Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, jarux napisał(a):

I wrzuciłeś link do artykułu, a nie opisałeś własnymi słowami.  Tam nie ma żadnych konkretów jeżeli chodzi o przerywanie wypalania, jedynie same ogólniki.  

Po pierwsze jak podnoszona jest temperatura w silniku spalinowym o zapłonie iskrowym?

Po drugie czy kiedykolwiek widziałeś jak przedstawia się temperatura wydechu podczas normalnej, miejskiej jazdy? 

Czy wiesz cokolwiek o tych konkretach, podnoszeniu temperatury w silniku spalinowym i kiedykolwiek widziałeś jak przedstawia się temperatura wydechu podczas normalnej, miejskiej jazdy i chciałbyś to tutaj przedstawić? Czy tylko prowokujesz/zajmujesz się trollingiem?

Opublikowano
38 minut temu, Kyle napisał(a):

Czy wiesz cokolwiek o tych konkretach, podnoszeniu temperatury w silniku spalinowym i kiedykolwiek widziałeś jak przedstawia się temperatura wydechu podczas normalnej, miejskiej jazdy i chciałbyś to tutaj przedstawić? Czy tylko prowokujesz/zajmujesz się trollingiem?

Tak wiem jak się przedstawiają ale czekam aż Ty przedstawisz swoją wiedzę na ten temat skoro na każdym kroku tak wszystkie rozwiązania krytykujesz. Wiedzę inną niż z youtube'a oraz pseudoportali. Baa już  nawet opisywałem tutaj jak przedstawia się proces wypalania podczas jazdy miejskiej czyli i temperatury. 

Opublikowano
4 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Octavia 5gen w kombi ma mieć 4,85m długości i 1,9m szerokości. BMW E61 (touring) miało 4,84 długości i 1,84 szerokości :E

Czyli wystarczy że zmienia znaczek i mają nowy model :E

17784285108435877807184718751567.jpg.3af85003c33947d999abc090e55f8088.jpg

Opublikowano
W dniu 9.05.2026 o 18:37, larry.bigl napisał(a):

W Santa fe jest ten sam dokładnie silnik? Kurka jeśli tak to trochę mnie zniechęci do niej :(

Problem z katalizatorem dotyczył tylko niektórych wersji silnikowych z niektórych lat. Nie spotkałem się z przypadkiem, by w hybrydzie też się komuś katalizator rozsypał a już trochę tych aut jeździ.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

W hybrydach stara szkoła, ale też bez przesady że DCT jest do dupy. Normalna dwusprzęgłówka gdzie trzeba wymienić 

Tylko po co ładować DCT do hybrydy, gdzie można użyć lepszego rozwiązania (szczególnie do jazdy miejskiej)? Skoro już masz silnik elektryczny, to możesz zupełnie wywalić skrzynię biegów: Nissan Xtrail w hybrydzie ma jeśli dobrze pamiętam takie rozwiązanie, że spalinowiec robi jako generator. Takie rozwiązanie, jest bardziej niezawodne (jazda w korkach, centrum). W hybrydzie możesz też zrobić przekładnię jedno-biegową, która może w pewnych sytuacjach dołączyć spalinowca do napędzania mechanicznego (Honda HRV). ... lub po prostu wrzucić e-CVT. I uprzedzając "wycie", które zwykle przy tego typu rozwiązaniach zarzucasz - są tacy, co potrafią tym jeździć tak, że im nie "wyje", bo nie pałują jak p...y, oczekując modulowanego wycia jak przy manualach/DSG.

Opublikowano
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Tylko po co ładować DCT do hybrydy, gdzie można użyć lepszego rozwiązania (szczególnie do jazdy miejskiej)?

No bezsens dla mnie, ale VW tak robi w pluginach. I wtedy masz do zepsucia TSI, DSG oraz układ elektryczny, za to spalanie niewiele niższe od normalnego TSI :E Co za łeb na to wpadł to nie wiem. 

4 minuty temu, Kyle napisał(a):

I uprzedzając "wycie", które zwykle przy tego typu rozwiązaniach zarzucasz - są tacy, co potrafią tym jeździć tak, że im nie "wyje", bo nie pałują jak p...y, oczekując modulowanego wycia jak przy manualach/DSG.

