Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jak ktoś nie liczy RRSO i leasingów to jest głąbem i to jego problem

Chodzi mi o przypadki gdzie biorą nowe auto w leasing mimo że ich nie stać bo kasa na raty jest, ale ogólnie majątku brak :E 

Kolega tak zrobił, jak przeszedł na JDG to palma odbiła, kredytu 600k na nieruchomość i leasing z ratą 2k miesięcznie :E Iphone w raty, kuchnia w raty, na koniec miesiąca tysiąc mu zostawał ale BMW było! :E 

I to też nie tak że dzięki JDG nagle takie auto jest tanie. No masz korzyść podatkową, ale wciąż gorzej niż jakbyś kupił 5 latka za gotówkę :E 

Opublikowano

Tamten kolo to jeszcze jakieś przewały robił na drogich zegarkach, tj. niby kupował w salonach kłamiąc, że na własny użytek, a sprzedawał na wolnym rynku z przebitką. Nie wiem dokładnie jak to działało, bo rynek zegarkowy jest mi obcy :D 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galakty napisał(a):

Przypadek ode mnie. Kupiłem Ceeda od gościa co miał 14 lat, polski salon. Wziął w leasing nowego Nissana (Xtrail?), teraz oddał i wziął Passata używanego z 2.0TDI i pierdzieli te nowe wynalazki :E 

Kumpel po mercu c (w204) w 2020 poszedł w nową cklase, by po skończonym leasingu wykupić, sprzedać i wrócić do w204, bo jak to twierdzi w tym nowym nie było duszy Mercedesa :)

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Chodzi mi o przypadki gdzie biorą nowe auto w leasing mimo że ich nie stać bo kasa na raty jest, ale ogólnie majątku brak :E 

Kolega tak zrobił, jak przeszedł na JDG to palma odbiła, kredytu 600k na nieruchomość i leasing z ratą 2k miesięcznie :E Iphone w raty, kuchnia w raty, na koniec miesiąca tysiąc mu zostawał ale BMW było! :E 

I to też nie tak że dzięki JDG nagle takie auto jest tanie. No masz korzyść podatkową, ale wciąż gorzej niż jakbyś kupił 5 latka za gotówkę :E 

Ano tacy też są. 

Pamiętam właśnie kolegę co zmienił rdzewiejącą Mazdę 6 na używane G20 w leasingu - zdziwił się jak wyszło mu 7-8k za OC/AC :E 

Nie, nei staje się "tanie", ale "tańsze" i w sumie na serduszku się cieplej robi jak mniej oddajesz do US 8:E 

Ja tam jak biorę auto to patrzę, żebym mógł je w każdej chwili oddać (bez opłat, miałem taką umowę na Octavię) albo wykupić. I limitem cenowym jest właśnie to ile mógłbym wyrzygać z konta gdyby się taka potrzeba pojawiła. Zazwyczaj do tego mocno konserwatywnie podchodzę i właśnie dlatego mam Nissana, a nie GLC :E 

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Kumpel po mercu c (w204) w 2020 poszedł w nową cklase, by po skończonym leasingu wykupić, sprzedać i wrócić do w204, bo jak to twierdzi w tym nowym nie było duszy Mercedesa :)

Właśnie W204 mi się podoba w środku, spoko wnętrze, fajne zegary. Te nowsze z ekranami wywołują u mnie chęć porzygu :( 

I myślałem czy nie pójść w C klasę z tych roczników, nawet wersje 180 fajnie jadą dzięki kompresorowi. 

Nie, nei staje się "tanie", ale "tańsze" i w sumie na serduszku się cieplej robi jak mniej oddajesz do US 8:E 

I chyba tylko walka z państwem tu odgrywa kluczową rolę :E Jak mam być stratny to chociaż niech US straci :E 

Dlatego ubolewam mocno że nie mogę na JDG przejść (znaczy mogę ale nie opłaca się na tych warunkach), a zmieniać robotę w tej chwili to za duże ryzyko u mnie. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galakty napisał(a):

I chyba tylko walka z państwem tu odgrywa kluczową rolę :E Jak mam być stratny to chociaż niech US straci :E 

I'm not saying no :E 

12 minut temu, galakty napisał(a):

Dlatego ubolewam mocno że nie mogę na JDG przejść (znaczy mogę ale nie opłaca się na tych warunkach), a zmieniać robotę w tej chwili to za duże ryzyko u mnie. 

To jedynie przy zmianie pracy, bo teraz jeszcze PIP dostanie możliwość zamiany kontraktu B2B na UoP i firmy IT już całkiem od tego odejdą. Ja jestem bezpieczny, bo nie mam podległości służbowej, mam innych klientów niż tylko moja główna kancelaria i nie rozlicza mnie nikt z czasu pracy.

Ale taki typowy IT guy na B2B może mieć problem. Jeśli przez dziesięć lat był na B2B i zarabiał średnio 10k netto to firma może mieć 0,5 mln zł ZUS do dopłaty. Będzie popłoch :) 

Więc może Tobie nie będzie lepiej, ale przynajmniej kolegom co byli na B2B będzie gorzej :E 

4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@galaktymój młody choruje na w204 i myśli na niego zmienić swojego 307.

