Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Jeden uj czy układasz w trakcie skanowania produktów czy po zapłaceniu układasz w siatce, czas na tę czynność poświęcony jest taki sam, przecież nie będziesz wrzucał na odpierdol wszystkiego do torby.

Zawsze jak kasuje produkty, to w takiej kolejności żeby od razu układać w torbie. Zazwyczaj od najcięższych i największych produktów. Po co mam to później przekładać?

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

To mi ostatnio Inka mocno wjechała :E 

image.jpeg.705a0ee49524cfaeb409d1c994da56a2.jpeg

22 godziny temu, Gret napisał(a):

Może tu jest jakiś elektryk i potwierdzi moją teorię :P

BTW: Byłem dziś w castoriamie i przejrzałem dwie lampy. Tam są najzwyklejsze oprawki ceramiczne, także na moje to zadziała ale..

jakie masz przekroje kabli i jakie odległości, bo musisz uwzględnić:

1. Spadki napięcia 

2. maksymalne obciążenie dla danego przekroju, bo się tak mówi, ale 1,5mm2 dla 24v to wcale nie tak dużo :) 

moja rada:

jak możesz to daj ten obwód na osobną różnicowkę z nadprądowym i rób 230v. 

Opublikowano
7 minut temu, dannykay napisał(a):

image.jpeg.705a0ee49524cfaeb409d1c994da56a2.jpeg

jakie masz przekroje kabli i jakie odległości, bo musisz uwzględnić:

1. Spadki napięcia 

2. maksymalne obciążenie dla danego przekroju, bo się tak mówi, ale 1,5mm2 dla 24v to wcale nie tak dużo :) 

moja rada:

jak możesz to daj ten obwód na osobną różnicowkę z nadprądowym i rób 230v. 

Kable mam 2.5mm2. Odległości max 20metrów

Opublikowano
W dniu 23.08.2025 o 20:56, Klima napisał(a):

Zawsze jak kasuje produkty, to w takiej kolejności żeby od razu układać w torbie. Zazwyczaj od najcięższych i największych produktów. Po co mam to później przekładać?

Ja mam lepszy patent. Biorę karton od czegoś w sklepie i potem przy kasie układam sobie do tego kartona. W aucie się nie wala, tetris w kartonie zrobiony i nic się nie gniecie, nie trzeba z reklamówkami latać ani ich kupować, karton wynosisz za darmo. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 23.08.2025 o 14:23, Gret napisał(a):

Może tu jest jakiś elektryk i potwierdzi moją teorię :P

BTW: Byłem dziś w castoriamie i przejrzałem dwie lampy. Tam są najzwyklejsze oprawki ceramiczne, także na moje to zadziała ale..

W jaki sposób ogarnąłeś instalacje 24V?

#AGD-LAB

Szukam odkurzacza pionowego ale z jak najlepszą mocą ssania, czas pracy - jak będzie 20 min to starczy, chodzi o szybkie opędzlowanie 2-3 pokoi. Obecnie mam Electrolux PQ9 ale straszne słabo "ciągnie", jak tylko jest choć w 1/4 zapełniony pojemnik to już w ogóle nic. Cena - bez znaczenia, może nie za 5-6k ale do 2-3 spokojnie mogę dać jak będzie to działać dobrze.

Opublikowano
14 minut temu, bleidd napisał(a):

#AGD-LAB

Szukam odkurzacza pionowego ale z jak najlepszą mocą ssania, czas pracy - jak będzie 20 min to starczy, chodzi o szybkie opędzlowanie 2-3 pokoi. Obecnie mam Electrolux PQ9 ale straszne słabo "ciągnie", jak tylko jest choć w 1/4 zapełniony pojemnik to już w ogóle nic. Cena - bez znaczenia, może nie za 5-6k ale do 2-3 spokojnie mogę dać jak będzie to działać dobrze.

Najlepiej z Aliexpress. Laresar V7 albo Buture VC90. Ten drugi ma moc bardzo zbliżoną do Dysona ale aktualnie była promocja za około 350 zł i się wyprzedały.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Teściowie mają jakiegoś Buture i to jest guano przy moim electroluxie. Coś tam wciąga, ale szału nie ma... 

Bo z Buture tylko VC90 jest dobry, końcówki podobno pasują od Dysona. Z Laresara V7 i X11 jest tylko też wart uwagi.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

#AGD-LAB

Zasilaczem https://falkor.com.pl/zasilacze-24v-dc/2586-zasilacz-impulsowy-24v-dc-25a-60w-wej-100-240v-ac-18a-hdr-60-24.html

Opublikowano
19 minut temu, trepek napisał(a):

Dyson.

IMHO nie warto kupować Dysona, znacznie lepszym rozwiązaniem jest odkurzacz jeżdżący. Duża oszczędność na czasie, mam Xiaomi robot pierwszej generacji i nawet on daje rade chociaż są już dużo lepsze. Włączam na co dzień robota, a ręcznym czasem w paru miejscach wystarczy, że poprawie co zajmuje może max 2 minuty. Ja bym szedł w Laresar V7/X11 lub Buture VC90 + jakiś odkurzacz jeżdżący.

Opublikowano

No ciekawe, w sumie całkiem spoko opcja

DC ma większe spadki napięcia niż AC (dlatego też cały czas mamy AC w domu mimo, że 99% urządzeń "wolałaby" działać na DC). Ale przy 2.5mm2, niskich mocach i niedużych odległościach nie będzie to miało większego znaczenia.

Pytanie jaką moc na tym finalnie puścisz i jaka będzie łączna długość obwodu. Bo np. dla 100W i 100m to będziesz miał już zauważalny spadek na "końcu", żarówka może świecić słabiej albo wcale. Rozwiazanie: niższe moce, albo podzielić na kilka krótszych obwodów. Jeśli jednak planujesz krótszy obwód albo o mniejszej mocy to możesz się tym nie przejmować.

2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

IMHO nie warto kupować Dysona, znacznie lepszym rozwiązaniem jest odkurzacz jeżdżący. Duża oszczędność na czasie, mam Xiaomi robot pierwszej generacji i nawet on daje rade chociaż są już dużo lepsze. Włączam na co dzień robota, a ręcznym czasem w paru miejscach wystarczy, że poprawie co zajmuje może max 2 minuty. Ja bym szedł w Laresar V7/X11 lub Buture VC90 + jakiś odkurzacz jeżdżący.

Mam jeżdżący Roombe ale 1) długo mu schodzi a czasami chcę coś odkurzyć na szybko w jednym miejscu 2) mam do odkurzenia schody 3) nie chce mi się go przenosić na górę bo wtedy się lubi pogubić i więcej z tym roboty niż pożytku.

Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

Mam jeżdżący Roombe ale 1) długo mu schodzi a czasami chcę coś odkurzyć na szybko w jednym miejscu 2) mam do odkurzenia schody 3) nie chce mi się go przenosić na górę bo wtedy się lubi pogubić i więcej z tym roboty niż pożytku.

No to do schodów i odkurzania góry też mam właśnie pionowy odkurzacz i jest to dobre rozwiązanie. Ale ja mam kafelki na dole i oszczędzona kasa na Dysonie pójdzie na robota, który odkurza i myje podłogi. Dla mnie to parę godzin w tygodniu do przodu.

Opublikowano (edytowane)

Od kiedy mamy pionowego Roborocka H7  (Na allegro days za 600zł wyrwany) to żona częściej używa niż Roborocka S5 max. 

Kupiliśmy tego z Ali na prezent w rodzince (Lasear V7 czy jakoś tak) i teraz w rodzinie już jest ich z 5... ;) jak padnie u nas roborock to sam nie wiem czy tego V7 nie kupimy  ) 

ps. Dla mnie Dyson, Roomba, Termomix, Hizero, Iphone mają jeden wspólny mianownik ;) 

Edytowane przez Gang
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam Laresar V7 i do szybkiego odkurzenia w mieszkaniu gdzie jeździ robot automatyczny jest genialny. Do tego szczotka do tapicerki i pięknie zasuwa. Bateria starcza na 60m2 w trybie turbo, to jest największy minus V7, podobno ludzie wymieniają ogniwa na lepsze (potrzebna zgrzewarka).

Buture VC90 też polecany i może lepszy od V7, nie miałem osobiście. Dysona brać to już trzeba lubić wydawać kasę na marki premium. 

Opublikowano

Sam od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Ezviz RE5+ i zastanawiam się czemu tak długo zwlekałem z kupnem tego. Codziennie rano go puszczam, ogarnia cała chatę w pół godziny łącznie z mopowaniem. Jak gdzieś coś się pobrudzi, to z apki w telefonie wysyłam robola na sprzątanie XD i tak zamiast marnować codziennie minimum 20 minut, tak wyciągam teraz odkurzacz może raz w tygodniu żeby kanapę poprawić i tyle. 

Opublikowano

Robot jest ok do cyklicznego sprzątania, ale jak się coś miejscowo rozsypie/zabrudzi to nie będziesz uruchamiał robota bo zanim wyjedzie ze stacji, dojedzie, do tego zacznie odkurzanie w innym miejscu pomieszczenia, potem wróci do stacji to minie 15 minut.