Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Eu wersja produkowana w eu , a chrl w chrl,  po opłaceniu cła w eu I transportu cena wyszła by podobna a wyposazenie lepsze i auto większe 

Sylwesterl.

Cena to nie wszystko.

Dla zobrazowania czym jest samochód.

Dam Ci bardzo prosty przykład.

Tutaj masz "przekrój" amortyzatora tylnego, najprostszy z prostych.

Popatrz ile tam jest komponentów.

image.png.96733888f4c83338786b058e013f2f1b.png

I teraz wyobraź sobie, że na rynek europejski taki amortyzator jest montowany w europie z komponentów produkowanych w europie lub importowanych "z kąstam" ale za zpewnienie jakosci tych komponentów odpowiadają europejczycy.

Teraz wyobraź sobie, że na rynek chiński, teoretycznie "taki sam amortyzator" montowany jest w chinach na komponentach z chin.

I na końcu wyobraź sobie z ilu takich "amortyzatorów/częci" składa się samochód, który na końcu też jest montowany w chinach.

To nie są te same samochody.

A jak z jakoscią kiepsko, to potem dzieją się takie rzeczy jak tutaj swieżynka: 
Wadliwe VW i Audi. Akcja serwisowa obejmie milion pojazdów
https://www.dw.com/pl/wielka-akcja-serwisowa-vw-i-audi-muszą-naprawić-prawie-milion-aut-w-niemczech/a-79435312

JEDNA sruba w układzie kierowniczym, JEDNA z całego samochodu.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Auta. Szczególnie niemieckie udowadniają swoją jakość na każdym kroku i z użytkowników nie robią testerów na szczęście.

Btw widziałem golfa ponizej 100k PLN. Ciekawe co tak mocno potaniało że auto idzie teraz kupić o jakieś 33 procent taniej niż kiedyś. :E

Opublikowano

No Nie są te same , są produkowane tu albo tu, silniki mają te same bo w obydwu siedzi tsi,  ale to koncerny oddały technologię I licencję, części które w eu są z chin, u nich są oryginalne, to koncerny ubiły produkcję tych części w eu albo usa, aż doszliśmy do momentu gdzie auto produkowane w chinach , lepsze od wersji eu nawet importowane z podatkami I cłem moze być bardziej atrakcyjne

• Upvote 1
Opublikowano

lexus chyba mocno chce zmienić opinie o swojej marce w swiadomosci uzytkowników , albo po prostu ma wywalone i szuka oszczednosci za wszelką cene, ponizej komentarz z netu:

Cytat

Ja wiem, że marketingowcy Lexusa dwoją się i troją by wczytać w naszą świadomość nowego ES'a jako coś wspaniałego i niepowtarzalnego, ale w oderwaniu od marketingu, patrząc na fakty, chyba coś poszło nie tak.

minusy w porównaniu do poprzedniej wersji

1. Brak świateł z wycinaniem AHS. Są tylko AHB / w starym są AHS

2. Odcinek lędźwiowy regulowany tylko w 1 płaszczyźnie / w starym w obu płaszczyznach i w obu przednich fotelach

3. Brak wydłużenia siedziska kierowcy / w starym jest

4. Brak pamięci fotela pasażera z przodu / w starym jest

5. Brak 3-ciej strefy klimatyzacji / w starym jest

6. Brak podgrzewania i elektrycznej regulacji kanapy z tyłu / w starym jest

7. Brak podłokietnika ze sterowaniem z tyłu / w starym jest

8. Brak schowka w podłokietniku z tyłu / w starym jest

9. Brak naturalnej skóry na siedzeniach / w starym jest

10. Brak naturalnej skóry na kierownicy / w starym jest

11. Brak wstawek drewnianych / w starym są

12. Brak klejonych szyb bocznych / w starym są

13. Brak wielu kolorów tapicerek / w starym są

14. Brak bezdotykowego otwierania bagażnika / w starym jest

15. Brak rolet w bocznych oknach z tyłu / w starym są

W zamian na plus dla nowego ES'a:

