Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Lypton napisał(a):

Indeed. Iran jest bodajże 5 albo 6 producentem ropy naftowej na świecie, a ilość złóż wrzuca go do top 3, do tego kontroluje Cieśninę Ormuz, przez którą odbywa się 20% światowego transportu tego surowca.  

I to jest prawdziwy powód tego konfliktu. 

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
18 godzin temu, kalderon napisał(a):

Nie będzie takich. Irańska opozycja to tez muzułmanie i ma jedną rzecz której nienawidzi przynajmniej równie mocno co ajatollahów - Żydzi.

Łap: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/nowa-era-na-bliskim-wschodzie-wsrod-mlodziezy-rosnie-podziw-dla-izraela-jakosc/985wyr9

Za paywallem ale może masz jeszcze limit.

Jakie faktycznie tam są nastroje i nastawienie jednych do drugich można jedynie spekulować, bo przekaz medialny jest jaki jest.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Bono_UG napisał(a):

Łap: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/nowa-era-na-bliskim-wschodzie-wsrod-mlodziezy-rosnie-podziw-dla-izraela-jakosc/985wyr9

Za paywallem ale może masz jeszcze limit.

Jakie faktycznie tam są nastroje i nastawienie jednych do drugich można jedynie spekulować, bo przekaz medialny jest jaki jest.

Właśnie zacytowałeś onet i to na żydowski temat. Wiarygodność tego artykułu przebiła się już poniżej dna. W tytule strzelona w nawiasie "opinia" i już nie można zaużycić kłamstwa, bo przecież każdy może mieć własną opinie. Typowa propaganda żydowska

Jeszcze to artykuł napisany przez żyda, izraelczyka mieszkającego w Niemczech. Coś jeszcze trzeba dodać? :E

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@209458 Okaże się po pokonaniu reżimu. To sprawa kluczowa, reszta drugorzędne.

Natomiast nie sądzę by pozwolono tam potem na rządy inne niż prozachodnie.

Nie po kosztach walk i nie w tak dużym oraz zasobnym w ropę kraju.

Także spokojnie, będzie dobrze. Ważne by najpierw dobić całkowicie obecny reżim.

Czyli będzie drugi Irak... Co prawda nie przewidziałem, że Izraelowi uda sie tak rozłożyć obronę przeciwlotniczą Iranu, i tu miałeś rację, ale jakoś nie jestem w stanie podzielić tego radosnego optymizmu, że obalimy reżim a potem to jakoś będzie.

Edytowane przez 209458
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Jak nie wiesz, to powinieneś napisać "dlaczego wyłączyli?" a nie pisać stwierdzenia i pouczać innych jak powinni odpowiedzieć.

Aha. Dobra. Następnym razem będę puszczał wszystko co piszę na jakimś podrzędnym forum przez specjalny sztab ludzi, którzy będą sprawdzać wszystko co piszę.

Człowieku, napisano, że wyłączyli. Wyłożę Ci jak krowie na rowie, bo zarzucasz brak myślenia i się wymądrzasz jakbyś wszystkie rozumy pozjadał a prostych rzeczy nie potrafisz zrozumieć

- nie jestem politykiem. Nie występuję w TV. Piszę sobie w wątku w którym nikt nie ma fachowej wiedzy. Na malutkim forum. Przeczytaj to 3x, żeby dotarło

- skoro ktoś napisał, że wyłączyli, to chyba normalne jest założenie, że to nie jest normalna procedura, bo w przeciwnym razie po co ktoś by o tym pisał? Kolejny raz - to jest pierdoła. Nikt tu nie robił researchu czyja to wypowiedź, jaki jest poziom jej wiarygodności i tak. To. Tylko. Głupie. Forum. 

- wiem o wyłączaniu na statkach. Ma to tyle wspólnego z tym, że te statki też miały coś wspólnego z Chinami. Do tego Chiny po cichu wspierają zbrodnicze reżimy jak Rosja czy Iran. Jasne, że moje założenie mogło być błędne, ale przestań mi ubliżać durnymi tekstami o nie myśleniu, OK? 

