Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Powiedziała jak było. Uczyła córkę samodzielności. Jak zwykle 9-latka to zapinała, to była przekonana, że i tym razem zapięła.

dla tego ja szczerze drżę każdego dnia o moja 8 letnią siostrzenice, bo tez ja .... juz ucza samodzielności 

Opublikowano
W dniu 4.09.2026 o 16:01, nozownikzberlina napisał(a):

może ktoś wyjaśnić o co tu chodzi? notorycznie czytam, że bandyci drogowi są wypuszczani 

Bo tu powinien wchodzić szybki proces i pierdziel (może faktycznie jakiś miesiąc na przemyślenie), plus z automatu konfiskata pojazdu, areszt to nie jest forma wymierzania kary, z kolei uzasadnianie go możliwością popełnienia kolejny raz przestępstwa tego typu to de facto dewaluacja instytucji aresztu. To przede wszystkim prawo i sądy dają d...y nie sprawdzając kto ile ma zakazów ani nie pozwalając/nie korzystając z możliwości surowego ukarania za pierwszym razem. 

Opublikowano
30 minut temu, Dimazz napisał(a):

rząd jak zwykle rozwiązuje problem sięgając do kieszeni tym razem młodych kierowców

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/prawo-jazdy-po-nowemu-mlodzi-kierowcy-boja-sie-wsiasc-za-kolko/14s1s43

bo samochód to nie zabawka, zal moga mieć do tych, ktorzy spowodowali swoim zachowaniem wypadki, czego pokłosiem jest takie a nie inne zaostrzenie przepisów

Opublikowano
2 godziny temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

bo samochód to nie zabawka, zal moga mieć do tych, ktorzy spowodowali swoim zachowaniem wypadki, czego pokłosiem jest takie a nie inne zaostrzenie przepisów

ale co to za rozwiązanie? Co? Pirat drogowy spowodował wypadek? To dopierdzielmy wszystkim, możne ten pirat w terenie zabudowanym będzie jechał wtedy 140 a nie 170. My potrzebujemy rozwiązań celowanych, aby wyciąć piratów jak nowotwór. W całości, ale z zachowaniem okolicznych tkanek. Zamiast tego mamy sytuacje gdzie piraci i tak będą robić swoje, a spokojni będą bali się jeździć. A za 2 lata wrócą na drogi z już zupełnie zamazana wiedzą i umiejętnościami. Co za debil to wymyślił. 

W każdym bądź razie dla mnie bardzo dobrze, im mniej aut na drodze tym większy komfort podróżowania dla mnie.

2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

myślę że dalej nic nie rozumiesz. Tu wszystko polega na dalszym wyciąganiu kasy tylko tym razem od młodych kierowców.

a to odrębny temat. Nie tylko od kierowców, bo państwo mocno wzięło się za realizowanie dochodów inaczej niż przez podatki. Coraz więcej różnorakich opłat coraz skuteczniej egzekwowanych. 

Opublikowano

mamy dokladnie aż 105 stron dyskusji... wielu forumowiczów wypowiedziało sie, i co, sa jakies realne pomysły by inaczej, niz obecny rząd to zrobic ? no są ? no własnie ...

Ludzie serio, tez bym chciał by to było tak banalne bysmy my, normalni kierowcy nie cierpieli, ale jak jesteście w stanie to upilnować ?

Opublikowano (edytowane)

Coraz młodszych mamy piratów drogowych. :E

Trzylatek za kierownicą Audi w Lędzinach. Doszło do kolizji

Wszystko wydarzyło się w sobotę, 5 września, po południu na terenie osiedla przy ul. Hołdunowskiej w Lędzinach.

Zgłoszenie dotyczyło tego, że samochód uderzył w skrzynkę z elektroniką, która dostarczała internet. Za kierownicą był trzyletni chłopiec, który w nieznanych okolicznościach wszedł w posiadanie kluczyków do samochodu marki Audi.

Rodzice w tym czasie się ubierali, wychodzili z domu, mieli jechać gdzieś z dzieckiem. Trzylatek otworzył samochód, uruchomił go, przejechał 20 metrów i zatrzymał się na skrzynce.

9BIk9lGaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvT

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/trzylatek-za-kierownica-audi-w-ledzinach-doszlo-do-kolizji/4w94r7p#omp-gallery-anchor

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
13 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Coraz młodszych mamy piratów drogowych. :E

Trzylatek za kierownicą Audi w Lędzinach. Doszło do kolizji

Wszystko wydarzyło się w sobotę, 5 września, po południu na terenie osiedla przy ul. Hołdunowskiej w Lędzinach.

Zgłoszenie dotyczyło tego, że samochód uderzył w skrzynkę z elektroniką, która dostarczała internet. Za kierownicą był trzyletni chłopiec, który w nieznanych okolicznościach wszedł w posiadanie kluczyków do samochodu marki Audi.