Bardzo spoko auto. Jeździłem takim jakiś czas służbowo. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To jedynie przy zmianie pracy, bo teraz jeszcze PIP dostanie możliwość zamiany kontraktu B2B na UoP i firmy IT już całkiem od tego odejdą. Ja jestem bezpieczny, bo nie mam podległości służbowej, mam innych klientów niż tylko moja główna kancelaria i nie rozlicza mnie nikt z czasu pracy.

Ale taki typowy IT guy na B2B może mieć problem. Jeśli przez dziesięć lat był na B2B i zarabiał średnio 10k netto to firma może mieć 0,5 mln zł ZUS do dopłaty. Będzie popłoch :) 

Więc może Tobie nie będzie lepiej, ale przynajmniej kolegom co byli na B2B będzie gorzej :E 

Właśnie o to chodzi, jeszcze 2-3 msc temu można było, teraz jakieś wyroki sądowe zaczęły padać i jest zwrotka o 180 stopni... 

Nie wiem czy będzie im gorzej, bo na razie zostają jak byli, co mnie dziwi bo przecież udowodnienie tego że to UoP a nie B2B jest banalnie proste ;) 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Właśnie o to chodzi, jeszcze 2-3 msc temu można było, teraz jakieś wyroki sądowe zaczęły padać i jest zwrotka o 180 stopni... 

Nie wiem czy będzie im gorzej, bo na razie zostają jak byli, co mnie dziwi bo przecież udowodnienie tego że to UoP a nie B2B jest banalnie proste ;) 

Od stycznia 2026 wchodzą nowe przepisy i PIP będzie wywracał umowy B2B do góry nogami :) 

Opublikowano
58 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Też poznałem takiego człowieka, chociaż on był nauczycielem inforamtyki w szkole, więc miał mniejsze możliwości finansowe. Jeździł autami za 3-5k, zajeździł i brał kolejne. Czasem nie wytrzymały do przeglądu :E 

Ale myślę jednak, że to pojedyncze przypadki i raczej starymi autami jeżdżą ludzie, których nie stać na nowe/nowsze. 

Mój poprzedni szef z firmy od 1999r do 2024r jeździł Mondeo MK2 1.8 w LPG. Z 5 lat temu zwróciłem mu uwagę, że z opon druty mu wystają to 2 tygodnie się do mnie nie odzywał :E 

Finalnie w zeszłym roku auta nikt już nie chciał podbić bo amortyzatory razem z kielichami przed wybiciem blokowała tylko maska :E 

Jaki był dylemat co tu kupić. Od razu wiedziałem co weźmie - MK4 w benzynie + LPG :E 

Chłop ma z kilkanaście mieszkań na wynajem i spore udziały w firmie. 

• Haha 1
Opublikowano

Tak, cały outsourcing, umowy zlecenia, o dzieło, B2B - wszystko. 

PIP wjeżdża, ustala że to umowa o pracę, ZUS nalicza zaległe składki :E 

O kurde to się ludzie zdziwią.... Nabrali kredytów, leasingów.... Cieszyli się że nie ma ZUS i netto zostaje więcej, sam zazdrościłem i miałem przechodzić :o 

A jeszcze przy wyborach w 2023 mówili "PO zawsze dbało o przedsiębiorców i b2b" xD xD 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

O kurde to się ludzie zdziwią.... Nabrali kredytów, leasingów.... Cieszyli się że nie ma ZUS i netto zostaje więcej, sam zazdrościłem i miałem przechodzić :o 

A jeszcze przy wyborach w 2023 mówili "PO zawsze dbało o przedsiębiorców i b2b" xD xD 

Składki naliczą pracodawcy, ale fakt - później na konto wpłynie mniej. :) 

9 minut temu, dannykay napisał(a):

To Waldek grubo beknie :E 

Sławkowi Mentzenowi zabiorą cały biznes :E 

Opublikowano

nie każdy traktuje samochód jako rzecz świętą i chce się pokazać. Niektórzy traktują to jako zwykłe narzędzie żeby przejechać z punktu a do punktu b nic więcej. Nie jarają ich takie zabawi.

No i nie każdy chce się wyróżniać z tłumu nawet jak ma dużo.

A wracając do elektryków to też tak za różowo nie jest bo tu nawet lekkie uderzenie bokiem i bateria może iść do wymiany. To duża bolączka baterii. 

Opublikowano
47 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, cały outsourcing, umowy zlecenia, o dzieło, B2B - wszystko. 

PIP wjeżdża, ustala że to umowa o pracę, ZUS nalicza zaległe składki :E 

a US w bonusie dorzuca jeszcze odliczenia z pod. doch i VAT :E

Opublikowano

A nie chcecie mi pomóc w beta testach? Wystarczy wgrać aplikację i raz włączyć. Muszę tylko mieć maila żeby dodać do listy testerów. Aplikacja nie ma reklam i nie pobiera żadnych danych/nie śledzi nic. Brakuje mi z 4 osób.

To sobie będziecie mogli liczyć koszty leasingu ;)

Screenshot_2025-11-05-13-41-38-792_pl.kalkulatorleasingowy.jpg