- w ogóle chodziło mi o przymykanie oka na to co robią Chiny.  Nawet olewające te wyłączane nadajniki w samolotach. Zostaje wspieranie Rosji. Nie jestem idiotą, żeby nie wiedzieć czemu tak się dzieje i nie jestem tym zaskoczony, wbrew waszym radosnym projekcjom. Dziwi mnie tylko to, dlaczego Chinom to uchodzi płazem, bo politycy zachodu powinny Chiny za to cisnąć. I nie rozumiem czemu politykom wyborcy na to pozwalają, skoro ci politycy mają to w dupie. Jaśniej już nie potrafię.

A teraz może wróćmy do normalnej dyskusji bez wypisywania o ile ktoś jest od kogoś mądrzejszy, OK? Bo ja nie poto wchodzę do wątku o wojnach na podrzędnym forum, bo wiem na ten temat wiele, tylko dlatego, że właśnie nie wiem, a chcę się dowiedzieć. Od tego są fora. Od tego są też podrzędne tematy nie związane z głównym tematem portalu i forum. To, że ktoś nie zna procedur lądowania samolotów nie znaczy, że nie myśli, panie mądralo.

Opublikowano
21 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Norrberrto Nie bardzo wiem czego się czepiasz.

Jestem przeciwny zabijaniu niewinnych ludzi, szczególnie celowemu. Ale Izrael uderza w cele związane z reżimem fanatyków kontrolujących Iran. To w pełni uzasadnione cele.

Uzasadnionym celem będzie każdy cel jaki wybierze agresor, który patrzy tylko ze względu na osiągniecie swojego celu.

Żydom nie robi różnicy ilu cywil zostanie zabitych, to jest wkalkulowanie w działania militarne.

Podążając Twoim tokiem rozumowania to Iran ma prawo zabijać każdego od polityków, przez żołnierzy aż na cywilach kończąc jako potencjalnych żołnierzach reżimu Netanjahu, co może być uzasadnionym celem z pkt. widzenia Iranu.

Agresorem jest Izrael, więc wg doktryny broniący podejmuje wszelkie środki aby się obronić niszcząc przy tym strategiczne zasoby agresora w tym cywili jako potencjalne zasoby militarne.

Widzisz, wszystko można w ten sposób uzasadnić. 

Poza tym pisałem już komuś. Dla nas kluczowe są sprawy strategiczne - wyłączenie Iranu  koalicji antyzachodniej. Niezależnie od metod, o ile nie uda się inaczej.

Bo dziś Iran to wróg, po Rosji i Chinach, najsilniejsze z wrogich krajów. Trzeba go pokonać by osłabić całość osi antyzachodniej.

Dla "nas" to znaczy dla kogo? USA? Izraela? Dla nas w ogóle nie jest to kluczowe, co prawda wiązanie walką Iranu, może powodować jakieś ograniczenie ataków ruskich na UA głownie ze względu na kupowaną przez rusków od Iranu broń/amunicję ale jak nie Iran to znajdzie się ktoś inny. Jak USA znalazłoby w tym większy interes to i oni nawet zaczęliby sprzedawać amunicję i broń ruskim wszystko zimna kalkulacja. Czy USA nigdy nie zaopatrywało obydwu stron konfliktu?... 

Dla nas jako Polaków ten konflikt nie ma bezpośrednio żadnego strategicznego wpływu.

USA z Izraelem mają interes w ataku na Iran i to by było na tyle (na 95% chodzi o zasoby ropy i może coś tam jeszcze przy okazji). Polska nie ma w tym żadnego interesu.

Tak ładnie brzmiąca "koalicja antyzachodnia" to państwa, które nie dają się podporządkować USA (bez względu na ustrój), a każde z tych państw jest w jakimś stopni w konflikcie lub ma rozbieżne względem siebie interesy, jedyne co je scala to wspólna opozycja żeby nie być zdominowanym przez USA.

Wcale nie jest wiadome, co by było gdyby USA przestało dominować, a zdaniem wielu geopolityków te państwa, które są tak zwaną koalicją antyzachodnią wróciłoby do wyjaśniania swoich konfliktów w tym tych między sobą, co i tak już zaczyna się dziać ("Strach przed Chińczykami, zwłaszcza potężnymi Chińczykami, drzemie w Rosjanach. I nie ma tu sprzeczności między zacieśnianiem współpracy z Chinami i jednoczesnym ukrytym lękiem przed nimi. Dusza rosyjska wszystko pomieści") takie przykłady można mnożyć. 

Nie, dla Polski ani Chiny ani Iran nie są wrogiem, wrogiem i to odwiecznym jest rosja, która jak widać nie jest w stanie się ucywilizować. Za to Chiny zaczynają być bardziej cywilizowane niż USA, chociaż chyba zawsze były bardziej cywilizowane od amerykanów tylko postęp u nich się zatrzymał na jakiś czas. Iran to zupełnie inna bajka za duży miks nacji jak obalą obecny rząd to może tam być wojna domowa przez pół wieku. 

My Polacy, tak ładnie jesteśmy już zaprogramowani narracją USA ten "dobry zachód", że nie zauważamy kto nami steruje i wpływa na podejmowane decyzje. A świat się zmienia i to my powinniśmy wybierać z kim współpracujemy a nie ktoś ma nam to narzucać. 

P.S. W razie wojny o Tajwan oczywiste że Japonia i Korea Płd będą zaangażowane. Zobacz na mapę ;)

Nie ma opcji by USA nie włączyło tych sojuszników do intensywnej walki.

Właśnie patrzę na mapę i tak się zastanawiam kto oberwałby pierwszy w przypadku odpowiedzi Chin - Japonia, czy USA? Raczej odpowiedź jest jasna zarówno dla nas jak i Japończyków. To tak jak by Japończyk zapytał, czy Polacy zaatakują rosję wspierajc swojego "sojusznika" USA. No widzisz już nie jest to takie oczywiste. Bo to nie USA oberwało by w pierwszej chwili tylko nasze największe miasta.

Chińczyki mogą sięgnąć Japonię i to bez ruszania się z lądu, a zagęszczenie ludzi na tym obszarze jest ogromne. Japonia zdaje sobie z tego sprawę, więc na pewno nie będzie się pchać w konflikt, w którym ucierpi jako pierwsza w imię imperialnych zapędów USA. Druga sprawa, to nie Chiny odgrażają się Japonii, z którą mają względnie dobre stosunki tylko to USA cały czas się odgraża i to nie tylko w stosunku do Chin ale też w stosunku do sojuszników. 

Dlatego właśnie zarówno Japonia, jak i Korea dogadują się z Chinami na wielu płaszczyznach aby w razie czego nie być krajem frontowym.

USA będzie musiało same sobie walczyć utrzymanie swojej dominacji w rejonie. Nikt nie będzie nadstawiał za nich karku, tak jak oni nigdy nie nadstawiają za innych.

USA jest wyłącznie tam, gdzie są ich interesy, a reszta jest wielkim blefem podszytym ładnie oprawioną ideologią.

No chyba, że osoby o takich poglądach jak Ty (zatwardziały sojusznik USA) pojadą na misję zagraniczną z operację specjalną pacyfikowania Chin... :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano

@Norrberrto Dla nas czyli dla cywilizacji zachodniej. To naszym wspólnym wrogiem jest antyzachodnia oś zła. Chiny, Rosja, Iran, Korea Płn. te kraje są wymieniane przez NATO jako liderzy wrogiej nam koalicji.

Ani Korea Płd ani Japonia nie będą mieć wyjścia, będą uczestniczyć w wojnie.

Bardzo teoretycznie jest możliwe że USA wykorzysta ich obszary tylko jako miejsca z którego będą operować siły zachodnie, pod wodzą USA. Jednak to tylko w scenariuszu w którym USA od razy miażdżąco wygrywa i nie potrzebuje większego wsparcia.

Przy czym pisałem już o tym nie raz, szkoda czasu na powtarzanie się. Teraz po prostu widać że są kolejne kroki/etapy realizowane. I to niezwykle pozytywnie dla nas :)  bardzo prawdopodobne że niebawem Iran wypadnie z wrogiej nam grupy. Także jest dobrze a wygląda że będzie tylko lepiej.

Opublikowano
3 minuty temu, adashi napisał(a):

W jaki sposób KRLD jest naszym wrogiem? Co nam robi albo może zrobić? Bo ja często pijam napoje aloesowe wyprodukowane w KRLD i tak się zastanawiam co mi się za to może stać.

wspiera Rosję 

a ten Aloes to chyba z tej drugiej Korei bo nie słyszałem by północna cokolwiek eksportowała

• Upvote 4
Opublikowano
15 minut temu, Badalamann napisał(a):

Teraz po prostu widać że są kolejne kroki/etapy realizowane. I to niezwykle pozytywnie dla nas :)  bardzo prawdopodobne że niebawem Iran wypadnie z wrogiej nam grupy. Także jest dobrze a wygląda że będzie tylko lepiej.

Ty widzisz szachy 5D i realizację jakiegoś tajnego planu koalicji zachodniej. Ja widzę, że Netanjahu po prostu kombinuje jak tu przeciągać wojnę i grzebie po szufladach wywiadu  wyciągając różne plany na ofensywy (trzeba im przyznać, że są przygotowani) i przy okazji wmanewrowując w to USA (w tym też trzeba przyznać jest dobry).

• Upvote 2
Opublikowano

Te znane marki typu okf czy pure plus to ta druga Korea. Ale da radę też kupić takie z KRLD, zazwyczaj w sklepikach z tzw. kuchnią regionalną.

Oni nie wspierają Rosji ideologicznie. Mają ją głęboko gdzieś. To ich sposób na ominięcie sankcji zachodnich.

Opublikowano
20 minut temu, adashi napisał(a):

W jaki sposób KRLD jest naszym wrogiem? Co nam robi albo może zrobić? Bo ja często pijam napoje aloesowe wyprodukowane w KRLD i tak się zastanawiam co mi się za to może stać.

Pisałem już o tym. Są częścią koalicji antyzachodniej, medialnie zwaną w NATO "antyzachodnia osia zła".

Bezpośrednio od ponad 3 lat wspierają kacapstwo śląc amunicję i broń, a ostatnio także sowich żołnierzy.

Zobaczysz też, że jeśli zacznie się bezpośrednie starcie militarne z Chinami z kimy uderzą na Koree Płd by tam otworzyć duży front lądowy i wymusić zaangażowanie tam dużych sił zachodnich. Tym samym luzując Chiny.

Opublikowano

I co w związku z tym? Za to wysłane wsparcie osobowe i sprzętowe dostali towary i wzajemne wsparcie dla ich przemysłu zbrojeniowego.

1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Pisałem już o tym. Są częścią koalicji antyzachodniej, medialnie zwaną w NATO "antyzachodnia osia zła".

Bezpośrednio od ponad 3 lat wspierają kacapstwo śląc amunicję i broń, a ostatnio także sowich żołnierzy.

Zobaczysz też, że jeśli zacznie się bezpośrednie starcie militarne z Chinami z kimy uderzą na Koree Płd by tam otworzyć duży front lądowy i wymusić zaangażowanie tam dużych sił zachodnich. Tym samym luzując Chiny.

OK, ja te mantry serwowane przez Potenge znam. Miałem na myśli to, że nam w żaden sposób nie zagrażają, nawet pośredni. Trudno żeby nie dokonywali wymiany towarowej z brics, skoro są sankcjonowani przez Zachód.

