Dimazz 715 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Nie bardzo mamy na to wpływ czy chcemy czy nie chcemy się babrać już pisałem. Jesteśmy w takiej gównianej sytuacji bo za mocno zależni od USA. Gdybyśmy tworzyli jakiś europejski potencjał to i mięlibyśmy pole do negocjacji z Ameryką. A tak to zostaje chyba na kolana i słuchać. 90% polskiego sprzętu wojskowego pochodzi z USA. Podziękujcie PiSowi.
LeBomB Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 50 minut temu, KiloKush napisał(a): Dlaczego nikt nie walczy z bojówkarzami islamistycznymi w Afryce wyposażonymi w AK-47? Póki nie siedzą na ropie, licie, złocie lub innych cennych surowcach, to nikt tego nie zrobi. Co do reszty to tak, wiem i o tym właśnie pisałem, że USA szuka takich usprawiedliwień tego typu akcji, w które uwierzy lud, bo potrzebny tylko jakiś bzdurny pretekst oparty na strachu. A tak na prawdę wystarczy popatrzeć choćby na wszelkie amerykańskie interwencje nawet od II WŚ. Moim zdaniem te interwencje w obcych krajach to w większości wcale nie "troska" o ludzi żyjących w reżimie, a walka o wpływy, surowce, tereny, możliwości zakładania baz wojskowych itp. Tylko niestety właśnie pewnych kalkulacji nie unikniesz i trzeba pewne rzeczy oszacować mimo tego, że ludzie tam giną. Tak to niestety jest i będzie. Ktoś pisał, że dzięki temu rosja straci dostawcę dronów. TAAA JAAASNE od kilku lat modele Geran-2 to w zasadzie shahedy bo budowane na modelu Shahed 136. Tak drogą eliminacji pewnych informacji trzeba samemu dochodzić do pewnych wniosków po co to wszystko. Stąd zawsze będą jakieś dyskusje, bo każdy wnioski może wyciągnąć inne, a ludzie niestety dalej będą ginąć. Dlatego też uważam, że nie powinniśmy przyczyniać się do eskalacji i w razie czego nie przyłączać się do tej sprawy militarnie, ale na pewne konsekwencje należy się przygotować zawczasu. Tylko my tu sobie możemy po gdybać, a politycy i tak potem wyjdą i powiedzą "no sorry, zrobiliśmy co mogliśmy, ale wyszło jak wyszło". Edit: i dla jasności, to co napisałem, nie ma na celu usprawiedliwianie zabijania ludzi, bo na to nigdy takiego nie ma. Sam uważam, że jakakolwiek wymówka na podjęcie takich działań niczym się nie różni od tego, co było już na świecie przerabiane dziesiątki razy, gdy ktoś teoretycznie silniejszy chciał militarnie dyktować warunki innym. Edytowane 3 godziny temu przez LeBomB
Kris194 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie ma to jak rozpętać wojnę bez odpowiedniego zapasu pocisków 🤡
VRman Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, Kris194 napisał(a): Nie ma to jak rozpętać wojnę bez odpowiedniego zapasu pocisków 🤡 E tam. Wystarczy powiedzieć oficjalnie, że mamy od cholery, że starczy nam w nieskończoność. Skoro to powie publicznie prezydent USA to wszyscy uwierzą. Blef godny geniuszu Trumpa. Tego posta zaraz skasuję, żeby się Irańczycy nie dowiedzieli
drex1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Irański dyktator zginął w amerykańsko-izraelskim uderzeniu w ubiegłą sobotę. Według informacji "The Times of Israel", siły zbrojne Izraela wiedziały, gdzie będzie przebywać ajatollah. Do wyśledzenia go wykorzystano system irańskich kamer drogowych. https://www.o2.pl/informacje/tak-izrael-wysledzil-chameneiego-ujawnili-szczegoly-akcji-7260288411195520a
TheMr. Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ukraińcy zaoferowali pomoc ale nie sądzę by ego Trumpa wytrzymało, być może kraje arabskie same się zdecydują na zaakceptowanie pomocy. Oczywiście Ukraińcy zarabia na tym krocie, i super. Będą mogli wydawać na potrzebne rzeczy. Iran prawdopodobnie ma 80k+ dronów. Nawet jeśli Amerykanie jakimś cudem zniszczyli połowę, no to Iran może zniszczyć sporo rzeczy.
