Motoryzacyjna Blabla.
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez wallec · Opublikowano
U mnie działa. -
Przez Pawcio · Opublikowano
Zmieniłem procesor na 14600k. Które opcje warto zmienić, żeby zapobiec degradowaniu się procesora, oraz zmniejszyć pobór prądu i ilość wydzielanego ciepła? Płyta gigabyte z790 aorus elite ddr4, bios zaktualizowany do f14 (Microkod: 0x3A & 0x12F) z Jun 18. 2025, czyli ostatniego przed wprowadzeniem wsparcia dla intel 120/120F. Chłodzenie procesora: Thermalright Phantom Spirit 120. Wczytałem domyślne ustawienia: Load Optimized Defaults. Dla windowsa 10 wyłączyłem energooszczędne rdzenie na 0, zostawiając tylko 6 wydajnych P. Intel Default Settings są do wyboru Intel por na szaro, performance, disabled, jest z automatu ustawione na performance, czy trzeba ustawić na disabled? Wyłączyłem: IA Cep (current excursion protection) i tak było napisane, że auto = disabled Cpu vcore loadline calibration z auto na low. Czy powinienem też zmienić: cpu internal ac/dc load line z auto na low? Bo tego nie jestem pewien. Czy pch pcie x4 link speed ustawić z domyślnego gen3 na gen4, bo moja karta graficzna używa pcie 4.0 I to wystarczy żeby zapobiec degradacji? Czy trzeba dodatkowo zmienić kilka innych opcji, o których nie wiem? Po wykonaniu 10 minutowego benchmarku w cinebench r23, okazało się, że są domyślnie ustawione limity dla pl1 oraz pl2 na poziome 181w, pl4 285w, iccmax: 200a, przynajmniej tak hwinfo64 pokazuje. Taktowanie procesora utrzymuje się na poziomie 5.28GHz. Core vids nie przekracza 1.32v Martwi mnie temperatura procesora, która przekracza 84 stopnie na dużym i ciężkim chłodzeniu z świeżo nałożonym ptm. Oraz załączanie się limitera pl4 (ring limit reasons), chyba że to tak ma być. Które ustawienia powinienem zmienić w biosie, żeby było dobrze? 10 minutowy stress test procesora wbudowany w hwinfo: Cinebench r23: 16680 punków dla 6 rdzeni p i 12 wątków. Prawidłowy wynik? Ptm: -
Przez janek25 · Opublikowano
ja tak mialem o akcjach intela.No i co.Produkty takie sobie,sytuuacja taka sobie a kto zarobił ten zarobił.Cińkciarze w garniturkach znaczy sie
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi