Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale słyszałem że trwałość taka średnia :( 

4 cyl turbo tam były trwałe. Ale my w firmie nie mieliśmy tych wersji 160 KM czy 200 KM. Tam pewnie gorzej. Mieliśmy diesle 1.5, 1.6 i benzyny 1.4. Później miałem Atrę K z 3 cylindrowym silnikiem benzynowym i to już była kupa. Pewnie też się bardziej sypie.

17 minut temu, Cappucino napisał(a):

Stellantis nie ma pomysłu na Opla, chcą z niego zrobić konkurencje dla Dacii która wiedzie prym sprzedaży w europie. Citroen także jest szykowany jako konkurencja dla wspomnianej Dacii, ostatnio model C3Aircross. Odpowiednik Frrontery u Opla.

Jak dla mnie to Opel po prostu miał swoje 5 minut gdy na początku lat 2000 miał całkiem udane i trwałe silniki benzynowe z turbo. Później Insignia i Astra J miał chorą nadwagę. Astra K i kolejna Insignia były udane ale chyba już było za późno.

Swoją drogą to w Saaback 1.8T robią z 150KM ponad 300 KM na seryjnym dole. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, KiloKush napisał(a):

4 cyl turbo tam były trwałe. Ale my w firmie nie mieliśmy tych wersji 160 KM czy 200 KM. Tam pewnie gorzej. Mieliśmy diesle 1.5, 1.6 i benzyny 1.4. Później miałem Atrę K z 3 cylindrowym silnikiem benzynowym i to już była kupa. Pewnie też się bardziej sypie.

Jak dla mnie to Opel po prostu miał swoje 5 minut gdy na początku lat 2000 miał całkiem udane i trwałe silniki benzynowe z turbo. Później Insignia i Astra J miał chorą nadwagę. Astra K i kolejna Insignia były udane ale chyba już było za późno.

Swoją drogą to w Saaback 1.8T robią z 150KM ponad 300 KM na seryjnym dole. 

Jako gówniak ganiałem pierwszą astrą w dizlu i bardzo miło wspominam to auto. Z oplii to jedyna przygoda. Stellantis wciągnął Opla chyba tylko po to by go uwalić.

Ktoś pamięta Łomege Lotusa?:E

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Omega, Senator, Manta, Ascona, długo można byłoby wymieniać kultowe modele... A teraz? Dizajnowo całkiem fajnie (z zewnątrz), nic ponad to...

A Omega Lotus to nie jedyny mariaż z Lotusem, był jeszcze Speedster który był Elise w innej budzie ;)

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Omega, Senator, Manta, Ascona, długo można byłoby wymieniać kultowe modele... A teraz? Dizajnowo całkiem fajnie (z zewnątrz), nic ponad to...

A Omega Lotus to nie jedyny mariaż z Lotusem, był jeszcze Speedster który był Elise w innej budzie ;)

Speedster ehh to był klimat. W ogóle muza i klimat gier z późnych lat 90' jak NFS High Stakes i Porsche to było to

Edytowane przez KiloKush
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Calibra też mimo wszystko była spoko :) 

Zwłaszcza 2.0 Turbo 4x4. Na Tweak/PurePC był koleś co miał taką zrobioną na lekko ponad 300KM ale wyglądała prawie jak z szybkich i wściekłych więc łapał hejt :D Tak czy inaczej fajne to były auta tylko miały parę wad: korozję, układy napędowe wtedy były z plasteliny, mało kto to umiał tuningować

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lesiu155 napisał(a):

Ostatnio był jakiś artykuł właśnie nt speedster i tam chyba inne silniki były niż w Elise. Był po prostu lepszy niż baza, na której powstał ;)

O, znalazłem w gazecie :)

IMG_20251024_182928594.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Like 2
Opublikowano

Opel Tigra, to był tuningowy sztos :D Kumpel to miał swego czasu, w życiu bym tego nie chciał ale akcje jakie się robiło to pamiętam do dziś :hihot:

Osobiście mega mnie robi Asterka Bertone. Pakowaliśmy do takiej V6, przestało się prowadzić ale za to dzwięk był z pierwszej ligi :lovin:

6efe198d-847c-4e7c-8acd-0ecaadde298a-e17

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Totek napisał(a):

Osobiście mega mnie robi Asterka Bertone. Pakowaliśmy do takiej V6, przestało się prowadzić ale za to dzwięk był z pierwszej ligi :lovin:

Przez chwilę użytkowałem Bertone. Październik, 18 stopni, ale dach był otwarty :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zaczynałem od Sralucha, rok polatalem i poszedł na złom. Potem nie siedziałem w nim dobre 15 lat aż do zeszłego roku. Jak wsiadłem po latach to poczułem się jak w paczkomacie, a kiedyś w 5-6 się tym latało do technikum :hahaha:Mimo, że to było pierwsze auto nie czuję sentymentu i z checią bym go wysłał ponownie do huty ;D

Edytowane przez Totek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Tamta a klasa to było 20 lat temu. Po co do tego ciągle wracać? 

