Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie zawsze przestawienie jednej opcji, to dobry pomysł.

Czy mi się wydaje, czy na tym przedstawionym screen z HWInfo nieprawidłowo raportuje pobór mocy CPU, przez zbyt duże różnice widocznego  VIDa do VCore.

Chyba nie do końca to jest dobrze ustawione, jeśli chodzi o prawidłowy odczyt mocy CPU pod obciążeniem. 

Czy przypadkiem jeszcze nie potrzeba tam skorygować samego IA domain loadline DC.... lub ustawić innej kalibracji.......

p.s.

By uprościć, to w HWInfo napięcie VIDs powinno być jak najbliżej zbliżone do napięcia Vcore, a najlepiej jemu równe pod obciążeniem, wtedy będzie bardziej realne raportowanie mocy CPU po obciążeniem w HWinfo.

Edytowane przez Gef76
wyjaśnienie
Opublikowano

@Gef76 - odnośnie złego raportowania poboru mocy, to u mnie w Cinebenchu (i5-13400, PL1=PL2=65W):
AC/DC na auto, LLC auto = 14300 punktów, pobór z gniazdka ~117W 
AC/DC na min, LLC ręcznie = 15200 punktów, pobór z gniazdka ~109W

w obu przypadkach HWInfo twierdzi, że procesor pobiera 65W, co nie jest prawdą... ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Czyli ogólnie to szacunek dla Intela za konstrukcje procesorów? Jeżeli np moje liczby są zaniżone ~140w a w realu z 180 i mam tylko 70 stopni to znaczy, że inzynieryjnie procki są kocurami?

Jakie tempy miałby np 7800x3d przy poborze 180? Z 100+?

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Gef76 napisał(a):

Nie zawsze przestawienie jednej opcji, to dobry pomysł.

Czy mi się wydaje, czy na tym przedstawionym screen z HWInfo nieprawidłowo raportuje pobór mocy CPU, przez zbyt duże różnice widocznego  VIDa do VCore.

Chyba nie do końca to jest dobrze ustawione, jeśli chodzi o prawidłowy odczyt mocy CPU pod obciążeniem. 

Czy przypadkiem jeszcze nie potrzeba tam skorygować samego IA domain loadline DC.... lub ustawić innej kalibracji.......

p.s.

By uprościć, to w HWInfo napięcie VIDs powinno być jak najbliżej zbliżone do napięcia Vcore, a najlepiej jemu równe pod obciążeniem, wtedy będzie bardziej realne raportowanie mocy CPU po obciążeniem w HWinfo.

Nie. Żeby raportowanie poboru prądu było prawidłowe, DC Loadline musi być ustawione odpowiednio dla danego poziomu LLC. To wszystko.

• Upvote 1
Opublikowano

No właśnie dlatego napisałem, czy nie powinno być skorygowane przypadkiem DC, bo na screen widać duże różnice VIDa do VCore.

A tak nie powinno być, bo wtedy moc końcowa jest nieprawidłowo obliczona, co widać na tym screen po Vids, jest za wysoko do V-core.

Opublikowano
14 minut temu, Gef76 napisał(a):

No właśnie dlatego napisałem, czy nie powinno być skorygowane przypadkiem DC, bo na screen widać duże różnice VIDa do VCore.

A tak nie powinno być, bo wtedy moc końcowa jest nieprawidłowo obliczona, co widać na tym screen po Vids, jest za wysoko do V-core.

No tak, ale kogo to obchodzi jak chce obniżyć tempy, pobór i ciupac w gry? 

Opublikowano
6 minut temu, tomcug napisał(a):

To wynika z poziomu AC Loadline.

Tak , ale nie oznacza że jest wtedy dobrze ustawione.

Moim zdaniem na tym screen ja nie widzę zbliżonego lub równego Vids do Vcore pod obciążeniem. 

Rozumiem odchyłkę 0,012mv +/-  pomiędzy żądaniem Vida a Vcore, bo zależy od stabilizacji itd,ale tam jest większa różnica.

A więc wtedy będzie nieprawidłowo podawać moc CPU. 

1 minutę temu, wallec napisał(a):

No tak, ale kogo to obchodzi jak chce obniżyć tempy, pobór i ciupac w gry? 

Może powinno wszystkich, którzy widać się nie znają, a zmieniają nieprawidłowo, jedno poprawiając, a inne parametry psując.

A ja pisze co zauważyłem. 

Opublikowano
1 minutę temu, Gef76 napisał(a):

Tak , ale nie oznacza że jest wtedy dobrze ustawione.

Nie oznacza. Powtarzam, żeby pobór był dobrze raportowany, DC Loadline musi być ustawione odpowiednio pod LLC. Natomiast AC Loadline ustawione poniżej DC Loadline powoduje, że realne napięcie jest niższe niż żądane (VID), ale nie oznacza to, że pobór będzie źle raportowany.

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Nie oznacza. Powtarzam, żeby pobór był dobrze raportowany, DC Loadline musi być ustawione odpowiednio pod LLC. Natomiast AC Loadline ustawione poniżej DC Loadline powoduje, że realne napięcie jest niższe niż żądane (VID), ale nie oznacza to, że pobór będzie źle raportowany.

Więc twierdzisz, że na tym screen jest ok pobór mocy raportowany?

Opublikowano (edytowane)

Ja tam widzę duży rozjazd core Vids tak na  aktualnym jak i na max do Vcore ......1.3  vs 1.146 V

Na podstawie tego screen co wstawione z HWInfo, to bym nie powiedział, że tam jest moc ok obliczana.