1. Napęd na 4 koła / w starym nie ma

2. Większy dach panoramiczny w miejsce szyberdachu / w starym mniejszy - ale nie wiem czy to jest jakiś duży plus.

3. E-Latch - klamki elektroniczne / w starym są zwykłe - ja tam wolę zwykłe.

4. Nowsza wersja napędu 6 / w starym 4,5 - chętnie zobaczyłbym wersję 244 KM z 350h

5. Niższa moc choć poprawione osiągi / stary zbiera się nieco wolniej

6. Powiększony o 5 litrów bak to większy zasięg

7. Lusterko wsteczne cyfrowe / w starym nie ma

8. Zintegrowany wideorejestrator z abonamentem na 4 lata w cenie auta / stary tego nie ma

Na pewno Lexus znajdzie wielu nabywców na nowego ES'a, ale ja przyjmuję nowy model z dużym smutkiem i rozczarowaniem. Tym bardziej, że nowy, okrojony ES ma teraz zastąpić nam także LS'a, który został wycofany.

Wyświetl mniej

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, wallec napisał(a):

Sylwesterl.

Cena to nie wszystko.

Dla zobrazowania czym jest samochód.

Dam Ci bardzo prosty przykład.

Tutaj masz "przekrój" amortyzatora tylnego, najprostszy z prostych.

Popatrz ile tam jest komponentów.

image.png.96733888f4c83338786b058e013f2f1b.png

I teraz wyobraź sobie, że na rynek europejski taki amortyzator jest montowany w europie z komponentów produkowanych w europie lub importowanych "z kąstam" ale za zpewnienie jakosci tych komponentów odpowiadają europejczycy.

Teraz wyobraź sobie, że na rynek chiński, teoretycznie "taki sam amortyzator" montowany jest w chinach na komponentach z chin.

I na końcu wyobraź sobie z ilu takich "amortyzatorów/częci" składa się samochód, który na końcu też jest montowany w chinach.

To nie są te same samochody

Wyobraź sobie, że 30% komponentów użytych do budowy europejskiego VW produkowana jest w Chinach i ten udział z roku na rok się zwiększa.

W przypadku VW Chińczycy nie muszą się bawić w „know how” bo dostali pełne dane technologiczne łącznie ze schematami produkcji. Oni nie kopiują i kombinują jak to zrobić. Mają dane i według tych danych produkują. 

Różnica polega na tym, że w Chinach komponenty produkowane są na miejscu bez szerokiej gałęzi dostaw co po pierwsze skraca czas produkcji i po drugie zwiększa wydajność produkcji. Dodatkowo Chiny mają w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne dlatego finalny koszt produkcji komponentu z uwzględnieniem gałęzi dostaw na tle Europy jest śmiesznie niski. 
Jakość komponentów jest na tym samym poziomie co EU. 

Dla kontrastu poduszki powietrzne produkowane przez Japońską firmę „TAKATA” wywołały akcję serwisową na całym świecie i do serwisów zaproszono ponad 100 mln aut!!! 

IMG_7804.thumb.png.119dd2447a68c4616c3e09261f417b8a.png

Jak widać Japończycy poszli na rekord. Słaba jakość ale pewnie o tym wiesz bo Honda jeździsz :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Wyobraź sobie, że 30% komponentów użytych do budowy europejskiego VW produkowana jest w Chinach i ten udział z roku na rok się zwiększa.

W przypadku VW Chińczycy nie muszą się bawić w „know how” bo dostali pełne dane technologiczne łącznie ze schematami produkcji. Oni nie kopiują i kombinują jak to zrobić. Mają dane i według tych danych produkują. 

Różnica polega na tym, że w Chinach komponenty produkowane są na miejscu bez szerokiej gałęzi dostaw co po pierwsze skraca czas produkcji i po drugie zwiększa wydajność produkcji. Dodatkowo Chiny mają w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne dlatego finalny koszt produkcji komponentu z uwzględnieniem gałęzi dostaw na tle Europy jest śmiesznie niski. 
Jakość komponentów jest na tym samym poziomie co EU. 

Dla kontrastu poduszki powietrzne produkowane przez Japońską firmę „TAKATA” wywołały akcję serwisową na całym świecie i do serwisów zaproszono ponad 100 mln aut!!! 

IMG_7804.thumb.png.119dd2447a68c4616c3e09261f417b8a.png

Jak widać Japończycy poszli na rekord. Słaba jakość ale pewnie o tym wiesz bo Honda jeździsz :E 

Podaj nazwę dwóch chińskich miast oprócz stolicy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

ale taka toyota aygo ma przynajmniej "60% czy 70% rynku segmentu A, ktorego praktycznie nie ma"  ;) 

>82k pln , a nawet 106 tys (sic!). ciekawe czy ten powerbank w zestawie to juz standard :hihot:

nazabawniejsze sa jednak te "fikolki" jakie robi Balkan, aby doszukac sie w tym wszystkim jakis pozytywow

Edytowane przez SuLac0
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Dwa popularne chińskie miasta oprócz stolicy (Pekinu) to Szanghaj oraz Kanton (Guangzhou).

Jeśli chcesz dowiedzieć się o nich czegoś więcej, daj mi znać:

Czy interesuje Cię ich historia i zabytki?

Szukasz informacji o ich gospodarce i nowoczesnych technologiach?

Chcesz poznać ich atrakcje turystyczne?

Chętnie rozwinę temat wybranego miasta!

Spoiler

pewnie i tak nie zrozumiesz dlaczego to tak wrzuciłem 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dwa popularne chińskie miasta oprócz stolicy (Pekinu) to Szanghaj oraz Kanton (Guangzhou).

Jeśli chcesz dowiedzieć się o nich czegoś więcej, daj mi znać:

Czy interesuje Cię ich historia i zabytki?

Szukasz informacji o ich gospodarce i nowoczesnych technologiach?

Chcesz poznać ich atrakcje turystyczne?

Chętnie rozwinę temat wybranego miasta!

Ukryj zawartość

pewnie i tak nie zrozumiesz dlaczego to tak wrzuciłem 

Bo tyle wiesz o chinach a ja wrzucam ai żeby chociaż spróbować dostosować formę i przekaz co niskiej wiedzy rozmówcy - patrzna za trudny przykład amortyzatora;)

miłego dnia 

Opublikowano
12 minut temu, wallec napisał(a):

Bo tyle wiesz o chinach a ja wrzucam ai żeby chociaż spróbować dostosować formę i przekaz co niskiej wiedzy rozmówcy - patrzna za trudny przykład amortyzatora;)

miłego dnia 

:rotfl2:

Znajomość nazw dwóch miast w Chinach lub jej brak o niczym nie świadczy. Szczególnie w kontekście motoryzacyjnym.

Opublikowano
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Różnica polega na tym, że w Chinach komponenty produkowane są na miejscu bez szerokiej gałęzi dostaw co po pierwsze skraca czas produkcji

Co to znaczy? Podzespoły są produkowane w tej samej fabryce gdzie montowany jest cały samochód? Czy jednak są inni poddostawcy w chinach?  

Opublikowano
8 godzin temu, Oldman napisał(a):

lexus chyba mocno chce zmienić opinie o swojej marce w swiadomosci uzytkowników , albo po prostu ma wywalone i szuka oszczednosci za wszelką cene, ponizej komentarz z netu:

Wyświetl mniej

Oglądałem właśnie reckę i strasznie biedny ten ES jeśli to ma być ich flagowa limizyna.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Co to znaczy? Podzespoły są produkowane w tej samej fabryce gdzie montowany jest cały samochód? Czy jednak są inni poddostawcy w chinach?  

Pewnie znaczy tyle że podzespołów nie trzeba transportować z Chin do Europy, tylko są na miejscu, często w tej samej dzielnicy przemysłowej, transport trwa krócej I kosztuje mniej, no i koszt części nie jest obarczony cłami itp.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

tylko są na miejscu, często w tej samej dzielnicy przemysłowej

Jakieś konkretne potwierdzenie? Piszesz, jakby cały przemysł moto wraz z produkcja stali itd. odbywał się w jednym mieście, a Chiny to kraj wielkości niemal europy.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

Łooo matko KIA (Kiepska Imitacja Auta), nawet na forum muszę na to patrzeć ;)

Co Was przekonało do tego auta ? Serio pytam.

Co ja sądzę o tym pojedzie.

1. Niezbyt urodziwy na zewnątrz

2. Środek też nie porywa.

3. Nie jest wcale tani, a nawet bym powiedział że za drogi jak na to co oferuje.

4. Średnie układy napędowe, chociaż tu widzę hybrydę, więc jest w miarę ok.

Na plus.

1. Długa gwarancja

2. GT line jest bogato wyposażony, no ale też wyraźnie droższy.

3. Trwałe zawieszenie i całkiem ok komfort jazdy.

to chyba tyle z plusów