Rodzice w tym czasie się ubierali, wychodzili z domu, mieli jechać gdzieś z dzieckiem. Trzylatek otworzył samochód, uruchomił go, przejechał 20 metrów i zatrzymał się na skrzynce.

9BIk9lGaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvT

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/trzylatek-za-kierownica-audi-w-ledzinach-doszlo-do-kolizji/4w94r7p#omp-gallery-anchor

Przejeżdżałem tam w tym czasie i się właśnie zastanawiałem co się stało- teraz już wiem ;) 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Winter napisał(a):

Jakbym mieszkał na wsi to sam chcailbym takie autko jako jakaś 2 opcja, ale jak widzę w mieście to po prostu wiem, że ludzie naoglądali się za dużo amerykańskich filmów. Za 3-4 lata będzie wysyp ogłoszeń z tymi autami. Zakład?

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, T-Srcipt-36 napisał(a):

ale jak jesteście w stanie to upilnować ?

Większą kontrolą wizualną na drogach, gdzie pierwszy etap procesu decyzyjnego np. w sprawie mandatu zostawia się automatycznemu algorytmowi. Taki mandat byłby karą administracyjną, czyli pobraniem z automatu kwoty mandatu z konta. Dopiero odwołanie się powoduje że sprawa trafia najpierw do policji, w przypadku dalszej odmowy przyjęcia do sądu. Jeżeli policjant podważy nagranie z kamery czy zdjęcie z fotoradaru i anuluje mandat, ma dokładnie opisać dlaczego i materiał idzie do weryfikacji. Jeżeli weryfikacja będzie pozytywna, mandat zostaje anulowany a pieniądze zwrócone, jeżeli negatywna sprawa trafia do sądu.

Tylko trzeba rozwiązać problem wykręcania się przed wprowadzeniem takiego prawa domniemaniem niewinności.

No i zaraz oczywiście byłoby jojczenie że inwigilacja itd. 

@Winter w takich przypadkach po telefonie na policję czy straż miejską z automatu powinno być odholowanie.

Edit: a co do eliminacji piratów drogowych odnośni tego co pisał @Suchy211 to zakaz prowadzenia pojazdu to za mało. Powinien być jeszcze zakaz nabycia i zarejestrowania pojazdu. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

Jakbym mieszkał na wsi to sam chcailbym takie autko jako jakaś 2 opcja, ale jak widzę w mieście to po prostu wiem, że ludzie naoglądali się za dużo amerykańskich filmów. Za 3-4 lata będzie wysyp ogłoszeń z tymi autami. Zakład?

Czytałem komentarze, że to wina miasta bo nie zbudowała odpowiednich miejsc parkingowych. Bo takie są w Kanadzie to czemu nie ma być ich w Polsce. Logika niektórych powala. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

Nie będzie, bo te auta kupują bardzo konkretni ludzie, tacy co ich nie sprzedają bo ich potrzebują. Mi też przydałoby się takie auto z powodów praktycznych, ale ceny tych auto w dobrym stanie są na tyle odklejone, że aż tak mi nie jest potrzebne. Jest mało ofert. Nikt tego nie chce sprzedawać, a jak już do 2x cena auta kompaktowego w podobnym stanie i roczniku. Dotyczy używek oczywiście.

Opublikowano

@LeBomB Ten automatyczny pobór to jednak za daleko idące ingerencja. Mogłoby dojść do sytuacji że ktoś zostaje bez środków do życia, tymczasem nawet komornik ma swoje ograniczenia. Jak wyjdzie że słusznie dostał kary, to jedna sprawa, choć nie do końca klarowna. A jak wyjdzie potem  że trzeba zwrócić to to potrwa. A kto posprząta burdel w finansach i życiu tego kierowcy powstałe w czasie kiedy był zupełnie bez pieniędzy? W tym czasie może na zaciągać pożyczek na lichwiarki procent, stracić pracę, partnera i inne rzeczy których potem nie da się tak po prostu zresetować i wyrównać do stanu jako byłby bez zdarzenia.

Takie kary nakładane z automatu musiałyby być jednak zaakceptowane  przez ukaranego. Co wcale nie jest aż takie głupie. Techniczne rozwiązanie tego problemu to odrębny temat.

3 godziny temu, lokiju napisał(a):

Czytałem komentarze, że to wina miasta bo nie zbudowała odpowiednich miejsc parkingowych. Bo takie są w Kanadzie to czemu nie ma być ich w Polsce. Logika niektórych powala. 

Bo miasta są faktycznie wspówinne tego jak parkują samochody poprzez zaniedbania infrastrukturalno-organizacyjne.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Bo miasta są faktycznie wspówinne tego jak parkują samochody poprzez zaniedbania infrastrukturalno-organizacyjne.

Tak i nie, w zdecydowanej mierze nie. Mogą zdarzyć się pewne zaniedbania jeśli chodzi o mała ilość miejsc, ale pamiętaj, że miasta nie są z gumy, ścisłe centra były wybudowane dziesiątki, jak nie setki lat temu gdy o takiej ilości pojazdów nikomu się nie śniło. Stąd tak ważny jest sprawny zbiorkom, najlepiej wielowarstwowy (busy, tramwaje, skm, metro), systemy park'n'ride, wjazdy wylacznie docelowe, SCT czy opłaty parkingowe za miejsca postojowe by wymusić rotację aut. 

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, a budowanie nowych miejsc postojowych tylko pogłębia problem centrów miast, stąd od kilku dekad auta się eksmituje na obrzeża ¯\_(ツ)_/¯ 

Usprawiedliwianie patoparkowania jako "nieprzystosowaną" infrastrukturę jest śmieszne.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
38 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Nie będzie, bo te auta kupują bardzo konkretni ludzie, tacy co ich nie sprzedają bo ich potrzebują

No nie wszyscy. Widzę ludzi jeżdżących od bloku do biura i z powrotem takim autem. Zdrowi?

Sporo z nich to ulepy z USA za 15k USD czy ile tam chodzą takie bite. Nie jest to taki drogi interes więc stać na to trochę ludzi. Ludziom w mieście w większości przypadków wcale nie potrzeba takich aut

Opublikowano
27 minut temu, Suchy211 napisał(a):

tymczasem nawet komornik ma swoje ograniczenia.

a skarbówka nie ma. 

28 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Takie kary nakładane z automatu musiałyby być jednak zaakceptowane  przez ukaranego.

To wiadomo że każdy będzie odrzucał. A tu chodzi o działanie prewencyjne i automat mógłby np. działać w sprawach oczywistych, czyli np. przy przekroczeniach prędkości, przy przejazdach na czerwonym itp. 

29 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Trzeba dużo kasy i miejsca. Nie ma zazwyczaj ani jednego ani drugiego. W wielu miastach masz tak wąskie ulice, że trzeba by wyburzać budynki by zrobić ulicę zgodną z nowymi przepisami.

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

To wiadomo że każdy będzie odrzucał. A tu chodzi o działanie prewencyjne i automat mógłby np. działać w sprawach oczywistych, czyli np. przy przekroczeniach prędkości, przy przejazdach na czerwonym itp. 

Mam brata bliźniaka, pożyczyłem mu auto, jechał 120 po zabudowanym - ja mam Z AUTOMATU płacić za brata?

Pachnie Koreą i to północną.

Opublikowano

Już nie kierowca samochodu, ale pijany maszynista pociągu, mało nie doprowadził do tragedii na peronie, matka przytrzaśnięta drzwiami, wózek z dzieckiem przewrócił się przy krawędzi peronu. Interweniowali pasażerowie i kierownik pociągu by zatrzymać pociąg.  

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Mam brata bliźniaka, pożyczyłem mu auto, jechał 120 po zabudowanym - ja mam Z AUTOMATU płacić za brata?

Piszesz oświadczenie o tym że brat prowadził pojazd, podajesz jego dane, tobie kasa wraca na konto, jemu jest ściągana. 

Chcesz to można iść dalej, w elektroniczny system identyfikacji kierowcy i moduł w każdym samochodzie, gdzie wkładasz prawo jazdy z warstwą cyfrową lub dowód i dopiero odpalasz auto. 

No sorry, ale jak mamy coraz więcej kretynów na drogach to standardowo będą cierpieli wszyscy skoro normalnie problemu nie da się wyeliminować.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Piszesz oświadczenie o tym że brat prowadził pojazd, podajesz jego dane, tobie kasa wraca na konto, jemu jest ściągana. 

No ale w dalszym ciągu dostaję karę za niewinność, żyjemy w kraju, w którym domniemanie NIEWINNOŚCI jest podstawą naszej wykładni prawa.

3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Chcesz to można iść dalej, w elektroniczny system identyfikacji kierowcy i moduł w każdym samochodzie, gdzie wkładasz prawo jazdy z warstwą cyfrową lub dowód i dopiero odpalasz auto. 

Kod dna, linie papilarne, długość buta oraz fiuta, trzeba będzie wszystko podać by odpalić :E 

4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

No sorry, ale jak mamy coraz więcej kretynów na drogach to standardowo będą cierpieli wszyscy skoro normalnie problemu nie da się wyeliminować.

Ilość wypadków (zwłaszcza śmiertelnych) mówi co innego. O debilach jest po prostu głośniej i tyle.

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

No ale w dalszym ciągu dostaję karę za niewinność, żyjemy w kraju, w którym domniemanie NIEWINNOŚCI jest podstawą naszej wykładni prawa.

A co ja napisałem wcześniej? Czytajcie ludzie całe wpisy a nie nakręcacie się po pierwszych zdaniach...

2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Ilość wypadków (zwłaszcza śmiertelnych) mówi co innego. O debilach jest po prostu głośniej i tyle.

Ale mamy coraz więcej przypadków, w których nie ma kary na niektórych z nich.