Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, janek25 napisał(a):

Powiedział chłop co gra w samolociki 🤣

Odpal sobie F16 w DCSie i więcej nie śmiej się z samolocików :D

32 minuty temu, sideband napisał(a):

Tak samo jest trudno stworzyć dobrą liniową grę.

Mnie te semi otwarte światy szybko nudzą i męczą ;)

Na pewno nie tak samo ale też nie od razu "łatwo" wiadomo.

• Odpowiedzi 2,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Korytarzówki też bardzo lubię. Wydaje mi się, że od jakiegoś czasu nie wychodzi ich za dużo. Za to więcej nudnych open worldów, a przez taką Ubikację np. można się zrazić.

PS

Właśnie sobie pykam w Rise of the Tomb Raider i pamiętam jak trójka już mi się nie podobała, bo zrobili jakieś pseudo otwarte mapy czy tam coś. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Jezu, ale Ty jesteś jęczybuła. :E Wszystko źle, wszystko to atak pazernych wydawców na biednego, szarego gracza. Co oczywiście ma często miejsce, ale tutaj rozmawiamy o rzeczy tak trywialnej jak dodanie specyfikacji, co pozwoli ocenić jak gra sobie radzi na danym sprzęcie, jeśli ktoś w recenzji wspomni ile ma klatek. Może też pomóc w identyfikacji posiadaczy marnego sprzętu, narzekających na słabą optymalizację, będących na tyle głupimi, żeby tę opcję zaznaczyć. W zasadzie powinna być ona obligatoryjna. Tylko tyle, nie ma powodu robić wideł z igły.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Vulc napisał(a):

Jezu, ale Ty jesteś jęczybuła. :E Wszystko źle, wszystko to atak pazernych wydawców na biednego, szarego gracza.

Przynajmniej nie jęczę, bo mi jakiś post nie pasuje.

I nie robię sobie urojeń, że w czyjejś wypowiedzi jest narzekanie na "atak pazernych wydawców na biednego, szarego gracza".

Po prostu wiem, jak to zostanie wykorzystane, podałem nawet przykład na takie zachowanie, jako podstawę do takiej opinii. A reagujesz jakbym zrobił felieton na temat zła na świecie i sił piekielnych wychodzących z piekła aby nam popsuć gry.

37 minut temu, Vulc napisał(a):

tutaj rozmawiamy o rzeczy tak trywialnej jak dodanie specyfikacji, co pozwoli ocenić jak gra sobie radzi na danym sprzęcie

Nie napisałem przecież, że nie ma pozytywnych stron. Przecież to oczywiste, każdy to wie, więc po cholerę o tym pisać? 

A laikom i tak to gówno powie o tym jak gra będzie chodzić, bo oni spojrzą i zoabczą "procesor i7, karta osiem giga!" a w drugą stronę to odpalą dwie gry na raz, discorda, przeglądarkę z 150 zakładkami, osiem innych pierdół, siedem launcherów, dwa typy aktualizacji w tle i... i tak im nie będzie chodziło tak jak się spodziewali. A ci co chcą się dowiedzieć, to mają już nie tylko googla, ale i chaty gpt, u których bez płacenia dostaną w ciągu 5s całe info.

Zalety więc jakieś są, ale chcesz to se zrób screenshota i zapytaj za rok czy nie było przypadków ala gość od Borderlandsów.

Przecież mówimy tu o latach 20tych XXIw. Dziś się ośmiesza krytykę gówniancych seriali czy filmów, poprzez nazwanie krytyków rasistami czy homofobami, czy tam patrarchalnymi wrednym zwolennikami białej supremacji.

Jak się gra nie podoba to tylko i wyłącznie jest to wina review bombingu :E

I tak dalej.

Żyjemy w tym świecie. Jest rok 2026.

Na serio jesteś optymistą w tej kwestii, że wydawca, dev czy oplacone "dziennikarstwo growe" nie wskaże na 5 recek od debila który chce zagrać w GTA VI na Integrze intela z roku 2010 i 4GB RAM, aby w ten sposób pchać narrację "nie ma problemu, wszystko git, wszystko dobrze robią" i "to tylko ludzie ze starym sprzętem narzekają?

Ja tu widzę negatywy, więc o nich napisałem. Po prostu. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, VRman napisał(a):

I nie robię sobie urojeń, że w czyjejś wypowiedzi jest narzekanie na "atak pazernych wydawców na biednego, szarego gracza".

Po prostu wiem, jak to zostanie wykorzystane, podałem nawet przykład na takie zachowanie, jako podstawę do takiej opinii. A reagujesz jakbym zrobił felieton na temat zła na świecie i sił piekielnych wychodzących z piekła aby nam popsuć gry.

Nie napisałem przecież, że nie ma pozytywnych stron. Przecież to oczywiste, każdy to wie, więc po cholerę o tym pisać? 

A laikom i tak to gówno powie o tym jak gra będzie chodzić, bo oni spojrzą i zoabczą "procesor i7, karta osiem giga!" a w drugą stronę to odpalą dwie gry na raz, discorda, przeglądarkę z 150 zakładkami, osiem innych pierdół, siedem launcherów, dwa typy aktualizacji w tle i... i tak im nie będzie chodziło tak jak się spodziewali. A ci co chcą się dowiedzieć, to mają już nie tylko googla, ale i chaty gpt, u których bez płacenia dostaną w ciągu 5s całe info.

Zalety więc jakieś są, ale chcesz to se zrób screenshota i zapytaj za rok czy nie było przypadków ala gość od Borderlandsów.

Przecież mówimy tu o latach 20tych XXIw. Dziś się ośmiesza krytykę gówniancych seriali czy filmów, poprzez nazwanie krytyków rasistami czy homofobami, czy tam patrarchalnymi wrednym zwolennikami białej supremacji.

Na serio jesteś optymistą w tej kwestii, że wydawca, dev czy oplacone "dziennikarstwo growe" nie wskaże na 5 recek od debila który chce zagrać w GTA VI na Integrze intela z roku 2010 i 4GB RAM, aby w ten sposób pchać narrację "nie ma problemu, wszystko git, wszystko dobrze robią" i "to tylko ludzie ze starym sprzętem narzekają?

To nie są urojenia, taki jest wydźwięk Twoich wypowiedzi. Co wielokrotnie Ci wytykano.

W jaki sposób zostanie to wykorzystane i co to ma wspólnego z B4? Jeśli gra chodzi gównianie na dobrej karcie, to jest gównianie zoptymalizowana. Zwłaszcza jeśli strona techniczna nie uzasadnia wymagań. Sprecyzuj jaki to ma związek z dodawaniem opcjonalnej sygnatury na Steamie, co może tylko potwierdzić to, o czym pisałem.

Co za pokrętna logika. Jednym nic nie powie, ale jak się nie znają na sprzęcie, to widocznie i tak ich to interesuje. Innym może pomóc. Gdzie problem?

O tym pisałem, zarzucasz innym "overreaction", a sam z rzeczy tak kompletnie błahej, robisz wywód o rasistach, homofobach i kij wie czym jeszcze. 

To nie jest kwestia optymizmu tylko zdrowego rozsądku. :E Tworzysz skrajnie czarne scenariusze, popierając je absurdalnymi przykładami. Naprawdę myślisz, że ktoś będzie "wyławiał" przypadkowych ludzi na Steamie, żeby udowodnić tezę, która udowadniania nie potrzebuje? Po to są podawane minimalne wymagania, żeby odsiać ludzi z integrą i 4gb ram, twórcy mają czyste ręce. Kiedy ostatnio w branżowym tekście coś takiego widziałeś? Przecież można to robić od dawna, opierając się choćby o statystyki Steama dotyczące najczęściej używanego sprzętu lub cytując wypowiedzi ludzi, którzy sami udostępnili w recenzji swój spec. Czy tak się dzieje?

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
Teraz, Vulc napisał(a):

To nie są urojenia, taki jest wydźwięk Twoich wypowiedzi.

Interpretuj jak chcesz, ale czepiaj się o to, czego w tekście nie było. 

Jak na ironię zarzuciłeś mi wyolbrzymienie problemu, wyolbrzymiając moją wypowiedź.

Cytat

Co wielokrotnie Ci wytykano.

Tak, wiem. Ja zawsze źle piszę, bo to co się ktoś domyśli sam z siebie i kompletnie nietrafnie to moja wina. Muszę pisać jednak te posty na 100 stron, i pisać o każdej możliwej błędnej interpretacji, bo inaczej to będzie moja wina.  Dziwnym trafem 90% tych co mi to "wytykali" uwielbia się co chwilę do kogoś przyczepiać, bo coś sobie domówili w czymś poście. 

Oczywiście są przypadki, gdzie się do misinterpetacji sam przyczyniam, ale pewnie 10x mniej niż mi "wytykacze" wytykali.

4 minuty temu, Vulc napisał(a):

W jaki sposób zostanie to wykorzystane i co to ma wspólnego z B4?

@ITHardwareGPTStreść koledze aferę w necie odnośnie tego jak developer czy CEO firmy robiącej Borderlands 4 chciał wciskać ludziom kit, że gra jest świetnie zoptymalizowana, tylko ludzie są głupi i próbują odpalać na starym i za słabym sprzęcie.

Jeśli gra chodzi gównianie na dobrej karcie, to jest gównianie zoptymalizowana. Zwłaszcza jeśli strona techniczna nie uzasadnia wymagań. Sprecyzuj jaki to ma związek z dodawaniem opcjonalnej sygnatury na Steamie, co może tylko potwierdzić to, o czym pisałem.

Przecież napisałem jasno w poprzednim poście: uważam, że na bank pojawią się cwaniacy, którzy będą to wykorzystywać dla swojej narracji czyli "nie ma problemu, jak ci źle chodzi to jesteś gupi i masz za stary sprzęt!" i "wszyscy krytykujący naszą wspaniałą grę za rzekomą słabą optymalizację to trole i głupki, które nie rozumniejom że gra jest dla nowych kompów, a nie dla ich rzęchów".

O tym pisałem, zarzucasz innym "overreaction", a sam z rzeczy tak kompletnie błahej, robisz wywód o rasistach, homofobach i kij wie czym jeszcze. 

jezu, to była tylko analogia...

To nie jest kwestia optymizmu tylko zdrowego rozsądku. :E Tworzysz skrajnie czarne scenariusze, popierając je absurdalnymi przykładami.

Co złego jest w tych przykładach?

Naprawdę myślisz, że ktoś będzie "wyławiał" przypadkowych ludzi na Steamie, żeby udowodnić tezę, która udowadniania nie potrzebuje?

W branżach rozrywkowej jest już niemal taki syf jak w polityce. I te same metody. Oczywiście, że znajdą się tacy debile. Tak jak w przypadku czarnej Syrenki narracja poszła na podstawie jednego brzydkiego gościa po 40tce zbierającego figurki Marvela itp. że "stare dziady, piwniczaki spłakały się o kolor skóry postaci w bajce, która jest dla dzieciarni, a nie dla nich". 

Czy ta narracja miała sens? Oczywiście, że nie. Czy wyłowili sobie "dowody" pod tezę i starali się kręcić na tym narracje, że tak wygląda cała krytyka? Jak najbardziej.

A tu wchodzi PR, więc wystarczy zatrudniony jeden debil/idiotka z tych "nawiedzonych" bezczelnych kłamców, a się doczekasz przykładów tego typu zachowania i nawijania makaronu na uszy.

Przecież po to są podawana minimalne wymagania, żeby odsiać ludzi z integrą i 4gb ram, twórcy mają czyste ręce. Kiedy ostatnio w branżowym tekście coś takiego widziałeś?

Nie wiem, mało recek czytam od deski do deski, a wymagania sprzętowe bardzo często są kompletnie oderwane od rzeczywistości. Czasem zawyżane, czasem zaniżane, czasem w jednej tablce są podawane odpowiedniki 2x wolniejsze/szybsze niż sprzęt drugiej firmy. Nie twierdzę przecież, że wprowadzenie tego nie będzie miało zalet. Ale dystrybucja cyfrowa zamiast pudełek też miała, a zobacz gdzie skończyliśmy przez tą "zaletę". 

Dobra, bo się rozgadaliśmy, a prawda jest taka, że nie powinienem reagować na Twojego posta. Mam bardzo kiepski dzień, nie wyspałem się, wkurzony jestem jak cholera na fachowca, który spierdolił robotę i nie chce oddać kasy i ogólnie niepotrzebnie się w ogóle zaczynałem ten temat. Było lać. Co też trochę za późno zrobię od teraz :)