Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm... Popytałem chata o jakieś mapy do planowania podróży BEV. Poleciło mi jakieś ABRP. No to wklepałem sobie moją standardową trasę (1100km). Na ustawieniach domyślnych każe mi jechać przez Czechy, co jeszcze zrozumiem bo krócej. Na ustawieniach domyślnych kazało mi zrobić 7 przystanków na ładowanie, na ustawieniach z jak najmniejszą liczbą ładowań pokazało mi... 5 przystanków. Sam czas ładowania, to ok. 1h 40min. Dojazd do celu z ok. 18% baterii. 

Dodam, że sprawdziłem trasę dla trzech elektryków w wersji long range, w tym Teslę Y. 

Napiszę tak: jak ktoś robi przystanki co 200km, to ok. Nieważne czy pojedzie ICE, czy BEV wyjdzie podobnie. Ale jak ktoś chce zrobić 2 pauzy po drodze, to szlag go trafi. A jak jeszcze ma zwykłego BEV z baterią w okolicach 60kWh, to już w ogóle traci mega dużo czasu. 

Opublikowano (edytowane)

@Krzysiak co Ty tam wiesz o sekciarzach :hahaha:

btw. pamietaj, AI nigdy nie spi ;)

6 minut temu, marko napisał(a):

Napiszę tak: jak ktoś robi przystanki co 200km, to ok. 

no i tej wersji mozemy sie trzymac - nie kazdy moze, nie kazdy chce, nie kazdy musi miec BEV :)

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ogólnie gościa nie śledzę, od czasu do czasu mi jakieś jego bzdury wskoczą i akurat wskoczyło to…

Przed wydaniem „osądu” warto zapoznać się z  większą ilością materiału. To co próbowałeś mu zarzucić, że nie zestawi elektryka z dieslem bo by go spalinowo zjadł - on to zrobił na początku by mieć odniesienie ile stratny jest względem auta, które trasę może pokonać bez postoju. Na czele listy 1000km jest diesel z 8h czasem przejazdu ale zanim są już elektryki, które mają 8.5h.

6 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

szczerze mówiąc nawet nie wiem co to miało udowodnić ;) 

Materiał z Fiatem 126P nic nie udowadnia, on zwyczajnie przyciąga widzów by influencer mógł zarabiać - to jest główny cel tego materiału. Prawda jest taka że to anty-ev zwiększają mu zasięgi bo 95% komentarzy w jego materiałach jest krytyczna. Na takich widzach zarabia.

Jego content oceniam na 1/10. 

„Wy” w nim widzicie oszołoma a ja widzę człowieka, który trzepie kasę na ”Was” ;) 

I oczywiście masz absolutną rację z tym, że normalne środowisko użytkowników aut elektrycznych obrywa przez takich „influencerów” ale co zrobić - trzeba żyć dalej. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
5 godzin temu, marko napisał(a):

Hmm... Popytałem chata o jakieś mapy do planowania podróży BEV. Poleciło mi jakieś ABRP. No to wklepałem sobie moją standardową trasę (1100km). Na ustawieniach domyślnych każe mi jechać przez Czechy, co jeszcze zrozumiem bo krócej. Na ustawieniach domyślnych kazało mi zrobić 7 przystanków na ładowanie, na ustawieniach z jak najmniejszą liczbą ładowań pokazało mi... 5 przystanków. Sam czas ładowania, to ok. 1h 40min. Dojazd do celu z ok. 18% baterii. 

Dodam, że sprawdziłem trasę dla trzech elektryków w wersji long range, w tym Teslę Y. 

Napiszę tak: jak ktoś robi przystanki co 200km, to ok. Nieważne czy pojedzie ICE, czy BEV wyjdzie podobnie. Ale jak ktoś chce zrobić 2 pauzy po drodze, to szlag go trafi. A jak jeszcze ma zwykłego BEV z baterią w okolicach 60kWh, to już w ogóle traci mega dużo czasu. 

