Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Gret napisał(a):

Ciekawe co bylo dalej  :E

Najgorsze, jest to, że u nas gdyby do czegoś takiego doszło i załóżmy zatrzymasz się, chłop wysiądzie i ruszy na Ciebie, a Ty w tym czasie but i po nim, to jeszcze Ciebie do ciupy wsadzą i będziesz idiocie płacił do końca życia :E 

Opublikowano
Teraz, dannykay napisał(a):

Najgorsze, jest to, że u nas gdyby do czegoś takiego doszło i załóżmy zatrzymasz się, chłop wysiądzie i ruszy na Ciebie, a Ty w tym czasie but i po nim, to jeszcze Ciebie do ciupy wsadzą i będziesz idiocie płacił do końca życia :E 

Bo to trzeba temat doprowadzić do końca. Jak w Chinach 8:E 

Opublikowano
2 minuty temu, dannykay napisał(a):

halo agd/rtv spece

jakiś TV 75" koło 5k do jasnego salonu? Docelowo będzie służył tylko jako wyświetlacz, ponieważ za menu będzie służyło apple tv.

Wybierz.tv polecam stronę 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, dannykay napisał(a):

halo agd/rtv spece

jakiś TV 75" koło 5k do jasnego salonu? Docelowo będzie służył tylko jako wyświetlacz, ponieważ za menu będzie służyło apple tv.

Jakikolwiek TV. Za 5k jakościowy TV ma 55”. Te cale i cena to wszystko będzie grało bardzo podobnie. Chińczyk będzie pewnie najtańszy. 

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Koleżanka z pracy właśnie kupiła ziemię i będzie się budować, dom dla 5 osób z garażem i wszystko będą zlecać - poniżej 2 mln się nie wyrobi raczej. 

Bardzo drogo. Bliźniaki koło mnie z jedną z najdroższych działek jeśli chodzi o gminę, sprzedają za 750k stan deweloperski, nawet jakby włożyła 250k w zrobienie tego domu (a to jest bardzo dużo i przesada), to nadal nie rozumiem jak może się nie wyrobić w 2 mln. 

Jeśli dobrze pamiętam to znajoma 150m2 z garażem wybudowała za 1.4 mln z działką niedawno. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Bardzo drogo. Bliźniaki koło mnie z jedną z najdroższych działek jeśli chodzi o gminę, sprzedają za 750k stan deweloperski, nawet jakby włożyła 250k w zrobienie tego domu (a to jest bardzo dużo i przesada), to nadal nie rozumiem jak może się nie wyrobić w 2 mln. 

Jeśli dobrze pamiętam to znajoma 150m2 z garażem wybudowała za 1.4 mln z działką niedawno. 

Nie wiem niestety ile metrów planuje bo aż tak się nie interesuję, ale oni tam mają dość duże "wymagania" i za 250k to by w życiu nie wykończyła 150m2 :E 

Opublikowano

Też kiedyś miałem w planach budowę, ale mi przeszło. Budowlanka się odkleiła cenami jam nasza gastronomia :E

Jakbym miał wydać 1 mln złotych na budowę to już wolałbym apartament w Azji sobie kupić. Ale to dopiero na emeryturę. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, LYCONE napisał(a):

Też kiedyś miałem w planach budowę, ale mi przeszło. Budowlanka się odkleiła cenami jam nasza gastronomia :E

Jakbym miał wydać 1 mln złotych na budowę to już wolałbym apartament w Azji sobie kupić. Ale to dopiero na emeryturę. 

Tylko mimo wszystko wybudować się taniej wybudujesz niż kupisz w deweloperskim stanie. Płacisz wówczas za czas po prostu, bo nie musisz czekać rok :) 

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, TheMr. napisał(a):

To po prostu zależy od tego co chcesz.

Jak chcesz drewniane podłogi to masz już 1/5 tego budżetu co napisałeś (250k). Wykończenie domu za 250k to moim zdaniem nierealna sprawa. CHyba, że pójdziesz naprawdę po taniości, ale no i tak będzie ciężko. Kuchnia to kilkadziesiąt tysięcy przecież :) 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Jako singiel to ja bym mógł mieszkać wszędzie, ale jak masz trójkę dzieci które już przyzwyczaiły się do szkoły i znajomych, to nie jest tak kolorowo ;) 

są tacy co robią dzieciakom karuzelę... No cóż. Dlatego ja chcę w ciągu 2 lat się wynieść, zanim młody pójdzie do szkoły. Chociaż to mało realne...

