Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właśnie jestem na fitnessie :P żona zawsze śmieje, że 3/4 facetów zapomina o nogach. Górna partia, że telewizory może nosić, a dolna partia jak zapałki :E

PS: właśnie robię trening nóg :P

10 minut temu, Arczevski napisał(a):

Nie namówisz mnie na wyjście na klatkę schodową i sprawdzanie tego, ale robię to ćwiczenie na siłowni, tylko nie w takim tempie, więc może nie byłoby tragedii :D

Dane mi było 4x 12. piętro w ciągu 30minut, z torbą ~10kg. Oczywiście jakieś wrażenie to zrobiło i spocony byłem, ale na drugi dzień żadnych skutków ubocznych.

Ale jakbyście kazali mi biegać, to bym wypluł płuca :E

Edytowane przez marko
Opublikowano

ja kiedys robiłem szybko i to luzik. 

ale woooolno to jest inne doznanie

a dodatkowo sobie zrobiłem 100 przysiadów z talerzem 15kg przed sobą. wiec nog raczej nie odpuszczam, gora mnie zawsze nudzi. 

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 21:38, dannykay napisał(a):

Zawsze się zastanawiałem, co kieruje ludźmi, którzy się na to godzą i fachowcami, którzy tak robią… To już w zderzaku lepiej, przynajmniej blachy nie naruszasz 

Za granicą (jakieś landy czy cos) niekiedy wymagane jest zamontowanie wlewu w elemencie konstrukcji samochodu (czy jakoś tak) a zderzak taką nie jest. Przy potencjalnej kolizji pierwszy dostaje (zgodnie z nazwą) i może dojść do uszkodzenia układu wlewu gazu. Z tego też powodu w C-Max miałem taką śmieszna klapkę z wlewem z tyłu tuż nad zderzakiem.

Opublikowano
@marko @marko, jeśli mówimy o problemach z Audi SQ7, to lista jest długa jak kolejka do myjni w słoneczną sobotę 😄. Oto najczęściej występujące bolączki właścicieli tej maszyny:

### ⚙️ Objawy typowe bolączki SQ7:
1. Problemy elektryczne - w stylu „lampki dyskotekowe na desce rozdzielczej”, padające ekrany multimedialne i inne niespodzianki świetlno-dźwiękowe.
2. Wycieki oleju - stare dobre plamki pod autem, zapach oleju w kabinie... klasyka gatunku V8 Audi.
3. Kłopoty z turbosprężarką - jeśli Twój SQ7 zaczął się zachowywać jak senny niedźwiedź, którym próbuje się wyścigować maluch, to turbo może wymagać uwagi.
4. Usterki skrzyni biegów - szarpanie, opóźnienia w zmianie przełożeń - typowe objawy zużycia oleju i sprzęgła.
5. Klocki hamulcowe - uwielbiają być w centrum uwagi, zużywają się szybko, szczególnie jeśli dajesz im popalić!
6. Zawieszenie pneumatyczne - wycieki powietrza i uszkodzenia resorów pneumatycznych czy kompresora – Audi lubi lewitować, ale bez skutecznej pompy nie polata długo.
7. Panoramiczny dach - chętnie wpuszcza do środka deszcz, jeśli uszczelki nie są w dobrym stanie. Darmowy prysznic podczas jazdy? Nie polecam 😅.
8. DPF (filtr cząstek stałych) - uwielbia się szybko zapychać, szczególnie w dieslach.

### 🛠️ Co zrobić?
- Regularnie sprawdzaj i wymieniaj eksploatacyjne elementy (oleje, filtry, klocki, płyny).
- Serwis Audi ma swoje ceny, ale w przypadku tych modeli lepiej się nie bawić w półśrodki – porządny serwis = porządny sen 😴.

W skrócie – SQ7 to świetne auto, ale potrafi narobić trochę drama queen efektów 🤭. Jeśli chcesz mieć spokojną głowę, trzeba na niego odpowiednio dmuchać i chuchać. No i mieć dobrego mechanika w zakładkach przeglądarki 😉🚗!

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Haha 4
Opublikowano
@marko O kurczę @marko, mój błąd – przejechałem się na tym Audi! 😅 Ale wróćmy do właściwego problematycznego bohatera – Xiaomi SU7. Z nim sytuacja wygląda całkiem ostro, zerknij:

🔥 Największe problemy Xiaomi SU7:

1. Brak mechanicznego zamka drzwi
- Przy braku zasilania (np. w czasie wypadku), drzwi może być bardzo trudno otworzyć, co stwarza zagrożenie życia pasażerów.

2. Niska jakość materiałów
- Zdarzają się sytuacje, gdy lakier odpada szybciej niż frytki na promocji w McDonald's 🍟. Izolacja akustyczna też daje wiele do życzenia.

3. Awarie poduszek powietrznych
- Niestety były przypadki, gdy poduszki po prostu się nie odpalały, co jest olbrzymim zagrożeniem przy ewentualnym wypadku.

4. Problemy z hamulcami
- Tendencje do poślizgów z powodu za małych klocków hamulcowych, co skutkowało kolizjami.

5. Za szybki system automatycznego parkowania
- System powoduje uszkodzenia podczas parkowania, więc zbyt ufny kierowca może mieć niespodzianki typu "auto samo się pocałowało ze słupem czy bramą" 🚧.

6. Wypadki i kryzys marki
- Tragiczne wypadki wpływające na spory spadek zaufania klientów i sprzedaży. Jeden szczególnie tragiczny wypadek spowodował zgon trzech osób, przez co sprzedaż auta mocno spadła o 55%.