Dlatego wielokrotnie napisałem, że elektryk nie jest dla każdego a na pewno nie dla osoby, która bardzo często podróżuje i robi długie dystanse. Zasadnicze pytanie jakie powinno paść w tym przypadku to ile takich tras 1100km w ciągu roku ktoś będzie wykonywał? Drugie pytanie to ile trwają te 2 pauzy o których wspomniałeś bo je należy odliczyć od "wymuszonego"  czasu  na ładowanie - 1:40min.

Zakładam, że 2x10min czyli na dystansie 1100km ktoś traci 1:20min na ładowanie względem spalinowego auta. Oczywiście to jest kwestia umowna bo są osoby, które nie zatrzymają się ani razu a zapewne są też takie, które zrobią 2 pauzy znacznie dłuższe niż 20min. Generalnie sprawa czysto indywidualna. 

Moja najdłuższa trasa elektrykiem to 1470km w równe 16h przez Włochy, Austrię, Czechy i kończąc na centralnej Polsce. Wyjazd z Włoch o godzinie 14:00 i dojazd do domu o godzinie 07:00 dnia następnego. Podczas ładowania w Katowicach wymusiłem czas postoju o dodatkowe 30min by się przespać całą godzinę bo byłem tak padnięty.  Generalnie masakra jeśli chodzi o tak długą jazdę za kółkiem. Mieliśmy dojechać do Austrii i przenocować w Hotelu ale stwierdziłem, że nie chce mi się spać i dam radę przejechać całą trasę. Pierwszy i ostatni raz! Wyruszenie w tak długą podróż nocną po całym dniu aktywności, łażeniu po górach i zwiedzaniu nie jest najlepszym pomysłem. W połowie Austrii zaczęła się męczarnia i tylko liczyłem km do następnego Superchargera aby odpocząć od kółka. W Katowicach byłem już tak padnięty, że wydłużyłem postój o dodatkowe 30min.  Na pewno już takiej podróży nie powtórzę! 

To na tej trasie z Katowic udało mi się złapać pomiar zużycia energii jadąc z tempomatem 140km/h przez 60km. Wyszło 19.5kWh/100km. 

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie bardziej męczące byłoby robić przerwy co 2 godziny. To jest po prostu za często. Bo to, że będziesz robił często postoje nic nie zmieni. Liczy się łączny czas podróży, gdzie z każdą kolejną godziną człowiek jest bardziej zmęczony samym upływem czasu niż jazdą.  

Poza tym wydaje mi się, że ta strona liczy długość postojów na podstawie maksymalnego prądu ładowania. Czy tyle uzyskasz z ładowarki? Wątpliwe. Szczerze spodziewałem się 4 ładowań. Jednak jak pokazało mi minimum 5 ładowań, a w trybie "wyważonym" 7, gdzie pomiędzy niektórymi ładowarkami było mniej niż godzina drogi, to sorry. Dealerzy mają absolutną rację, że ostrożnie polecają BEV. 

PS: Ty zrobiłeś głupotę, że wyjechaliście popołudniu. Nigdy nie jedzie się "na wieczór", gdzie to będzie ledwo połowa trasy 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marko napisał(a):

Dla mnie bardziej męczące byłoby robić przerwy co 2 godziny. To jest po prostu za często. Bo to, że będziesz robił często postoje nic nie zmieni. Liczy się łączny czas podróży, gdzie z każdą kolejną godziną człowiek jest bardziej zmęczony samym upływem czasu niż jazdą.  

Mnie bardziej męczyła jazda a nie sam czas. Jak się zatrzymywałem na postój bez szumu, bez oślepiających świateł - od razu ulga.  Oczywiście czas czyli długość podróży też swoje zrobiła ale ta jadąc w dzień ze względu na większy ruch na pewno by się wydłużyła. 

Poza tym wydaje mi się, że ta strona liczy długość postojów na podstawie maksymalnego prądu ładowania. Czy tyle uzyskasz z ładowarki? Wątpliwe

Strona liczy na podstawie krzywej ładowania dla każdego auta indywidualnie w oparciu o konkretną ładowarkę na której się ładujesz. Kolejna kwestia to same wskazania zużycia energii na trasie bo w aplikacji wychodzi, że dojeżdżasz na 20% i ładujesz się 15min a w rzeczywistości dowozisz 25% i ładujesz się 10min. Tu masz wyliczone sztywne dane, które nie zawsze odzwierciedlają realia. To wszystko odbywa się na stałym zużyciu np 17kWh/100km. Aplikacja nie wie, że auto zużywa Ci na konkretnym dystansie np 15kWh/100km. 