Opublikowano
8 minut temu, LYCONE napisał(a):

No, ale co jest alternatywą? Dla mnie to było dużo rozsądniejsze niż kupno mieszkania 100m2 w Kato, bo ceny były jeszcze bardziej odklejone, a dodatkowo mieszkasz dlaej w mieście i masz wszystkie wady (i zalety) z tym związane. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jak chcesz drewniane podłogi to masz już 1/5 tego budżetu co napisałeś (250k). Wykończenie domu za 250k to moim zdaniem nierealna sprawa. CHyba, że pójdziesz naprawdę po taniości, ale no i tak będzie ciężko. Kuchnia to kilkadziesiąt tysięcy przecież :) 

Kiedyś się z Pietrka śmiali, że miał kuchnię właśnie za jakiś chory wówczas hajs. Rzeczywistość dogoniła :D 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
2 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

są tacy co robią dzieciakom karuzelę... No cóż. Dlatego ja chcę w ciągu 2 lat się wynieść, zanim młody pójdzie do szkoły. Chociaż to mało realne...

Ja na razie dopiero co mieszkanie kupiłem, ale też chciałbym się wynieść pod miasto zanim dziecko pójdzie do szkoły (dziecka jeszcze nie ma, także szansa jest że zdążę kapitał uzbierać :E

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale co jest alternatywą? Dla mnie to było dużo rozsądniejsze niż kupno mieszkania 100m2 w Kato, bo ceny były jeszcze bardziej odklejone, a dodatkowo mieszkasz dlaej w mieście i masz wszystkie wady (i zalety) z tym związane. 

Akurat dla mieszkania w Katowicach to chyba wszystko jest dobrą alternatywą :P :E

Edytowane przez marko
  • Thanks 1
  • Haha 4
Opublikowano
4 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Kiedyś się z Pietrka śmiali, że miał kuchnię właśnie za jakiś chory wówczas hajs. Rzeczywistość dogoniła :D 

Za hajs teścia baluj :E 

9 minut temu, marko napisał(a):

Akurat dla mieszkania w Katowicach to chyba wszystko jest dobrą alternatywą :P :E

Kato akurat bardzo spoko ogólnie. :) 

Opublikowano
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Wszystko w średnio-wysokiej jakości. 
Tylko nie chodzi się do Castoramy, tylko do hurtu bądź pośredników. Wyliczałem ostatnio po kolei w głowie i ceny spadły niesamowicie w porównaniu do 2022-2024 roku. Panele kupowałem do domu babci do remontu po 120 zł za m2 z 3 lata temu, te same obecnie 45-50 zł, i tak mogę wymieniać z czymkolwiek do budowy domu. Poszła do góry tylko robocizna ale też nieznacznie bo Ukraińców nie brakuje które firmy wykorzystują - tutaj można sporo zaoszczędzić. Pewnie, jak weźmiesz jedną firmę do wszystkiego to wyjdzie drogo, jak poszukasz samemu i włożysz trochę swojej energii to można zrobić to taniej. Tak żeby Ci nie odwalili fuszerki, ale też tak żeby było dobrze. 

Firmy w internatach mówią o 250-320k w jakości średnio/premium. Z tej ceny możesz spokojnie odjąć 30%.

Opublikowano
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Wszystko w średnio-wysokiej jakości. 
Tylko nie chodzi się do Castoramy, tylko do hurtu bądź pośredników. Wyliczałem ostatnio po kolei w głowie i ceny spadły niesamowicie w porównaniu do 2022-2024 roku. Panele kupowałem do domu babci do remontu po 120 zł za m2 z 3 lata temu, te same obecnie 45-50 zł, i tak mogę wymieniać z czymkolwiek do budowy domu. Poszła do góry tylko robocizna ale też nieznacznie bo Ukraińców nie brakuje które firmy wykorzystują - tutaj można sporo zaoszczędzić. Pewnie, jak weźmiesz jedną firmę do wszystkiego to wyjdzie drogo, jak poszukasz samemu i włożysz trochę swojej energii to można zrobić to taniej. Tak żeby Ci nie odwalili fuszerki, ale też tak żeby było dobrze. 

Firmy w internatach mówią o 250-320k w jakości średnio/premium. Z tej ceny możesz spokojnie odjąć 30%.

To jest pytanie za jaki metraż. 

Patrząc po np. parkiecie to ceny raczej wzrosły niż spadły. Ale jasne, można brać panele.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, bleidd napisał(a):

A ja skończyłem pokoik letniskowy akurat zdążyłem przed sezonem grillowym :clap:

Weź mokrą mikrofibrę na krawędź małej szpachelki i popraw te dziady bo razi mocno :E 

image.thumb.png.777dce13ae1335c5b39da47bdd7200b8.png

A tak to naprawdę pico bello :cool:

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To jest pytanie za jaki metraż. 

Patrząc po np. parkiecie to ceny raczej wzrosły niż spadły. Ale jasne, można brać panele.

Najczęściej 120m2 są robione wyliczenia. Dodatkowe 30m2 to są już minimalne dodatkowe koszty w ogólnym rozrachunku. Wykończenie mieszkań jest droższe niż domów, trzeba też to brać pod uwagę.