Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, IceMan napisał(a):

Łooo matko KIA (Kiepska Imitacja Auta), nawet na forum muszę na to patrzeć ;)

Co Was przekonało do tego auta ? Serio pytam.

Co ja sądzę o tym pojedzie.

1. Niezbyt urodziwy na zewnątrz

2. Środek też nie porywa.

3. Nie jest wcale tani, a nawet bym powiedział że za drogi jak na to co oferuje.

4. Średnie układy napędowe, chociaż tu widzę hybrydę, więc jest w miarę ok.

Na plus.

1. Długa gwarancja

2. GT line jest bogato wyposażony, no ale też wyraźnie droższy.

3. Trwałe zawieszenie i całkiem ok komfort jazdy.

to chyba tyle z plusów

Panie drogi TY naprawde przez te robote masz koszmary :D 

Opublikowano
55 minut temu, larry.bigl napisał(a):

@LYCONE gratki - widze, że na LED soczewkowym. GT Line ma w standardzie soczewki? Rocznik i $$? 

Rocznik 2024, rok modelowy 2025. Nie wiem jak wcześniej, ale w 2025 już były w standardzie "matrixy" w GT Line. Przejąłem leasing od pierwszego właściciela, ale cena na FV to 225 tys zł. Samochód wyposażony we wszystko co było w tym roczniku. 

Przebieg 20 000 km, wersja PHEV AWD 252KM. Z fajniejszych bajerów ma grzane 4 fotele, przednie dodatkowo wentylowane, pamięć ustawień dla 2 użytkowników, audio Harman Kordon, szyberdach panoramiczny, grzana kierownica, kamery 360, adaptacyjne zawieszenie czy wyjeżdżanie do przodu i do tyłu za pomocą kluczyka będąc poza samochodem :E

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, IceMan napisał(a):

3. Nie jest wcale tani, a nawet bym powiedział że za drogi jak na to co oferuje.

Na plus.

1. Długa gwarancja

to chyba tyle z plusów

Czyli auto z długą gwarancją, bogato wyposażone, komfortowe, z trwałym zawieszeniem i z poprawnym układem napędowym. Wizualnie zapewne się też podobał, jak dla mnie to mamy tutaj komplet argumentów przemawiających za tym autem.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, IceMan napisał(a):

Na plus.

1. Długa gwarancja

to chyba tyle z plusów

Dzięki :) To właśnie kierowało nas przy wyborze. Jedyne minusy jakie podałeś to cena, że drogi, a to mocno indywidualna sprawa i wygląd czyli kwestia gustu :E

Tak poważnie to nie był to pierwszy lepszy wybór. Sporo samochodów braliśmy pod uwagę w tym pełne elektryki, ale ostatecznie padło na tą Kia. Za 5 lat zmienimy już pewnie na jakiego full elektryka. 

Edytowane przez LYCONE
Opublikowano
8 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Mi się podoba w wersji zielonej, ale ta czerwień też ładnie świeci :) 

Żonie najbardziej Magma Red się podobał, no ale ostatecznie nie braliśmy nowego to wybór był ograniczony :)

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Słoneczko w pape dzisiaj przygrzało?

Nie wiem co tam ci dokucza 

Ja jestem sobie w stanie wyobrazić że centra logistyczne z podzespołami są w okolicy gdzie produkuje sie auta

Przykładowo Saic produkuje VW na chiński rynek w Anting/Shanghai i tam mieści się również główne centrum logistyczne 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

:rotfl2:

Znajomość nazw dwóch miast w Chinach lub jej brak o niczym nie świadczy. Szczególnie w kontekście motoryzacyjnym.

Brak znajomości nazwy dwóch miast w Chinach świadczy o tym, że nie ma się zielonego pojęcia o Chinach, co jest jednoznaczne z tym, że nie powinno się stawiać tez dotyczących jakości i metod produkcji produktów. Można stawiać hipotezy ;)

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

nazabawniejsze sa jednak te "fikolki" jakie robi Balkan, aby doszukac sie w tym wszystkim jakis pozytywow

No ma on czasem takie dziwne dążenia. ... ale nikt nie jest doskonały.

4 godziny temu, IceMan napisał(a):

No hybrydy też są różne. Ja wyznaję w hybrydach proste/niezawodne skrzynie + prosty/niezawodny (wolnossący) silnik. ;) (od razu uprzedzam: nie wiem jak jest w tej KIA)

... ale wiesz co? - "każdemu według potrzeb" - pewnie dobrze przeanalizował, może było CCC (cena czyni cuda), gwara długa w stosunku do planowanego użytkowania, więc tak się komplikacji nie boi. Spoko jest. Także ja bym nie hejtował.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
35 minut temu, wallec napisał(a):

Brak znajomości nazwy dwóch miast w Chinach świadczy o tym, że nie ma się zielonego pojęcia o Chinach, co jest jednoznaczne z tym, że nie powinno się stawiać tez dotyczących jakości i metod produkcji produktów. Można stawiać hipotezy ;)

Nope. Nazwy miast nie przekładają się na wiedzę o metodach produkcyjnych :) 

34 minuty temu, Kyle napisał(a):

No hybrydy też są różne. Ja wyznaję w hybrydach proste/niezawodne skrzynie + prosty/niezawodny (wolnossący) silnik. ;) (od razu uprzedzam: nie wiem jak jest w tej KIA)

Z czystej ciekawości: jak to się ma do chery tiggo? :) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nope. Nazwy miast nie przekładają się na wiedzę o metodach produkcyjnych :) 

Myślisz, że dlaczego nie mają what's up i facebook?

Kto nie zna nazw dwóch miast w Chinach (oprócz stolicy) tzn. że nigdy tam nie był i nie ma bladego pojecia jak wygląda ten kraj.

I tak dałem prostą zagadkę na podważenie tych 30% komponentów chińskich w europejskich samochodach.

Mogłem zapytać do jakiego miasta/granicy jest najbliżej z muru chińskiego, tego wielkiego. 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Myślisz, że dlaczego nie mają what's up i facebook?

Kto nie zna nazw dwóch miast w Chinach (oprócz stolicy) tzn. że nigdy tam nie był i nie ma bladego pojecia jak wygląda ten kraj.

I tak dałem prostą zagadkę na podważenie tych 30% komponentów chińskich w europejskich samochodach.

Mogłem zapytać do jakiego miasta/granicy jest najbliżej z muru chińskiego, tego wielkiego. 

Nie brnij w to, nie ma sensu. Ten przykład co podajesz jest tragiczny. Byłem w Turcji kilka razy, a nie będę pisał, że znam się np. na produkcji tureckich dronów czy tym, że za niedługo wypuszczą myśliwiec 5 generacji :E Mój teściu był tam z 10 razy i odwiedził / zna więcej niż 2 miasta to według Ciebie powinien być już specjalistą w tym temacie. 

52 minuty temu, Kyle napisał(a):

No ma on czasem takie dziwne dążenia. ... ale nikt nie jest doskonały.

... ale wiesz co? - "każdemu według potrzeb" - pewnie dobrze przeanalizował, może było CCC (cena czyni cuda), gwara długa w stosunku do planowanego użytkowania, więc tak się komplikacji nie boi. Spoko jest. Także ja bym nie hejtował.

Sprawdziłem temat, skrzynia jest pancerna u mnie, a napewno przetrzyma do tych 80 - 100k km. Potem i tak zmieniam samochód. Ważne, żeby te 5 lat pojeździł bezawaryjnie i przebieg jak wyżej to będzie dobrze. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kubon napisał(a):

idąc w drugą strone, ty byłeś że wiesz że jest dobrze? :hmm:

Nie mówie, że jest dobrze.

Mówię, że jak weźmiesz i postawisz obok siebie dwa "takie same samochody" produkowane w Europie na rynek europejski i chiński na rynek chiński to są to dwa zupełnie "różne" pojazdy.

Pojazd chiński pomimo, że np. design (rysunki, modele itd) będzie miał "taki sam", to fabryki komponentów (materiały, surowce, montaż, pracownicy itd.) oraz montownie w Chinach a europejski w zdecydowanej większości w europejskich fabrykach komponentów np. zawieszenie, amory, skrzynia biegów itp oraz montownie w europie.

W europejskiej wersji chińskie to będą conajwyżej małe pierdoły śrubki itp. albo elementy wsadowe do montażu gotowego wyrobu.

Stąd róznica w cenie.

nie wiem czy pamiętacie / słyszeliście ale macie niesławny przykład 

Nawet moja Honda jest bardziej Europejska niż japońska ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jest wolnossący silnik z wtryskiem pośrednim, działającym w cyklu Atkinsona. Auto nie ma GPF. Podobno fizycznie jest to ten sam silnik co wersja Turbo doładowana, stosowana w większych/cięższych modelach (Tiggo 9), więc jest niewysilony w Tiggo 4. "Skrzynia" 1DHT też stosowana w większych, cięższych modelach, typu Chery Tiggo 8 PHEV (więc może przenosić większe momenty obrotowe, niż w tym Tiggo 4 kiedykolwiek wystąpią), prosta (jedno-przełożenie). Do tego akumulator nie jakiś wielki bo 1,84 kWh, relatywnie nietrudny w demontażu, więc jak przy 200 000 km będzie trzeba wymienić, to nie będzie kosztował tyle, co w jakimś PHEV (gdzie montaż i cena to inny kosmos).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Jest wolnossący silnik z wtryskiem pośrednim, działającym w cyklu Atkinsona. Auto nie ma GPF. Podobno fizycznie jest to ten sam silnik co wersja Turbo doładowana, stosowana w większych/cięższych modelach, więc jest niewysilony. "Skrzynia" 1DHT też stosowana w większych, cięższych modelach (więc może przenosić większe momenty obrotowe, niż w tym aucie kiedykolwiek wystąpią), prosta (jedno-przełożenie). Do tego akumulator nie jakiś wielki bo 1,84 kWh, relatywnie nietrudny w demontażu, więc jak przy 200 000 km będzie trzeba wymienić, to nie będzie kosztował tyle, co w jakimś PHEV (gdzie montaż i cena to inny kosmos).

Rodzajowo OK. Ale skąd pewność, że jakość komponentów, producenci skrzyni są okej? :) 

Bo przecież niezawodność to nie tylko kwestia technologii ale też jakości. 

Właśnie dlatego nie rozumiem jak można tyle gadać o niezawodności a potem kupić chińczyka xD 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Rodzajowo OK. Ale skąd pewność, że jakość komponentów, producenci skrzyni są okej? :) 

To już wyjdzie w praniu. ¯\_(ツ)_/¯

8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Właśnie dlatego nie rozumiem jak można tyle gadać o niezawodności a potem kupić chińczyka xD 

Technicznie zapowiada się jak Toyota, a gwarancja 8 lat na układ napędowy przekonuje. ... no i w tej cenie kupiłbym Toyota Yaris Cross w bieda-wersji. Kwestia kalkulacji ryzyka. ... no i Tiggo 4 ma ocynk.

ps. silnik elektryczny 204 KM, używany w większych modelach, ograniczony w Tiggo 4 do 163KM, jak nie ma wady fabrycznej itp. to też daje nadzieję na niezawodność

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

To już wyjdzie w praniu. ¯\_(ツ)_/¯

Heh. Wyglądałeś na kogoś kto będzie się przejmował trwałością :) 

Technicznie zapowiada się jak Toyota, a gwarancja 8 lat na układ napędowy przekonuje. ... no i w tej cenie kupiłbym Toyota Yaris Cross w bieda-wersji. Kwestia kalkulacji ryzyka. ... no i Tiggo 4 ma ocynk.

Nie no jak priorytetem jest trwałość to nie ma co kalkulować moim zdaniem.

Bardziej wygląda na to, że skusiłeś się na „darmowe” wyposażenie jak większość :) 

Bo trwałość tych jednostek to zagadka. Więc cała gadka o niezawodności to jest… do chrzanu. :) 

Masz w ogóle zamiar tym jeździć tak długo? :O 

ps. silnik elektryczny 204 KM, używany w większych modelach, ograniczony w Tiggo 4 do 163KM, jak nie ma wady fabrycznej itp. to też daje nadzieję na niezawodność

Meh, to już w ogóle nie przekonuje :)