zdunzdun Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Niby szacuje się, że Iran odgryzać może się przez (nawet) jakieś 60-70 dni. Oczywiście biorąc pod uwagę wszystkie zgromadzone zapasy dronów i rakiet.
Dimazz Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Wolski mówił że te ataki niby na oślep to rozkazy martwej ręki. Po zabiciu przywódcy otwierane są rozkazy które trzeba wykonać w rewanżu. Nie były to jakieś spektakularne uderzenia więc sporą część potencjału Iranu zneutralizowano. Kraj liczy 90mln ludzi więc coś tam mogą sobie chałupniczo produkować. Zobaczymy jak to się potoczy. Dobrze mieć te 200L paliwa na jazdę wokół komina przez najbliższe dni Jeżeli pola naftowe, gazowe i infrastrukturę do tego mocno zniszczą to będzie przyśpieszona elektryfikacja pojazdów Zarobi USA i Rosja Edytowane 1 godzinę temu przez Dimazz
Badalamann Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @LeBomB No ta. Potrzebne jest jakieś oficjlane uzasadnienie dla państw. Jak pisałem, nie wiem jak Iran realnie stał z programem atomowym. Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia i nigdy niczym podobnym nie uzasadniałem konieczności obalenia reżimu. Większe znaczenie ma dla mnie choćby fakt, że zniszczenie reżimu powstrzyma mordowanie opozycjonistów. A z tym się rozkręcili po ostatnich dużych protestach. Tu już też pisałem, uderzenie powinno nadejść dużo wcześniej, pozwoliłoby to uniknąć rzezi. Ale lepiej teraz niż jeszcze później. Póki co jest dobrze, dominacja lotnictwa USA i Izraela jest totalna. Bombardowania są na naprawdę ogromnym poziomie i reżimowi bandyci nie są w stanie nic z tym zrobić. Trzeba kontynuować i szykować operację lądową, by w najlepszym momencie wejść i dobić reżim. Czy choćby na początek wytepić siły reżimu na terenach Kurdów i potem z tamtą kontynuowac odbijanie reszty kraju. Edycja: Dziś tak USA jak Izrael skupiają się na niszczeniu wyzutni rakiet i najpewniej składów samych rakiet. Zobaczymy ile reżim będzie w stanie wystrzeliwać za tydzień czy dwa. Edytowane 1 godzinę temu przez Badalamann
Fatality Opublikowano 30 minut temu Opublikowano 30 minut temu Iran padnie szybciej niż wszyscy myślą: 1) Atakują nie tylko bazy i obiekty wojskowe USA w krajach arabskich ale tez rafinerie i obiekty cywilne - oni juz maja na tyle dość, że zaczynaja oficjalnie potwierdzam ostrzały Iranu 2) Program atomowy - Rosja juz za niego podobno nie odpowiada 3) Chiny/Rosja wzywają do nie atakowania infrastruktury związanej z gazem/ropą a ci nic sobie z tego nie robią Podsumowując: wszyscy się od nich odwrócili, prawiewszyscy. Mają tylko tych dzikusów z huti i przeorany hesbollah
sabaru128 Opublikowano 27 minut temu Opublikowano 27 minut temu Ciekaw czy Ruskie mogą coś w tej kwestii realnie zdziałać czy tylko gadać. Od 4 lat prowadzą wojnę z Ukrainą i wydaje się że już tym są wykończeni.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź