Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale nieistotne. Co do OS-u to uwazam, że ten od apple jest duzo lepszy i zdecydowanie wydajniejszy. User Expierence naprawdę duzo lepszy na jabłku. 

Ogólnie lepszy, ale co z tego skoro ma kilka tak bardzo irytujących wad, że osobiście nie dałem rady przejść na japko 

Opublikowano
19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale nieistotne. Co do OS-u to uwazam, że ten od apple jest duzo lepszy i zdecydowanie wydajniejszy. User Expierence naprawdę duzo lepszy na jabłku. 

Potwierdzam. Kolejny też będzie iphone jak już znudzi mi się katowanie 13 pro.

4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Ogólnie lepszy, ale co z tego skoro ma kilka tak bardzo irytujących wad, że osobiście nie dałem rady przejść na japko 

jakie to wady?

Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Jakie?

Teraz, dannykay napisał(a):

Potwierdzam. Kolejny też będzie iphone jak już znudzi mi się katowanie 13 pro.

Moim zdaniem po 12 pro jest już zjazd jakościowy. 

Ja to chyba najpredzej na 17 sie przeniose ;) 

Opublikowano
5 minut temu, dannykay napisał(a):

Nie mam porównania, bo wcześniej miałem samsunga, który się grzał, rozłączał ładowanie na motocyklu i wygaszał ekran z nawigacją wtedy, kiedy go najbardziej potrzebowałem.

Jak naprawić Android Auto i sprawdzić, że będzie działało zawsze? 

Przejść na CarPlay :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman @dannykay

obsługa gestami (brak przycisków oraz standaryzacji), padaczna bateria, KLAWIATURA (swift key FTW), irytujące animacje (których nie da się zablokować), tempo scrollowania (a raczej jego brak), brak minijacka, brak customizacji home screen*

*to się już chyba zmieniło

Dla większości to pewno będą głupoty, ale pierwsze 3 punkty dosłownie mnie tak gotowaly, że pozbyłem się służbówki od japka tak szybko jak tylko mogłem.

Żeby nie było - nie twierdzę, że jabka to złe telefony, po prostu nie jestem ich targetem.

image.png.1dff94be6f508b24d94e3281805c95e4.png

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gang napisał(a):

Wiesz, że już nawet amerykanie przestali iphone kupować, sam samsung ma większy udział w rynku. 

Jak to mówią: Ipone ma słabą baterie i jest drogi, ale przynajmniej ma gorszy aparat i słaby soft. 

Zwłaszcza, że Iphone to topka jeśli chodzi o time usage, aparat w nocy lepszy niż 99% telefonów robi (są chyba tylko dwa na rynku które robią lepsze - jeden Samsung, i jeden Vivo, producenci aplikacji preferują IP jako standard przy tworzeniu, soft to topka bez zbędnych funkcji czy malware jak Xiaomi. 

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ech kurła. Mój IP14Pro ładuje się przez noc, a o 18 mam 42% :E 

O 22 około 26% :E 

Mój 14Pro ma już 84% stanu baterii po 1.5 roku, power user nie ma lekko. 12h YT odpalony, słuchawki podłączone praktycznie 90% czasu, przeglądanie i pisanie tutaj na forum, twittery i inne rzeczy. Dwa razy w ciągu dnia ładowanie :E Poczekam sobie do września na 17Pro i zamieniam. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

aparat w nocy lepszy niż 99% telefonów robi

To już od dawna nieprawda. Apple i Samsung jest daleko za chińczykami pod względem aparatów. 1" matryce o wysokiej jasności, zoomy na dużych matrycach to mają chińczyki od paru lat, Apple ile by nie robił to softem nie oszuka fizyki. Pod względem zoomu obrywa zdecydowanie najbardziej. Sorry ale 12mp 1/3.06" to trochę żart ze strony Apple-a. Vivo X200 Pro ma zoom 200mp 1/1.4", to jest jakościowa przepaść.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano

W specyfikacji wypadają sporo lepiej. Pewnie przy manualnych ustawieniach, fotka wyjdzie też lepsza.

Mi jednak nie udało się zrobić szybkiej fotki w trybie auto, która wyszłaby zauważalnie lepiej na innym aparacie, niż Apple. Porównywałem 14Pro z S24+, S24 Ultra, Pixel 8Pro.

Pewnie kwestia potrzeb/grupy docelowej - dla mnie to dalej telefon, który ma zrobić dobre zdjęcie w trybie auto - tak, żeby zdjęcie było gotowe w kilka sekund od wyciągnięcia telefonu z kieszeni :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, bleidd napisał(a):

To już od dawna nieprawda. Apple i Samsung jest daleko za chińczykami pod względem aparatów. 1" matryce o wysokiej jasności, zoomy na dużych matrycach to mają chińczyki od paru lat, Apple ile by nie robił to softem nie oszuka fizyki. Pod względem zoomu obrywa zdecydowanie najbardziej. Sorry ale 12mp 1/3.06" to trochę żart ze strony Apple-a. Vivo X200 Pro ma zoom 200mp 1/1.4", to jest jakościowa przepaść.

Tak jak NV nie oszuka z generowaniem klatek? Soft może dużo, bardzo dużo, na najwyższym poziomie nie wybierasz lepszej specyfikacji aparatu tylko właśnie lepszego softu który zajmuje się tym zdjęciem, i jak szybko jest wstanie te zdjęcie wygenerować. Apple robi bardziej naturalne zdjęcia, samsung podkręca wszystkie gradienty. 
Apple pakuje aparat w niezłym form factor, Vivo kupujesz aparat z tym wyglądem z tyłu z funkcją telefonu… Jest to jednak mocno nieporęczne i rysuje się to. I tak jak mówiłem, są to pojedyczne modele z współpraca z Zeiss, Leica, czy Haselbladem czyli potęgami foto - Apple nie ma się czego wstydzić. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

W USA, Iphone ma dalej 58,8% udziały w runku. A 40,1 to cały android ;) 

A globalnie:

image.png.f6ecfeb3899c48e6c7a415cb301a948e.png

No i wiadomo - Apple nie ma telefonów w każdym segmencie. 

Screenshot_20250211-165656.thumb.png.038343fa425eb6434e0503d3a0d0e13c.png

ja sie sugerowałem artykułem na gsmaniaku. 

ale zwracam honor. 

chociaż yak już kończąc żarty to iPhone dla mnie właśnie nie jest wygodny. miałem 3mc i wole androida. ale to kwestia przyzwyczajenia 

ja czasami lubię wrzucić granat w szambo;) 

kiedyś użytkownicy mówili ze aparat iphone bije na głowę resztę, teraz juz ze jest lepszy tylko w nocy. jeszcze jedna albo dwie generacje i iphone będzie miał najlepszy aparat na świecie w nocy, we wtorki, trzymany na wysokości 153cm, pod kątem 87,5 stopnia i jadąc na koniu tyłem ;E

Opublikowano
9 godzin temu, dannykay napisał(a):

Kuuuuuuusi. Reakcja na gaz, dźwięk..

Osiągi dziś żadnego szału nie robią, ale N/A jest mimo to fajne, jakby jeszcze była przepustnica na linkę to już w ogóle robiłoby robotę. Mega wspominam swoje wolnossące 2 litry, tam robiła robotę waga i krótka skrzynia, ale właśnie reakcja na gaz jest nie do podrobienia :)

Opublikowano (edytowane)

Chyba się starzeję...miałem dla żony wymówkę do zrobienia chipsa (oficjalnie naprawy adblue przez jego wyłączenie, a nieoficjalnie jego) i zdecydowałem się faktycznie naprawić adblue :E

W sumie bliżej 50 niż 40 w od tego roku, więc faktycznie starość się zaczyna widocznie :rotfl:

Edytowane przez Krzysiak
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Żyła się zrobiłem :E Od ostatniego chipowania 8 lat temu widzę te usługi poszły w górę...Heko jako "stałemu klientowi" mi obniżył z 2400 na 2000 (adblue off + program), więc stwierdziłem, że wolę zapłacić 400 za naprawienie tego gónwa :E

Że zawsze po chipie u mnie leciało sprzęgło, to się robii 5,5k w razie co (przy opcji że sprzęgło będę robił sam) :E To już nie stare 2.0hdi do którego za komplet z dwumasą płaciłem 1300 :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Tak jak NV nie oszuka z generowaniem klatek? Soft może dużo, bardzo dużo, na najwyższym poziomie nie wybierasz lepszej specyfikacji aparatu tylko właśnie lepszego softu który zajmuje się tym zdjęciem, i jak szybko jest wstanie te zdjęcie wygenerować. Apple robi bardziej naturalne zdjęcia, samsung podkręca wszystkie gradienty. 
Apple pakuje aparat w niezłym form factor, Vivo kupujesz aparat z tym wyglądem z tyłu z funkcją telefonu… Jest to jednak mocno nieporęczne i rysuje się to. I tak jak mówiłem, są to pojedyczne modele z współpraca z Zeiss, Leica, czy Haselbladem czyli potęgami foto - Apple nie ma się czego wstydzić. 

Nie jestem fanem chińczyków pod względem softu i ostatecznie wolę wybrać stabilny soft niż cyferki chińczyków ale trzeba im oddać, że Apple czy Samsunga zostawili daleko w tyle w tym względzie. Ta matryca jaką pakuje Apple do tele x5 jest po prostu śmiechu warta, to jest matryca jaka mają telefony za 700 zł i żadna magia software-owa nie jest w stanie tego nadrobić.

5 godzin temu, baQus napisał(a):

W specyfikacji wypadają sporo lepiej. Pewnie przy manualnych ustawieniach, fotka wyjdzie też lepsza.

Mi jednak nie udało się zrobić szybkiej fotki w trybie auto, która wyszłaby zauważalnie lepiej na innym aparacie, niż Apple. Porównywałem 14Pro z S24+, S24 Ultra, Pixel 8Pro.

Pewnie kwestia potrzeb/grupy docelowej - dla mnie to dalej telefon, który ma zrobić dobre zdjęcie w trybie auto - tak, żeby zdjęcie było gotowe w kilka sekund od wyciągnięcia telefonu z kieszeni :) 

Cyknij x5 iPhonem i Vivo X200 Pro zwlasza w trudniejszych warunkach - koncert, mecz, noc. Różnica będzie nie tyle duża co ogromna. S24U też wypadnie znacznie lepiej choć gorzej od Vivo. Pixele 8 Pro i 9 Pro też wypadną lepiej. Nawet dość tani OnePlus 13. W sumie to praktycznie każdy topowy Andrut :E Nie wspominam już nawet o x3 bo takiego w ogóle nie ma w iP :D Broni się tylko główny aparat, ten jest wciąż bardzo dobry (ale znów, wcale nie najlepszy).

Apple niestety osiadło na laurach, od kilku generacji nie zmienia się praktycznie nic. Samsung w serii Ultra od S21 praktycznie też zero postępu.

Mozna chwalić japko za soft, dopracowanie detali, jakość wykonania, ekran, głośniki ale iPhone = topowa fotografia to już przeszłość i raczej już nigdy to nie będzie synonim.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
27 minut temu, bleidd napisał(a):

Cyknij x5 iPhonem i Vivo X200 Pro zwlasza w trudniejszych warunkach - koncert, mecz, noc. Różnica będzie nie tyle duża co ogromna. S24U też wypadnie znacznie lepiej choć gorzej od Vivo. Pixele 8 Pro i 9 Pro też wypadną lepiej. Nawet dość tani OnePlus 13. W sumie to praktycznie każdy topowy Andrut :E Nie wspominam już nawet o x3 bo takiego w ogóle nie ma w iP :D Broni się tylko główny aparat, ten jest wciąż bardzo dobry (ale znów, wcale nie najlepszy).

Nie korzystam z zooma w ogóle :D 

Ale masz rację - porównywałem zoom z S24U i to była przepaść.

Tylko zwykły aparat, z wyrazistym, kontrastowym filtrem - przez wadę wzroku lubię zdjęcia, które są aż nadto wyraźne  :D 

Do zeszłego roku korzystałem jeszcze z nagrywania w 4K, ale kupiłem DJI Pocket 3 na wakacje.

Opublikowano

No to wtedy spoko, główne oczko jest bardzo dobre. Ale jak chcesz mieć wszechstronne urządzenie, które da radę w każdych warunkach (na ile może to zrobić telefon) - koncert, zoo, mecz, wyjazd taki czy inny, gdzie wykorzystasz UWA, zoomy x3, x5, x10 - na pewno nie iPhone.

Teraz, GordonLameman napisał(a):

Ale po co zoom x5 w telefonie? 

Do tego jest lustrzanka czy tam bezlusterkowiec. 

Bo nie każdemu chce się to nosić na wyjazdach. A na koncert, mecz - nie wniesiesz lustrzanki czy tam bezlusterkowca.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na pamiątkę dla siebie. Sam mam taką kolekcję i lubię sobie ją co jakiś czas obejrzeć, bo cieszy michę jak się to wspomina.

Można użyć i to nagrywania wideo, nie ma to jak fajny klip z wakacji. Z resztą tylko kreatywność tu ogranicza. Można trzasnąć bliżenie na góry albo łosia w tychże górach. Fajne auto widzane z dalsza, czy cokolwiek innego. Naprawdę, jakby zoom nie był nikomu potrzebny to nikt by wymiennej optyki nie wymyślił. A jednak ludzi z aparatami jest jakiś malutki promil, wszystko przerzuciło się an telefony. Sam śmigam zawsze na wyjazdach z A7 III i wiem jakie to upierdliwe łazić cały dzień po Barcelonie w 35st z apratem na szyi.. S24U mnie coraz bardziej wyręcza z tego.

No ale jak tylko IP17 lub IP18 będzie miał zoom z prawdziwego zdarzenia to się nagle okaże, że to jest deal breaker i killing feature, póki nie ma to jest zbędne i niepotrzebne :E

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Chyba się starzeję...miałem dla żony wymówkę do zrobienia chipsa (oficjalnie naprawy adblue przez jego wyłączenie, a nieoficjalnie jego) i zdecydowałem się faktycznie naprawić adblue :E

W sumie bliżej 50 niż 40 w od tego roku, więc faktycznie starość się zaczyna widocznie :rotfl:

Jako młody i wścieknięty właściciel Hondy, krótko po jej zakupie, popełniłem czyn karalny wg. Św. Biblii Vteca - bo fabryczny kat zamiast wyciąć to zastąpiłem dedykowanym zamiennikiem Bosala;
A miałem wtedy lat 20 :E 

• Haha 1
  • Upvote 2