Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@zdunzdun Nie - Niemkom nie "należały się" jak to opisałeś gwałty. Na tej zasadzie jak Polacy sobie wybiorą brauna, który nas sprzeda rosji to jego wyborczyniom też należeć będą się gwałty? Tak - jestem zdania, że za to co się dzieje w kraju odpowiadają wyborcy, ale za ich głupotę albo otumanienie hitlerem czy putlerem nigdy bym ich nie skazywał na gwałty! 

Jak mało ci gwałtów na Polkach i przemocy to może wystarczy zabicie naszej inteligencji i akowców przez ubeckie świnie pod butem ruskich? Może wystarczy ci ponad 40 letnia okupacja Polski? Wiem, że robili to sami Polacy na rozkaz Moskwy jak Bierut, ale inna alternatywa to bycie republiką radziecką więc odpowiedzialność spada w głównej mierze na ruskich, a nie Polaków w ich służbie.

Jak pokazują wszystkie możliwe badania wojska alianckie w porównaniu z czerwoną zarazą dopuszczały się promila procenta przestępstw. I tak - Iran to podły reżim gnębiący wolność z milicją obyczajową i narzuconym prawem islamskim z ograniczonymi prawami kobiet, a Ukraina - kraj demokratyczny, który za samo marzenie o NATO został napadnięty przez zbrodniarza. Jak dla mnie USA i Izrael mogą przeorać cały ten Iran i strefę gazy. Im mniej fanatyków islamskich tym lepiej!

I bardzo mnie dziwi postawa braunowców i prawaków, którzy z jednej strony chcą strzelać do islamistów u naszych granic i piętnują np. Agnieszkę Holland za "Zieloną Granicę" ale jak już to samo robi USA w stosunku do Iranu i strefy gazy to już beee....  Widać, że spojrzenie zależy od miejsca siedzenia.... :rotfl2:

Edytowane przez hubio
Opublikowano
6 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Bono_UG to nie teza tylko fakty. Królestwo izraela trwało około tysiąca lat i zostało finalnie zakończone i zniszczone przez Arabów w VII wieku. Położyli oni KRES państwu żydów.

Nie no, nie rozpędzamy się z tym 1000 lat. Przecież to nie była ciągłość. Było podbijane przez Greków, Rzymian, prawdopodobnie też Egipcjan i Babilończyków i cholera wie kogo jeszcze. Piłat nie był królem Judei ;) Herod formalnie był, ale tak samo w 1825 Polska miała króla. Nazywał się Mikołaj I Romanow.

6 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Śmiem twierdzić że gdyby malarz się nie pomylił i przeprowadził działania w bardziej przemyślany sposób, nie byłoby całej tej sytuacji.

Ale wiesz, że Słowianie jako podludzie, ale nieco mniej podludzcy od Żydów byli kolejni do eksterminacji i zrobienia miejsca rasie panów?

Opublikowano
7 godzin temu, 209458 napisał(a):

Oczywiście, tylko Trump bierze się do tego od dupy strony. W tej chwili największym zagrożeniem jest Korea. Iran jest zaangażowany w regionie: Hamas, Huti, Hezbollach. I na razie się mało interesuje Europą czy USA. A raczej jest na to za cienki. Chyba nawet Rosja już nie bardzo kupuje od nich drony tylko robi swoje. Z kolei Korea Północna

- ma bron atomową

- ma rakiety balistyczne

- jak puszczą atomówki na Tajwan i Japonię to na rynku elektroniki będzie większy armageddon niż jak by Iran całą cieśninę piaskiem zasypał.

- wysyłają swoje wojska do walki w Europie

- dostarczają Putinowi nie proste drony tylko rakiety balistyczne Hwasong-11. Do tego dużo amunicji artyleryjskiej i cholera wie co jeszcze.

Zamiast bombardować Iran Trump powinien od dawna opracowywać plan zmiany reżimu w Korei.

Może sobie mieć nawet bombę kobaltową. Nie ma ważnych surowców ani strategicznego położenia więc nie ma korzyści z atakowania jej. Dlatego celem nie jest i nie będzie.

Opublikowano

Są kolejne informacje o walkach sił USA z bojówkami wspierającymi reżim irański, na terenie Iraku. W użyciu są A10 Thunderbolt II.

To zwykle wsparcie dla sił naziemnych, także albo Kurdowie albo kontraktorzy a może i żołnierze zawodowi też tam walczą.

