Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Mało kto tak robił, a szkoda.

Mało kto robił bo mało kto ogarniał pompy pod tym kątem. Mi zajęło ok 3 lat zdobywania wiedzy i przekładania różnych części między sobą by zrozumieć jak to najlepiej ugryźć.

Teraz, larry.bigl napisał(a):

Nie no tak sobie przeglądam oferty i widze jakoś więcej modeli w lepszych rocznikach do 80-90k niż wcześniej. Może przypadek. 

Tak, ceny się urealniają.

Kwestia chińskiej ekspansji, mocnych przecen z okazji wyprzedaży rocznika.

BTW,

Rodzice zdecydowali się na samochód z wyprzedaży. Suzuki Vitara. Trochę old school ale emerytom w zupełności wystarczy aby jeździć do kościoła, na kuracje i na wakacje. I podobno pali to tyle co nic ;-) A w benzynie.

Wybrali najbardziej skromny ze wszystkich dostępnych kolorów czyli złoty.

Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Czy mi się wydaje, czy rzeczywiście coś zaczyna ruszać się na rynku aut używanych? Widzę jakby mały spadek cen... hm

Według mnie tak. Szukałem ostatnie dwa miesiące auta i ceny trochę spadły. Może po prostu w zimę też mniej osób wystawia auta na sprzedaż, ale też rocznik przeskoczył akurat z 5 lat na 6 lat. Dużo ludzi szuka nie starsze niż 5 i 10 lat.

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Eeeeee bo zima jest i auta nie schodzą? 

Czemu miałoby się cokolwiek zmienić?

Bo są promocje w salonach. Finansowanie 100 - 103%. Wchodzisz potem na Otomoto a tam cesja leasingu Honda Civic 122k zł z 2024 roku. Nowy z salonu po obniżkach 129k zł + lepsze finansowanie. 

Inny przykład RAV 4 GR Sport 2023 rok, 30k+, za 215k zł. Cesja leasingu z dumnym BEZ ODSTĘPNEGO, tylko, że bez dopłaty ze strony oddającego nikt tego nie weźmie jak nowy model RAV 4 2026 w wersji GR Sport zł jest za 225k zł. Czyli 10k więcej + finansowanie i masz 3 lata młodsze auto w nowej budzie. 

Tutaj to samo:

Screenshot_20260217_152808_OTOMOTO.thumb.png.7a46d8a75995bf6e182897e16089a03b.png

Nowy 2026 w tej wersji wyposażenia 225k zł... 

Szukam jakiejś fajnej hybrydy do miasta, ale ludzi totalnie pogrzało. Kuowali/leasingowali na górce i teraz dają absurdalne ceny za 2 - 3 latki. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

wiadomo że szukając za 20-50k nie masz wyboru.

Za 6x kPLN kupisz jakąś małą Fabia w manualu - biorąc pod uwagę, co Cię czeka przy zakupie używki za 50kPLN, jest to "jakiś" wybór.

Opublikowano
3 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Nie no tak sobie przeglądam oferty i widze jakoś więcej modeli w lepszych rocznikach do 80-90k niż wcześniej. Może przypadek. 

Po całości od starszych do 3-letnich spadły. Są około 8% niższe niż 2 lata temu. Ale od kwietnia tradycyjnie pójdą nieco w górę.

Opublikowano
16 minut temu, Katystopej napisał(a):

Gordon, srasz do jeziora i zastraszasz ludzi?! Wstyd xD

Screenshot_20260217-202847.png

To nie są groźby tylko ostrzeżenia. 

Ale powiem szczerze, że nasrać wszystkim do ogródka to nie prosta sprawa :E

A serio - to dziwna sprawa. Te pogróżki są takie upośledzone, że jestem skłonny uwierzyć że to same ofiary wymyśliły.