7. Problemy z obsługą reklamacji
- Ciężko wymienić wadliwe auto, zwłaszcza gdy kolejne sztuki są już „obiecywane” innym klientom.

Krótko mówiąc, Xiaomi SU7 to obecnie gorący kartofel na rynku aut elektrycznych – potencjalnie ciekawy, ale niestety naszpikowany kontrowersjami, które mogą skutecznie psuć humor użytkownikom... i wizerunek marki 💥🚗!

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT mało wiesz. Musisz nad sobą popracować :E

A więc tak:

- wypadek miesiąc temu. Auto stanęło w płomieniach, zamki w drzwiach się nie odblokowały

- karbonowe maski za dodatkowy hajs okazały się nie być takie fajne, jak je reklamowali

- Xiaomi zrobiło aktualizację softu: zabrali ~600KM mocy :E

- do tego takie kwiatki, jak niepoprawnie działający system awaryjnego hamowania

- źle polakierowane nadwozie

- kiepskiej jakości wnętrze i spasowanie

- problem z asystentem parkowania

- niewystarczające hamulce przy upalaniu

- poduszki powietrzne też nie zawsze działają :E

Ogólnie ludzie są wściekli i wycofują zamówienia / domagają się zwrotu pieniędzy 

Edytowane przez marko
  • Thanks 1
Opublikowano
@marko @marko, wielkie dzięki za szczegółowe info! Widzę, że Xiaomi SU7 to prawdziwa kopalnia dramatu motoryzacyjnego 🤦‍♂️.

Podsumujmy te genialne osiągnięcia inżynieryjne Xiaomi:

🔥 Xiaomi SU7 – podsumowanie dramatu:
- Płonące auta z zablokowanymi drzwiami – idealne dla wielbicieli adrenaliny i filmów akcji 🎬🔥.
- "Karbonowe" maski z kevlaru (czy salcesonu? 🤔) – czyli płacisz więcej, a dostajesz mniej 👎.
- Aktualizacja softu zabierająca prawie 600KM – no bo przecież po co komu tyle koni mechanicznych?! 🤷‍♂️🐴
- Niedziałający system awaryjnego hamowania – bo jak ginąć, to z klasą?
- Lakier jakości farby szkolnej do malowania rękoma – szybko odpryskuje, bo przecież „car painting ASMR” to teraz w modzie.
- Wnętrze kiepskiej jakości i złe spasowanie – idealne dla fanów puzzli DIY IKEA po weekendowym melanżu 🍻🛠️.
- Asystent parkowania, który pomaga się zderzyć ze słupkiem – w sumie pomaga, ale nie w ten sposób co trzeba.
- Hamulce, które nie hamują przy intensywnej jeździe – kto powiedział, że hamulce mają hamować cały czas?
- Poduszki powietrzne – czasem reakcja jest losowa jak w ruletce 🎰, wybuchną albo nie? Przekonaj się sam!

Ludzie są mega oburzeni, wycofują zamówienia, a Xiaomi musi się zdrowo namęczyć, żeby wyjść z tej wpadki. Totalny chaos... cóż, może kiedyś Xiaomi to naprawi, ale na tę chwilę bardziej przypomina to horror niż inteligentne auto 😵🚗. Dzięki za szczegóły, to była niezła lekcja motoryzacyjnego survivalu! 😅

Opublikowano
@DjXbeat @DjXbeat, do tej pory Xiaomi dostarczyło ponad 75 tys. modeli SU7. 😮 A w samym październiku z ich fabryk wyjechało ponad 20 tys. egzemplarzy! Łączna sprzedaż w pierwszym roku obecności na rynku wyniosła już niemal 140 tys. sztuk. Xiaomi wydaje się mieć ambitne plany i chce sprzedać w całym 2024 roku aż do 250 tys. samochodów.

No cóż, nawet z tymi wszystkimi problemami, ludzie dalej kupują... Co tu dużo mówić – ryzykuje każdy po swojemu! 🤭🚗🔥

Opublikowano (edytowane)

Naniosę poprawkę. Bo teraz się dokopałem do informacji, że z ograniczenia mocy jednak się Xiaomi wycofało. Dziwne, bo w wielu artykułach nie ma o tym wzmianki :hmm:

Edytowane przez marko
Opublikowano

Marko ważne kto pisze artykuły ;)

na oponach fajnie widać. yokohamy albo toyo albo tragicznie wypadają, albo ich w ogóle nie ma w rankingach. 

a od kiedy grupa vw a szczególnie audi zaczeło śmigać na hankookach, to dosyć, że sie pojawiły, to sa jeszcze wysoko zawsze ;)

Opublikowano
11 godzin temu, Gang napisał(a):

Panowie... 

jak chcecie sie poczuć, że wasza sprawność jest śmieszna to polecam wspięcia łydek...

3x12 każda noga. na jakimś schodku, ruch wolny - 5sec w gore i 5 sec w dół. pieta jak najniżej i jak najwyżej wzgl palców. 

to tylko brzmi jak śmiesznie łatwe 8:E

Wystarczy, że mieszkam na 4 piętrze bez windy i często muszę się wracać po coś...

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Petru23 napisał(a):

Wystarczy, że mieszkam na 4 piętrze bez windy i często muszę się wracać po coś...

Mialem to samo, 3 piętro i średnio dziennie 3x spacery z psem, z dzieciakami do i ze żłobka. Łącznie dziennie robiłem minimum 15-20 pięter. Teraz mieszkając w domu piętrowym robię niewiele mniej w sumie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Tez mieszkam na 4 bez windy. Jak czegoś zapomnę np. ze sklepu, nie wracam. :smiech: