Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Bardziej wygląda na to, że skusiłeś się na „darmowe” wyposażenie jak większość :) 

Bo trwałość tych jednostek to zagadka. Więc cała gadka o niezawodności to jest… do chrzanu. :) 

Jak patrzę na ceny MG to nie wiem czym sam bym się nie skusił, ale tylko do gwarancji i oddać w rozliczeniu, bo sprzedawanie tego będzie ciekawe :E 

Za 100-110k masz fajne i mocne auto, gdzie za Cuprę by trzeba dać ile? 150k? 

Opublikowano
32 minuty temu, galakty napisał(a):

Jak patrzę na ceny MG to nie wiem czym sam bym się nie skusił, ale tylko do gwarancji i oddać w rozliczeniu, bo sprzedawanie tego będzie ciekawe :E 

Za 100-110k masz fajne i mocne auto, gdzie za Cuprę by trzeba dać ile? 150k? 

Które MG? HS?

Kilka tygodni temu w Świętochłowicach było duże gradobicie. U nas w biurze są dwie osoby stamtąd i wracały akurat z pracy, bilans:
- Nissan Qashqai - 1 wgniotka

- Kia Sportage (ta najnowsza) - ok. 150 wgniotek

Dodatkowo z biurowca obok jechało MG HS2 - ponad 1000 wgniotek :E 

Nie mówię, że Nissany są produkowane ze stali przeznaczonej na katany, ale... 8:E 

7 minut temu, Lypton napisał(a):

Za 150 koła to masz Formentora w benzynie i manualu. Hybryda to ponad 200 tysiaków.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/cupra-cupra-formentor-ID6Ig8K8.html

Automat. Łaskawy Pan Hiszpan nawet podkreślił, że są czujniki parkowania w aucie za 185koła katalogowo :E 

• Haha 3
Opublikowano
7 minut temu, Lypton napisał(a):

Za 150 koła to masz Formentora w benzynie i manualu. Hybryda to ponad 200 tysiaków.

No to jeszcze lepiej, dwa razy tyle xD 

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie mówię, że Nissany są produkowane ze stali przeznaczonej na katany, ale... 8:E 

Dlatego tylko leasing/najem i nara. Chociaż jak przyjdzie takie gradobicie to ciekawe ile policzą przy zwrocie... 

Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/cupra-cupra-formentor-ID6Ig8K8.html

Automat. Łaskawy Pan Hiszpan nawet podkreślił, że są czujniki parkowania w aucie za 185koła katalogowo :E 

2026-09-2909_44_13-NowyCupraFormentor2026-155000PLN8km-Otomoto_pl.png.2d005e9e8897b1b4c5777e2d747fddc9.png

Uwielbiam, jak podają w taki sposób ceny przy tych wszystkich akcjach promocyjnych i ogłoszeniach. W leasingu/najmie/kredycie trzeba pewnie z dychę dodać.

Opublikowano
28 minut temu, Lypton napisał(a):

2026-09-2909_44_13-NowyCupraFormentor2026-155000PLN8km-Otomoto_pl.png.2d005e9e8897b1b4c5777e2d747fddc9.png

Uwielbiam, jak podają w taki sposób ceny przy tych wszystkich akcjach promocyjnych i ogłoszeniach. W leasingu/najmie/kredycie trzeba pewnie z dychę dodać.

Auto za 200k prawie a oni chwalą się czujnikami parkowania z tyłu! Nawet nie z przodu :E 

Mialem takie w Skodzie Fabii z 2003 roku. Dwie dekady później a grupa VW jest mentalnie w czarnej d…  :E 

Gdyby oferowali w standardzie kamery 360’ to ludzie patrzyli by na to normalniej. Masaże, skóry to raczej pierdoly. Podobnie pakiety wizualne i felgi. 

59 minut temu, galakty napisał(a):

Dlatego tylko leasing/najem i nara. Chociaż jak przyjdzie takie gradobicie to ciekawe ile policzą przy zwrocie... 

Kolega wlansie oddał tego QQ. 0 zł naliczyli. :) 

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Auto za 200k prawie a oni chwalą się czujnikami parkowania z tyłu! Nawet nie z przodu :E 

Tak samo się zdziwiłem jak kolega od Tiguana z pakietem R-Line nie ma czujników z przodu, lol. Ja się przestaję dziwić że ludzie kupują chinole, bo o ile w używanych jest w czym wybierać i chinola bym nie kupił, tak nowe? Przy tych cenach? Dajesz 100-120k i masz wyposażenie i nowe auto, reszta Cię nie obchodzi, a jak się zepsuje po 100-150k to już auta mieć nie będziesz.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mialem takie w Skodzie Fabii z 2003 roku. Dwie dekady później a grupa VW jest mentalnie w czarnej d…  :E 

To jest wspaniałe. Bierzesz hybrydę za katalogowe 215 tysięcy i w standardzie nie masz nawet kamery cofania. Możesz ją sobie dokupić za 6 tysięcy, ale to tylko kamera cofania - nie ma żadnej opcji na 360 stopni, te są zarezerwowane (oczywiście też w dodatkowo płatnym pakiecie) dla najbogatszej wersji,

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Tak samo się zdziwiłem jak kolega od Tiguana z pakietem R-Line nie ma czujników z przodu, lol. Ja się przestaję dziwić że ludzie kupują chinole, bo o ile w używanych jest w czym wybierać i chinola bym nie kupił, tak nowe? Przy tych cenach? Dajesz 100-120k i masz wyposażenie i nowe auto, reszta Cię nie obchodzi, a jak się zepsuje po 100-150k to już auta mieć nie będziesz.

Ja mimo wszystko wciąż się dziwię, bo wszystkomający Qashqai też drogi nie jest :E 

16 minut temu, Lypton napisał(a):

To jest wspaniałe. Bierzesz hybrydę za katalogowe 215 tysięcy i w standardzie nie masz nawet kamery cofania. Możesz ją sobie dokupić za 6 tysięcy, ale to tylko kamera cofania - nie ma żadnej opcji na 360 stopni, te są zarezerwowane (oczywiście też w dodatkowo płatnym pakiecie) dla najbogatszej wersji,

Nie wiem kto to tak wymyślił, ale był kretynem. Bo chińczycy na tym właśnie wygrywają - to wyposażenie funkcjonalne daje im dużą przewagę. 

W 2020 roku Octavia miała kamerę cofania (bez 360!) wciąż tylko w wyższej wersji wyposażenia (Selection). Nie wiem nawet czy była już wtedy opcja na 360 w octavii, czy dopiero po lifcie zrobili. W 2022 Qashqai miał kamerę 360 od średniego wyposażenia (Acenta, N-Connecta, Tekna). 

14 minut temu, Kyle napisał(a):

Do "pierdół" doliczyłbym oświetlenie "ambiente".

O tototot. Przez 4 lata w Octavii zmieniłem to 2 razy. Na początku na czerwony kolor, a potem po resecie (awaria sterownika aribag) ustawiłem zielony. Na co to komu :E 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Ja mimo wszystko wciąż się dziwię, bo wszystkomający Qashqai też drogi nie jest :E 

Mi się Nissany kompletnie nie podobają, dla mnie są brzydkie. A robili piękne auta, Silvie, 350Z, GT-R :E  Od Juke się chyba zaczęło :hihot: 

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Nie wiem kto to tak wymyślił, ale był kretynem. Bo chińczycy na tym właśnie wygrywają - to wyposażenie funkcjonalne daje im dużą przewagę. 

W 2020 roku Octavia miała kamerę cofania (bez 360!) wciąż tylko w wyższej wersji wyposażenia (Selection). Nie wiem nawet czy była już wtedy opcja na 360 w octavii, czy dopiero po lifcie zrobili. W 2022 Qashqai miał kamerę 360 od średniego wyposażenia (Acenta, N-Connecta, Tekna). 

Ale Koreańczycy też potrafią, teraz najtańsza K4 bodajże ma pakiet M i kamerę cofania, praktycznie każdy Ceed to miał bo S niemal nikt nie brał. Tylko niemieckie marki tak jadą klienta w pupsko. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Mi się Nissany kompletnie nie podobają, dla mnie są brzydkie. A robili piękne auta, Silvie, 350Z, GT-R :E  Od Juke się chyba zaczęło :hihot: 

To kwestia gustu, ale nie ukrywam, że młodszego kolegę ujeżdzającego drugiego już QQ nazywam emerytem :E 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ale Koreańczycy też potrafią, teraz najtańsza K4 bodajże ma pakiet M i kamerę cofania, praktycznie każdy Ceed to miał bo S niemal nikt nie brał. Tylko niemieckie marki tak jadą klienta w pupsko. 

no i to jest lepsze podejście. Bo pewna funkcjonalna podstawa powinna być no i kurła nie mogą to być czujniki parkowania z tyłu :E 
Pamiętam, że w 2017 roku miałem taką konwersację z szefową, bo jeździlismy wtedy do klienta w zwiazku z RODO na przemian, raz moim autem, raz jej. Oboje odebraliśmy je jakoś we wrześniu 2017 roku, ona Volvo V40, ja Astrę K. Jej kamerka cofania wyglądała naprawdę biednie i nie miała czujników parkowania z przodu, przez co bardzo szybko walneła przodem o słupek na parkingu podziemnym :E 
W Astrze kamera cofania była przyjemna, a i czujniki przód/tył i jeszcze monitorowanie martwego pola, wygodne fotele, matrycowe LEDy. Dobrze wspominam to auto. Dobrze wyposażone było. 

Ja totalnie rozumiem, że za premium należy zapłacić więcej, ale właśnie mi uświadomiliście, że moi koledzy mający formentory nie mają kamer 360 (bo nei mają najwyszych wersji) xD 

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja totalnie rozumiem, że za premium należy zapłacić więcej, ale właśnie mi uświadomiliście, że moi koledzy mający formentory nie mają kamer 360 (bo nei mają najwyszych wersji) xD 

I tym Chińczycy zdobędą rynek, bo koniec końców jeździ się z punktu A do B i nie patrzy aż tak na osiągi, jakość wykonania czy status. Ma dowiedź komfortowo i mieć udogodnienia jak kamery i czujniki, a skoro jest o połowę tańszy od takiej Cupry no to litości.

Znowu Japończycy idą w te e-CVT i nie każdemu to odpowiada, a wykończenie i ceny i tak szału nie robią. Sam nie wierzę że to piszę ale pewnie kolejne auto to może być chinol jak się utrzymają na rynku :E 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

I tym Chińczycy zdobędą rynek, bo koniec końców jeździ się z punktu A do B i nie patrzy aż tak na osiągi, jakość wykonania czy status. Ma dowiedź komfortowo i mieć udogodnienia jak kamery i czujniki, a skoro jest o połowę tańszy od takiej Cupry no to litości.

Znowu Japończycy idą w te e-CVT i nie każdemu to odpowiada, a wykończenie i ceny i tak szału nie robią. Sam nie wierzę że to piszę ale pewnie kolejne auto to może być chinol jak się utrzymają na rynku :E 

Z wykończeniem mógłbyś się zdziwić. Szwagier chciał siostrze wziąć T-roca nowego, ale zaproponowałem im, żeby zajrzeli do salonu Nissana i moja siostra od tej pory nie chce słyszeć o niczym innym. Ona chce QQ, bo żadne auto jej się nie podobało tak w środku i nie było w jej ocenie tak dobrze wykończone. Z premoum aptrzyli tylko na małe A3, ale raczej w bieda wersji, bo budżet gumowy nie jest. A tak to VW, Skody, Opla, Peugeota, Toyotę CHR sprawdzili. Spróbuj kiedyś :E 

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Z wykończeniem mógłbyś się zdziwić. Szwagier chciał siostrze wziąć T-roca nowego, ale zaproponowałem im, żeby zajrzeli do salonu Nissana i moja siostra od tej pory nie chce słyszeć o niczym innym. Ona chce QQ, bo żadne auto jej się nie podobało tak w środku i nie było w jej ocenie tak dobrze wykończone. Z premoum aptrzyli tylko na małe A3, ale raczej w bieda wersji, bo budżet gumowy nie jest. A tak to VW, Skody, Opla, Peugeota, Toyotę CHR sprawdzili. Spróbuj kiedyś :E 

W sumie jak patrzę na obecny model, to w środku jest całkiem ładny. Te poprzednie jakoś mi nie leżały. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, dannykay napisał(a):

mi się ambienty podobają, ale muszą być dobrze i subtelnie zrobione. 

Mimo wszystko podczas jazdy nocą, to wolę jak w aucie jest ciemno (poza oświetlonymi przełącznikami oczywiście). Także to "ambiente" fajnie wygląda ... ale dałem na OFF :faja:

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 3
Opublikowano

Kamer 360 nigdy nie używałem, ale domyślam się, że bardzo pomagają w ciasnych miejscach. 

3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Mimo wszystko podczas jazdy, to wolę jak w aucie jest ciemno (poza oświetlonymi przełącznikami oczywiście). 

Właśnie dlatego musi to być subtelnie zrobione, a nie jak choinka w tym bmw. Są gorsze przykłady. Nie wiem czym Ty jeździsz, więc nie wypowiem się. 

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Ostatnio na wakajkach na Majorce widziałem od groma chińskich hybryd. Najwięcej chyba było Ebro s400, czyli przebrandowany Tiggo 4. No ale tam warunki dla hybryd są idealne - w miastach 30-40 km/h, dróg szybkiego ruchu tyle co kot napłakał - a jak są, to maks. 120 km/h - zimy brak, więc nie ma problemów z wydajnością baterii.

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie wiem jak jest teraz z wykończeniem nowych Nissanów. Ojciec miał kiedyś starego Qasztana i wdł mnie była tragedia. Zresztą Nissany, Hondy, Toyoty nigdy jakiegoś pięknego wnętrza nie miały. U mnie w 370z czuć epokę, tym bardziej że w latach produkcji 2009-2020, nie było żadnego liftu wnętrza i mediów. Ale nie za to się kocha te auta. 

Jak obiektywnie oceniasz jakość wnętrza nowych Nissanów, chociażby QQ względem innych japończyków, lub vagów z tego samego rocznika? 

Ja się zatrzymałem z motoryzacją w latach 2000 i jak mi coś trzeszczy i skrzypi, to czuję że żyję i zmysły mam nadal sprawne xd

Opublikowano
10 minut temu, Seyren napisał(a):

Nie wiem jak jest teraz z wykończeniem nowych Nissanów. Ojciec miał kiedyś starego Qasztana i wdł mnie była tragedia. Zresztą Nissany, Hondy, Toyoty nigdy jakiegoś pięknego wnętrza nie miały. U mnie w 370z czuć epokę, tym bardziej że w latach produkcji 2009-2020, nie było żadnego liftu wnętrza i mediów. Ale nie za to się kocha te auta. 

Jak obiektywnie oceniasz jakość wnętrza nowych Nissanów, chociażby QQ względem innych japończyków, lub vagów z tego samego rocznika? 

Ja się zatrzymałem z motoryzacją w latach 2000 i jak mi coś trzeszczy i skrzypi, to czuję że żyję i zmysły mam nadal sprawne xd

3 minuty temu, bleidd napisał(a):

W wyższych wersjach Nissan Qashqai czy X-Trail wygląda bardzo fajnie.

QQ Tekna+ to w środku jest w sumie lepiej wykonana niż X3 czy Q5 :E

No właśnie. Ja mam Teknę + Pakiet Premium i jestem bardzo zadowlony z tego jak ten środek wygląda. Nic nie trzeszczy. Precyzja małych japońskich rączek :E 

w QQ jest Tekna Plus, która dodaje masaże, więc to sztos, że możesz mieć w populu w segmencie SUV-C za 175-190k coś z masażami. Sam nie spijrzałbym na Nissana, bo nic o nich nie wiedziałem, oprócz tego, że 350/370 super, almera MEH, Primera dość spoko w środku. 
Natomiast jak się przejechaliśmy to się okazało, że no bierzemy :) 

• Like 1