To najprawdopodobniej oznacza że przygotowywane sa tam siły lądowe do wejścia, czy to stałego czy raidów, na teren Iranu.

Myślę że z durgiej strony, od morza, będą ataki desantowymi odziałami marines.

@adashi Ale że jak? Ja widzę to dosłownie odwrotnie.

Poczekaj jak jeszcze dojdzie zmiana na Kubie :D 

Opublikowano (edytowane)

"Pentagon wczoraj oficjalnie przyznał, że była to amerykańska rakieta Tomahawk, która spadła na szkołę dla dziewcząt Shajareh Tayyebeh. W tym ataku spaliło się 180 dziewcząt w wieku 6-12 lat. Trump ciągle nie odwołał swoich słów, że za atakiem stał Iran. Sen John Kennedy (R-LA) powiedział wczoraj, że był to błąd, i że on przeprasza. (We made a mistake... I’m just so sorry it happened). Nie oficjalna wersja wydarzeń jest taka, że był to atak celowy, w szkole było wiele dzieci oficerów IRG, atak na ich dzieci miał złamać ich chęci oporu i walki. Proszę pamiętać, że atak na szkołę i prywatną rezydencję Khameiniego, to były pierwsze ataki tej wojny, czyli, były to ataki dość dobrze zaplanowane i starannie przygotowane, było to pokazanie siły USA. Jest to oczywiście zbrodnia wojenna na skalę jakiej ja osobiście jeszcze nie widziałem, zapewne musimy się cofnąć do wojny w Wietnamie, żeby szukać podobnych przykładów zbrodni wojennych dokonanych przez USA. "My Lai Massacre" czyli masakra w wiosce My Lai, Amerykanie zabili wtedy prawie 500 kobiet i dzieci, wiele z nich zgwałcili, egzekucje były robione przez strzał w głowę, wielu spalono żywcem. Za zbrodnię My Lai tylko jedna osoba została skazana. Jeśli, mam zgadywać, za zabicie tych dzieci w Iranie nikogo nie ruszą, no chyba, że samego Trumpa i zrobią to demokraci po wyborach, tego nie można wykluczyć."

Załgani hipokryci.
--

Nie udzielam się często bo nie chcę bana po ostatniej akcji.

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

A tu dam cło, a tu nie dam, a tutaj sobie zawieszę... to jest karykatura człowieka 

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-zawiesil-czesciowo-sankcje-na-rosyjska-rope-kongresmeni-apeluja/fbg73hl?utm_source=livebar&utm_campaign=newsy_sg

A jego hasło wyborcze, śmiało będzie można używać przez następne lata, ponieważ ciężko będzie ogarnąć ten burdel co zostawi... 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
Cytat

Siły USA przeprowadziły "jedno z najsilniejszych bombardowań w historii Bliskiego Wschodu", niszcząc "wszystkie cele militarne" na irańskiej wyspie Chark — oznajmił w piątek Donald Trump.

Wyspa zrównana z ziemią czy instalacja ocalała?

Trump bardzo cchce szybko zakończyć konflikt 

Opublikowano
18 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Uważam że taka, że Polacy nawet w czasie zaborów tworzyli podwaliny swojej państwowości organizując lokalne struktury (represjonowane oczywiście przez zaborców) chociażby w Krakowie czy Poznaniu. Dodatkowo cały praktycznie czas mieliśmy siły zbrojne pomimo braku państwowości, które walczyły z okupantem na terenach ojczyźnianych jak i obczyźnie. Legiony Polskie, Liga Naddunajska, Wojsko Księstwa Warszawskiego, Polska Organizacja Wojskowa, Korpusy Wschodnie w Rosji, Błekitna Armia, Polnische Wehrmacht - Polska Siła Zbrojna to tylko główne przykłady. 

Natomiast w przypadku żydów to moim zdaniem bardziej wynik pewnego czynnika ideologicznego - ruch syjonistyczny, II wś i tzw holokaust plus wycofanie się brytyjczykow z regionów Palestyny.

Siły zbrojne są związane z państwem, skoro państwo nie istniało, to i nie było sił zbrojnych.
Dużo istotniejsze są te organizacje patriotyczne, które zapewniają przetrwanie kultury. Na tym polu Żydzi sobie dobrze radzili na przestrzeni wielu wieków,kultywowali swoje tradycje, zachowali kulturę, język itp.