DC_LL=LLC: The CPU performs correct VID and power calculations;
DC_LL<LLC: The CPU performs higher than real VID and power calculations;
DC_LL>LLC: The CPU performs lower than real VID and power calculations.

To find the LLC impedance, you need to test (under load) one by one LLC and change the DC_LL until the VRM power matches the CPU power and the VID matches the Vcore. Once they match, you found LLC impedance.

Edytowane przez Gef76
uzupełnienie tekstu
Opublikowano
11 minut temu, Gef76 napisał(a):

To find the LLC impedance, you need to test (under load) one by one LLC and change the DC_LL until the VRM power matches the CPU power and the VID matches the Vcore. Once they match, you found LLC impedance.

To dotyczy szukania odpowiedniego DC Loadline, jak nie znajdziesz w sieci tabeli dla swojej płyty. Do tego szukania AC=DC oczywiście, jak już znajdziesz odpowiednie DC, to AC może być niższe, żeby w ten sposób zrobić UV.

Opublikowano (edytowane)

Na wstępie DUŻE podziękowania dla SebastianaFM za pomoc.

A teraz.Ustawiłem wszystko tak jak mi podpowiedział:

"

Intel Default Settings na Disabled.

IA CEP na Disabled.

Turbo Power Limits na Enabled. Pokażą ci się dodatkowe opcje.

Package Power Limit1 - TDP (Watts) na 181.

Package Power Limit2 - TDP (Watts) na 181.

Core Current Limit(Amps) na 200."

Ale nadal jest gdzieś kaganiec założony

CB R23 w MT taktowanie "tylko" 5 000Mhz.Temperatury jeszcze z zapasem,bo 70-73 stopnie.CB.thumb.jpg.0099b7ff359d103f035eba3c94d3880b.jpgHW.thumb.jpg.637863d8b9fe803b7bf2a2f466ecb9f8.jpg

Edytowane przez X360
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

@SebastianFM Możesz mieć rację, pamięć mnie musiała zawieść. W takim razie nie jest dobrze ustawione na tamtym zrzucie.

Wg wskazań HWiNFO masz za nisko Core Current Limit(Amps).

Ale ponoć jest to "ostatnia" bezpieczna wartość. To na ile spróbować ustawić testowo?

Opublikowano (edytowane)

@tomcug, na tym zrzucie to procek nie jest pod pełnym obciążeniem (pobór mocy 26 W). Jeżeli napięcie co chwilę skacze ze względu na zmieniające się obciążenie to łatwo uchwycić taką sytuację, że w HWiNFO jest akurat różnica pomiędzy VID i Vcore.

@X360, ja ci proponuję, żebyś zainstalował Intel Extreme Tuning Utility. Po pierwsze, program pozwala na zmianę IccMax w locie (tylko pamiętaj, że on nie zmienia ustawień UEFI, więc wszystkie zmiany ustawień obowiązują do czasu restartu kompa). Po drugie, w czytelny sposób pokazuje, co aktualnie jest ograniczeniem częstotliwości.

Przykład u mnie po celowym zmniejszeniu IccMax do 307 A podczas uruchomionego testu Cinebench.

IntelExtremeTuningUtility.thumb.png.056bb1bd91e295f7b1bd05e10170fc7b.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
4 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

na tym zrzucie to procek nie jest pod pełnym obciążeniem (pobór mocy 26 W). Jeżeli napięcie co chwilę skacze ze względu na zmieniające się obciążenie to łatwo uchwycić taką sytuację, że w HWiNFO jest akurat różnica pomiędzy VID i Vcore.

Tam jest podany też średni VID oraz średnie napięcie, jest rozjazd. A skoro, jak zwróciłeś uwagę, AC niższe od DC tego nie powoduje, to jest coś z DC źle ustawione.

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, X360 napisał(a):

Na wstępie DUŻE podziękowania dla SebastianaFM za pomoc.

A teraz.Ustawiłem wszystko tak jak mi podpowiedział:

"

Intel Default Settings na Disabled.

IA CEP na Disabled.

Turbo Power Limits na Enabled. Pokażą ci się dodatkowe opcje.

Package Power Limit1 - TDP (Watts) na 181.

Package Power Limit2 - TDP (Watts) na 181.

Core Current Limit(Amps) na 200."

Ale nadal jest gdzieś kaganiec założony

CB R23 w MT taktowanie "tylko" 5 000Mhz.Temperatury jeszcze z zapasem,bo 70-73 stopnie.CB.thumb.jpg.0099b7ff359d103f035eba3c94d3880b.jpgHW.thumb.jpg.637863d8b9fe803b7bf2a2f466ecb9f8.jpg

Current limit na 240

Opublikowano
32 minuty temu, tomcug napisał(a):

Bez przesady, 14700K i 14900K to przecież ten sam krzem, a one mają w tabeli natężenie maksymalne 307 A.

W przypadku 14900K to 307A doprowadzone do całego "DIE" (fizycznego kawałka krzemu) rozłożone jest na 8 dużych + 16 małych core (fizycznych rdzeni). Natomiast i5 14600K ma fizycznie znacznie mniej rdzeni fizycznych aktywnych, więc i znacznie mniej aktywnych tranzystorów, z czego wynika, że ilość prądu/tranzystor, przy tym samym 307A na cały rdzeń i5 14600K, jest zupełnie inna.