Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro tacy jesteście miłośnicy kratowego pieczywa to polecam zakupy w chlebomatach Bread In Box. Tam tylko takie kupicie.

Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Właśnie dlatego xtrail nie zatrzymuje się do zera - żebym musiał użyć hamulca. Brzmi sensownie, nie? :) 

W Tesli masz dokładnie to samo w trybie „pełzania” tylko Tesla dodatkowo daje Ci możliwość wyboru 1 z 3 poziomów rekuperacji by dopasować jazdę do własnych upodobań. Tryb „hamulca” jest najbardziej komfortowy bo to prawdziwy tryb One pedal drive w którym nie musisz w ogóle używać hamulcy.
Brzmi sensownie, nie ? 🙂

Opublikowano
30 minut temu, DjXbeat napisał(a):

W Tesli masz dokładnie to samo w trybie „pełzania” tylko Tesla dodatkowo daje Ci możliwość wyboru 1 z 3 poziomów rekuperacji by dopasować jazdę do własnych upodobań. Tryb „hamulca” jest najbardziej komfortowy bo to prawdziwy tryb One pedal drive w którym nie musisz w ogóle używać hamulcy.
Brzmi sensownie, nie ? 🙂

No tylko to Teslę potem trafiają na serwis :E 

Opublikowano

Powodem tego stanu jest wybór trybu rekuperacji „hamulec” i nie stosowanie się do instrukcji użytkowania. 

Pomimo ciągłej jazdy w trybie „hamulec” ja problemów z hamulcami nie mam a auto ma 3 lata i prawie 70 tyś. km przebiegu. Po prostu regularnie używam hamulca zgodnie z instrukcją ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Powodem tego stanu jest wybór trybu rekuperacji „hamulec” i nie stosowanie się do instrukcji użytkowania. 

Pomimo ciągłej jazdy w trybie „hamulec” ja problemów z hamulcami nie mam a auto ma 3 lata i prawie 70 tyś. km przebiegu. Po prostu regularnie używam hamulca zgodnie z instrukcją ;)

Ale jak pisałem wcześniej: to mogłoby być lepiej zaprojektowane. Wyżej ktoś już podał proste rozwiązanie :) 

z VW się dalej śmiejemy że według instrukcji dolewka 1l na 1000km jest „normalna”. Ale jak widoc tesli czy Chińczyków nie można skrytykować :) 

Opublikowano
7 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Nie mam zakwasu ani nie umiem piec chleba. Mam tylko termomixa :D

same chlepy a coś z miensa?

suszenie, pieczenie, wędzenie, gotowanie.
Musi być jakiś schab suszony i polędwica no i schaby pieczone na święta

Czekaj jak Gondor ruszy z sezonem grillowym, będzie co chwila wrzucał jakieś pyszności i dawał nam jasno do zrozumienia, na co nas nie zaprosi :E 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

whataboutism

To nie jest whataboutism, a przykład jak odnosimy się do głupot w instrukcjach innych marek. 

Jak chcesz używać argumentu „whataboutism” to doczytaj czym jest. 

30 minut temu, Katystopej napisał(a):

Czekaj jak Gondor ruszy z sezonem grillowym, będzie co chwila wrzucał jakieś pyszności i dawał nam jasno do zrozumienia, na co nas nie zaprosi :E 

Ja to nie wędzę za bardzo :E 

Ale planuje w przyszłym roku podejść do zrobienia własnego pastrami! :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale jak pisałem wcześniej: to mogłoby być lepiej zaprojektowane. Wyżej ktoś już podał proste rozwiązanie :) 

Mogłoby ale na chwilę obecną jest to tak a nie inaczej rozwiązane i tu odpowiedzialność spada na sposób użytkowania. Mało tego tryb rekuperacji "hamulec" nie jest trybem domyślnym. Przy pierwszej konfiguracji auta przechodząc procedurę ustawień pod własne preferencję wybierasz 1 z 3 trybów i każdy z tych trybów jest dokładnie opisany co wnosi i co powoduje. Jest również informacja o konieczności regularnego korzystania z hamulcy i jest również potwierdzenie zapoznania się z instrukcją obsługi. Proces pierwszej konfiguracji auta akceptujesz łącznie z akceptacją zapoznania się z instrukcją obsługi auta.

Także jesteś w pełni świadomy, że poprzez niewłaściwe czyli nie regularne używanie zwykłych hamulcy możesz doprowadzić do ich korozji lub usterki. Efekt jest taki, że użytkownicy się do tego nie stosują i po 3 latach na pierwszym przeglądzie technicznym wychodzą takie kwiatki jak w Niemieckim TUV.

Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że stan techniczny hamulcy punktowany w Niemieckim TUV nie jest związany stricte z awaryjnością samej marki a zwyczajnie z niewłaściwym sposobem użytkowania - niezgodnie z instrukcją obsługi. Tyle. 

Co innego gdyby w instrukcji nie było wzmianki o możliwych konsekwencjach jazdy bez używania hamulcy, nie było by informacji o konieczności regularnego używania hamulcy, nie było by zaleceń odnośnie smarowania układu hamulcowego łącznie z interwałami. W takim przypadku wina leżała by całkowicie po stronie producenta. 

Opublikowano

@DjXbeat

Ja to serio rozumiem - niech sobie będzie w instrukcji. 

Ake uważam to mimo wszystko za zaniedbanie producenta, bo można temu zaradzić na poziomie producenta. 

I nie świadczy to o tym, że auto jest :kupa: albo coś, ale o tym że tego aspektu nie przemyślano. I to się zdarza każdemu producentowi :)

A clou moich wypowiedzi było to, że nawet jeśli coś jest w instrukcji nie znaczy ze ma to sens z punktu widzenia klienta. 

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Test wyszedł znakomicie :)

Ja to właśnie takie chleby lubię. 

IMG_4395.jpeg

Napisz dokładnie jak robisz ciasto i jak wypiekasz. Efekt świetny, mnie nigdy taki nie wyszedł. 

Mnie nawet przez myśl nie przyszło żeby kupować wypiekasz po tym jak zobaczyłem jak wygląda proces przygotowania i dojrzewania ciasta. 

Opublikowano
5 minut temu, Klima napisał(a):

Napisz dokładnie jak robisz ciasto i jak wypiekasz. Efekt świetny, mnie nigdy taki nie wyszedł. 

Mnie nawet przez myśl nie przyszło żeby kupować wypiekasz po tym jak zobaczyłem jak wygląda proces przygotowania i dojrzewania ciasta. 

Tutaj to chyba magia TM. Przepis stąd:

https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r758813

Ciekawostką było odstawienie wymieszanej mąki z wodą na 40 minut przed dodaniem drożdży. 

IMG_4396.jpeg

Opublikowano

W pralce trzeba czyścić filtr i bęben. 

Jest jak być w instrukcji, ale oprócz tego wyskakuje komunikat (i w niektórych powiadomienie na komórce) 

Dlaczego w Tesli ten tryb? 

A. Automatycznie się nie wyłącza co jakiś czas? 

B. Hamulce uruchamiają się raz na 100 zwolnień? 

C. Tryb 3 nie działa jak bateria jest w przedziale 100-90%

D. Hamulce nie zaciskają się zawsze na maksa i nie odpuszczają po zgaszeniu auta? 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Gang napisał(a):

Dlaczego w Tesli ten tryb? 

A. Automatycznie się nie wyłącza co jakiś czas? 

B. Hamulce uruchamiają się raz na 100 zwolnień? 

C. Tryb 3 nie działa jak bateria jest w przedziale 100-90%

D. Hamulce nie zaciskają się zawsze na maksa i nie odpuszczają po zgaszeniu auta? 

A - nie wiem - ze względów bezpieczeństwa? Użytkownik jest świadomy, że auto po puszczeniu pedału gazu zahamuje a ono nie hamuje ? 

B - nie wiem ale automatycznie działa funkcja wycierania tarcz w deszczu i przy wilgotnym powietrzu.

C - w zakresie 95-100% rekuperacja jest ograniczona czyli musisz używać hamulcy 

D - zaciskają się automatycznie po wyjściu z auta lub w trybie parking.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
14 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Test wyszedł znakomicie :)

Ja to właśnie takie chleby lubię. 

IMG_4395.jpeg

Wygląda jak "Słowiański" czy "Długodojrzewający" z piekarni obok mojego domu. 

Mój wypiekacz też idzie do zwrotu. Chleby są spoko, ale kilka klas niżej niż taki jak u Ciebie na zdjęciu czy te z piekarni. 

Wracam do codziennych zakupów ww. chlebów :D

• Upvote 1
Opublikowano

Zawsze jak robiłem starter, to klasycznie z drożdżami. Została mi resztka mąki 550, więc na próbę zrobiłem woda + mąka, a drożdże później, tak jak Grodon zasugerował. Czekam, po południu leci do pieca. 

Jak bawicie się w domową pizzę i ktoś jeszcze nie widział, to polecam kalkulator https://kalkulator.jakumammy.pl/ koniecznie tryb zaawansowany.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Trochę dobra dziś przywiezione 🤤

IMG_20251214_110056440_HDR_AE.jpg

Wurst, znaczy się kiełbasa 

Screenshot_20251214-132944.Brave~2.png

Nie pytam, skąd masz 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
4 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

C - w zakresie 95-100% rekuperacja jest ograniczona czyli musisz używać hamulcy 

To jak w HY, nie można dopuścić do tego by bateria była na full, inaczej nie wyhamujesz przed zakrętem.