W przypadku Tesli planowanie trasy w nawigacji uwzględnione jest wszystko - wiatr, deszcz, temperaturę, wzniesienia, ruch na drodze, aktualne, dynamiczne zużycie energii i w oparciu o te dane aktualizuje % z jakim dojedziesz do celu. 

W zeszłym roku jadąc do Wrocławia miałem dojechać na 30% a dojechałem na 38% bo po przejechaniu 80km trasy przestał padać deszcz i zmieniły się warunki na drodze. To samo może być w drugą stronę 

Zdarzały się sytuację, że względem tego co ABRP sobie wyliczyło ja dowoziłem po 7-10% więcej. 

Raz się zdarzyło, że dowiozłem chyba 5% mniej bo jadąc do Gdańska A1 jechałem w silny, czołowy wiatr. Po 2h jazdy ręce miałem jak po siłowni bo tak miotało autem po drodze. Większość auta ledwo 110 przekraczała a ja się uparłem na 140km/h choć momentami przy 130km jeździłem po całej drodze :E 

Fakt, że A1 pusta była ale jednak. 

Ty zrobiłeś głupotę, że wyjechaliście popołudniu. Nigdy nie jedzie się "na wieczór", gdzie to będzie ledwo połowa trasy 

Plan był taki by zanocować w Austrii ale pojechaliśmy dalej. To był błąd. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Widzę że masz problem z czytaniem. 
Ustawiasz 18C wewnątrz auta bo zjazd z 22C przy takim mrozie daje bardzo duże oszczędności w trybie Kempingowym. Do tego odpalasz grzanie fotela na 1 poziomie, który zużywa bardzo mało energii i masz komfort termiczny by koczować spokojnie ponad 2 doby.Przy takich ustawieniach, mrozie -10C zejdziesz do 10% zużycia energii na 8h postoju. 

https://otoev.pl/31-godzin-w-tesli-model-3-na-wielkim-mrozie.html 

31h przy 19C wewnątrz i temperaturze na zewnątrz od -14 do -18C na baterii 60kWh. 

Przy 14% naładowania baterii? Już Cię ktoś naprostował, dalej brniesz? 

Screenshot 2026-01-02 at 08-55-45 Motoryzacyjna Blabla. - strona 443 - Motoryzacja - Forum komputerowe ITHardware.png

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

@Cappucino

Widzę że lubisz manipulować przekazem.

Mój błąd dotyczył czasu, który podałem bo podałem go z kempingu w Słoweni gdzie nocowałem.

Auto w podanych przeze mnie ustawieniach zużywa 0.7-0.9kWh więc policz sobie ile czasu postoisz na prawie 11kW czyli 14%. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

@Cappucino

Widzę że lubisz manipulować przekazem.

Mój błąd dotyczył czasu, który podałem bo podałem go z kempingu w Słoweni gdzie nocowałem.

To Ty lubisz manipulować, dyskusja odnosiła się do sutuacji na s7 gdy ktoś ma niski poziom naładowania baterii co nie jest rzadkością na takiej trasie. 

Cytat

Auto w podanych przeze mnie ustawieniach zużywa 0.7-0.9kWh więc policz sobie ile czasu postoisz na prawie 11kW czyli 14%. 

No właśnie ile? kilka godzin, noc? A w dalszą trasę na czym pojedziesz? Na prądzie przyniesionym w wiaderku, skoro te 14% nawet na 100km. nie wystarczy. No ale to pewno ten komfort o którym tyle razy pisałeś.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Cappucino napisał(a):

To Ty lubisz manipulować, dyskusja odnosiła się do sutuacji na s7 gdy ktoś ma niski poziom naładowania

I podałem Ci wartości jakie auto zużywa w trybie kempingowym w konkretnych ustawieniach w temperaturach -10C co podważyłeś na podstawie czego? 
Do tego podałem Ci testy ile auto zużywa w temperaturach od -14 do -18C a @SuLac0 dodał materiał z testów tryby kempingowy przy -20C. 
Mało Ci jeszcze ?  

Na 14% baterii w trybie kempingowym auto postoi ~12h do 0%.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

A to zależy jaka trasa. Autostradą co 2h to faktycznie strata czasu, ale jak jechałem w święta w gołoledzi i byłem skupiony na maxa (25 km/h i nie mogłem wyhamować przed skrzyżowaniem) to na odcinku 180 km zrobiłem dwie przerwy na energola i toaleta. Łącznie jechałem 4,5h, a postoje trwały 10 minut bo nie tankowałem. 

Z ciekawości odpaliłem ABRP, dałem trasę do rodziców i z powrotem z baterią na 100% i dojazdem na 30% (zapas musi być). Tesla 3 z 2021 roku i adaptery (bez adapterów kazał jechać w przeciwną stronę na ładowarkę Tesli i stracić 56 minut).

Z adapterami 1 ładowanie i podróż wydłużona o 28 minut. Dieslem robię tę trasę dwukrotnie na jednym baku. Ofc jakbym dojechał na 5-10% to by pewnie bez ładowania się obeszło, ale jak pokazują ostatnie przygody na S7 zapas trzeba mieć. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Cappucino napisał(a):

No postoi, a pojedzie na czym? Żagiel na dachu zamontujesz?

W tym korku na S7 auta osobowe najdłużej stały 8h w kierunku Warszawy a korek był po między Ostródą a Olsztynkiem więc zjechał bym na Olsztynek. W kierunku Gdańska po 4h ruszyli więc zjechał bym na Ostródę. I tu i tu było ~15km do ładowarek. 
Prawdopodobieństwo, że brakło by mi baterii jest takie samo jak to, że gołąb w locie na$ra Ci na głowę ;) 

@galakty 

Jaka to trasa? Skąd dokąd i o jakich adapterach masz na myśli ? 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
1 minutę temu, DjXbeat napisał(a):

Jaka to trasa? Skąd dokąd i o jakich adapterach masz na myśli ? 

Poznań -> Toruń -> Poznań

Strona podpowiada 2 adaptery, kliknąłem obydwa bo bez nich kazał mi jechać w przeciwną stronę na ładowarkę Tesli, więc zakładam że to adapter pod DC innych producentów? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zapewne prowadziło Ci tylko po SuC Tesli bo DC jest praktycznie wszędzie takie samo. 

Poznań - Toruń - Poznań 

z uwzględnieniem realnego zużycia energii mojego auta.

Ja nawet bym nie zjeżdżał na ładowanie ;)

IMG_6325.thumb.png.5ab1cfd60263bbbea3ae7b68817665ca.png

Tyle o EV. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

I podałem Ci wartości jakie auto zużywa w trybie kempingowym w konkretnych ustawieniach w temperaturach -10C co podważyłeś na podstawie czego? 
Do tego podałem Ci testy ile auto zużywa w temperaturach od -14 do -18C a @SuLac0 dodał materiał z testów tryby kempingowy przy -20C. 
Mało Ci jeszcze ?  

Na 14% baterii w trybie kempingowym auto postoi ~12h do 0%.

Zacznijmy od tego że w tym korku z całą pewnością było kilka jak nie kilkanaście elektryków. I gdyby faktycznie zabrakło im prądu to media by już szczekały na cały regulator, a najwięcej prawicowe popłuczyny. Czyli nic takiego się nie wydarzyło. Z tego co wiem to na godzinę ogrzewania potrzeba 800Wh do 1.2 KWh. 
Czyli mogliby stać tam lekko 12h :E Bez emisji żadnych spalin. 

Opublikowano

Jak to jest z tym ogrzewaniem w Toyota hybrid w zimie? Jak jest na postoju, silnik zimny, to grzeje ciepłym powietrzem jak elektryk (bo ma odpowiednią farelkę zasilaną elektrycznością), czy może stoi się i stoi, a w środku nadal wieje lodowatym powietrzem?