Prawie 30, pierwsza a klasa wyszła w 1997, chyba rok poźniej zrobili jej zmiany przez tenntes łosia. My na prawdę jesteśmy starsi niż nam się wydaje 8:E

Chłop jest mocnym zawodnikiem na kolejnego ignora, przywita się z Sylwkiem, peron mu odjechał a szyny na złom ukradli cyganie :E

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 3
Opublikowano
18 minut temu, huudyy napisał(a):

tak swoją drogą, kiedy ostatni raz widzieliście Calibrę na ulicy? Mam wrażenie, że wszystkie wytłukło

Jeżdżącej dawno nie widziałem.

A tu ciekawostka: 

https://brd24.pl/spoleczenstwo/krytykowal-brd24-prawo-ws-pieszych-zasnal-pijany-w-ciezarowce-na-drodze/?fbclid=IwZnRzaANop69leHRuA2FlbQIxMQABHpUj8pz0y6t8lJMALQ5C1B6mJZvg7cXWBeENmUk-sgQXnnC6aGt_BMxYbFlZ_aem_5yF1qw4ddlGzMacDzmJDpw

Zaskoczenia brak.

• Sad 1
Opublikowano
37 minut temu, huudyy napisał(a):

tak swoją drogą, kiedy ostatni raz widzieliście Calibrę na ulicy? Mam wrażenie, że wszystkie wytłukło

Nie wytłukli tylko wyginęły śmiercią naturalną poprzez znaczną redukcję masy tlenkiem żelaza :E

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

My na prawdę jesteśmy starsi niż nam się wydaje 8:E

No... Niedawno wjeżdżając w miasto z głośno puszczona muzyką wskoczył taki oto kawałek. Aż mnie coś ukłuło...

I cholera, jakież to prawdziwe. A ja wciąż de la soul czy Beastie boys lubię głośno posłuchać w drodze...

U mnie poza byciem sławnym wszystko się zgadza. Łącznie z hator hator hator ;)

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Paarthurnax napisał(a):

Niemiecki samochód do 200k jest wykończony jak Dacia (delikatna różnica w jakości plastiku), a w pakiecie podstawowym rzadko kiedy zobaczysz coś z pakietu premium nie mówiąc już o pełnym oświetleniu LED.

Trochę poleciałeś :) W takiej Cuprze do 200k możesz mieć matrycowe lampy przednie z wyświetlaniem znaków na drodze. Nawet dużo poniżej 200k.

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, trepek napisał(a):

Trochę poleciałeś :) W takiej Cuprze do 200k możesz mieć matrycowe lampy przednie z wyświetlaniem znaków na drodze. Nawet dużo poniżej 200k.

Ziąą. Ale bez jaj. Wyświetlanie znaków to właśnie miała Astra K dobre 10 lat temu. Corolla i nawet Tipo to ma poniżej 100k.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, trepek napisał(a):

Trochę mylące może być. Samochody jeszcze nie rozróżniają znaków dedykowanych dla danych pasów ruchu, dodatkowo zaimplementowane mapy bazują na oznakowaniu niekiedy technicznym (droga w budowie, remoncie) i niekoniecznie zgadza się to z faktycznym ograniczeniem prędkości.

Poruszane to było przy recenzjach wielu samochód w kontekście systemów wspomagania kierowcy. Np ford trochę wkurza, bo na automacie potrafi przyjąć dziwne limity nieadekwatne do stanu faktycznego. Lecisz 140 a nagle hamuje do 90 bo niedawno na danym odcinku było ograniczenie prędkości a mapa nie jest aktualna na dany dzień. Gdyby nie to byłby automatyczny pilot łącznie ze zmianą pasa np. do zjazdu z autostrady czy zwalniania przed rondem i wypełni automatyczne zjechanie z niego (sprawdzałem wczoraj). Autopilot jego mać...

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ziąą. Ale bez jaj. Wyświetlanie znaków to właśnie miała Astra K dobre 10 lat temu. Corolla i nawet Tipo to ma poniżej 100k.

Ziąą. Ale bez jaj. Mylisz pojęcia.

Z resztą, pokaż mi to Tipo z matrycowymi lampami i projekcją znaków na drodze ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Jak dla mnie to Opel po prostu miał swoje 5 minut gdy na początku lat 2000 miał całkiem udane i trwałe silniki benzynowe z turbo.

A dla mnie Opel był fajny, jak był bardziej dorobiony (np. Opel Corsa do modelu E) w porównaniu do tego awaryjnego odpadu rodem z Francji (spalinowa Corsa F - silnik PureShit z paskiem zanurzonym w oleju, który go rozpuszcza, do tego jakaś wiązka elektryczna która się przeciera, bo źle poprowadzili - normalnie aż mi się z królową lawet Renault Laguna kojarzy).

1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ziąą. Ale bez jaj. Wyświetlanie znaków to właśnie miała Astra K dobre 10 lat temu.

No nie takie "dobre", tylko raczej "ledwie" 10 lat temu. No i pytanie w jakiej wersji wyposażenia? (każdej? ... czy może tylko "top"?).

Edytowane przez Kyle