Wyją bo są SŁABE. 1.8 hybrydowe od Toyoty + brak wyciszenia wyje i koniec. Jak nie wyje to po prostu jedziesz powoli, chcesz wyprzedzić to MUSI wyć bo wtedy osiąga pełną moc. Tymczasem w turbo benzynie masz moment z dołu i nie trzeba kręcić pod 5000-6000 obrotów żeby jechało. 

Civic robi to dobrze, więc da się. Ja nie hejtuję wszystkich e-CVT, tylko plastikową Toyotę. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Zwykła dynamiczna jazda i Toyota wyje, z resztą niewiele lepiej jest w Lexusasach poniżej RX. I mówiąc dynamiczna jazda nie mam na myśli z@pierda!ania jak co poniektórzy używając tego określenia, a zwyczajne sprawne włączanie się do ruchu, ruszanie i wymijanie/wyprzedzanie.

No chyba, że ktoś jest amatorem ruszania spod świateł tak, ze na 30 sekundowym zielonym przejeżdżają 3 auta.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

No mogliby dawać coś nieco mocniejszego. Takie 1,8 do Yaris Cross przykładowo.

To by już jakoś jechało, tymczasem dają 3 cylindrowe 1.5 które pracuje jak wiertarka, całe auto się trzęsie i wyje :E 

Zastanawiam się czemu nie dadzą jakiegoś prostego turbo... Turbo nie oznacza od razu że silnik jest wysilony albo awaryjny jak TSI, były T-Jety od Fiata i super to chodziło. 

Opublikowano
7 minut temu, bleidd napisał(a):

Zwykła dynamiczna jazda i Toyota wyje, 

(...)

No chyba, że ktoś jest amatorem ruszania spod świateł tak, ze na 30 sekundowym zielonym przejeżdżają 3 auta.

Nieeeeno, bez przesady. Akurat takie hybrydy mają dynamiczny start bez wycia. I żeby nie było, że ruszam ospale: zawsze jak jestem na światłach za kimś, to jest taki moment, że on już ruszył, ja też, ale i tak zostaje mi przed zderzakiem, jakby nie nadążał z przerzucaniem biegów (jakby przyśpieszanie mu "siadło") ... i tak musiałem oczekiwać zanim gość się rozpędził, kiedy jeździłem nawet Opel Corsa 1229ccm EasyTronic i to wszystko o zabójczej szmocy maksymalnej 80 wyleniałych koni.

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Zastanawiam się czemu nie dadzą jakiegoś prostego turbo... Turbo nie oznacza od razu że silnik jest wysilony albo awaryjny jak TSI, były T-Jety od Fiata i super to chodziło. 

Hybrydy często wyłączają silniki, a jakby zaczęli dawać turbo, to przy okazji może z wtryskiem bezpośrednim ... no i to nagarowanie przy takiej jeździe on-off. Akurat prostota silników w Toyota Yaris/Mazda 2 itp. to zaleta (choć 3 cylindry to odrobinkę przegięcie).

Opublikowano
5 minut temu, Kyle napisał(a):

Hybrydy często wyłączają silniki, a jakby zaczęli dawać turbo, to przy okazji może z wtryskiem bezpośrednim ... no i to nagarowanie przy takiej jeździe on-off. Akurat prostota silników w Toyota Yaris/Mazda 2 itp. to zaleta (choć 3 cylindry to odrobinkę przegięcie).

Te nowe hybrydy już chyba mają bezpośredni, także prostota się skończyła :/ 

No i oczywiście GPF w pakiecie. 

Opublikowano
32 minuty temu, trepek napisał(a):

1.5 mają bezpośredni wtrysk. 2.0 i 2.5 mają podwójny wtrysk, nie wiem jak z 1.8.

Byłoby idealnie gdyby wszystkie nowe benzyny miały podwójny wtrysk, odchodzi problem nagaru.

Opublikowano
6 godzin temu, trepek napisał(a):

1.5 mają bezpośredni wtrysk. 2.0 i 2.5 mają podwójny wtrysk, nie wiem jak z 1.8.

1.8 ma pośredni. Ulubiony silnik w firmach przewozowych. 

Opublikowano

Jprd, w grudniu po walnięciu w brame wymieniałem lampę (klosz, wkład przełożyłem). Teraz mi zdechła żarówka stopu lewa i ofc wymienić musze całą lampę bo MB w starym W211 zrobił to tak, że żarówki nie można podmienić. Używki z nieznaną żywotnością 250zł. Producenci powinni dostać po łapach za takie rzeczy - przecież żarówki stop itp (nawet LED) powinny być łatwo wymienialne.