przeciętny Amerykanin nie uważa ruskich za zagrożenie dla nich. Bo realnie z wykluczeniem opcji atomowej która gasi światło wszystkim, nie są dla nich zagrożeniem.

Może przeciętny Amerykanin nie chce już wojować na świecie?

Trump oczywiście im poprawy bytu nie zagwarantuje. Ale najwidoczniej przeciętnemu Johnemu nie żyje się dobrze i szuka zmiany, choćby wśród wariatów. 

Ale lepiej wszystko zbyć działaniem propagandy.

Ale ja dobrze wiem co myślą Amerykanie głosujący na Trumpa, bo przez lata oglądam Timcast na YT.

Słyszałem sto razy te argumenty. Dokładnie to samo co napisałeś.

Ale to, że Amerykanie nie chcą wydawać kasy na jakiś daleki kraj, nie tłumaczy tego ile prezentów Fiutinowi daje Trump, Musk i reszta.

A to, że myślą więcej o wydatkach na Ukrainę niż o 10x większych, to niestety ale właśnie efekt propagandy. W prorosyjskich mediach i od ruskich prostytutek jak Tim Pool, nie usłyszysz, że większość kasy dała Europa, albo że większość tej z USA została w USA (ewentualnie usłyszysz o złych korpo zbrojeniowych). Nie usłyszysz ostrej krytyki Rosji, tylko o tym, że w sumie to Ukraina zawsze była częścią Rosji i teraz to się oligarchia w Ukrainie zaczęła rozpychać i rozpoczęli takie okrutne atakowanie mniejszości rosyjskiej i w ogóle to nie żadna wojna z Rosją, tylko wojna domowa i blablablaaaa.

PS. Tak chwalą Trumpa za brak chęci wojowania, a tymczasem w Ukrainie nie walczą amerykańscy żołnierze, ale za to Trump odgraża się, że jak mu coś w zachowaniu Iranu czy innych nie podpasi to zaatakuje całą potęgą militarną. Taa. To ma sens ;)

Tak samo jak te cięcia budżetowe. W prawicowych mediach przez miesiące będzie o wspaniałych porządkach i cięciach zbędnych wydatków. I potem się okazuje, że to jest w takiej skali, że w zasadnie margines błędu. Jasne. Mnie też oburza wydawanie kasy na wspomaganie LGBT+ w innych krajach. Tylko, że czym jest kilkadziesiąt czy nawet kilkaset milionów w porównaniu do całego budżetu USA? Czy to faktycznie odmieni życie Amerykanów i więcej im zostanie kasy? 

Ano nie. Za to debilne zachowanie Trumpa doprowadza do wielokrotnie większych strat.

Ale jak się ograniczysz do sluchania Tim Poolów, Cejrowskich i Musków, to możesz się złapać na manipulacje.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, areczek1987 napisał(a):

Może dla nas to taka k*rwa a dla anglosasów f*CK jako taka irytacja z czegoś jako przecinek. Ty tu wciskasz rosyjski punkt widzenia i racje na siłę. To było kilka dni temu. Dają ci chociaż kopiejki jakieś za takie układanie tu jakiejś innej narracji? 

Prezydent używający takich słów przed kamerami to raczej słabe. Ale tobie i kilku innym imponuje stepowa mentalność.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...