Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czyli samochód z lat 90 (Fiat, Polonez) - brak ABSu, brak wspomagania kierownicy, brak kontroli trakcji, brak poduszek. Check Engine? No jeśli ktoś miał wtedy komputer to był bogacz :E 

A to nie jest E46 patrząc po desce? Tak czy siak lata 90te tylko wtedy parę dzwonów mniej na koncie 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 30.09.2026 o 10:09, dannykay napisał(a):

tera konkurs, biorę po 200 od każdej drużyny i słucham państwa

Prezent na 40 uro dla chłopa co lubi motoryzacje (zarówno auta jak i moto), gadżeciarz. Jakiś czas temu dostał od żony lego bmw m1000rr. Może inne lego do kompletu?

:E 

Radar garmina na moto

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Kto w wypadku wypadku :) ponosi odpowiedzialność? Kierujący? Producent auta ?

https://autokult.pl/od-listopada-zmiana-przepisow-bedzie-mozna-jezdzic-jak-w-niemczech,7335618486559809v#comments-root

Pewnie będzie to określone w przepisach, choć znając polskie realia mało klarownie, ale dalej kierowcą jest człowiek,  a systemy mają tylko wspomagać. Tak jak automatyczne systemy hamowania nie dadzą nic w tłumaczeniu czemu kierowca najechał z tyłu na inne auto.

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Kto w wypadku wypadku :) ponosi odpowiedzialność? Kierujący? Producent auta ?

https://autokult.pl/od-listopada-zmiana-przepisow-bedzie-mozna-jezdzic-jak-w-niemczech,7335618486559809v#comments-root

Kierowca - w końcu te systemy, są tylko "wspomagające". Gorzej jak system spowoduje wypadek (np. przez wyszarpanie kierownicy z dużą siłą i skierowania auta na kolizję, albo całkowitą deaktywację hamulca i pozbawienie kierowcy możliwości hamowania) ... wówczas sądzenie się z producentem pozostaje.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Właśnie bardziej o tę kwestię mi się rozchodzi. System źle zinterpretuje sytuację na drodze. Może jakoś czarne skrzynki będą ratować.

Do grudnia 2026 jest na czas wdrożenie dyrektywy o odpowiedzialności za produkt wadliwy. Projekty w Polsce już są.

Bedziemy mieli przepisy bardzo podobne do Niemców w tej kwestii. Ale… stosuje się do pojazdów wprowadzonych do obrotu po terminie wejścia w zycie przepisów :) 

Sąd będzie mógł nałożyć odpowiedzialność chał producent nie przedstawi dowodów, o które wnioskowaliśmy. :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 3.07.2026 o 08:03, galakty napisał(a):

Bierzesz z salonu? To masz rękojmię + możesz sobie wykupić gwarancję u nich powiedzmy na rok, jak się trafi złom to masz zabezpieczenie. 

Taki odkop zrobię. Dziś na parkingu pod sklepem zaczepił mnie jakiś pan, który okazał się być poprzednim właścicielem auta :DPorozmawialiśmy kilka minut i wychodzi, że przy sprzedaży mnie nie okłamano ;) Tylko lał paliwo i jeździł na przeglądy- bez żadnych niespodzianek. Jak widać warto było nie zmieniać rejestracji :E

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
14 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Noo w tym konkretnym samochodzie liczyłem, że chociaż pompa wody mu się posypała albo czyścił silnik z nagaru ;) ewentualnie był nadgorliwy i rozrząd robił.

Wtedy by nie sprzedawał :E 

Sam czekam aż będę musiał to zrobić (rozrząd i nagar), ale z moją jazdą to pewnie nie dobiję nawet do tego przebiegu i trzeci właściciel będzie się martwił. Nabite mam 88k także ten :E 

Opublikowano
Godzinę temu, zgreg napisał(a):

Po ile dziś paliwo (E95)?

"W niedzielę 4 października maksymalna cena litra benzyny Pb95 wynosi 6,73 zł, dla Pb98 to 7,59 zł, a dla oleju napędowego – 7,88 zł. Takie limity obowiązują od 3 do 5 października włącznie." 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Kyle napisał(a):

Kierowca - w końcu te systemy, są tylko "wspomagające". Gorzej jak system spowoduje wypadek (np. przez wyszarpanie kierownicy z dużą siłą i skierowania auta na kolizję, albo całkowitą deaktywację hamulca i pozbawienie kierowcy możliwości hamowania) ... wówczas sądzenie się z producentem pozostaje.

Ja wczoraj miałem przypadek gdzie system w Tesli nie pozwolił mi ruszyć przed nadjeżdżający pojazd z lewej strony. 
Po dojechaniu do skrzyżowania w kształcie litery „T” miałem ustąpić pierwszeństwo nadjeżdżającemu pojazdowi z mojej lewej strony, który skręcał w drogę z której ja wyjeżdżałem. Jechał z włączonym kierunkiem sygnalizując skręt w drogę z której miałem zamiar wyjechać więc chciałem wyjechać i w tym momencie sygnał w samochodzie i hamulec na maksa. Z początku myślałem, że Tesla źle zareagowała ale po obejrzeniu nagrania z kamery wyszło że system zadziałał prawidłowo bo początkowo kierowca miał włączony kierunek do skrętu a gdy był już blisko to kierunek był wyłączony co auto odebrał że auto jedzie na wprost a ja chciałem mu wyjechać. Oczywiście auto skręciło w drogę z której wyjeżdżałem.

:E

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Nabite mam 88k także ten :E 

Nagaru to tak po ~120 000 kilometrów mówio nazbiera się na tyle, by go usuwać. ;) 

Nieźle na kujawskim poszedł:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Kolega kupił Q7 1Gen 4.2 V8 TDI, miał być zadbany lekarz jeździł itd majętna rodzina zmieniają autka - 14k już wsadził i nie wiadomo czy to koniec

Robienie czegokolwiek przy silniku = wyjecie silnika, tak wygląda rozrząd

image.thumb.png.e5cdebb949ab68c08b35a14649c63529.png

Opublikowano
9 minut temu, bbandi napisał(a):

Kolega kupił Q7 1Gen 4.2 V8 TDI, miał być zadbany lekarz jeździł itd majętna rodzina zmieniają autka - 14k już wsadził i nie wiadomo czy to koniec

Premium auto, to i premium ceny. Takie 4,2 litra V8 to nie jest budżetówka.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, bbandi napisał(a):

Jakby dbanie robiło różnicę w tej jednostce... Są auta gdzie dbanie to za mało, a w czasach internetu to wgl ciekawy wybór :E 

Opublikowano

Efekt zaniedbań poprzedniego właściciela, naprawa sprężarek nie następuje po kupnie niby ,zadbanego, auta od lekarza. A rozrząd nie był na razie robiony i  aby nie musiał :) bo auto za 50k a zaraz tyle samo naprawy wyjdą, silnik jest mega przekombinowany jak to u Niemca - to ma generować zyski w serwisie, USA V8 mki są 2 razy prostsze w serwisie.

• Like 1