Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Nie wiemy czym trenują, pewnie całym internetem czyli raczej działa ale jakość różna.

Ale to są detale, jak ktoś się nauczy programowania z super książki z perfekcyjnym kodem to i tak czasami zapomni includa czy czegoś tam. To ogólnie nie ma znaczenia, model po chwili i tak to naprawi. W dodatku sam.

Czasami nawet coś się zrobi źle i zaczyna od nowa bo w dokumentacji udało się znaleźć lepsze podejście.

A w przypadku AI ludzie często myślą że póki to nie będzie boskie i nieomylne AI to nie ma możliwości żeby nam pomagało ;)

Ile razy zapomniałem wyczyścić jakąś zmienną czy strukturę po pętli i rozwalić całą logikę... :E 

Seniorzy też błędy robią i literówki, im AI pracy nie zabierze bo tylko usprawni. Kolega który jest na dużo wyższym poziomie ode mnie (typowy dev, ja po prostu czasem muszę obrobić dane kodem ale nie programuję zbytnio) do rozpoczęcia programu używa Claude i potem wiadomo to przerabia, ale nie musi pisać setek deklaracji i konstruktorów bo ma to wygenerowane. 

Za to juniorzy mogą mieć gorzej, bo nie będzie potrzeba tylu stanowisk. 

Opublikowano

Podczas używania tego AI Googlowskiego próbując napisać skomplikowany skrypt który wysyła wiadomość z załącznikiem z dysku lokalnego na Discordzie i na początku twierdził że to wina dostawcy internetu (co ma do tego) i trzeba zmienić hosting, następnie zaczął pisać te same skrypty jako "o to poprawiona najstabilniejsza wersja skryptu na 2026 rok" które niczym się nie różnił, a mało tego jak napisałem wszystkie sposoby to zaczął takie błędy pisać typu `link{zmienna}/${id}` i pomimo napisania że brakuje $ i przed tym / to ciągle pisał że to jest błąd i ma być `link{zmienna}/${id}` kilkukrotnie. Na szczęście wiedziałem wtedy co jest nie tak i ten sposób z poprawionym linkiem finalnie zadziałał.