Murzyńskie kraje także masowo handlują z Rosją, ale tu już to jakoś Europejczykom mniej przeszkadza.

Co do potencjalnego ataku KRLD na południe, ciekawa sprawa i wielka niewiadoma czy coś takiego zrobią.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, adashi napisał(a):

I co w związku z tym? Za to wysłane wsparcie osobowe i sprzętowe dostali towary i wzajemne wsparcie dla ich przemysłu zbrojeniowego.

Wspierają militarnie naszego wroga i gdyby Rosja uderzyła na Polskę czy NATO to również by otrzymali pomoc z Korei. Nie ważne dlaczego, ważne, że by otrzymali. 

• Upvote 4
Opublikowano
9 minut temu, adashi napisał(a):

Murzyńskie kraje także masowo handlują z Rosją, ale tu już to jakoś Europejczykom mniej przeszkadza.

Widzisz ta małą różnicę handlują - a wysyłają swoich ludzi do walki?

• Upvote 4
Opublikowano
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

Pisałem już o tym

ale pisales juz wiele glupot, w tym o wygranej trzaska i rewolucji lewicowej w Polsce XD moze daj sobie spokoj?

widze noc raczej nieciekawa ale chociaz izrael zdazyl wyeliminowac troche cywili, jak to mowi badalaman swietna robota XD

Cytat

Izraelskie czołgi zabiły 59 osób czekających na żywność w strefie gazy

- Co najmniej 59 Palestyńczyków zginęło, a około 200 zostało rannych, gdy izraelskie czołgi ostrzelały ludzi czekających na pomoc humanitarną. Parę dni wcześniej izraelscy żołnierze zastrzelili 34 cywilów w podobnych warunkach.

https://polskieradio24.pl/artykul/3539147,w-cieniu-atakow-na-iran-ostrzal-z-czolgu-dziesiatki-zabitych-w-strefie-gazy

3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

To w pełni uzasadnione cele.

wiec mozna spac spokojnie

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wspierają militarnie naszego wroga i gdyby Rosja uderzyła na Polskę czy NATO to również by otrzymali pomoc z Korei. Nie ważne dlaczego, ważne, że by otrzymali. 

Wg mnie to ma charakter handlu. Oni za to dostali żarcie, surowce, know how dla technologii rakietowej.

To nie jest takie wsparcie jak np. Polska płaci Ukrainie za Internet miliony dolarów w zamian za nie wiem w sumie co.

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, adashi napisał(a):

sprowadzanie do EU muzulmanow i budowanie meczetow tez nie przeszkadza

Cytat

UE finansuje projekt "europejski Koran"

Fundusze europejskie wspierają projekt "uświadamiania roli Koranu w Europie". Inicjatywa ta, nazwana "europejski Koran"

https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/ue-finansuje-projekt-europejski-koran/

no chyba ze w iranie to nie XDDDDDDD

Opublikowano

@adashi Ich motywy nie mają znaczenia. Należą do czterech głównych państw koalicji antyzachodniej. Oby niebawem do trzech, po pokonaniu reżimu w Iranie.

Korea Płn to jedna z najgorszych dyktatur, nie dziwne że są silni sankcjonowani. Jedyne co dziwi że tyle lat zachód nie zdecydował się ich docisnąć do załamania i wówczas nie wjechał misją pokojową.

Opublikowano
8 minut temu, Badalamann napisał(a):

Korea Płn to jedna z najgorszych dyktatur, nie dziwne że są silni sankcjonowani. Jedyne co dziwi że tyle lat zachód nie zdecydował się ich docisnąć do załamania i wówczas nie wjechał misją pokojową.

Hahaha. Kto będzie chciał pomagać 25 000 000 ludzi w kraju gdzie ogrom systemów leży, a nie wiadomo jaka część z nich ma sprany mózg? Przecież tam to by trzeba było włożyć kasę porównywalną do tego co zmarnowano na murzynów.

Tego gówna nawet Chiny boją się ruszyć. 

• Upvote 1