Ruch syjonistyczny wpisuje się w ogólny trend powstawania narodów od XVII do początków XX wieku. Państwowość w tym okresie się mocno zmieniła, odeszła od feudalizmu, a zaczęła opierać się na poczuciu przynależności społecznej.

Gdyby rozbiory Polski były ze 2 wieki wcześniej, to prawdopodobnie by się już nie odrodziła.

17 godzin temu, Paarthurnax napisał(a):

USA znosi z ruskich sankcje i na różne sposoby im pomaga, a to zdecydowanie gorzej dla Polski niż jakieś licencje uzbrojenia. 

Z samej licencji się nie strzela i nie kupisz lub wyprodukujesz miliona dronów jak nie masz na to kasy. Zresztą bez licencji ruskie też mogłyby to produkować. Licencja to tylko umowa biznesowa.  

Iran robił deal tam gdzie mógł, dokładnie tak samo jak USA, ruskie czy Chiny. Nie robili tego z dobroci serca tylko coś na tym korzystali. Ocenianie tego w ramach dobra i zła, albo że jednej stronie wolno a drugiej nie to czysta hipokryzja.

Czy ja gdziekolwiek oceniam kto nam bardziej szkodzi? Tym bardziej w kategoriach dobra czy zła?

Pisałem tylko, że pośrednio są naszym wrogiem, bo wspierają ewidentnie wrogi nam kraj.

Licencja to przede wszystkim transfer technologii, przekazanie dokumentacji umożliwiającej produkcję. Bez jej przekazania (w tej czy innej postaci) nic by ruskie nie mogły produkować (w sensie irańskiego sprzętu lub ich klonów).

Opublikowano

USA zablokowało zakup patriotów przez Danię ze względu na spór o Grenlandię.

Analitycy mówią o opóźnieniach dostaw patriotów dla Polski bo jest duże zapotrzebowanie na rakiety a idą jak woda w konflikcie z Iranem

Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

USA zablokowało zakup patriotów przez Danię ze względu na spór o Grenlandię.

Analitycy mówią o opóźnieniach dostaw patriotów dla Polski bo jest duże zapotrzebowanie na rakiety a idą jak woda w konflikcie z Iranem

Dlatego klucz to dywersyfikacja... No chyba że się używa swojego sprzętu i ma moce przerobowe. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, hubio napisał(a):

Jak pokazują wszystkie możliwe badania wojska alianckie w porównaniu z czerwoną zarazą dopuszczały się promila procenta przestępstw.

Ależ ja nie pisałem tylko o tamtym okresie i już ktoś wcześniej dosadnie wyjaśnił, że na przestrzeni historii nie było tak kolorowo. 

Akurat Ty sobie wybrałeś jakieś ramy czasowe i gloryfikujesz pewne nacje, a nam chodziło o szerszy przedział lat. 

Generalnie eot z mojej strony, bo nie jestem w stanie dyskutować, kiedy Ty łapiesz się jakichś elementów i kurczowo ich trzymasz. 

Pisać po raz enty jak bardzo jestem niechętny do Rosji (tłumacząc naiwne myślenie o świętych z zachodu) też nie mam zamiaru. Ty zaraz wskoczysz z ubekami i porównasz tak, żeby było na Twoje.

I tak, nie dziwią mnie gwałty popełnianie przez czerwonych w kontekście tego co działo się podczas Barbarossy. Wojna totalna, eksterminacja wschodnich rubieży wraz z zasobami ludzkimi, a ma mnie dziwić chęć zemsty i odwetu? Stary... 

Definitywny eot. 

2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Trampowi kończy się amunicja i już chce innych wciągać w swoją wojnę?

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-usa-chca-miedzynarodowej-misji-na-ormuz-trump-apeluje-do-chi,nId,22655377

Obnaża to wielkie cojones Trumpa. Tzn, ciężko nie oprzeć się wrażeniu, że nie do końca tak to miało wyglądać... 

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano (edytowane)

Filmik z 2025 r.

Skończ też wklejać te brednie o pieniądzach znikąd i stracie magicznie zamienionej w zysk ze sprzedaży złota po jego odkupie za pieniądze ze sprzedaży :E - trzeba być naprawdę nieogarniętym, by nie widzieć w tym księgowego wała i kolejnego rozkręcania inflacji przy jednoczesnym dołowaniu złotego oraz ratingu Polski. 

Edytowane przez Zas